Friday, March 18, 2016

Kisah Aku Sebagai Seorang Pesakit (PART 2)




Assalamualaikum and hai..
alhamdulillah, bertemu kite skali lagi ye.

baiklah, sblum aku continue part 2,
aku just nk selitkan sedikit kisah
perjalanan aku balik dari India ke Malaysia
and just nk share some pics..

if tak berminat, sila scroll ke bawah
and just continue with my story of part 2..
if free, xde keje, jom,
go through skejap story aku ni ye.. hihi

my flight dari Mangalore ke Bangalore ialah pukul 7am.
yup... awal gile doe... dari Manipal nak ke Mangalore,
amil masa dlm 1 jam lebih...

so, pada hari Rabu (2 March 2016),
aku telah bgun seawal jam 4am..
malam smalam dh kemas skit barang2 nk balik Malaysia.
pagi tu, just kemas skit2, and siap laju2..

pagi tu aku agak kelam kabut skit.
tak tau knape. so mmg byk bde aku tak sempat buat.
aku kene tunggu bawah hostel tepat kul 5am.
sbb nnti akan ada satu texi dtg amik me n my friend.

so disebabkan kelam kabut,
bilik aku, aku tak kemas betul2..
aku biarkan cam tu je... :(

tepat kul 5am,
me and my friend dah ada kat bawah.
and texi dh datang...

kitaorg sampai airport mangalore around kul 6.25am..
masa tu kitaorg panik gile...
mana tak nye, flight kul 7am..
kite kene lah smpai awal...

dah laa ini first pengalaman kitaorg pergi airport
sensorang... serious, sgt kelam kabut masa tu..
aku bersyukur sgt, at least kawan aku ada bsame.
aku takleh bayang if aku sorang je naik flight
nak balik malaysia. pergh... mesti lagi kelam kabut :(

so di pendekkan crite,
alhamdulillah, kitaorg berjaya masuk dlm pesawat
around kul 6.50am....
tepat2 kul 7am, pesawat pun berlepas,
menuju ke Bangalore.....




 yeay, dpat seat sblah tingkap..
and dekat sayap . hihi :-P


 a light breakfast yg disediakan dalam JetAirways..



the first plane, skejap je... 
30 minutes...
lpas dah smpai airport bangalore,
amik beg and
kitaorg pun lepak2 jap...

the next plane will be at 12pm..
so dari kul 8am - 12 pm, 4 jam kutt...
kitaorg just jalan2, cuci mata,
rehat2 sementara tunggu next flight....
k, jom tgok pictures


  Rehat2 and lepak2 jap with my traveling partner, Ain...

Yeay, dh masuk pesawat Malaysia Airlines..
at first aku duk depan, and Ain duk blkg skit.
disebabkan org tak ramai, aku pun tukar tempat, duk sblah dia..


Lunch.. Ingatkan boleh dpat malay food. 
Tapi tgok2, Indian food jugak.. -_-


Hello Malaysia, here we come !



ok, before aku proceed,
just nak luah skit je pasal perasaan aku,
masa mula2 masuk pesawat malaysia airlines.

OMG. 
masa memula masuk, 
suddenly pramugara melayu tu tegur aku,

hai dik...
datang dari India?
belajar kat India ea?
cuti bpe lama ?

omaigod omaigod omaigod.
serious aku ckp, aku rase nk nangis time tu.
rase mcm, itu lah kali pertama
aku dgr 'orang melayu' cakap
bahasa melayu dgn aku... wahh :')

yeah, just imagined,
aku duk India 5 bulan kot.
asyik ckp english je ngan smua org.
ckp melayu pun jarang2,
with the malay friends..

tapi bile dapat ckp dgn orang awam,
perasaan tu sangat berbeza weih !
seriously, indah sgt perasaan tu :'D

bile jejak Malaysia lagi lah,
berdebar gile aku rase.
tgok pak cik polis 'melayu' aku rase exited.
tgok cleaner 'melayu' aku rase exited.
tgok makcik2 tua melayu yg pkai tdung,
aku rase exited.. hahahahahahahaha
serious, rase mcm dh gila skejap masa tu.

k lah, smpai di sini saje,
crite dan luahan ku serba sedikit
psal penerbangan
and perasaan jejak malaysia :')
skrg, lets proceed pada 
kisah aku sbgai pesakit ye...


                    _____________________________________ 


Kisah Aku Sebagai Seorang Pesakit



Rabu - 2/3/2016

lepas aku jejak KLIA,
tak lama lpas tu, parents aku pun
menyambut kedatanganku..

mereka memelukku dgn erat.
aku dpat lihat mata mereka juga
seolah2 berair.. mcm nak menangis.

then i was like, hhmm...
mesti dyeorg sedih..
mesti dyeorg risaukan aku... :'(
aku cuba kawal perasaan ku sebaik mungkin.

malam itu mereka terus membawaku ke hotel.
kami check-in di hotel De Palma..
hotel itu sgt berdekatan dgn 
hospital KPJ Ampang Puteri...

ye, di situ lah hospital yg akan sy pergi
utk membuat pemeriksaan seterusnye
berkaitan dgn tumour yang aku alami..

esok pagi, ayah aku dh buat appoinment.
so malam ni, tidur dan rehat lah sepuasnye.
hhmm.... baru je balik dari India,
tak smpai brape hours pun aku turun flight,
esok nye, dh kena pergi hospital... :(





Khamis - 3/3/2016

pagi itu aku terus pujuk ayah aku
cari restoren nk makan nasi lemak.
rinduuuu nak makan nasi lemak malaysia !
then alhamdulillah, aku dpat makan roti
canai and nasi lemak.
walaupun nasi lemak tu tak sedap sgt,
tapi takpelah, asalkan dpat makan, 
alhamdulillah..... ^_^

then kami terus pergi ke hospital.
aku jumpe satu doktor ni,
pakar bedah....
dia menyarankan aku buat CT scan..
utk melihat ketumbuhan itu dgn lebih jelas.
dan utk memastikan sama ada
adakah cell2 itu merebak, 
atau hanya berkumpul setempat.

so hari itu jugak,
aku pergi buat CT scan....
hhmm... satu pengalaman yg agak menyeronokkan.

mereka cocok jarum dlm tgnku,
utk mengalirkan 'dye contrast' ke dlm salur darahku.
ketika 'dye' tersebut mengalir,
aku dpat merasakan satu kehangatan yg mengalir
perlahan dlm salur darahku.
and masa tu rase mual pun ade.

tapi aku takleh gerak sgt.
sbb masa tu aku baring,
and masuk dlm terowong putih tu.
kalau byk bergerak,
gmbr takkan cantik....

lepas slesai buat CT scan,
aku pun tgok lah gmbr nye...
pergh.......... 



 Nampak tak ? Sblah kanan adalah salur darah normal..
yg sblah kiri tu, bde yg bulat and besar tuu..
haa, yg tu lah ketumbuhan tu... :(



mereka suruh kami pulang dulu,
and datang balik pada jam 2.30pm
utk tahu keputusannye...

seperti yg dijanjikan,
pukul 2.30pm aku dtg berjumpe
dgn doktor pakar bedah tersebut.

dan seperti yg di-expect-kan,
mmg itu adalah Carotid Body Tumour,
dan menurut dye,
alhamdulillah CT scan menunjukkan
bahawa cell2 tersebut hanye berkumpul setempat.

so, mmg confirm, 
tumour tu harus dibuang.
tapi, doktor tersebut mesti berpakat dgn
vascular surgeon....
sbb tumour itu berkaitan dgn salur darah...

so, kami pun pergi lah berjumpa dgn vascular surgeon tersebut.
dan berbincang mengenai perkara ini.

masa tu kitaorg bincangkan psal tumour tu.
menurut doktor tersebut,
Carotid Body Tumour adalah sesuatu
yang sangat susah utk dibuang.
dengar je mcm senang. but actually sgt susah.

sebab tumour tersebut berada di celah2 salur darah
yg utama dan banyak saraf2 penting sekitar tumour tersebut.

doktor juga berkata, pembedahan ini
bukanlah stau pembedahan yg mudah..
ramai doktor pakar cuba mengelak dari terima kes ini.
"saya sendiri pun kalau boleh, tak nak buat kes ni.
sangat leceh. Sebab akan berlaku byk pendarahan.
dan pembedahan ini akan mengambil masa yg sgt lama"

saat aku mendengar doktor berkata begitu,
hatiku dipaut rasa pilu...
sedih weii... sbb doktor pun mcm nak tak nak je 
operate aku.... :'(
dia ckp case aku rare.... hhmm

akhirnye, doktor setuju utk operate aku.
and kitaorg set-kan tarikhnye...
Selasa, 8hb March........

doktor pun ade menerangkan sedikit
tentang komplikasi yg mungkin akan berlaku
selepas pembuangan tumour ni..

carotid body tumour, berdekatan dgn
2 saraf utama iaitu vagus nerve & hypoglossal nerve..
(k, aku tahu ni sbb aku baru je blajar
psal bde ni kat India, sblum aku balik. hahaha.
so, kalau tersilap info ke ape, maaf lah ye !)

so, apa yg pentingnye di sini ialah,
kemungkinan lepas pembedahan,
ianya akan effect kotak suara aku.
ye, suara aku akan berubah..

and yg paling sedih, doktor ckp,
lpas pembedahan aku akan kehilangan
taste sensation...
maksudnye bile aku makan,
aku takkan rase pape ... :'(

what the hell ?
bile aku dgr dia ckp mcm tu,
aku rase sedih sgt2....

weih,,
merasai makanan adalah nikmat
yang paling nikmat kot !
just imagine if tuhan tarik nikmat tersebut .
ya Allah... sedihnye..... :'(

pada tahap yg kronik,
pembedahan ini juga boleh menyebabkan strok.
ye... strok...
sbb doktor akan bermain dgn salur2 darah yg penting
ketika pembedahan.. jadi, kemungkinan utk
strok itu ada.....

aku risau... aku takut... aku sedih...
tapi, nak tak nak, aku terpaksa hadapi.
tumour itu harus dibuang dgn segera !

lepas selesai dgn segala perbincangan,
kami sekeluarga pun balik ke Kemaman...

oh, home sweet home...
tapi... aku tak rase bahagia...
apa yg aku rase ialah berdebar...
berdebar menanti tarikh pembedahan..
dan berdebar memikirkan nasibku... :'(





Isnin - 7/3/2016

Hari Khamis hari tu dh balik kemaman kan ?
then hari Jumaat, Sabtu and Ahad pun aku spend dkat kemaman.
aku try makan segala makanan yg best2
dan makanan yg aku craving.
sbb nnti lpas pembedahan,
mungkin aku dh takleh rase makanan dah... :(

hari Ahad petang, kami bertolak ke KL..
bermalam di De Palma jugak..
and hari ni, hari Isnin,
adalah hari saya di tempatkan dalam wad...

okay, kali terakhir aku pernah masa wad
adalah masa aku kecik2 dulu tak silap.
tu pun aku ingat2 lupe...

selama ni pun aku asyik tgok orang lain je masuk wad.
atuk aku. nenek aku. ayah aku.
dan skrg ? skrg telah tiba giliranku utk masuk wad.. :')



haha... okay,
bile tgok gmbr kat atas ni nmpk teruk plak kan ?
dtg hospital mcm dtg nk melancong je -_-"

tapi mmg , hari ni mmg aku enjoy je sepanjang hari.
aku makan makan makan,
baring2, tgok tv...

eh jap... bukan pembedahan spatutnye hari Selasa ke ?
kenapa hari Isnin dh masuk wad?

ohh.. mmg cam tu.. kena masuk awal..
sbb nk check tekanan darah,
amik darah ape smua..
mcm2 lagi lah...
thats why kena masuk awal sehari...

nothing much for today.
just duk dlm wad sepanjang hari...
jom tidur.. see u tommorow !





Selasa - 8/3/2016

Hari yang sgt penting...
takkan ku lupakan tarikh yg bermakna ni..

pagi tu aku bangun awal.
kul 6am aku kena makan breakfast dah..
sebab aku kena puasa...
yelah, before masuk operating theater (OT)
patients mmg harus berpuasa dulu....

so aku just baring2 je atas katil
sepanjang hari..
sambil menanti waktu zohor.

bile zohor dh tiba, aku solat
zohor + asar... then just tunggu
je smpai nurse dtg..
sbb seperti yg dijanjikan,
operation akan dijalankan after zohor.

tiba2 ade satu nurse dtg..
and dia bagi aku baju utk bedah..
(baju patient yg warne hijau tu)
perghh.. aku dh makin berdebar.

yang aku paling tak suke,
bile pkai baju pesakit tu,
kite takleh pkai bra/underwear..
sbb mmg itu syarat nk masuk
dewan pembedahan... aduhhh >.<

akhirnye, masa itu telah tiba..
ade 2 org nurse dtg,
suruh aku baring atas katil,
and mereka pun menolak ku
pkai katil tersebut hingga ke dewan pembedahan.

sebelum masuk dewan pembedahan,
aku bersalaman dengan
ayahku, ibuku dan adikku...
perasaan sebak dah mencengkam dada.
namun aku tahan...

then mereka pun menolak katilku,
masuk ke dlm dewan pembedahan,
memisahkan aku dan keluargaku..

sewaktu berada dlm dewan pembedahan,
air mata yg ku tahan tadi,
akhirnye mengalir jua...
aku sebak.. sedih...
yang paling ketara skali ialah,
aku TAKUT......

dewan pembedahan itu sgt menyeramkan.
ianya seperti satu bilik yang bulat,
dan di tgh2 tu ada satu katil..
atas katil tu, ada banyak lampu2 besar. pergh

aku diminta utk pindah ke katil yg tgh2 tu.
katil tu agak keras sedikit. and sempit.

and dlm dewan pembedahan tu,
mmg rmai sgt org...
ade 2 org pergi dkat tangan kiri aku,
nak check blood preassure.
2 org lagi pergi dkat tgn kanan ku,
nak masukkan jarum lah ape lah.

then ade org yg handle baju aku.
ade yg handle itu dan ini.
mmg agak sibuk lah..

suddenly.....
ada tangan yg menghulurkan mask
(mask yg mcm mask oxygen tu)
dan letak dkat hidung aku...
aku nampak mcm ade asap kluar dari mask tersebut.
aku ingatkan oxygen..

tiba2...
pandangan aku jadi kabur...

oh shit ! ini lah ubat bius dia weihh
aduhhh. dyeorg tak warning plak aku.
aku tak bersedia agi weiii :'(

makin lama makin mamai..
aku cuba utk beristighfar dan mengucap cepat2..
dan akhirnye....
pandangan aku gelap..
hitam.. kosong.

....

....

....

1...2....3....


"adik, operation dah siap dah"
"dah sudah daa operation"
"alhamdulillah dik, sudah dah semua"

tiba2... aku terdengar suara
beberapa orang perempuan..
aku dgr suara..
tapi aku takleh bukak mata..
bukak pun skit2 je...
just boleh nmpk cahaya skit2..
and boleh rasa yang katil aku sdg bergerak.

guys, serious aku ckp...
rasa macam 3 saat je...
lepas dyeorg bagi bius,
aku kira 3 saat,
tiba2 aku dgr dyeorg ckp operation dh sudah..

alhamdulillah...
aku rasa lega sgt....
tapi...... ini baru permulaan..

aku cuba bukak mata aku.
sbb aku dgr macam suara family aku.
sangkaan ku tepat.
aku dpat melihat ibuku, ayahku
dan adikku keliling katilku.

ketika ini, aku masih dlm keadaan kritikal.
yelah, baru keluar operation kot.
dyeorg letakkan aku dlm ICU.
keliling aku, penuh dgn wayar.
wayar ECG, tube utk darah,
wayar and mask oxygen..
and mcm2 lagi...

aku mampu buka mata.
tapi aku masih blurr..
seluruh badan aku kebas.
aku cuba gerakkan tanganku
utk membuka mask oxygen di muka ku.
tapi sungguh susah sekali..
aku letih.... sgt letih...
dan sngat mamai...
akhirnye, aku terlelap kembali....

dan dari jauh,
aku dengar parents aku berkata,

"kitaorg takleh lama2 kat sini.
kitaorg balik dulu ye..
esok pagi inshaa Allah kitaorg dtg visit lagi"

aku tak nak dyeorg balik.
aku nak dyeorg berada di samping ku..
aku ingin menghalang mereka.
tapi aku tak mampu...
aku hanya mampu mendengar...
dan akhirnye..... aku pasrah


To be continue.......


 

No comments:

Post a Comment