Thursday, December 29, 2016

How I Started To Learn How To Cook




wow...
a very hot topic !

memasak.. its a very sensitive topic for girls.
especially girls dlm lingkungan pelajar
sekolah menengah hingga ke umur dua puluhan..

ok, aku akui..
girls zaman skrg,
rmai yang tak pandai masak.
tak sama mcm zaman dulu..

and yes.
i'm one of them..
mmg aku tak pandai masak langsung.
and to be honest,
masak maggi pun aku tak reti.
yes. even masak air aku tak tahu.

aku bukan nk burukkan diri aku.
tapi aku just nk bg tahu the real fact.
i know, its so horrible for a girl not to know
how to at least masak air...
but in my opinion,
smua tu will take time tau..
so chill lah...
jangan hina kami yg tak pandai masak ni.
bcoz one day,
we will go to the kitchen and cook.
dont worry too much lah weih.
its just a matter of time.

ade girls yg awal gile dh pndai masak.
ade girls yg dah kahwin baru nk start belajar.
chill lah. at least kitaorg belajar.

lain lah kalau girls yg cerewet nk mampus,
smpai nk jejak dapur pun geli.
or maybe mmg betul2 bertekad tak nak belajar masak lgsung.
okay. itu lain kes. itu mmg parah.

for me.
aku mmg teringin nk belajar.
tapi my problem is satu je :
takut api...

haha. yes. aku takut api.
sbb tu aku tak berani masak.
especially kalau goreng ayam ke.
pergh. memercik-mercik minyak.. seram dowh.

ok. lets get to the topic.
panjang gile muqadimmah.. haha

so, how did i learn how to cook ?

wait..
kau ckap tadi kau tak pandai masak.
so kirenye skrg kau dah pandai lah ni ? :D

well.. erm.
not to say i'm 'pro' in cooking.
kalau setakat masak biase2 tu okay lah.
so kirenye aku ni 'pass' lah.. still lulus.
boleh lah survive..hihi
alhamdulillah..

so cam mane ?
ape yg telah berlaku ?

kisahku bermula ketika tahun 2014..
masa tu aku dah start tinggal kat asrama.
(masa foundation dkat Melaka)
yes. i'm living alone.
so, nak tak nak terpakse berdikari lah kan ?

masa tu lah aku start belajar masak air.
hahahaha. bile difikirkan kembali mcm kelakar plak.
mase tu aku nk try masak meggi.
aku pun kena lah jerang air kan.
n waktu tu punye lah aku panik dgn kettle masak air tu.
maklum lah first time gune.
but after that aku pun mcm :
eh. senang je rupenye nk masak air. hahahahaha

and aku gradually cuba sesuatu yg baru.
contohnye,
aku start masak nasi...
pastu aku try masak bde2 yg instant..
mase ni smuanye aku pkai rice cooker.

alhamdulillah, walaupun its just a rice cooker,
tapi byk bde jugak yg boleh msak pkai bde tu.
and i feel safe.
sbb takde api.... hihi...
walaupun ade jugak aku try goreng hotdong kat dlm tu.
walaupun minyak mcm memercik2 skit,
but aku pkai penutup rice cooker
utk menjadi perisai ku... hihihi

so basically time foundation lah aku start masak.
walaupun just some simple stuff.
but at least i tried..

okay. itu kisah foundation.
ketika aku berumur 19 tahun..
baru nk berjinak skit2..

so, bile aku betul2 memasak ?

time aku umur 20 tahun..
where ? In India of course !
hehehe...

mcm mane aku masak ?
kali ni aku dh upgrade. naik level.
aku try masak pkai induction cooker.
atau kata lain, dapur elektrik.

and seriously, i love it so muchh !
sbb ape ? of course sbb dapur elektrik ni
takde api woii ! i feel so bahagia and safe.. :-p

aku mula masak bde simple dahulu.
contoh ? telur dadar.
yes. it looks simple.
but kau tak tahu betape aku struggle utk
pecahkan telur tu. haha. susah gile weih
nk pecah kan telur..
aku tak nk lah crite lebih2 pasal ni.
banyak kenangan pahit nk pecahkan telur..
memalukan je if aku story...XD

itu psal pecahkan.
belum start bab masak lagi.
aku tak tau nk control panas byk mane.
minyak byk mane.
garam byk mane.
and brape lama nk masak.

but seriously,
its all about experimenting.
and try and error..
as they said,
practice makes perfect.

so i just try to practice n practice n practice.
alhamdulillah. akhirnye
aku dh berjaya pecahkan telur dgn sopan ! XD

lpas goreng telur,
aku try buat bde yg mencabar skit.
contohnye, mee goreng kicap..
or nasi goreng...

semua ni aku try buat from basic tau.
bukan pkai perencah..

so alhamdulillah lah..
not bad..
walaupun pada mulanye
byk kekurangan. but as i said,
just practice...

jom tgok gmbar2 masakan aku jap.. hihi




Telur dadar + cheese + chili sos + roti

Spaggheti goreng

 French toast

 Mi goreng kicap

 Nasi goreng

 lupe dh lauk apa.. tapi ini instant punye. just tambah sayur and telur.
masa ni aku tak berani lagi pegang ayam.. hehe

 ini adalah ayam pertama yg aku sentuh and masak..

 and masa ni jugak aku baru beli blender.
baru semangat skit nk msak bde2 yg complicated ckit.hehe

 yup.. percayalah... aku masak nasi lemak..
sensorang je.. hehe.. letih gile woi

butter milk chicken

 butter milk chicken + ayam masak merah

 ayam kicap bendi + chicken sweet n sour

 ini masa berbuka with my friend.
she cooked the fish....


butter milk chicken again (yg xbrape nk menjadi) and ayam masak kicap


 yg ni aku lupe dah.. haha. ayam masak campak2.. but it was nice tho


k jangan salah faham ye.
aku bukan nk show off.. :P
aku just nk bagi motivasi dkat
girls2 kat luar sane yg nk start belajar memasak.. :P

now.. aku just nk konklusikan..
and just give a few tips..
cam mane nk belajar memasak.

first of all,
you need an induction cooker.
bcoz kalau kau adalah spesis yg takut api,
kau mmg kena ade dapur elektrik.
pls.. beli lah satu. at least
kau boleh belajar dulu slow2.
nanti bile dah pandai,
boleh lah try masak pkai api plak..

secondly..you must have
kemahuan dan motivasi.
tak jeles ke tgok kawan2 pndai masak ?
tak rase insecure ke kalau kau nk kahwin
tapi still tak pandai masak ?
so, you must have that keinginan dan motivasi.
then only you will go for it.
if not, mmg susah skit lah.. :(

ok, in my opinion.
aku rase kalau nk belajar masak,
kena belajar sorang2 tau.
seriously. menurut pengalaman aku pun cam tu.
if kau belajar dgn mak or kawan,
ilmu tu mgkin ada.
tapi praktikal mungkin kurang.
and belum tentu kau akan ingat smua yg kau belajar.
but if kau masak sendiri, sensorang.
kau akan byk belajar. trust me.
especially drpd segala kesilapan yg kau buat.
yelah, kite kan belajar dari kesialapan.
the more you make mistakes, the more you learn..
tapi jgn smpai lgsung tak belajar dari org lain.
tips and cara memasak or resipi kau mmg kena
belajar dari org lain. or maybe google it.
jangan sombong plak k..
praktikal tu yg mesti sendiri.
sbb at least kau sendiri masak. kau sendiri belajar.

k, speaking of recipes.
just nk share satu channel youtube yang aku rase
sangat menarik and wajib ditonton
oleh beginers mcm aku ni..
bukak youtube, search : Dapur Bujang.
k, video2 dia sngt2 best..
dia akan ajar byk resipi yg sgt2 simple.
aku dulu timbul semangat nk masak dari situ lah.
and dah byk resipi dia yg aku dh try.
alhamdulillah... snagat membantu.
please, do watch okay.
kalau nk search resipi dkat google pun okay je sbnrnye.
tapi if kite tgok video and cara2 memasak,
lagi berkesan sbnarnye..
sbb boleh kite aplikasikannye nnti.. kan ? :D

another tips from me is,
do it gradually and slow2..
buat lah memasak ni mcm satu game..
ada level.. kau pergi level 1 dulu.
pastu up naik level 2.. level 3.. dan seterusnye.
in my case, aku first2 belajar masak air & meggi dulu.
then belajar masak nasi..
then naik level buat telur dadar.
next nasi goreng.. mee goreng..
dan level yang agak tinggi lagi ialah,
ayam. yes.. dulu aku ade problem dgn ayam.
sbb aku rase geli.. tak tahu nk cuci cam mane.
but now alhamdulillah tak geli dah. :D
and aku blajar ar from mak aku and internet,
cam mane nk cuci ayam and stuff like that..
and kalau level rendah2 dulu,
aku just masak pkai bahan2 simple seperti
bawang besar, bawang putih, lengkuas, garam, gula..
just bde2 simple cam tu je..
and sejak ade blender. aku dah mula
guna barang2 yg high level skit.
and to be honest,
blender sgt penting n sgt membantu.
byk masakan yg jadi best sgt kalau ada blender.
so mcm tu lah.. my point is .
do it slow and steady.. and buat gradually okay ?

*satu je yg aku belum smpai lagi..
level mencuci and memasak ikan.
omg. ini level paling tinggi.
sumpah aku tak berani lagiii.
tapi takpe. as i said. it will take time.
lambat laun aku kena blajar jugak kan ? hihi.
but not now okay! aku tak sedia lagi nk sentuh ikan!
itu level paling akhir... :-P

k, done typing...
thanks for reading and goodluck !


No comments:

Post a Comment