Wednesday, December 6, 2017

Posting 1 : Community Medicine

Post ini telah ditaip pada 23/11/17.. Tapi disebabkan susah and lambat gile nk upload gmbr, baru hari ni sempat ditayangkan dlm blog. maaf di atas segala kesulitan.




Assalamualaikum...

hello and hai !
omg.. i'm so exited
about updating this post..

inshaa Allah semoga
Sabryne sentiasa
rajin meng-update blog
tentang crite2 menarik cam ni ye.
hehehehe...

ok knape aku exited sgt nk crite
psal posting ni ?
well of course,
sbb aku nak abadikan
kenangan dlm ni..

ada 6 postings smua skali
for this third year dkat Manipal.
so we'll see ok,
mampu tak aku critekan
setiap posting aku... hihi

Posting number 1 :
    Community Medicine

the first time when i found out
that my first posting was ComMed,
i feel so frustrated.

bcoz from what i heard,
they said that ComMed
is the most relaxing posting.
and mcm boring skit.
tak buat ape..

yes. somehow its true..

ComMed is all about Community.
pergi sane pergi sini.
tgok org2 luar..
tgok masyarakat sekeliling.
dan sebgainye lah...

of course,
as a medical student,
masa first2 masuk 3rd year ni,
mestilah kitaorg smua exited gile
nk masuk hospital,
tgok patients and stuff,
gune stethoscope, lab coat etc

thats why aku rase frustrated
time dpat ComMed..
kalau boleh nk lah 1st posting,
posting yg best2 skit kan..

sbb ComMed mcm tak mencabar lgsung.
kitaorg tak pkai lab coat.
tak gune stethoscope ,
tak melawat hospital...
tak tgok patient...

bg aku,
ComMed ni exactly mcm
lawatan skolah tau..

kitaorg ada bas sendiri.
and kitaorg akan melawat lah
beberape tempat2 ni...

alamak.
i just realized that
kata2 aku smua berterabur.
tak organized.

ok...
jom aku crite betul2
and organized skit...

setiap posting ada 4 minggu.
utk ComMEd,
the 1st two weeks kitaorg dlm class je.

yes..
apabila smua classmates
aku naik bas kuning
utk pergi Udupi or Karkala
for their hospital posting,

kitaorg pulak hari2 duk dlm class je.
the best part is,
class kitaorg sgt skejap weh.

ok, 8am to 9am
mcm biase, satu jam class.
ini the whole class (144 students)
are involved....

and then 9am to 9.30am rehat..
9.30am smua students
akan mula naik bas kuning masing2
utk menuju ke hospital destinasi.

and as i said,
ComMEd students pulak,
9.30am akan trus pergi class.
there's another small class,
its just for us...

so yeah...
9.30am smpai 10.30am je.
yup..

lpas tu takde class..
the next class will be
at 2pm until 3pm..
then ?

free lah...
the whole day and night...

so yeah,
basically the first 2 weeks,
we were in the class only.
1 hour class, twice a day...

dlm class cikgu just akan ajar bde2 theory.
basically its all about
epidemiology, pandemic, endemic
outbreak investigation,
community health, family and etc

then the 3rd and 4th week pulak
dah start field trip...
field trip is usually in the morning.
and ptg kitaorg ada presentation.....
field trip is the best part !
serious, rasa mcm lawatan skolah je weh.

dah lah we have our own bus tau.. hehe
kalau student yg posting lain,
dyeorg akan kongsi satu bas besar,
and pergi hospital sama2.

but bcoz destination ComMed
hari2 lain, so kitaorg ada bas sendiri.
haha.. sumpah rase cam cool gile.

benda yg aku sgt suke psal
field trip ini ialah,
hari2 kitaorg akan pergi tempat lain2.
and bg aku, bde tu sgt exiting.
sbb mcm suprise tau.

kdg2 aku sengaja tak tgok jadual.
sbb nk rase teruja...
"wah.. kemanakah bas ini
akan membawa kita hari ini "

haaa.. gituuu ~!

and mcm best lah.
hari2 pergi tempat lain2.
ok meh aku bg tahu
tempat2 yg kitaorg pergi,
beserta dgn gmbr2 okay ?

but aku takkan elaborate pnjg2 ye.
malas.... hehe...


1. Slum Area Visit 
 (8/11/17 - 9.30am)

Ok seperti nama tersebut, boleh agak... Slum area ialah kawasan setinggan. So kitaorg akan visit tempat mcm tu. And just akan tgok lah, mcm mane kehidupan dyeorg. Sumber air, sumber elektrik, makanan and etc... Serious teruk gile kot. Mmg sgt sedih melihat keadaan mereka....






















2. Kalmadi Anganwadi Visit
(9/11/17 - 9.30am)
Anganwadi actually adalah sesuatu mcm tadika atau pre-school. So kat sini kitaorg just melawat budak2 and tgok lah apa service yg dyeorg buat dkat anganwadi ni. Mereka akan provide makanan + minuman dkat budak2, ibu mengandung... And dyeorg pun akan bg non-formal education and stuff. Aku pun sbnrnye tak brape faham ape benda anganwadi ni.. haha











3. Pasteurization Plant
(10/11/17 - 9.30am)
Ok masa ni kitaorg melawat kilang susu : Nandini factory. Ok ini adalah kali pertama aku masuk kilang tau. so aku sgt exited. hehe.. And of course, the best part about kilang is : free items ! kitaorg dpat free sweet lassi.. Omg.. Aku dh lah minat gile sweet lassi. And that day aku dpat 2 packets tau ! hehe... bahagianye... :-*







4. Community Diagnosis
(11/11/17 - 9.30am)
Dalam byk2 field trip, aku rase yg ni yg paling boring. And waktu tu actually aku start demam. So aku tak brape sihat lah nk berjalan ape smua. Trip ni plak psal kite pergi dkat sbuah kampung ni, then kitaorg pun akan bg questionair utk 8 org. So dyeorg just kena jawab lah soalan2 dlm questionair tersebut. Pastu balik. Serious boring sgt. Takde gmbr. Sorry


5. Primary Health Care, Kaup
(13/11/17 - 9.30am)
Masa ni demam aku dh semakin teruk. Tak sembuh2 lagi woi.. So aku lgsung tak focus. aku just duk atas satu kerusi and rehat... Aku tak faham sgt psal field trip ni. Tak silap aku kitaorg pergi dkat satu hospital ni. Hospital kerajaan rasenye. Yang sgt murah utk orang2 susah. (tak silap aku lah). And yes, takde gmbr jugak. Maaf.



6. Artificial Limb Centre, KMC
(13/11/17 - 2.30pm)
Ok ini adalah our first field trip pd waktu ptg... And as i said, i was having fever. Mmg keadaan aku mase ni teruk sgt. Lpas class dh habis, trus aku pergi OPD utk jumpe doctor. Nasib baik field trip ni mmg dkat hospital dah pun. Senang skit life aku... Ok psal Artificial Limb Centre ni, dyeorg just terang2 psal kaki palsu, tongkat utk berjalan, tali pinggang utk sakit belakang etc...





7. Cashew Nut Factory
(14/11/17 - 9.30am)
Waktu ni aku dh start sembuh skit. So dah boleh continue amik gmbr and otak dh boleh berfikir skit. Ok time dpat tahu nk pergi cashew nut factory aku exited sgt ! Tak sabar nk makannn.. hehe. Tapi last2 rupenye takde pun dyeorg bg cashew nut percuma. alahai. Kecewa nye... But the experience was fun tho. Menarik gile tgok process cashew nut...











8. Hospital Waste Management
(14/11/17 - 2.30am)
Another posting petang.. Kali ni kitaorg pergi KMC hospital skali lagi. And kitaorg di ajar tentang cara2 pihak hospital buang smpah.. Okay it sounds weird. Haha. But menarik tau. Pernah terfikir tak kat mane hospital buang sisa2 muntah ke, liquid pelik2 ke, ataupun darah, kapas kotor, jarum2 suntikkan pampers semua... So di sini mereka terangkan dkat kitaorg. And yes, takde gmbr. Sbb malas nk amik gmbr smpah. Tak menarik. hehe


9. ART Centre
(15/11/17 - 9.30am)
ART stands for anti retro viral therapy . First mula2 ckgu bawak kitaorg pergi satu hospital ni. Omaigod aku sgt suke hospital tersebut ! why ? Sbb hospital tu nmpk sgt lama, buruk n creepy gile. Patients kat sane pun smua org2 tua. Dh laa tak senyum. haha. Kenape aku ckp aku suke ? Ntah.. Aku mmg suke tempat2 gelap buruk n creepy camtu. Sbb nmpk cam crite hantu. hehe. Lpas tu ckgu pun bwak kitaorg dkat satu bgunan sblah hospital ni, bangunan tersebut adalah utk org2 HIV. So just psal tempat HIV lah. aku tak focus sgt time ni. hehe..







10. Deepa Jyothi
(16/11/17 - 9.30am)
Semalam pergi pusat HIV, skrg pergi tmpat utk support org2 HIV plak. Tmpat ni mcm satu organisasi yg memberi motivasi dan bimbingan utk pesakit HIV/AIDS. Kat sini kitaorg berasa sgt terharu dan inspired by wanita yg explain dkat kitaorg tu. kenapa ? sorry, malas nk crite pnjg2. hehe








11. Water Treatment Plant 
(17/11/17 - 9.30am)
Kat sini kitaorg tgok mcm mane process air dari sungai dibersihkan utk kegunaan masyarakat.










12. Community Health Education Program
(18/11/17 - 9.30am)
Hari ni pulak kitaorg visit satu anganwadi ni, dan kumpul orang2 (mainly ibu2 and kanak2 yg ada) then cikgu kitaorg pun mcm menerangkan dan mengajar mereka tentang kesihatan, cara pemakanan, kebersihan etc. Pastu 5 of us, kena menari mengikut lagu yg dipasang. Menari smbil ajar cara2 basuh tgn dgn betul. hehe. so Basically trip kali ni is just nk mengajar masyarakat lah tentang ilmu kesihatan yg simple2 je..


13. Mental Health (Asare)
(20/11/17 - 9.30am)
Mental health. At first ingatkan nk melawat rumah org2 sakit jiwa. Taapi tak.. Rupenye rumah kanak2 istimewa. Yes, kat sane ada budak2 autism, down syndrome, cerebral palsy etc... Satu pengalaman yg sgt menarik... ^_^



14. Sewage Treatment Plant
(21/11/17 - 9.30am)
Ok, this is our last field trip. Rasa cam agak sedih and emo jugak lah time tu. Sbb last kot... :'( Tapi malangnye field trip kali ni mcm geli skit. Hari tu membersihkan air drpd sungai. Kali ni pulak membersihkan air drpd longkang. Omaigod, sumpah busuk gile... haha. Tapi prosesnye agak menarik lah. Byk aku belajar time ni. Rase cam 1st time aku beri tumpuan. Hahaha. Kenapa ? Sbb masa ni aku baru dpat tahu yg smua field trip ni akan msuk dlm exam ! say what ?!?


so yeah... itu smua adalah
kitaorg punye field trip...
skrg aku nk tulis 3 konklusi jap..

konklusi utk ComMed,
as you can see,
and as what i told you,
mmg betul ianya adalah posting
yg sgt chill and relax...
tapi tak boring pun sbnrnye..
maybe the 1st two weeks agak boring
sbb duk dlm class je...
but the field trip menarik sbrnnye..
sgt interesting & full of suprises.. hehe.
just try to enjoy lah.. and you'll love it.

konklusi kedua ialah,
psal perasaan aku...

igt tak, begining of this post,
aku ckp aku frustrated.
the first two weeks aku mcm hilang arah tuju weh.
sbb class sgt sikit.
takde ape nk buat.
tak tahu nk study ape.
but lama2 aku cuba utk appreciate.
yes, cuba hargaai setiap masa free tu !
dgn buat ape ?
dgn tgok movies lahhh ! hehe..
oi . medical student kot.
igt sng ke nk ada free time mcm ni?.
so selagi ada free time,
selagi tu enjoy lah !
tgok lah movie byk2 !
tidur lah sepuas2nye.. hehe
so yeah, at first aku sakit hati.
but now, bile pikir balik,
actually aku bersyukur sgt
sbb ComMed adalah my first posting.
at least aku boleh rilek2
and chill dulu....

and then ape lagi eh nk luah psal perasaan ?
aku enjoy gile setiap trip.
just kecewa skit lah sbb aku demam 4-5 hari..
then psal theory plak,
takdelah susah sgt..
smua yg ckgu ajar adalah bde2 yg logic
dan masuk akal....
oh tak lupe jugak,
aku sgt suke posting ni sbb boleh
amik gmbr and rakam video byk2. hehe

and another thing aku nk luah...
about my groupmates...
tak tau knape but it feels
like a little family...
a little ComMEd family. hehe
of course, ada je org yg
tak brape join, anti social ke ape..
aku pun takdelah bergaul sgt.
but okay je sbnrnye...
kitaorg mmg mcm satu family.
satu bas... satu trip sama2.
amik gmbr sama2..
so menarik lah...
group E1 and E2 gabung.
lpas ni posting paeds pulak.
so kitaorg akan berpisah..
E1 dkat Udupi
and E2 plak dkat Karkala.... :(

okay the 3rd conlusion is about my exam.
hoho... lupe nk inform.
pagi tadi aku exam sbnrnnye...
End of Posting Exam...
so how was it ?
alhamdulillah... ok lah.. not bad.
tapi ade 2 questions aku careless..
jawab salah woi... >.<
and satu satu question aku xtau nk answer.
aduiii... itulah akibatnye study last minute.
like sumpah aku study 2 days before exam kot.
hahhaahahhaah. sempat je..
its just that ,ilmu tak brape msuk dlm otak.
nasib baik exam senang.
but still.... takut gak sbrnnye... huhu
harap LULUS ! inshaa Allah......


ok... done typing for today..
goodbye ComMed India !
i'm gonaa miss all the field trips
and all my free time !!
tutup buku Commed...

and esok, kita akan bukak buku
baru inshaa Allah : paediatrics...

thanks for reading...
wish me luck !
bye ! see you after 1 month inshaa Allah !

Tuesday, October 24, 2017

Picto-Story of My Sem Break




Assalamualaikum

hello and haii !
ok skrg aku ada dkat manipal..
today was our 2nd day of class..

yes... welcome to 3rd year !
omaigod.... sumpah
aku berdebar + takut gile

pdhal ramai je seniors yg ckp
3rd year (which is this last 6 months dkat India)
actually senang je.. its like a honeymoon phase.

tapi ntah knape..
during orientation utk 2 hari ni,
cikgu smua asyik takutkan kite weh.

ntah lah... bile dgr
smua penerangan ckgu,
aku rase cam berdebar sgt.

well, bile dipikirkan balik,
ada baiknye jugak kan
cikgu mendebarkan kite smua..
sbb if not, takut je
kite terlampau rileks
pastu main2 je... kan ?

okay tak byk bde aku nk crite psal
life update aku skrg..
bcoz baru je 2nd day of class..
kitaorg ade 4 hari orientation..

3 hari orientation oleh 2 fakuliti
yg dtg dari kampus malaysia..
pastu 1 hari lagi, which is lusa,
adalah orientation
utk smua postings....

utk 3rd year ni,
kitaorg ada 6 postings :
-Medicines
-Surgery
-OBG
-Paeds
-Psychiatry
-Community Med

and seramai 143 students
akan dibahagikan kepada beberape
group kecik utk dimuatkan
dlm postings di atas...

group aku akan start dgn
Community Medicines(ComMed) dulu...
 dgr crite... ComMEd ni tak stress sgt

ntah lah...
kite tunggu dan lihat ye...
anyways,
doakan semoga aku diberi kerajinan.

yes.. kalau aku rajin,
aku akan cube utk luahkan
and crite sedikit
pengalaman in each postings..
inshaa Allah...

harap aku free and rajin lah ye.. hehe

okay...
done typing for life update.
skrg jom flashback skejap
pergi time cuti plak... hehe

okay as you all know,
cuti sem aku tak panjang pun..
25 hari je... huhu

aku rase tak byk pun benda yg aku
boleh ceritakan di sini...

ok first crite psal weekend dulu k.
bcoz, yelah weekend kann..
its the high light of the week. hehe

weekend minggu pertama
aku pergi melaka jumpa
adik aku..
yes, my brother Suhaib
is now also studying
in MMMC....
(tgh Foundation sem 1 skrg,
he's in batch 15)

weekend minggu kedua
family kitaorg ada buat potluck
kecil-kecilan...
so dpat lah jupe
saudara mara
yg dh lama gile aku tak jupe.
biasenye jupe time raya je woi !
dah 3 tahun aku tak raya kat Kemaman.
huhuhu...

so agak teruja lah dpat jupe
ahli keluarga, sepupu sepapak,
pak cik mak cik yg lain..
walaupun tak lengkap
mcm time raya... but at least
something is better than nothing
lah kann... hehe

the third weekend aku pergi Kuantan.
ada hal skit..
nak cari something.
tapi tak jupe... sedih gile :(
but takpelah...
at least aku dpat makan Thai
food from this one restaurant
favourite family aku.. hihi

the fourth weekend,
which was the last weekend..
well... you can guess..
its time to go back to India !

yes..
hari Khamis kitaorg pergi KL.
then Jumaat is my flight to India...

so, secara rumusan of my cuti :

minggu pertama and kedua,
i was sick...
demam + batuk2...
yes. serious... 2 minggu kot..

and yes of course,
tgh sakit kan... ape je kau expect aku buat.
makan tidur. tidur makan jelah...
tak larat nk pergi mana2... :(

minggu ketiga baru start sihat skit..
and mase tu aku mcm baru tersedar dari mimpi
"shit. aku tgh cuti dowh !
enjoy lah cuti kau wehhh !!!"

the 3rd and 4th week
baru aku start enjoy..
tgok movies (dlm laptop je, hehe)
kluar drive jalan2
jumpa kawan skolah
and paling penting :
jupe my beloved cousin, Athena !

omg... dh lama gile tak jupe dye.
asyik call dlm phone je..
akhrnye bleh jupe
and hangout sama2... hehe

so i think thats all...
takde ape yg menarik sgt.
tak melancong mane2 pun... huhu

now, the best part : pictures !
meh tgok gambor meh...

eh jap !
before that...
mcm biase nk bg warning ,
bawah ni ada byk gmbr makanan ye.
jgn marah sy kalau
anda tetibe rase lapar...

and one more thing.
jom main teka teki jap...

agak2, brape KG aku naik utk cuti
kali ni ? hehehehe......

tgok gmbr dulu k...
by the end of the post,
aku bg jawapan...

teka dulu tau !







The first food i ate in Malaysia...
dkat foodcourt KLIA..
OMG sumpah sedap gileee :'(


and ini pulak bekal..
yes.. my mom cooked it.
and my mom brought it all the way
from Kemaman to KL..
(actually aku yg pakse and suruh dye
masak and bawak utk aku.. hehe)
anyway, thank u so much umi !


yes.. my father ade bela goat.
and kandang dyeorg luar bilik aku je weh..
hahaha...
but aku suke je...
sbb nmpk mcm anjing.. hehe comel


umi's nasi lemak...


sorry yg ni aku tak tahu ape nama dish dye.
but its something like ayam and bendi. hehe
my mom cooked.


all the white cats at my house <3
ye... aku ada byk kucing...
sila lihat lagi gmbr di bawah nnti ye...


good morning !
it was the 2nd or 3rd day of my holiday..
yes... holiday bru je nk bermula..
but sekelip mata je habis woiii :'(


Ikan goreng + Sambal Udang Petai <3


Maqlubah.. arabic dish made by my mum 


pemandangan rumah ku hari2 bile bukak pintu..
kalau anda rase ini banyak,
actually dulu lagi byk tau !
hampir 20 ekor kucing kat rumah aku.
but skrg dh makin berkurang..
tinggal 10 ekor tak silap..
smuanye kucing kampung/jalanan..
dyeorg just tetibe dtg, makan2 then membiak
dgn meluas... haha



visited my grandma's kubur..
yes... my grandmother (father's side)
telah meninggal dunia awal tahun ni hari tu.
and yes, kau tahu kan,
aku duk kat India for 1 year and tak balik.
so time dye meninggal,
aku mmg tak sempat balik.. :(
tak sempat tgok dye... 
aku rase sedih sgt...
for your info, dlm 21 tahun ni, 
ini lah kali pertama aku visit kubur,
yes.. kubur org yg aku syg/rapat ngan aku..
it feels so weird...
aku still tak percaya nenek aku dh takde.
hhhhmmmm :'(


on the way to Melaka...
singgah breakfast kejap


lunch with bro..
lupe dh ape nama kedai ni

hello brother.. Long time no see


dinner plak dkat foodcourt.
ntah lah... tapi aku suke sgt foodcourt.
pergi mane2 mall,
mesti foodcourt dulu yg aku cari !
then aku akan order bde2 cam ni..
nasi goreng etc.
but sadly, those food tak
brape sedap seperti yg aku expect... hhmm :(
biase nye food court lain sedap je..
but kalini je mcm tak sedap skit.
haish.. sabar jelahhh


OOTD utk Day 2 in Melaka.. hehe


lunch dkat satu famous restaurant ni..
asam pedas dye sgt terkenal..
makanan ala2 kampung..
serious, sedap <3


Jalan2 kat mall, terjumpa kedai mainan ni..
OMG... byk nye rubik's cube bentuk pelik2 !
aku exited gile wehh..
and aku ended up beli 2 .. hehe
ingat nk beli lagi.. tapi tak cukup duit.
wahai siapa2 yg membaca ni,
ketahui lah Sabryne adalah
pengumpul Rubik's cube...
kalau tak tahu nk bg hadiah apa,
kau beli lah bde ni..
aku akan jadi org paling happy skali..
trust me... hehe...
scroll down lagi..
nnti tgok gmbr my collections plak k


dinner . Yeayy craving satisfied !


nasi lemak tepi jalan for breakfast !


okay dah nak balik dah..
bye2 Melaka...
see you really soon... :-*


okay aku suke sgt makan bde2 goreng camni. hehe
nuggets.. chicken fingers..
fries... hot dogs... hhmm
burger patty je takde... :(
anyway, satisfied !! alhamdulillah


ok dh lama gile aku x makan pizza..
why ? coz pizza hut (and KFC) dkat Manipal mahal lah.. 
hhhmmm..
dominos pulak tak halal..
and yes.. akhirnye !
sempat jugak aku rase Dominos !
my fav is the right one : classified chicken
(kalau tak silap aku lah nama dye camtu )


Lunch date with my 
Skolah Menengah friend : Farah Zubir <3
tak sah kalau balik cuti tak jupe dye nie.
thanks for your time dear... :-*


ini plak me and my mom tried
a new resipi from the internet...
ikan masak tempoyak pebende ntah..
and daging pebende.. aku pun dh lupe.
hehe.. maaf..
but ikan bilis tu beli...


i'm not really a fan of pulut kuning.
but study time exam final baru ni,
tiba2 craving kuat lain macam..
bile dh dpat makan,
OMG ! sedapnyeeee !
skrg aku dh jatuh cintaaa dkat
pulut kuning !
(and anything to do with sticky rice
eg : lemang <3 )


new kittens... mereka sgt nakal.
suka sgt jatuh dlm longkang . aduii


hello Yuki <3


a little potluck for famlily gathering..

my 15 y/o cousin...
3 tahun dh tak jumpe dye woi.. 
haha


nasi lemak will always be my fav <3
and yes, some kuih muih behind...
rase puas hati sgt dpat rase kuih2 yg aku minat !
alhamdulillah...


pasar malam punye kebab...


roti canai + nasi lemak ! <3


and this is some potatoes (cubes) + telur + blackpeper & salt
digoreng bersama..
omg... so yummy !
my fav home breakfast made by umi .


aku tak tahu ape name bde ni.
tapi first time aku makan.
and sedap wehhh... 
tak rugi aku cube.. hehe


minum petang session
with my skolah menengah friend : Hamimah !
with her BF too... hehe..
nnice to meet you, Furqan !
thanks for coming guys !
jumpe lagi next time inshaa Allah...


roti tempayan + kuah kambing for breakfast..
simple tapi sedap and mengenyangkan !


its driving time !!!
omaigod dah stahun dh aku tak drive woiii
aku ni dah lah tak mahir drive..
pastu satu tahun pulak tu tak drive..
driving skills aku dh jadi teruk gile wehh :'(
aku hampir nk putus asa time tu..
2-3 kali kejadian yg tidak diingini HAMPIR berlaku.
alhamdulillah, terima kasih Allah kerana
telah melindungiku..
sumpah.. aku rase phobia sgt... :(
kena hati2 next time..
and bykkan practice.
coz yeah, practice makes perfect kann.
tapi itu lah... phobia lah weh... :(


ABC and cendol from tepi jalan...
puas hati dpat makan cendol..
tapi tak puas sbb tak sedap .
hhmm.. takpelah.
asalkan dh makan...


yes.. aku beli smua ni..
and aku makan smua ni dlm satu masa weh.
omaigod. perut kenyang sgt rase nk pecah !
tapi alhamdulillah, craving satisfied !
puas hat i sgt !!


me and umi  :D


cute kittens i borrowed from a friend.. hehe


butter milk chicken


okay, seperti mana yg kamu harus ketahui,
lepas SPM dulu aku ade join class jahit. yes..
and in fact, i have my own mesin jahit..
dulu mcm2 bde aku jahit.. 
sluar.. baju... baju kurung etc.
but unfortunately...
dah lama gile aku tak menjahit... 
skrg aku dh lupe
byk perkara dah... sedih woii
cuti kali ni aku mmg bertekad
nk on balik mesin jahit aku.
at least jahit lah bde2 simple kann..
mula2 bukak mesin tu,
aku dh lupe camne nk pasang benang and all stuff. haha
lepas satu jam duk main2 akhirnye
aku dh figure it out.. hehe
and alhamdulillah,
ade lah jugak 2-3 piece of baju or sluar umi
aku yg aku jahit utk pendekkan 
atau jahit sbb koyak..
okay lah tu kan...
at least aku gune mesin jahit aku.. hehe


jom kluar makan petang ~


aku orang Terengganu...
tak sah lah kan kalau tak
makan otak2, satar and kerepok lekor kan.. hehe


my second cendol during this holiday.
and pun, tak sedap jugak..
kecewa gile :'(


yes.. ini lah pemandangan luar gate aku petang2..
semua kucing akan menunggu kepulangan kami.
hahahaha..
mcm geng pulak.
ada territory masing2.. :-P


on the way to Kuantan...
singgah breakfast tepi jalan sat...
as usual, Nasi Lemak will always be my choice.


lunch at our fav Thai restaurant : Sara Thai Kitchen..
aku makan 2 pinggan nasi kot.
satu nasi goreng..
yg kedua plak nasi kosong with all that lauk pauk.
omaigod. serious. aku sgt berpuas hati alhamdulillah !
sedap woiii ! 
tapi tomyam jelah tak sempat nk habiskan..
kenyang gile2... 
dh takleh jalan dh lepas tu XD


and the worse part,
malam tu plak kitaorg makan satay.. (dkat Kemaman)
pergi kuantan pagi je.. mlm tu balik lah kan..
padahal aku still kenyang lagi.
but for the sake of
memuaskan craving and to-eat-list aku,
aku paksakan diri jua utk makan..
masalahnye bukan satay je.
aku makan i plate of nasi goreng belacan plak.
adui.... that night perut aku suffer gile.
sumpah.. sakit sgt.
but hati aku rase bahagia.. hehe


the next day for lunch i had this..
hari tu Dominos. skrg pizza hut plak..
ini pizza terbaru dyeorg..
bersyukur sgt dpat rase before aku pergi India. hehe

my mom's nasi ayam <3
dlm gambr mungkin nmpk pelik.
but percayalah, sedap sgt ! 
of coz, mom's food kann... hehe


ini plaknutella cheese tart & brownies..
aku beli from sorang akk ni
yg berniaga dlm IG...
dia ada buat COD dkat Kemaman..
so ape lagi ? order lahh kann.. nk try ! hehe
actually byk lagi dye jual..
since study break utk final exam aku lagi,
aku duk ushar dye punye IG
and tak sabar gile nk rasa smua !
tapi malangnye, masa tak cukup.
and aku terlupe..
and duit pun dh nk habis..
so sempat rase ni je..
hhhmm... maybe next time plak
inshaa Allah


bubur with ayam goreng + sambal + kangkung


beshamel.. an arabic dish made by my mom.
ianya adalah baked macaroni..
atas tu ada lapisan cheese..
dlm ada minced meat...
sedap wehhhh


yeayyy !
akhirnnye dh jumpe awk... :-*
boleh selfie banyak2 ! hehe
takpe.nasib baik skeping je aku upload gmbr
kat dlm ni... hahahaha


SnowBall <3


cousins's day out..
fuh, first time kot
aku, Athena and Balqis
kluar bertige mcm ni...
hehe...
puas hati sgt !
alhamdulillah....

our lunch date at Dominos
jom makannn !
mirror selfie jap.. hehe

and tak lupe jugak : desserts..
drive through McD beli ais krim !
dh cair dah ais krim masa ni.. hahaha


lunch with bro..
chicken porridge and nasi ayam..
yes masa ni adik aku dh balik Kemaman naik bas.
dia cuti deepavali.
so he decided to come back to kemaman
and hantar me together to KL

and here you go !
these are my collections !!
hoping for more in the future inshaa Allah :-*


we stayed at this hotel..
sbb esok pagi tu senang skit
nk pergi KLIA...


my last dinner in Malaysia :')
we ate at Black Canyon.
sedap gile weh makanan !
ianya mmg ikut citarasa lidahku <3



okay this is it...
sudah berakhir holiday ku ~
back to indian's food againn...
dlm flight baru ni aku makan
nasi and lauk paneer.. with some kuah dal.
yes.. aku terpakse makan VEG.
sbb non veg dah habis... :(
seat aku belakang skali kot.
hhmm... nasib lahh weh


aku  pernah ter-wish...
teringin nk travel kat airport sorang2..
and you know what ?
my wish somehow dah menjadi kenyataan..
yup.. mase ni aku sorang2 kot...
since KLIA to Bangalore..
and from Bangalore to Mangalore..
mmg, ade je few of my classmates
in the same flight with me..
tapi aku tak jalan ngan dyeorg.
and time menunggu, security checking,
check in ape smua pun,
aku tak terserempak pun ngan dyeorg.
weird gile weh.. haha
but aku puas hati...
at least aku dh dpat pencapaian bru
dlm life aku
travel sensorang kat airport : checked !
heheheh
but thank god,
time nk balik from Mangalore
to Manipal,
aku naik texi with 2 of my classmates..
bahaye dowh nk balik sensorang naik texi !

sekian sahaja
picto-story ku utk sem break kali ni...

konlusinye ?
walaupun the first 2 weeks
aku tak sihat,
and walaupun aku tak pi jalan mane2 pun,
but alhamdulillah,
aku puas hati je dgn cuti kali ni.
why ?
coz aku makan byk gile
and alhamdulillah most of my 
cravings aku dpat tunaikan.. hehe

and ingat tak my previous post ?
pasal Dilema : Kebahagiaan atau Keinginan ?
aku rase kau mesti dah tahu kan,
ape jawapannye...
sudah semestinye aku pilih
kebahagiaan... iaitu makanan <3

okay sekian sahaja post utk hari ni..
oh sblum aku lupe...
aku naik brape KG ?
previous post aku
ckp aku dh naik 5Kg dlm masa 2 minggu.

and dlm mase sebulan....


aku telah naik.....


10 KG weh...
yes... its a fking 10 KG...
i know right...

smpai skrg aku tak percaya weh,
baru sbulan naik 10kkg... gile weh
gilaaaaaaa :'(
rase nk nangis je bile timbang.. :'(

aku dh pecah rekod baru dlm hidup aku.
biasenye time holiday,
paling byk pun aku gain weight ialah 5 or 6kg..
ini 10kg kot.... >.<

hhhmmmmm...

so bagaimana ?
betulkah tekaaan anda ?
mesti tak sangka kan.... :(

klah bye.
done typimg...
thanks for reading...

adiossss
see you soon inshaa Allah !