Friday, November 18, 2016

A Week In Gold Coast Australia





Hello and hai !
okay hari ni aku nk crite psal
pengalaman aku pergi bercuti di Gold Coast baru2 ni..

sejujurnye aku pun tak pcaye cam mane aku boleh pergi sane.
haha.. as you all should know,
my dad is a very strict person.
jangan harap dye nk bagi aku pergi melancong.
dah laa melancong berdue je ngan kawan aku.

so what had happen ?
how come tetibe dye bagi ?

well.. i dont know how to explain that.
but yeah, hati manusia boleh berubah.
dgn izin Allah, sekelip mata je
dia boleh lembutkan hati ayah aku
and bg keizinan utk aku melancong
with my friend. Alhamdulillah..

baiklah.. before i start with our journey,
just a simple question : why Australia ?

yelah... aku kan blajar dkat India.
why dont explore India dulu ?
India pun aku tak start explore lagi tauu..
ni tetibe nk pergi Australia plak.
haha.. mcm jauh gile relationship -_-

actually plan asal nye,
aku and kawan aku (by the way her name is Ain),
sbnarnye rancang nk pergi melancong
dkat Bangladesh..

yes.. Bangladesh.
kenape ?

first, bcoz kitaorg ada kawan asal dari sane.
snang skit, boleh tumpang rumah dye...
and dye boleh bg tunjuk ajar,
and bg cadangan tmpat2 menarik.

secondly, bcoz Bangladesh mcm unik skit kot.
bcoz takde sape pun pernah berkata
'ingin melancong ke Bangladesh' XD
so it sounds and it looks so unique.. hehehe

tapi yelah,
lain yg dirancang, lain yg jadi.

aku bg tahu ayah aku,
psal plan nk pergi Bangladesh tu.
as what i expected,
of course he will say : NO ! tak boleh. papa tak bagi.

but dont know how,
suddenly he cadangkan utk pergi Gold COast.
why gold coast ?
bcoz aku ada aunt aku stay kat sane.
dye kahwin kat Australia,
and beranak pinak di sane.
so basically mmg dye stay kat sane lah.
thats why ayah aku sarankan pi sane.

so yeah..
itu lah sejarah
atau di balik tabir,
mcm mane boleh berlakunye
percutian ke Australia ni.

actually byk je halangan
yg berlaku in between.
at one point, kitaorg tetibe cancel pergi sane.
but yeah.. kite hanye merancang,
Allah yg tentukan..
dan akhirnye,
me and Ain berjaya jugak
jejak kaki di Australia...
alhamdulillah.... :')

now, lets get to the whole story from the begining !


   ________________________________________________



my flight to Gold Coast was on 23rd Sep (friday)
and utk balik Malaysia smula ialah on 29th Sep (khamis)
so lebih kurang 1 minggu lah kat sane...

nk dgar crite kelakar tak ?

our flight mase tu malam.
if i'm not mistaken kul 8.15pm berlepas..
and sblum lalui kastam imegresen what ever it is,,
kitaorg solat lu dkat surau, pi tandas sat ape smua.
baru kitaorg masuk...

then lpas dah masuk,
tetibe aku rase lapar.
singgah McD sat...
masa tu actually jam dh agak lewat.
7.45pm..

kitaorg spatutnye kena masuk dh dlm pesawat.
tapi aku masih lagi chill. tak tau knape.
aku blurr kot time tu. tak sedar diri.
then lepas beli burger (tapau je.)
baru aku sedar, yg kitaorg dh lewat !

kitaorg pun cuba berjalan laju,
nk cari gate kitaorg.
masa tu aku dh dgr dh announcement
utk flight kitaorg. tetibe rase panik.

then... cari punye cari.
tgok2 gate kitaorg jauh gile..
SANGAT JAUH.
and mase tu dh lewat...
and dah ada announcement utk PANGGILAN TERAKHIR dah.
omg. and you know what happen ?
apa lagi ? me and Ain pun berlari2 lah XD

seriously, mcm filem hindustan pun ade..
mcm filem kekasih hati berkejaran time dkat airport pun ade.
sumpah lawak gile...
tapi kekadang bile difikirkan kembali,
mcm seronok lah plak.
tak pernah buat keje gile cam ni.
berlari2 kejar cari gate utk flight.
nasib baik sempat weihhh..
alhamdulillah... ^_^
kalau tak sempat,
mmg menangis air mata darah gua agaknye

k, lets get back to the 'real story'

so, flight mlm,
sepanjang mlm tu spatutnye gua kena tidur.
but i cant really sleep.
tak tau knape.
maybe selseme.
or bcoz tak slesa kot...hhmm.



goodmorninggg ^_^


Ain, me and an australian guy..hehe.
kitaorg berkenalan and kawan ngan dye time ni.. :P



smpai sane around kul 6am lebih..
then i thought my aunt dh smpai..
rupenye blom lagi.. err

i borrowed a phone from the locals,
and call my aunt.
dye ada hal ckit.
so dye dtg lambat..
so kitorg tunggu jelah dgn sabar. hihi



menunggu dan terus menunggu...



oh, lupe nk crite perasaam time jejak kaki dkat
bumi australia ni...

masa first2 kluar dari flight,
pergh... angin dye...
sangat sejuk.... sgt best !

and then warga dye..
just imagine,
guard, org kutip sampah, polis,
smua nya cantik, muda and nmpk cam artis pun ade.
serious tak tipu. mereka sgt cantik.

polis imegresen plak,
byk yg pompuan.
and berumur skit.
tapi tetap cantik.

yg paling penting,
mereka sgt2 lah mesra !
yes.

mane2 aku pergi,
warga mak salleh ni,
mmg sgt2 lah mesra and baik !
mereka tegur kite dan melayan
kite dgn sgt mesra skali ! :'D

oh, one more thing yg aku perasan,
org2 kat sane hampir smua 'besar-besar' belaka.
ala, mat salleh kan, biase ar tu.
mmg rangka mereka smuanya besar2 and tinggi2..

masa first2 jejak kat sane,
rase mcm dlm movie pun ade. haha
yelah, slame ni hanye mampu tgok mat salleh dlm movie je.
kali ni, aku dpat merasai sendiri
berada di keliling mereka.
satu pengalaman yg amat menyeronokkan,
alhamdulillah... ^_^

okay, done about my perasaan.
now lets get back to the story line.



Day 1

my aunt dtg airport with his elder son, Jayson.
atau dlm kata lain, dia adalah spupu aku.
umur Jayson tak silap aku 10 tahun.
aku dh lame gile tak jupe dye.
biasenye time raya je dpat jupe.
tapi yelah, dh 2 tahun aku tak raya kat rumah (Kemaman).
so 2 tahun jugaklah
aku tak jupe dgn aunt and spupu aku ni.. :(
after dh jupe tu, rase cam hepy sgt2. alhamdulillah.




so the first thing yg kitaorg buat pagi tu,
ialah pergi breakfast dkat McD..
dsbbkan makanan tak halal,
so trpkse beli bde2 yg tidak men-was2-kan..
contohnye ?
pancake and hashbrown.. hehee






lpas sudah breakfast,
kitaorg pun pulang ke rumah ~
sorry, takde gmbr yg cantik2..
sbb kat rumah dye,
aku amik gmbr skit je.
the rest, aku buat video about the whole house.
best skit tgok video.

and yeah aku malas nk upload video lam ni.
so tgok jelah gmbr 4 keping yg tak seberape ni..hihi









(sorry, gmbr bilik takde.
ade dlm video je.. huhuhu)
(by the way, thats my cousins..
Jayson, si sulung.. and Jaudan si kecil)

smpai umah, kitaorg just lepak2,
chill2 dulu and settle down..

tgh hari around kul 2pm,
kitaorg pergi visit rumah kawan aunty aku.
yes, a malay.
and kat rumah dye,
mase tu dye ade buat mcm makan2 skit..

so that time,
smua sek2 melayu je yg ada...
rase sronok lah jugak.. hihi
dpat merasai suasana ke-melayuan
di bumi mat salleh ni..






k, nk luah perasaan jap.
masa aku pergi umah org tu,
ada lah few kids tgh melepak tgok tv.
budak2 sebaya dgn Jayson lah kot.

muka mereka, sgt2 lah kemelayuan.
tapi, time aku dgr dyeorg bercakap,,
perghhhh.... loghat english mat salleh dowh.
i was like : err. betul ke ape yg aku dgr ni ?

haha.. tadelah.
bcoz muka sebiji mcm melayu.
tapi loghat english mmg power.
if org tutup mata,
confirm igt mereka ni mat salleh..

so aku dpat tahu bahawa mereka
mmg lahir dan dibesarkan di Australia.
so thats why mereka hanya mmpu ckp english shj.

sama jugak dgn spupu2 aku, Jayson & Jaudan.
tapi alhamdulillah, at least si Jayson
dye paham bahasa melayu.
dye cuma tak boleh reply/ ckp BM..

k back to the story.

lpas makan2,
budak2 ni smua pun decided utk
kluar jalan2 and bermain kat luar.

so me and Ain pun mcm,
err.. ikut jelah.. duk kat umah pun
bukan boleh buat ape2.
at least kalau ikut budak2 ni kluar,
boleh jenjalan makan angin sat.

and seriously,
aku bersyukur sgt sbb aku ikut mereka kluar !
why ? jom tgok gmbr2 sat....































the lake was awesome !
the view is very beautiful !
tambah2 dgn angin yg sgt sejuk bertiupan..
serious, best gile beriadah petang2
dkat tempat cam ni...

and org2 mat salleh ni bagus gile.
byk yg kluar beriadah...
naik basikal, scooter, skate board,
bawak anjing jenjalan...

oh yeah, speaking of dogs,
nk buat comparison skit. hihi.

kalau kat Malaysia, byk sgt kucing.
anjing mcm jarang2...

kalau kat India, byk sgt anjing jalanan..
tapi kucing, mmg jarang sgt boleh jupe.
and kucing kat India liar skit.
anjing2 kat India plak baik gile.
terbalik dgn malaysia..

and in australia plak,
lebih kurang mcm India,
iaitu byk sgt anjing..
TAPI...
anjing2 yg mahal je lah yg kelihatan. haha
serious, aku tak penah nmpk pun
any dogs or cats liar yg berkeliaran.
smua dogs yg aku nmpk
adalah anjing2 mahal yg bertuan shj.

k, lpas sudah letih ikut budak2 ni pi jalan2 and main2,
akhirnye kitaorg pun pulang ke rumah..

oh ya, lupe nk bg tahu,
pasal waktu dan keadaan di Australia..
you know what,
kul 5.30pm dah mula gelap
mcm pukul 7.00pm Malaysia tauu.

and pukul 6pm australia,
dh gelap gile mcm pukul 8/9pm msia tau.
pergh.. mmg gelap gile.
sama lah jugak pada awal pagi..

pukul 4.45am still okay lagi kot.
tapi dh mula cerah ibarat 6.30am/7am msia..
and by the time pukul 5am lebih,
matahari dh kluar.
mmg cerah sgt ibarat kul 8am..
haha.. serious, tak tipu.
tapi mmg rase weird skit lah dgn keadaan cam ni.

k, back to the story..

mlm tu plak kitaorg singgah night quarters.
night quarters ni dye mcm pasar malam.
tapi pasar mlm version mahal skit.
sbb yelah, biasenye kan pasar mlm jual
bde2 yg murah skit.
but pasar mlm ni adalah utk bde yg mahal2 ckit.

tak byk aku bleh critekan.
sbb aku pun tak tau nk crite ape.
mase tu kitaorg just jalan2 setiap inci tempat tu.
byk kdai2 menarik yg jual bde2 menarik.
and byk jugak kdai yg jual makanan.
restaurents and stuff like that...

kitaorg tak beli byk pun.
just jalan2 je byk... why ?
bcoz duit tak byk...
and brg2 smuanye mahal... T_T

jom tgok gambor jelahhh

































ohya, and pd mlm tu,
aku ade buat inai dkat tgn.. hehe.
mahal gile tau..
15 dollars.. bersamaan dgn RM45..
omg.. dh laa satu tgn je.
design plak tak brape comey.
and then mahal nk mamposs plak tu. hurh.
menyesal gile... :'(

k lpas dh settle smua,
balik umah...
then tidur... around kul 12.30am..
pagi tu ? bgun kul 4.45am..
lebih kurang 5 jam je tidur.
tiap2 hari mcm tu....
by the end of the week, pergh..
mmg lembik giler.... tak larat weihhh


Day 2

ok, pagi ni aku dgn Ain mmg dh rancang utk pergi
Warner Bros. Movie World..
kitaorg pergi sane agak lewat skit.
arund kul 10am lebih tak silap.
org dh rmai gile beratur.

so kitaorg rancang utk stay sini
smpai around kul 2pm..
sbb ptg nnti kul 3pm ada picnic plak.

so yeah...
jom tgok gmbr2 lu....



























so basically warner bros movie world ni
lebih kurang same je ngan universal studio..
disbbkan aku pernah pergi USS dulu,
so aku takde lah teruja sgt.. hihi
aku just teruja sbb roller coaster je !

speaking of roller coaster.......
tahu tak.. aku pecah rekod baru dlm hidup aku !
naik 5 coaster rides in a day !!
omg. seriously, i felt like dying .
but luckily i survived !

kali terakhir aku naik roller coaster ialah
dkat USS lah.. mase form 3..
tu pun lpas skali naik trus jadi gile sat.
pening2 kpale. rase mual2.. haha

but kali ni,
nak tak nak terpkse naik smua !
sbb aku bayar mahal dowh..
rugi kalau tak naik smua !

first ride,
aku mmg rase pening skit.
but lpas dh naik 2nd, 3rd,
lama2 aku dh jadi biase dah... haha
and seriously,
it was really fun !

k, tu jelah kot nk crite psal movie world.
actually kitaorg tak sempat nk naik smua.. :(
sedih sgt... tapi nk buat mcm mane,
masa mencemburui kite...
nk shopping2 pun xsempat sgt...

around kul 2pm,
kitaorg balik umah,
solat2 jap...
pastu kluar balik...

kali ni ke mana plak ?
kali ni kitaorg pi picnic di tepi tasik !
omg... best gile kot..

sepanjang hidup aku,
aku rase aku tak pernah agi
merasai picnic2 cam ni..
dah laa tepi tasik..
angin plak sejuk gile..
dgn pemandangan yg sgt indah..
dgn makanan yg sgt sedap !
pergh... heaven gile...



















lpas sudah makan2,
aku pun mcm biase lah,
teman bebudak ni pi main2 dkat playground.
aku yg tua ni pun sibuk skali nk main. haha
ala, bukan slalu pun.. ape salahnye kan. hihi

kitaorg pulang agak lewat..
masa tu dh malam and gelap gile dh..
mcm biase, balik umah kejap je.
solat2 ape smua... then kluar balik.

kemana destinasi kite pd malam ini ?
mlm ni uncle aku bawak kitaorg pergi
'pasar mlm' yg sebenar plak..
haa, yg ni mgkin mcm pasar mlm kat Malaysia.
brg2 agak murah ckit compare dgn night quarters tuu








lpas sudah jenjalan window shopping,
(window shopping je mampu..hhmm)
kitaorg pun pi lah ronda2 kat bandar jap.
saje nk tgok2 kedai, and suasana mlm dkat bandar.
serious, sgt best .. sgt cantik.. n sgt nyaman.. ^_^












Day 3

baiklah kemana kite nk pi hari ni plak ?
hari ni kitaorg pergi sea world plak.

Just wanna show you pemandangan dkat bandar dia..
tak banyak sgt bangunan pencakar langit actually..


apa yg menarik dkat sea world ni ?

err.. sea world... nama pun sea world..
so smuanye berkaitan dgn sea lah..
pasal ikan2... dolphins. sharks.. penguins...

tapi ade je roller coasters..
and jugak permainan budak2...

masa ni kitaorg tak sempat nk jalan2 sgt.
sbb kitaorg kesuntukkan masa.
dah laa kitaorg smpai sane lewat gile.

kitaorg sempat naik 3 rides je..
roller coaster utk budak2 (serious malu gile time ni.
sbb aku dgn kawan aku je yg dewasa naik.
yg lain smua budak2 kecik.
aku tebalkan muke je mase ni weih. haha)

then mcm naik kapal dkat sungai..
then satu coaster ni best gile.
(yg ni mmg utk org dewasa)
coaster ride ni dah laa laju..
pastu dye bukan duduk mcm biase .
tapi dye duduk dkat seat yg mcm jet ski tuu.
yes. exactly. jet ski roller coaster.
mmg itulah yg paling best aku pernah naik.

sorry,
gmbr kali ni tak byk..
bcoz masa tu memory phone aku dh penuh.. :(
so aku amik gmbr pkai phone kwn aku.
tapi dye tak send lagi gmbr.. haha
takpelah....








lpas settle dgn sea world,
kitaorg pun kluar cari bus stand.

ok, lupe nk gtau,
selama first n second day dkat Australia,
biasenye aunty or uncle aku yg akan
hntar kitaorg pi mane2...
its either dyeorg just drop us,
then blah... pastu amik balik kitaorg time sudah.
or, dyeorg pun join skali kitaorg jenjalan.
depends..

but..
hari ketiga ni...
me and Ain decided to try public transport.
yelah, ape salahnye kan ?
nk jugak merase naik public transport  kat sini.
lagipun tak nak lah menyusahkan
aunty and uncle i sgt kan.. huhuhu




so, first kitaorg naik bas dulu..
then pastu kitaorg pi jalan2 kat bandar.
dsbbkan lapar,
kitaorg pun makan Subway lu..

nk tak nk,
trpkse mkn tuna jelah...
sbb yg lain smua tak halal... huhu

lpas sudah,
kitaorg pun pergi pantai !
jom tgok gambar...



Welcome to Surfer's Paradise :D




seriously, the beach was really awesome gaisss.
xsame langsung mcm pantai dkat Kemaman -_-
well, i dont know about other beaches dkat Malaysia.
but pantai kat kemaman mcm "errrr" skit.

anyways, i enjoy the beach so much.
we lepak2 there for like 10 mins.
bcoz byk lagi tmpat nk pergi.
takut tak sempat.
and takut terhanyut oleh kedamaian
angin sejuk beach tersebut..

next kitaorg pun pergi dkat souvenier shop.
beli brg2 buah tangan skit.
utk kawan2 and family.

pastu masa tu dh nk maghrib.
so we decided to go back.
kali ni kitaorg naik tram pulak.
at first aku mcm,
er what the hell is tram?

then aku baru tahu...
oh rupenye train yg dkat jalan raya tu..
hahaha.. okay.. XD






naik tram.
berhenti kat one station tu.
and at that station,
my uncle dtg amik kitaorg.
memandangkan waktu maghrib dh hampir tiba,
so he decided to berhenti solat dkat satu masjid jap.

alhamdulillah...
dpat merasai solat dkat the only mosque dkat gold coast.
kitaorg solat zohor asar (jamak) and
terus solat maghrib n isyak skali.





pergh... 4 solat in one time.. haha..
mmg gile ar.
yelah, kebetulan dh masuk waktu maghrib time tu.
alang2 solat jelah kan ? hihi

lepas sudah, pi balik umah sat..
then berehat sekejap.
kejap je boleh rehat...
sebab malam lepas tu,
kitaorg pi tgok wayang pulak !

and yeah. its a girl's night out..
just the three of us... hehee..
kitaorg tgok crite ape mlm tu ?
err.. sorry.. tak ingat... :-P





Day 4

okay hari ini kitaorg pergi ke Harbour Town..
aku tak tahu tempat ni tempat ape sbnrnye.
tapi ape yg aku boleh interpret ialah,

tempat ni mcm syurga shopping lah..
especially barang2 yg berjenama..
pergh... mcm2 jenama2 yg mahal ada weih !
aku pun mcm : wow....

actually i'm not the kind of person
yg minat barang2 berjenama.
tapi bile pergi sane tetibe jadi minat.
ehh ? boleh eh cam tu... XD

no laa.. bukan ape.
sbb kat sane ade byk diskaun tau !
byk sgt sale..
sbb tu lah rase exited gile..
kalau boleh smua bde aku nk beli.

so yeah. as i said.
semua kedai brg2 berjenama.
sketchers, nike, vans, converse, CK and byk lagi lah.
aku sbnrnye bukan tahu sgt pun jenama2 ni.
pkai je ape yg ade.. hehe..

so yeah.. kat sini tak byk sgt gmbr.
sbb malas nk snap picture.
mase tu aku tahu nk shopping je. hihi
(ehem. window shopping je sbnrnye.)

then lunch kitaorg makan dkat satu restoren ni.
restoren halal.. ramai muslim kat restoren tu time
kitaorg singgah..
tak ingat sgt nama restoren tersebut.
Kofte rasenye. not sure.

k dah.. jom tgok gmbr yg tak seberape.






so basically today nothing much.
just window shopping..
and pada waktu malam pulak,
my uncle bawak kitaorg dinner !

dinner kat mane ?

dkat satu halal chinese restoren.
okay, sejujurnye,
aku dah lama teringin nk pergi
chiese restoren.
sbb rmai ckp makanan chinese
actually sedap sgt..

tapi yelah.
kat malaysia aku tak tahu
nk cari katne restoren chinese halal.
and alhamdulillah,
Allah bg peluang dkat aku
utk rase halal chinese food
dkat bumi Australia ni..

hows the food ?
OMygod. it was awesome!
sgt sedap... aku mkn byk gile.
wahahahahaha












Day 5

okay so basically hari ni hari last kitaorg jalan2.
eh ? kata seminggu ? asal last plak ?


sunrise dari balcony rumah my aunt..
masa ni dah pukul 4.50am leih tak silap...
the view was amazing.. :')


yup.. betul lah.. dah seminggu kan.
because esok, (day 6) pagi2 mmg dh flight kitaorg.
so yeah.. mmg hari ni hari last kitaorg pi jalan2...

so kemana kah kami berjalan hari ni ?
hari ni aku, Ain and Jayson
pergi jalan2 dkat ... err..
alamak.. dah lupe nama tempat ni. maaf sgt !

but basically its a place
where byk sgt binatang2 best2.
ala, takde lah best sgt pun.. haha

ade tempat utk pets,
mcm kambing, biri2, rabbits, hamsters, anak ayam..
and ade jugak tempat utk kangaroo and koala.

haaa. kangaroo ni lah yg aku exited gile ni.
tapi malangnye...
kangarooo somong nk mampus kot. ggrr..
biri2 yg sgt friendly... haha
klah, nothing much to say,
just enjoy the pics... !

ohya,
lupe nk luah satu lagi hal.
by today (5th week)
aku ngan Ain mmg dh exhausted gile.
yelah, dah tiap2 hari berjalan sini sana,
and rehat skejap je...
so hari kelima mmg dh letih gile2 dah weihhh..

dah, jom tgok gambr... ^_^


















lpas dah habis smua,
my uncle pun dtg,
amik kitaorg and balik umah kejap..
balik kejap je. utk solat.
then kluar again... haha. letih weihh

kali ni kluar dgn my aunt plak.
and yeah, girl's day out again.. hehe.
this time kitaorg pi window shopping kat mall pulak.
but before that, we had our lunch
dkat satu restoren halal ni : Oporto..
aku makan burger.
the food was really nice ! :D





hehe.. tade ape pun. just nk tunjuk perfume yg aku beliii... :P
 


Day 6 

omygod...
its time to go home...
sedihnye...
rase cam tak puas lagi jalan2 and shopping.
haha. tapi nk buat cam mane.
duit pun tak banyak.
and masa tak mengizinkan... :(

anyway, alhamdulillah for everything.
i was really happy .
bersyukur sgt sbb dpat jalan2
and merasai pengalaman di
bumi Australia ni... ^_^

okay,
pagi tu kitaorg bertolak awal ke airport.
k, aku dh lupe dh flight kitaorg kul wape.
but pagi awal lah...



we had our breakfast sblum masuk flight.. :)

 
goodbye guys... thanks for everything...
i miss you guys and Australia so much.... :')


okay.... done typing..
so begitulah kisah aku dan Ain di australia.
takde ape yg menarik sgt pun.. hehe

sorry sbb tak crite specific..
sbb byk bde yg aku dh lupe..
aku post ni pun just
sbgai kenangan je..
utk tengok balik satu hari nanti...

bye  ! thanks for reading... ^_^

oh and yeah..
lpas dh smpai Malaysia,
1minggu aku demam weihh..
haha.. travelling punye pasal... XD