Wednesday, July 5, 2017

Raya In India : Comparison 2016 and 2017


WARNING : before you start reading, just nak bagi tahu... Harap maaf, post kali ni aku update pada 3 hari yg berlainan dan waktu yg berlainan.. so jalan cerita agak kelam kabut and mcm tak tersusun. Bila aku baca balik aku rase cam, wadddehel. ape bde aku mencarut ni. and ada ayat yg byk kali berulang.. so, harap di ampun ye.. hehe....




ditaip pada 25/6/17 (Ahad) :


FIRST RAYA STORY

hello and hai again !
i'm glad i'm a bit rajin today
to open my laptop
and trying my best to update about this.
haha..

dh lama dh aku nk story
psal ramadhan and raya kat India ni..
tapi selalu tak berkesempatan.
harap2 kali ni aku mampu habiskan post ni.

okay skrg aku ada kat rumah nenek aku.
aku akan tulis post ni selagi mampu.
yang tak habis aku akan sambung esok inshaa Allah.

now aku nk story pasal hari ni dulu..
1st Syawal.. Raya pertama 2017 di Manipal :D
nnti baru aku story skit psal raya tahun lpas.

alhamdulillah, tahun ni kitaorg ada 2 hari cuti.
hari Ahad raya.. Then Isnin pun ada cuti.
sebab tahun lepas satu hari je cuti tau.
then the next day dah start class.. :(
tak feel langsung.
at least kali ni ada 2 hari cuti. best skit.

so today kitaorg buat potluck sesama kitaorg.
each batch or maybe each gang or maybe each people,
ada party sendiri and majlis makan2 masing2.

contohnye, budak BDS buat makan2 sesama dyeorg.
jiran2 bilik aku buat makan2 sesama mereka 5 org.
batch aku pulak, girls batch 37 buat makan2 sesama kitaorg.
and ada jugak yg buat open house.
orang2 yg tinggal luar (bukan stay hostel) sng laa
nk buat makan2 and open house kann..
mmg meriah and rmai lah yg datang..

but yes, kitaorg buat simple2
and sesama kitaorg je ^_^
but alhamdulillah it was really nice.










so ini adalah juadah makan raya kami.
orang lain start makan awal gile.
kitaorg start makan agak lewat sedikit...
around 10.45am tak silap. haha.
habis makan around 12pm..
dh masuk tgh hari dh..
smpai skrg aku still kenyang... haha

pagi tadi dyeorg pi solat raya around kul 7.30am.
but mcm biase, aku tak pergi.. hehe
so pagi kul 6am tu aku bangun,
and masak ayam masak merah...

ok, ni first time aku masak something
from scratch(sorry not sure spelling) tau !
selama ni bg org makan aku just
bagi yg instant, org yg dh ready lah...
kalau aku masak sendiri pun,
tak confident lagi nk bg
orang ramai makan.. haha....

but kali ni aku cuba yakinkan
diri.. masak ayam masak merah,
utk smua kawan2 girls aku...
aku masak tak banyak sgt.
takut membazir.. hehe..
cukup2 je aku masak...
half kg boneless chicken....

and alhamdulillah, aku
telah berjaya
beranikan diri memberi mereka
masakan aku... hihi....



Alhamdulillah..
bangun pagi awal utk masak bde ni..
smbil dgr takbir raya and lagu raya.. hehe..
mmg feel sgt2... :'D


diaorg balik solat raya around kul 9am actually.
but ntah mcm mane,
rmai yg tak sudah masak lagi.
or tak tau lah what happen.
thats why start makan agak lambat skit.

but its okay.
i was happy with the food, alhamdulillah !

lepas sudah makan,
girls yg lain dh rancang utk pergi masjid.
sbb dgr crite ade sorang guy ni,
sorry aku tak tau sape.. haha
yg aku tahu, dia org malay, malaysian..
dia nk belanja 50 org student utk lunch..
dkat masjid...

so dyeorg pergi lah..
but aku tak dpat pergi...
sebab aku dh janji dgn nenek aku
yg aku nk balik rumah hari ni...
ala, hari raya kot.
kejam gila kalau tak balik rumah dia.. :(

so yeah, after makan2,
aku pun trus pergi umah nenek.
and here i am...
on the sofa with my laptop,
telling all the stories. hehe

oh, psal rumah nenek aku pulak.
dye ada masak something.
tapi of coz lah,
tak semeriah dkat malaysia. haha

tapi aku tak makan lagi.
sbb still kenyang.
nanti petang skit kot baru aku makan,
inshaa Allah.....

klah, done typing for now.
nnti esok ada majlis lagi besar..
raya party at a hotel..
all muslims and malay college mates
are invited !

esok ada masa, ada rajin,
aku update.... inshaa Allah...


_________________________________________


Ditaip pada 29/6/17 (Khamis) :


SECOND RAYA STORY

now lets story a bit about raya kedua pulak !
okay raya kedua sgt2 menarik.
kenapa ? of coz lah sbb ada makanan !!!

ok. tak specific.
of coz lah sbb ada majlis
hari raya ramai2 . semua melayu n muslim
from each batch ada..
and paling best, malaysian raya food !
omaigod omaigod

baiklah.
hari raya kedua ialah pada hari Isnin.
thank god,
kitaorg cuti hari Isnin..
so the majlis is on Monday, afternoon.

pagi tu takde ape sgt.
aku study pun tak. hhmm.
takde mood gile... haish.
maklum lah, mood raya membuak2 dlm diri.
hehehe...

then around kul 11am tu aku dh mula bersiap.
gosok baju ape smua...
get ready..
then around kul 12.45pm
aku dh mula kluar and pergi dkat hotel tu.




yup. majlis ni diadakan di sebuah hotel.
and mcm cool jugak lah hotel tu.
so rase best skit feeling majlis kali ni. hehe

majlis suppost to start kul 1.30pm..
tapi atas sbb2 tertentu, start lewat skit.
tak silap kul 2 lebih bru start.

and then ade lah pembukaan majlis.
baca2 doa...
pastu the best part, makanan !!!

alamak. sorry sgt2..
aku terlupe nk amik gmbr makanan
yg disusun rapi.

sbb aku terlalu obses memikirkan makanan.
terus lari and serang.
tak sempat nk pikir psal gmbr :(

tapi takpe.
nasib baik sempat snap pic of my plate
before aku makan... hahaha

okay.. thats all i guess..
takde ape sgt yg nk diceritakan.
just makan2..
then ade persembahan skit.
pastu selfie2,
sesi fotografi....

pastu balik..
aku balik around kul 5.15pm..

oh and yeah..
makanan ada byk sgt yg lebih !
so dyeorg ckp boleh tapau
bawak balik ! yeayy.. hehe

aku pun apa lagi,
tanpa membuang masa,
terus membungkus 3 bde..
ayam sambal, rendang ayam and kuah kacang. hehe

okay.. i think thats all..
the story of my raya 2017 in Manipal, India..
come lets see some pictures !

oh, aku janji nk buat comparison raya kan ?
okay... aku cuba tulis skit dkat bawah ye..
tgok pics dulu......






 Main course.. omg.. tengok tu !
satay, kuah kacang, nasi, ayam sambal,
rendang ayam, mee kariii <3

 Desserts !

 With my beloved juniors : Hanisah and Aina <3


 Maaf. Aku and syahirah kalau berjumpa
mmg slalu cam ni.. drunk XD


 OOTD mirror selfie dlm toilet je yg mampu.. hurm









_______________________________________

 ditaip pada 4/7/17 (Selasa) :


Assalamualaikum and hai again..
okay, smpai skrg tak siap2 lagi post ni..aduhaii.

okay hari ni aku ada presentation PBL..
aku baru je habis tadi..
skrg dh pukul 9.15pm (india)
ingat nk tgok  movie...
tapi mcm dh tak sempat..

so i decided to try my best
to finish off this post !

okay atas tu aku dh crite and post some
pics on raya this year, 2017..

skrg aku nk throwback skit psal
raya tahun lepas k...
just nk buat comparison skit. hehe

Raya 2016 in Manipal, India :

raya ini adalah kali pertamanya 
mereka buat majlis raya besar-besaran.
idk, but the seniors told lah.

so maksudnye sebelum2 ni,
lgsung takde pape majlis raya.
dyeorg just smbut sesama dyeorg lah kot.

so i was so bersyukur.
at least dpat rasa lah kann..
suasana raya Malaysia.. hehe

raya 2016  hanya SATU hari je cuti..
(compare to 2017,
kebetulan ada 2 hari cuti.. alhamdulillah.)

so malam raya tu
kitaorg kena masak ramai2 tau.
coz each batch ditugaskan 
utk masak something..
then akan digabungkan 
pd hari raya tersebut.

our batch decided to cook
ayam masak kurma.
and kitaorg divide.
lelaki masak for this portion.
pompuan masak for this portion.

kitaorg girls tumpang masak
kat rumah senior..
yelah, senang skit kalau rumah.
besar, luas.. dapur pun besar.
takkan nk buat kat hostel kan ? 
so yeah, all malay girls my batch
berkumpul rmai2 and tolong masak ramai2.
kupas mengupas, potong memotong,
cuci mencuci dan sebagainye..




 berbuka puasa sama2 makan nasi lemak. yummy


tbh, ini lah kali pertama aku rase
semua ni tau...
so it was a really wonderful experience.

and yeah, malam raya kann.
so we all keep playin raya songs.
and some of us video call
with their family, nangis2 and stuff.. haha.

aku ?
aku tak video call pun ngan family aku.
why ? coz aku rase awkward vid call
depan kawan2.. haha..

and sbb tu lah,
raya tahun ni,
aku rase cam first time je
video call ngan family aku during raya.
(sila rujuk gmbr & story of my previous post,
about ramadhan 2017)

then lets story about the day of 1st syawal 2016..
pagi tu, mcm biase,
aku mmg takkan solat raya...
then not sure kul bpe,
aku pi rumah nenek aku.

yes.. you guys know right ?
nenek belah mak aku mmg stay kat Manipal.
so, i went there.
with baju kurung and nice tudung.
then when i reach there, guess what ?

sunyi gile rumah..
sgt2 gelap.. sgt2 hambar.
omg, sumpah tak rasa raya lgsung. haha

pagi raya tu aku sedih sgt2..
bile jejak rumah nenek aku trus
hilang rase sedih. haha
rase cm hari biase je .

then my cousin ada kat rumah masa tu.
dyeorg smua bru bgun tidur. err.
after lama2 tu,
aku pun decide nk selfie satu kluarga with them.

yelaaa... raya kann..
kena lah ada family photo.
walaupun tak rase cam raya.. haha



 my cousins, my nenek, me, my uncle..
tgok, aku sorang je pkai baju kurung.
haha.. agak awkward sbnrnye.
but tak mengapa lah.. pengalaman .



okay.
tgh hari pulak...
the moment i've been waiting for.
the majlis raya !!

omg... mcm2 makanan malaysia ada tau !
i was sooo happy
and super exited for the food !

dah jom, tgok gmbr...




















so yeah.. i think basically thats
all about my raya 2016.
malam raya,
berbuka sesama
and masak sesama with the malay girls.

pagi raya rumah nenek.
tgh hari majlis..
ptg and malam just chill2...

and the next day... guess what.
yup... class start. mcm biase. aduih




 raya kedua.. class dh start.. huhuhu



oh one more thing aku nk mention.
raya kedua me and my friend, qurratul ain
decided to wear baju kurung sama.
haha...

saje je...
nk sedondon... hehe.
baru feeling2 raya skit... :P
gmbr aku insert bawah skali ye....

so yeahh... i think thats all..
now... conclusion from everything.

first of all,
this is my third raya away from home.
yup.. dh 3 tahun... :')

so how i feel ?
sedih..mmg sedih..
tapi dh 3 tahun kot..
aku dh rase cam kalis dah..
dh terbiase sad life cam ni.. :')

but on the brighter side,
aku bersyukur...
sbb dpat pengalaman beraya
di perantauan ni... hehe.
nak2 beraya kat India..
bukan senang tau nk
raya kat luar negara, jauh dari family !
hati mmg kena tabah !!

aku bersyukur atas pengalaman
raya tahun 2016...
best sbb dpat masak sama2 beramai2..
and best bcoz the makanan in the majlis
was super awesome and yummy !

tapi kalau nk compare,
aku lagi suka raya tahun ni (2017).

why ?
of coz, firstly bcoz 2 hari cuti..
so mcm best lah..
boleh chill2.. enjoy... and tak rushing.

first raya buat potluck.
masak sendiri and makan sesama girls.
then tgh hari pergi rumah nenek.
(mcm biase, her house hambar gile.
and this time cousin aku takde.
so, lagi lah sunyi...)
but at least aku bleh lepak2 and chill.

then second raya,
of course the food !
tbh, makanan pd majlis ni
mcm tak se-best the first majlis.
and the desserts pun skit je.. :(
tahun lepas byk gile
tau desserts and kuih raya !!
but takpelah.. aku tak kesah...
something is better than nothing. kann
ILOVEFOOD !

and about the venue..
tahun lpas punye majlis dkat
dewan biase2 je...
but tahun ni dkat hotel..
mmg sgt2 pergh lahh.. haha.

for me aku tak kesah pun mane2.
sbb aku bukan focus sgt pada
baju raya, majlis, and amik gmbr apa smua.
target aku hanya satu : makanan.
so yeah.. aku tak kesah mane2 pun.
yg penting makanan byk and sedap. hehe

whatever it is, i'm so bersyukur with
everything... alhamdulillah ^_^

and yes...
inshaa Allah,
this will be the last raya
for me in Manipal...

tahun depan ?
inshaa Allah boleh beraya kat Malaysia.. :')

i miss all the kuih raya !
>.<

klah...
thanks for reading !
bye and have a great day :)

and last...
gmbr raya sedondon with my friend,
Qurratul Ain.. hehe..
raya 2016 and 2017...



 pagi pkai shawl purple..
petang malas pulak,
trus tukar bawal biru.. hehe
 Sedondon baju kurung sari warna biru
for 2016...
and :


Sedondon baju kurung sari black & white
for 2017



Memories..