Thursday, December 22, 2016

Luahan Hati Seorang Gadis



ok. Just a random post.
Takde ape yang penting utk diceritakan..

its just that...
ntah lah... tadi aku tgh duk scroll2 instagram.
pastu nmpk lah sesuatu yg org post..

menyebabkan aku duduk termenung.
dan fikir dan terus berfikir
tentang kehidupan.

so i just decided to do this post.
just nk luah perasaan aku.

ape yg aku tgok dlam instagram tu ?

aku tgok ade sorang pompuan ni..
umur dia 21.. tak jauh beza pun from aku.
a year older than me.

but.
she's so gorgeous, so pretty,
so kurus, so bergaya, and looks so matang.

okay i know what you're thinking.

yes. dont worry, i know that everyone
has their own kelemahan dan kelebihan.
tunggu dulu.. aku blum habis luah lagi.

ok so this girl dia baru je kahwin.
yes. kahwin muda. (oh how lucky she is)
and bukan tu je,
her husband... perghhh.
serious gua ckap,
muka mcm pelakon Indonesia yg sgt hensem !

just imagine, she's like almost perfect
and then dah lah kahwin muda.
pastu husband pulak handsome nak mampus.
tergoda gile tgok husband dia >.<

okay. itu smua mmg aku takleh buat ape lah kan.
dah mmg rezki dia.
Allah bagi cam tu...

another thing yang aku rase mcm
dia betul2 bertuah is...

her enggagement. her wedding.
her birthday.. her friends...

its like. i dont know.
everything is perfect.
her life is like a fairytail..

dia punye wedding mmg pergh..
meriah. mewah..
dgn gmbar2 yg cantik..
dgn video yg menarik..
dgn pakaian yg gorgeous..

and lpas kahwin ?
of course, pergi honeymoon pulak..
tempat2 yg best...

hhmm.
ok Sab... whats your point actually ?
kau nk ckap yg kau jeles lah ni..

no wait. aku tak habis cerita lagi.
pls sabar okay.
dont jump into conclucion yet..

itu kisah psal budak perempuan tu.
skrg kisah psal rumah plak.

kdg2 aku tgok dlm IG org post gmbr
rumah dyeorg yg besar2... lawa2..
mewah2.. cantik2...

omg. tipu lah kalau aku tak tergugat...

ok now lets get to my point.
ape bde yg aku nk luah sbnrnye..

actually aku just nk luahkan persaan aku.
aku sbnrnye teringin sangat weih...
yelah, sape tak teringin kan ?

teringin wedding meriah and mewah..
teringin nk jadi kurus slim and cantik..
teringin nk dpat suami yg kaya hensem romantik.
teringin nk melancong seluruh dunia.
teringin nk rumah mewah and besar.

TAPI...

aku sedar..
yang tak smua benda kita boleh dpat..
yes. mmg tak semua benda yang kita nk kita boleh dpat.

but ade je sbnarnnye perkara
yang bile kita usaha betul2 kita boleh dpat.

contoh ?
kau diet betul2.. boleh lah kurus.
kau kerja betul2.. boleh lah kaya.

tapi tak mudah.
yes. tak mudah..
kecuali kalau kau ada keazaman tu..
and if kau betul2 nakkan benda tu.

bak kata pepatah,
jika ada kemahuan di situ ada jalan.

tapi kan... bile aku fikir balik.
byk bde yg agak mustahil utk aku capai.

psal wedding mewah.
ok, aku teringin sgt.
tapi aku tak suke sbnrnye.
aku rase mcm smua tu adalah satu pembaziran.
and buat ape nk mewah2 kan?
yang lagi murah tu yang berkat..
and aku tak nak lah show off.
nnti takut timbul perasaan riak or something.

about rumah besar and mewah..
kalau aku kerja betul2.
and dpat duit byk2,
actually boleh je sbnrnye.
tak mustahil.
TAPI..

sejujurnye,
mmg deep inside my heart,
aku tak suke kalau rumah aku sendiri besar.
sbb ape ?
sbb susah nk cuci.. XD

ala, hire lah pembantu rumah.
susah ape kan.

ye. tapi aku mmg tak suke.
kalau boleh rumah tu aku nk kemas
and cuci snediri.
sbb aku meragui kalau org lain yg bersihkan.
hihi.. rase mcm tak yakin je.. :P
kalau aku yg cuci sendiri
at least aku rase puas hati..

so, the point is.
walau miskin atau kaya mcm mane pun aku one day,
aku tetap nk rumah yg kecik, simple n just nice.
serabut tau kalau rumah besar2 ni..
buat stress je..

and psal suami or jodoh pulak.
hhmm. bde ni kite mmg takleh nk buat ape2.
sbb jodoh kan di tangan Allah.
whatever it is,
you must believe that
Allah has chosen the best one for you.
dan stiap yg berlaku pasti ada hikmah nye.

psal friends pulak ?
kekadang aku wish jugak..
dpat friends ramai2..
lepak sama2...
buat smua bde sama2.. ape smua.

tapi...
i prefer to be alone actually.
yes. orang cakap aku adalah anti-sosial.
kalau dulu, aku menidakkan statement tersebut.
tapi skrg...
dgn bangganya aku akan akui.
yes. saya mmg anti-sosial.
bcoz sometimes, being with human being just
makes me feel stress ..

i repeat my sentence again : "sometimes"
yes. i admit. i do need people in my life.
but not so many.
i'll just keep my circle as small as possible.

ok. tetibe aku rase mcm aku dh byk mengarut
dalam post kali ni.
k, i'm really sorry.
its just that... hati aku tetibe rase sedih tadi.
tu yang aku nk luah byk2 cam ni.
skrg i felt much better. (hope so)

so my conclusion is...

banyak benda yang aku impikan dalam hidup.
banyak sangat...
kekadang rase sronok sgt kalau
impian boleh jadi kenyataan..
its like a fairytail..
smuanya indah.. and i'll live happily ever after.

tapi aku sedar. mmg dlm dunia ni
tak smua benda yg aku nk, aku boleh dapat..
and yes,
mungkin kite tgok orang tu smuanya perfect.
but we dont know whats the real hardship
yang org tu lalui.. kan ?

for me, apa yg aku sentiasa berpegang ialah :
1. Setiap kesusahan ada kesenangan.
2. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan.

those two statements je yg boleh menenangkan aku
time aku resah atau time aku overthinking sgt.
serba sedikit. dpat lah jugak bantu.
tapi kdg2.. keras kepala jugak aku ni.. haha

so akhir kata..

dear self..
please stop overthinking.
biarlah dgn kebahagiaan org lain..
biarlah dgn kemewahan orang lain..
setiap org ade rezki masing2..
inshaa Allah, you'll get your own happiness one day.
and although tak smua mimpi dan angan2 kau akan jadi kenyataan,
but trust me, Allah knows whats the best for you..

don't be sad okay ? :)

No comments:

Post a Comment