Friday, January 26, 2018

Posting 3 : Obstetric & Gynaecology

 *post ini telah ditaip pada 19/01/18... Lalu berhenti dan tergendala. Dan disambungkan penulisan dan akhirnye telah di post-kan pada hari ini...





assalamualaikum.

hello and hai..
ok pada saat ini sy amat letih skali.
smalam baru je habis exam utk posting ni.
hari ni byk keje aku buat tadi.
skrg aku tgh terkulai layu
dkat rumah nenek aku.

tak tau knape.
rase letihh sgt.. huhu..
so maaf kalau penulisan sy
sedikit bosan atau pelik.

ok lets talk about my third posting :
Obstetrics & Gynaecology
kalau kat Malaysia biasenye panggil O&G
tapi kalau kat India dyeorg panggil OBG..

posting ni adalah posting yg amat sy nantikan.
why ?

coz its fun !
its about female..
about pregnancies..
about deliveries !
about newborn babies...

seperti posting paediatrics,
utk OBG pun dibahagikan kpd dua..

the 1st two weeks dkat Udupi..
and the 2nd two weeks dkat Karkala...

kalau utk posting paeds,
aku boleh ckp aku lagi suke
dkat Karkala..

tapi.. kalau posting OBG aku rase
aku lagi suke dkat Udupi .
sebab dkat Udupi byak kes..
so setiap org akan ada peluang utk tgok.

now lets talk about the system.
system utk posting OBG dkat Udupi
lebih kurang je mcm system Paeds..

kite ada OPD.
where we just have to sit or stand
in the doctor's office,
and just observe what she's doing.
bercakap ngan patient,
examine patient, prescribe ubat .. etc
or tengok ultrasound ~

then we have OT..
where we have to wear this green baju
yg mcm surgeon2 pkai utk buat operation. hihi
baju tu best n cool gile.
tapi yg tak bestnye bile nk salin baju
before masuk OT.
of course, bilik pembedahan adalah satu bilik
yg kite kena pastikan semuanye
bersih, suci and anti-kuman.
so sblum masuk, nk tak nk,
kena salin baju and pkai baju hijau tu.
sila google kalau takleh bayang :
"green surgery scrubs"

selain OT, kite ada LT..
LT pulak ialah Labour Theatre.
what is labour ?
labour ialah melahirkan anak secara normal.
yes kalau dkat OT kite tgok org
lahir anak secara caesarean
or also known as c-section / caeser ..
di LT pulak kite tgok lahir normal.
yup..yg baby kluar kat bawah tu lah.. hehe

lepastu kite ade Antenatal ward
dan jugak Post natal ward.
Antenatal ward ialah
wad utk ibu2 mengandung.
kalau ada ladies
yg sdg mengandung,
dan mempunyai masalah
mereka akan ditempatkan di sini.
masalah ape contohnye ?
Kencing manis, darah tinggi,
pendarahan and macam2 lagi lah...
Post natal ward pulak
ialah ward utk ibu2 yg baru lepas
bersalin..
so biasenye ward ni baby
and mak kepada si ibu akan ade skali.

so yeah..
kitaorg akan bahagi2 kan sesama sendiri
and setiap hari
akan bergilir2 utk
pergi ke tempat yg berlainan...


itu dekat Udupi..
tapi kalau dkat Karkala pulak
tak banyak sangat bde utk tgok.

dkat Karkala kitaorg takde OPD.
and then kes LT and OT pun takde.
bukan takde sbnrnye.
tapi mcm kurang.
and kitaorg smpai Karkala lewat.
around 10.30am.
so masa tu byk kes yg dh habis.

ok itu kalau kes c-section.
dah tu kalau bersalin normal ?
takkan tak sempat kot ? XD
bersalin kan bile2 je ?

hhmm. ini pun aku pelik jugak.
sbb mcam tak byk kes lah weh.. :(

thats why aku lagi prefer Udupi...

itu dari segi kes..
kalau dari segi cikgu and hospital ?
of coz i'll choose Karkala..

dkat Udupi cikgu smua baik2 je.
aku suke smua doctor2 kat sane.
TAPI. mereka agak byak.
so kitaorg mcm tak berkomunikasi
sgt dgn dyeorg...
so kurang kasih syg ler jawabnye. ahaks.

kalau kat Karkala,
3 org je cikgu...
so senang..
sbb asyik ulang2
and rotate cikgu2 yg sama..
byk berkomunikasi.
mereka kenal kitaorg..
kitaorg pun dh kenal dgn mereka.
hubungan agak rapat lah compare
dgn cikgu2 Udupi...

psal hospital pulak,
why i like karkala,
sbb mungkin hospital tu kecik kot.
senang nk pergi mane2.
smua department dekat2 je..hihi

and as i mentioned before,
i really like the 45 mins bus journey
from Manipal to Karkala
and Karkala back to Manipal again
EVERYDAY.
yeah.. i kinda enjoy that actually. hihi

ok.. i think thats all for this post.
hhmm.. its kinda short and boring.
really sorry for that.
coz aku tak tahu lah..
aku takde mood weh nk crite banyak2.
dpat post psal bde ni dlm blog pun
aku cukup bersyukur dah.
aku nk simpan utk kenangan.hurm.


konklusi utk posting OBG ?
alhamdulillah... i really enjoyed this posting.
and alhamdulillah,
aku berjaya tengok 2 kes bersalin normal
dan 1 kes caesarean  ...
it was a wonderful and terrifying experience. >.<
betul ape yg orang cakap,
pergi posting paediatrics,
rasa mcm teringin nk baby !
nak anak banyak2 sebab mereka sgt cute !
tapi lepas pergi posting OBG..
terus  rase macam tak nak ade anak
sbb takut nk bersalin wehh.. hahaha
tapi takdelah smpai tak nak anak  ~
just takut and gerun jelah.
tapi nk buat mcm mane,
thats the normal process kann..
nak tak nak kena hadapi jugak kan ?

oh.. sikit lagi.
lupe nk crite psal exam.
exam utk OBG ialah dalam bentuk Viva.
one to one dengan cikgu.
takde patient dalam hal ni
berbeza dgn Paeds di mana
ada patient and ada cikgu
and kena present.

so hows the viva ?
alhamdulillah, viva senang je..TAPI
aku dpt markah cam rendah skit :'(
tapi takpelah.
asalkan lulus.. alhamdulillah ^_^

ok jap sblum aku habiskan post ni..
just nk luah sikit lagi.
pasal perasaan aku utk OBG posting nie.
sbb utk paeds aku ade luah
psal aku tak suke budak2 kan ?
then lama2 jadi suke after that posting.
so for this posting pun aku nk luah jugak.
hehe...

ini pulak takde kaitan dgn
tak suke perempuan
ataupun tak suke mengandung . haha
just nk luah...
aku rase terpegun dan terharu
tengok mereka smua mengandung.
and dlm posting ni lah,
aku berkesempatan
utk pegang perut orang mengandung.
first time weh. rase mcm menarik sgt.

bukan tu je.
dpat tgok and blajar ulrasound baby.
dpat dengar degupan jantung baby dlm perut.
dpat pegang and raba2 perut si ibu.
and mcm2 lagi pengalaman yg best2.
pengalaman yg tak dpt dilupekan,
of coz, tgok mereka bersalin
LIVE depan mata....
and dpat dgr cerita2 yg best
and menarik serta fakta2
psal mengandung and beranak.
its a very fun and wonderful experience.
alhamdulillah....  ^_^

okay i think thats all for today.
sorry... no pics uploaded.
sbb sumpah aku malas gile
nk upload gambor dalam ni weh..
maafkan saya !
but dont worry,
i'll post the pics here one day inshaa Allah.
sbb smua tu kenangan weh !
i MUST post the pics!
inshaa Allah.. soon k.
time aku rajin skit..

hehe..
klah bye..
thanks for reading !
have a nice day...


No comments:

Post a Comment