Sunday, March 20, 2016

Kisah Aku Sebagai Seorang Pesakit (PART 3)





Rabu - 9/3/2016

aku terbangun...
aku melihat di sekeliling ku...
eh, tempat apa ni...
mane parents aku ?
skrg hari ape ? pukul brape ?

selepas beberape minit,
barulah otak aku mampu utk berfikir.
hhmm.. ni nmpk macam ICU.
sebab mmg masa tu ade katil aku sorang je.
keliling aku penuh dgn wayar2, jarum2..

muka aku plak ada mask oxygen.
dalam hati aku berkata :
fuyoohh. akhirnye dpat jugak rase pkai
mask oxygen.. wow. rase mcm dlm movie
lah plak bile masuk ICU ni...
dgn banyak2 wayar keliling badan aku. hihi

astraghfirullah... boleh lagi
aku terfikir mcm tu ye... ish3.

then aku tgok depan aku.
aku ternampk jam di dinding..
pukul 4am...
hhmm.. masa aku buat operation hari Selasa kan?
mestilah hari ni hari Rabu..

tapi... pukul brape ye aku kluar dari
bilik pembedahan ?
brape jam pembedahan aku ?
hhmmm..
mmg byk sgt persoalan ku ketika itu.

tiba2,
aku nmpk ade sorang nurse dtg dkat aku.
nurse ni mmg nurse
yg bertanggungjawab utk menjaga aku time tu.

eh, dah bangun dah adik ?
adik okay tak...

aku cuba bercakap
walaupun ada mask oxygen
yg tutup hidung dan mulutku :

"kak... sy nak kencingggg"

lalu nurse tu pun berkata,
"adik nk kencing pkai
pampers ke pkai tube?"

what the hell ???
ape yg nurse ni mengarut ni ?

"hah ? tak nakkk. Saya nk pergi toilet ! :'(

"eh tak boleh dik.
awk baru je sudah operation.
awk dlm ICU ni.
awk takleh gerak sgt...
akak bagi awk pampers ye ?"

akhirnye..
aku terpaksa akur jugak..
omg.. rase nk nangis je time tu

kau biar betul
dye suruh aku pakai pampers weihh :'(

selama ni aku asyik tgok nenek aku je
yg pkai pampers.
skrg ? giliran aku plak.. OMG.

sbb tu lah..
kite sbgai manusia,
yang ade kesihatan,
dan mampu pergi tandas,
please and please,
bersyukur lah....
bersyukur lah atas segala nikmat
yang Allah berikan...

kau tak tahu,
betapa seksanye pkai pampers weihh.. :'(
*okay, psal perasaan pkai pampers ni,
aku tak nk crite lebih2 ye. sorry

lepas tu aku kembali tidur.
aku just nk tunggu masa,
untuk pagi menjelma..
argh, cepat lah siang..
aku nk jupe parents aku ! :(

aku pun continue tidur......

*sepanjang malam,
actually mcm2 telah berlaku.
aku rase mual. aku termuntah byk kali.
pastu nurse tolong aku ape smua.
tapi kite skip je part ni ye*

aku bgun pagi around 8am lebih tak silap.
masa tu nurse dh tukar shift.
ade nurse lain plak yg jaga aku.

dia bagi aku breakfast.
ade bubur, buah, milo and some stuff.
dia suruh aku makan
tapi aku tak nak..

bayang ar, kau baru je sudah operate.
terbangun kat ICU..
mmg takde selera ar nk makan or minum wei..

tapi nk tak nak,
mmg kena makan jugak.
dia pun angkat katil tu,
suapay aku boleh baring dlm posisi duduk.
sng skit nk makan.

ohya, lupe nk bg tahu.
lepas aku bgun je drpd operation,
(masa dllm ICU ni lah..)
aku prasan ade beberape perkara.

tapak kaki aku sakit sgt2.. kebas.
and then belakang aku, area punggung,
sangat2 dan teramat lah sakit...

aku tak tahu kenape.. :(
tapi aku rase mungkin sbb lama sgt aku
dlm operation tu....

mana tak nye, 7 jam kot !
yup... 7 jam aku operate.
aku dpat tahu psal ni lepas tu.
parents aku ckp...

alamak. dh ter-skip crite plak.
k, back to the story.

so aku terpaksa makan,
tapi aku tak larat nk suap sendiri.
tangan kanan aku kebas sgt2.... :(
so aku mintak tolong nurse panggil parents aku.

parents aku pun dtg,
and umi aku tolong suapkan bubur. hihi.
and masa tu lah aku tanye dyeorg,
brape lama aku operate ape smua.
kitaorg borak2 kejap je.
pastu parents aku kena blah dah.
takleh lama dlm ICU.

around kul 12.30pm,
aku dh boleh kluar dari ICU...
alhamdulillah... :)

so, dyeorg masukkan aku dlm wad biase.
dalam bilik aku yang mula2 aku post gmbr tu. hihi.
(single room)

dan bermula lah kehidupan ku dlm wad tu.
masa ni lah, segala jenis sakit dh start muncul.
yelah, dlm ICU, ubat bius masih terkesan.
so, aku tak rase sgt sakit dkat leher aku. (tempat operate)

tapi, bile bius dah habis, perghh.
dah mula rase sakit... :(

nk gerakkan leher aku langsung takleh weih.
pusing kanan sakit.
pusing kiri sakit.
so, aku just statik je atas katil.. :(

one more thing yg menyedihkan,
aku langsung takleh bangun dari bantal.
ye, mmg takleh bangun.
aku boleh baring je...
sbb ape ? sebab sakit... :'(

masa ni baru aku sedar..
betape banyak nye nikmat yang Allah bg kat kite
seblum ni and kite tak pernah hargai...

walau apa pun,
aku bersyukur sgt...

bersyukur sebab alhamdulillah,
at least operation aku went well.
aku boleh bercakap mcm biase..
and aku boleh makan skit2...

walaupun tiap2 hari aku rase sakit,
tapi aku cuba tahan....

tapi alhamdulillah,
makin hari aku dh makin improve.
at first, takleh bangun langsung,
so lama2 aku try lah angkat skit2 kepala aku.

tapi aku takleh angkat sendiri.
aku kena amik tangan aku,
angkatkan kepala aku pkai tgn aku sendiri.
ye... sgt terseksa.
sbb mmg kepala aku takleh nk angkat dgn sendiri.

then lama2 aku try duduk tanpa sokongan.
then the next day aku cuba try jalan..
mmg rase mcm tak balance sgt.
rase nk terjatuh byk kali.
tapi aku tetap berusaha.

and alhamdulillah,
memang aku dh byk improve....

tapi.....
sakit belakang aku...
aku tak tau, mmg lpas operate,
aku sakit sgt dkat blkg...
aku bg tahu doktor psal hal ni.
so, doktor sarankan aku
pergi buat X-ray....

so, mcm biase,
nurse akan tolak aku dgn katil,
pergi bilik xray..
lpas sudah xray,
tetibe dyeorg suruh aku buat MRI plak.

aduh... aku dh tak sedap hati dh ni..

lepas buat MRI ape smua,
aku kembali lah dlm wad.
jalani kehidupan biase.
and tunggu  ape doktor cakap.

result telah tiba..
and apa doktor cakap ?

doktor cakap aku ada masalah
dgn tulang belakang aku...
antara L4 dan L5
and satu lagi antara L5 dan S1..

and doktor ckp,
saya kena buat satu lagi pembedahan... :'(

omaigod....
masa aku dgr doktor ckp mcm tu,
aku rase sedih sgt2...

aku baru je sudah operate.
belum sembuh sepenuhnye,
tetibe kena operate lagi...
and kali ni dkat tulang blkg aku plak :'(

ya Allah..... :'(

tapi aku tak mampu nk cakap TIDAK.
aku terpaksa akur...
redha kepada segala takdir ini...
akhirnye, tarikh operation telah ditetapkan.
hari Isnin 14 March 2016... malam....

so, aku just jalani je kehidupan aku
dekat dlm wad tu....
menanti tarikh operation seterusnye........





Isnin - 14/3/2016

hari yg dinantikan telah tiba...
operation kedua ku...
hhmmm...
tak smpai seminggu,
dah kena masuk bilik pembedahan smula.

ok, mcm biase,
aku kena berpuasa dulu sblum operate.

malam tu, aku pun masuk bilik operation..
segala kejadian sebelum masuk bilik operation
lebih kurang sama je dgn crite
dlm PART 2 , yang masa 1st operation tu...

then bile masuk dewan pembedahan tu pun,
kisah lebih kurang sama je..
cuma waktu ni aku tak larat.
sebab aku sakit leher.
so, mereka terpaksa angkat aku utk pindah katil.

and operation kali ni agak mencabar skit utk aku.
kenapa ? sebab aku terpaksa baring meniarap >.<
yelah, tulang belakang kan....
terpaksa meniarap ler... huhu

operation kali ni tak makan masa yg lama sangat.
aku tak pasti brape lama.
mungkin dlm 1 atau 2 jam kot.
tapi skejap jelah,
compare dgn first operation tuu..

and then operation ni,
lepas aku habis je,
terus boleh masuk wad...
tak perlu masuk ICU....

so, alhamdulillah....
operation berjalan lancar...
aku masuk balik wad aku..
and sempat ber-facebook mlm tu
lepas sudah operation... haha





Selasa - 15/3/2016

semalam, (Isnin) aku buat second operation kan?
so hari ni, alhamdulillah dah boleh discharged dahh. hihi.

ehh.. awat cepat sangat ??

hhmm.. actually, aku sbnrnye hari Sabtu
dah boleh discharge dah...
tapi disebabkan kena buat second operation ni,
terpaksa lah duk lama skit kat hospital.

so yang second operation tu,
just a minor operation.
bukan major (yg mcm first operation).

so, doktor izinkan aku discharge.
alhamdulillah...

so today, aku lah yg paling hepy.
haha... mane tak nye.
bosan kot hari2 duk kat hospital..

disebabkan hari ni hari last kat hospital,
aku pun selfie lah dgn nurse2 yg rapat ngan aku.hihi
nnti kat bawah aku share pics ye.. :-*

aku keluar dari hospital agak lewat jugak.
sebab nak tunggu billing lah,
insurance lah ape bde lahh...
around kul 6.30pm,
kitaorg baru bertolak dari KL
nak balik Kemaman...

hows the journey..?

perghhhh. sgt terseksa !
leher aku masih fresh kot parut.
dah laa aku baru sudah operation blkg.
then tetibe kena naik kereta
for 6 hours ! aduhhh
sakit tu hanye tuhan je yg tahu..

last2 aku terpaksa statik je dlm kereta.
tak gerak langsung... :'(

pape pun, alhamdulillah..
akhirnye smpai rumah...
home sweet home.... :)

k, nanti aku akan buat satu lagi post.
pasal konklusi utk segalanye..
dan jugak keadaan aku skrg ye.. hihi
to be continue....

eh jap..
jom tgok gambor.... hihi




 Najihah(tdung purple) with her friend came visit me :D


 my classmate(MBBS) in India, dtg visit me :D


 nurse - Kak Syazlina


 sesi physiotherapy bersama Renuka

nurse - Kak Fatin


nurse - Kak Akmal




Memories...

 

Friday, March 18, 2016

Kisah Aku Sebagai Seorang Pesakit (PART 2)




Assalamualaikum and hai..
alhamdulillah, bertemu kite skali lagi ye.

baiklah, sblum aku continue part 2,
aku just nk selitkan sedikit kisah
perjalanan aku balik dari India ke Malaysia
and just nk share some pics..

if tak berminat, sila scroll ke bawah
and just continue with my story of part 2..
if free, xde keje, jom,
go through skejap story aku ni ye.. hihi

my flight dari Mangalore ke Bangalore ialah pukul 7am.
yup... awal gile doe... dari Manipal nak ke Mangalore,
amil masa dlm 1 jam lebih...

so, pada hari Rabu (2 March 2016),
aku telah bgun seawal jam 4am..
malam smalam dh kemas skit barang2 nk balik Malaysia.
pagi tu, just kemas skit2, and siap laju2..

pagi tu aku agak kelam kabut skit.
tak tau knape. so mmg byk bde aku tak sempat buat.
aku kene tunggu bawah hostel tepat kul 5am.
sbb nnti akan ada satu texi dtg amik me n my friend.

so disebabkan kelam kabut,
bilik aku, aku tak kemas betul2..
aku biarkan cam tu je... :(

tepat kul 5am,
me and my friend dah ada kat bawah.
and texi dh datang...

kitaorg sampai airport mangalore around kul 6.25am..
masa tu kitaorg panik gile...
mana tak nye, flight kul 7am..
kite kene lah smpai awal...

dah laa ini first pengalaman kitaorg pergi airport
sensorang... serious, sgt kelam kabut masa tu..
aku bersyukur sgt, at least kawan aku ada bsame.
aku takleh bayang if aku sorang je naik flight
nak balik malaysia. pergh... mesti lagi kelam kabut :(

so di pendekkan crite,
alhamdulillah, kitaorg berjaya masuk dlm pesawat
around kul 6.50am....
tepat2 kul 7am, pesawat pun berlepas,
menuju ke Bangalore.....




 yeay, dpat seat sblah tingkap..
and dekat sayap . hihi :-P


 a light breakfast yg disediakan dalam JetAirways..



the first plane, skejap je... 
30 minutes...
lpas dah smpai airport bangalore,
amik beg and
kitaorg pun lepak2 jap...

the next plane will be at 12pm..
so dari kul 8am - 12 pm, 4 jam kutt...
kitaorg just jalan2, cuci mata,
rehat2 sementara tunggu next flight....
k, jom tgok pictures


  Rehat2 and lepak2 jap with my traveling partner, Ain...

Yeay, dh masuk pesawat Malaysia Airlines..
at first aku duk depan, and Ain duk blkg skit.
disebabkan org tak ramai, aku pun tukar tempat, duk sblah dia..


Lunch.. Ingatkan boleh dpat malay food. 
Tapi tgok2, Indian food jugak.. -_-


Hello Malaysia, here we come !



ok, before aku proceed,
just nak luah skit je pasal perasaan aku,
masa mula2 masuk pesawat malaysia airlines.

OMG. 
masa memula masuk, 
suddenly pramugara melayu tu tegur aku,

hai dik...
datang dari India?
belajar kat India ea?
cuti bpe lama ?

omaigod omaigod omaigod.
serious aku ckp, aku rase nk nangis time tu.
rase mcm, itu lah kali pertama
aku dgr 'orang melayu' cakap
bahasa melayu dgn aku... wahh :')

yeah, just imagined,
aku duk India 5 bulan kot.
asyik ckp english je ngan smua org.
ckp melayu pun jarang2,
with the malay friends..

tapi bile dapat ckp dgn orang awam,
perasaan tu sangat berbeza weih !
seriously, indah sgt perasaan tu :'D

bile jejak Malaysia lagi lah,
berdebar gile aku rase.
tgok pak cik polis 'melayu' aku rase exited.
tgok cleaner 'melayu' aku rase exited.
tgok makcik2 tua melayu yg pkai tdung,
aku rase exited.. hahahahahahahaha
serious, rase mcm dh gila skejap masa tu.

k lah, smpai di sini saje,
crite dan luahan ku serba sedikit
psal penerbangan
and perasaan jejak malaysia :')
skrg, lets proceed pada 
kisah aku sbgai pesakit ye...


                    _____________________________________ 


Kisah Aku Sebagai Seorang Pesakit



Rabu - 2/3/2016

lepas aku jejak KLIA,
tak lama lpas tu, parents aku pun
menyambut kedatanganku..

mereka memelukku dgn erat.
aku dpat lihat mata mereka juga
seolah2 berair.. mcm nak menangis.

then i was like, hhmm...
mesti dyeorg sedih..
mesti dyeorg risaukan aku... :'(
aku cuba kawal perasaan ku sebaik mungkin.

malam itu mereka terus membawaku ke hotel.
kami check-in di hotel De Palma..
hotel itu sgt berdekatan dgn 
hospital KPJ Ampang Puteri...

ye, di situ lah hospital yg akan sy pergi
utk membuat pemeriksaan seterusnye
berkaitan dgn tumour yang aku alami..

esok pagi, ayah aku dh buat appoinment.
so malam ni, tidur dan rehat lah sepuasnye.
hhmm.... baru je balik dari India,
tak smpai brape hours pun aku turun flight,
esok nye, dh kena pergi hospital... :(





Khamis - 3/3/2016

pagi itu aku terus pujuk ayah aku
cari restoren nk makan nasi lemak.
rinduuuu nak makan nasi lemak malaysia !
then alhamdulillah, aku dpat makan roti
canai and nasi lemak.
walaupun nasi lemak tu tak sedap sgt,
tapi takpelah, asalkan dpat makan, 
alhamdulillah..... ^_^

then kami terus pergi ke hospital.
aku jumpe satu doktor ni,
pakar bedah....
dia menyarankan aku buat CT scan..
utk melihat ketumbuhan itu dgn lebih jelas.
dan utk memastikan sama ada
adakah cell2 itu merebak, 
atau hanya berkumpul setempat.

so hari itu jugak,
aku pergi buat CT scan....
hhmm... satu pengalaman yg agak menyeronokkan.

mereka cocok jarum dlm tgnku,
utk mengalirkan 'dye contrast' ke dlm salur darahku.
ketika 'dye' tersebut mengalir,
aku dpat merasakan satu kehangatan yg mengalir
perlahan dlm salur darahku.
and masa tu rase mual pun ade.

tapi aku takleh gerak sgt.
sbb masa tu aku baring,
and masuk dlm terowong putih tu.
kalau byk bergerak,
gmbr takkan cantik....

lepas slesai buat CT scan,
aku pun tgok lah gmbr nye...
pergh.......... 



 Nampak tak ? Sblah kanan adalah salur darah normal..
yg sblah kiri tu, bde yg bulat and besar tuu..
haa, yg tu lah ketumbuhan tu... :(



mereka suruh kami pulang dulu,
and datang balik pada jam 2.30pm
utk tahu keputusannye...

seperti yg dijanjikan,
pukul 2.30pm aku dtg berjumpe
dgn doktor pakar bedah tersebut.

dan seperti yg di-expect-kan,
mmg itu adalah Carotid Body Tumour,
dan menurut dye,
alhamdulillah CT scan menunjukkan
bahawa cell2 tersebut hanye berkumpul setempat.

so, mmg confirm, 
tumour tu harus dibuang.
tapi, doktor tersebut mesti berpakat dgn
vascular surgeon....
sbb tumour itu berkaitan dgn salur darah...

so, kami pun pergi lah berjumpa dgn vascular surgeon tersebut.
dan berbincang mengenai perkara ini.

masa tu kitaorg bincangkan psal tumour tu.
menurut doktor tersebut,
Carotid Body Tumour adalah sesuatu
yang sangat susah utk dibuang.
dengar je mcm senang. but actually sgt susah.

sebab tumour tersebut berada di celah2 salur darah
yg utama dan banyak saraf2 penting sekitar tumour tersebut.

doktor juga berkata, pembedahan ini
bukanlah stau pembedahan yg mudah..
ramai doktor pakar cuba mengelak dari terima kes ini.
"saya sendiri pun kalau boleh, tak nak buat kes ni.
sangat leceh. Sebab akan berlaku byk pendarahan.
dan pembedahan ini akan mengambil masa yg sgt lama"

saat aku mendengar doktor berkata begitu,
hatiku dipaut rasa pilu...
sedih weii... sbb doktor pun mcm nak tak nak je 
operate aku.... :'(
dia ckp case aku rare.... hhmm

akhirnye, doktor setuju utk operate aku.
and kitaorg set-kan tarikhnye...
Selasa, 8hb March........

doktor pun ade menerangkan sedikit
tentang komplikasi yg mungkin akan berlaku
selepas pembuangan tumour ni..

carotid body tumour, berdekatan dgn
2 saraf utama iaitu vagus nerve & hypoglossal nerve..
(k, aku tahu ni sbb aku baru je blajar
psal bde ni kat India, sblum aku balik. hahaha.
so, kalau tersilap info ke ape, maaf lah ye !)

so, apa yg pentingnye di sini ialah,
kemungkinan lepas pembedahan,
ianya akan effect kotak suara aku.
ye, suara aku akan berubah..

and yg paling sedih, doktor ckp,
lpas pembedahan aku akan kehilangan
taste sensation...
maksudnye bile aku makan,
aku takkan rase pape ... :'(

what the hell ?
bile aku dgr dia ckp mcm tu,
aku rase sedih sgt2....

weih,,
merasai makanan adalah nikmat
yang paling nikmat kot !
just imagine if tuhan tarik nikmat tersebut .
ya Allah... sedihnye..... :'(

pada tahap yg kronik,
pembedahan ini juga boleh menyebabkan strok.
ye... strok...
sbb doktor akan bermain dgn salur2 darah yg penting
ketika pembedahan.. jadi, kemungkinan utk
strok itu ada.....

aku risau... aku takut... aku sedih...
tapi, nak tak nak, aku terpaksa hadapi.
tumour itu harus dibuang dgn segera !

lepas selesai dgn segala perbincangan,
kami sekeluarga pun balik ke Kemaman...

oh, home sweet home...
tapi... aku tak rase bahagia...
apa yg aku rase ialah berdebar...
berdebar menanti tarikh pembedahan..
dan berdebar memikirkan nasibku... :'(





Isnin - 7/3/2016

Hari Khamis hari tu dh balik kemaman kan ?
then hari Jumaat, Sabtu and Ahad pun aku spend dkat kemaman.
aku try makan segala makanan yg best2
dan makanan yg aku craving.
sbb nnti lpas pembedahan,
mungkin aku dh takleh rase makanan dah... :(

hari Ahad petang, kami bertolak ke KL..
bermalam di De Palma jugak..
and hari ni, hari Isnin,
adalah hari saya di tempatkan dalam wad...

okay, kali terakhir aku pernah masa wad
adalah masa aku kecik2 dulu tak silap.
tu pun aku ingat2 lupe...

selama ni pun aku asyik tgok orang lain je masuk wad.
atuk aku. nenek aku. ayah aku.
dan skrg ? skrg telah tiba giliranku utk masuk wad.. :')



haha... okay,
bile tgok gmbr kat atas ni nmpk teruk plak kan ?
dtg hospital mcm dtg nk melancong je -_-"

tapi mmg , hari ni mmg aku enjoy je sepanjang hari.
aku makan makan makan,
baring2, tgok tv...

eh jap... bukan pembedahan spatutnye hari Selasa ke ?
kenapa hari Isnin dh masuk wad?

ohh.. mmg cam tu.. kena masuk awal..
sbb nk check tekanan darah,
amik darah ape smua..
mcm2 lagi lah...
thats why kena masuk awal sehari...

nothing much for today.
just duk dlm wad sepanjang hari...
jom tidur.. see u tommorow !





Selasa - 8/3/2016

Hari yang sgt penting...
takkan ku lupakan tarikh yg bermakna ni..

pagi tu aku bangun awal.
kul 6am aku kena makan breakfast dah..
sebab aku kena puasa...
yelah, before masuk operating theater (OT)
patients mmg harus berpuasa dulu....

so aku just baring2 je atas katil
sepanjang hari..
sambil menanti waktu zohor.

bile zohor dh tiba, aku solat
zohor + asar... then just tunggu
je smpai nurse dtg..
sbb seperti yg dijanjikan,
operation akan dijalankan after zohor.

tiba2 ade satu nurse dtg..
and dia bagi aku baju utk bedah..
(baju patient yg warne hijau tu)
perghh.. aku dh makin berdebar.

yang aku paling tak suke,
bile pkai baju pesakit tu,
kite takleh pkai bra/underwear..
sbb mmg itu syarat nk masuk
dewan pembedahan... aduhhh >.<

akhirnye, masa itu telah tiba..
ade 2 org nurse dtg,
suruh aku baring atas katil,
and mereka pun menolak ku
pkai katil tersebut hingga ke dewan pembedahan.

sebelum masuk dewan pembedahan,
aku bersalaman dengan
ayahku, ibuku dan adikku...
perasaan sebak dah mencengkam dada.
namun aku tahan...

then mereka pun menolak katilku,
masuk ke dlm dewan pembedahan,
memisahkan aku dan keluargaku..

sewaktu berada dlm dewan pembedahan,
air mata yg ku tahan tadi,
akhirnye mengalir jua...
aku sebak.. sedih...
yang paling ketara skali ialah,
aku TAKUT......

dewan pembedahan itu sgt menyeramkan.
ianya seperti satu bilik yang bulat,
dan di tgh2 tu ada satu katil..
atas katil tu, ada banyak lampu2 besar. pergh

aku diminta utk pindah ke katil yg tgh2 tu.
katil tu agak keras sedikit. and sempit.

and dlm dewan pembedahan tu,
mmg rmai sgt org...
ade 2 org pergi dkat tangan kiri aku,
nak check blood preassure.
2 org lagi pergi dkat tgn kanan ku,
nak masukkan jarum lah ape lah.

then ade org yg handle baju aku.
ade yg handle itu dan ini.
mmg agak sibuk lah..

suddenly.....
ada tangan yg menghulurkan mask
(mask yg mcm mask oxygen tu)
dan letak dkat hidung aku...
aku nampak mcm ade asap kluar dari mask tersebut.
aku ingatkan oxygen..

tiba2...
pandangan aku jadi kabur...

oh shit ! ini lah ubat bius dia weihh
aduhhh. dyeorg tak warning plak aku.
aku tak bersedia agi weiii :'(

makin lama makin mamai..
aku cuba utk beristighfar dan mengucap cepat2..
dan akhirnye....
pandangan aku gelap..
hitam.. kosong.

....

....

....

1...2....3....


"adik, operation dah siap dah"
"dah sudah daa operation"
"alhamdulillah dik, sudah dah semua"

tiba2... aku terdengar suara
beberapa orang perempuan..
aku dgr suara..
tapi aku takleh bukak mata..
bukak pun skit2 je...
just boleh nmpk cahaya skit2..
and boleh rasa yang katil aku sdg bergerak.

guys, serious aku ckp...
rasa macam 3 saat je...
lepas dyeorg bagi bius,
aku kira 3 saat,
tiba2 aku dgr dyeorg ckp operation dh sudah..

alhamdulillah...
aku rasa lega sgt....
tapi...... ini baru permulaan..

aku cuba bukak mata aku.
sbb aku dgr macam suara family aku.
sangkaan ku tepat.
aku dpat melihat ibuku, ayahku
dan adikku keliling katilku.

ketika ini, aku masih dlm keadaan kritikal.
yelah, baru keluar operation kot.
dyeorg letakkan aku dlm ICU.
keliling aku, penuh dgn wayar.
wayar ECG, tube utk darah,
wayar and mask oxygen..
and mcm2 lagi...

aku mampu buka mata.
tapi aku masih blurr..
seluruh badan aku kebas.
aku cuba gerakkan tanganku
utk membuka mask oxygen di muka ku.
tapi sungguh susah sekali..
aku letih.... sgt letih...
dan sngat mamai...
akhirnye, aku terlelap kembali....

dan dari jauh,
aku dengar parents aku berkata,

"kitaorg takleh lama2 kat sini.
kitaorg balik dulu ye..
esok pagi inshaa Allah kitaorg dtg visit lagi"

aku tak nak dyeorg balik.
aku nak dyeorg berada di samping ku..
aku ingin menghalang mereka.
tapi aku tak mampu...
aku hanya mampu mendengar...
dan akhirnye..... aku pasrah


To be continue.......


 

Wednesday, March 16, 2016

Kisah Aku Sebagai Seorang Pesakit (PART 1)




Assalamualaikum and hai..

okay, mmg agak pelik.
sebab last post aku tulis aku ada kat India,
aku dh start cuti..
and aku akan critakan segala yg terhutang
yg blom aku ceritakan lagi
psal pengalaman aku kat India..

tapi skrg ?
tetibe post psal kisah aku sbgai seorang pesakit.
eh ? apahal pulak ni ?
lain mcm je bunyi dia...

ok, maaf ye aku bg tahu awal2,
aku terpkse skip skejap crita psal India.
and skrg aku just nk cerita trus
tentang pengalaman pahit manis
yg baru aku alami ni..
sementara crite ni masih fresh. hihi

sepertimana yg korang smua patut ketahui,
kolej sy actually dh start cuti pada 29hb February.
cuti satu bulan....

and pada asalnye, aku rancang utk stay je kat India.
ye, aku mmg tak nak balik Malaysia.
kalau boleh aku nk pegang rekod baru dlm hidup aku
iaitu tak balik rumah selama 1 tahun .
sbb stakat ni, paling lama aku tak balik umah,
3 bulan berturut-turut..
nk jugak pecah rekod buat 1 tahun.. hihi

and then bukan tu je,
aku nk stay India satu bulan cuti tu
sbb nk buat mcm2..
nak jalan2... nak cari tempat makan baru..
nak explore mall2, shopping and stuff like that.
aku bukan berseorangan.
ade je kawan aku lagi sorang (melayu jugak) yg
mmg plan nk stay India tak nak balik Malaysia cuti tu.

tapi lain yang dirancang, lain pulak yg menjadi.

last minute, mmg btul2 last minute,
aku suddenly terpaksa balik Malaysia...
why ?

because aku sakit...
aku terpkse setttle di Malaysia...

haa ? kau sakit apa Sab ???

okay, meh aku crite dari mula.............


                _______________________________________  


Kisah Aku Sebagai Seorang Pesakit


(*PERHATIAN : Kisah ini adalah kisah benar. Kisah ini aku ceritakan buat tatapan umum bukan untuk memalukan aku, atau meng-aibkan aku. Aku hanya ingin berkongsi kisah pahit manisku sebagai seorang pesakit. Dan mungkin kisahku ini boleh menjadi pengajaran atau rujukan untuk sesiapa. Harap maklum)


Pada suatu hari,
ketika ini ku sudah satu bulan berada di India.
(kiranye 2nd month aku kat India.
it's around November, if i'm not mistaken)
aku telah menyedari ada sesuatu yg timbul
bawah leherku... kedudukan bde tu
dekat bawah mandible..
sekitar area angle of mandible..
*ape bde angle of mandible ?
tak tahu, sila google sendiri ye. maaf. hehee

bde tu dia mcm bengkak.
tapi tak merah... ianya timbul.
mmg jelas kelihatan dkat leher aku.
tapi takde lah besar sgt.
aku syak, bde tu adalah
swelling of lymph nodes.
so, aku ignore jelah....
sbb biasenye lymph node ni,
dia akan bengkak skejap,
lama2 kecut sendiri...

setelah lama bde tu aku ignore,
pada suatu hari,
benda tu tetibe mcm berdenyut.
aku rase sakit sgt..
aku mula panik.
so aku decide to go to the hospital
and get some check-up.

when i went to the hospital,
the doctor said,
yes, it is swelling of lymph node.
so, she gave me some anti-biotics
and painkillers...

as you all should know,
aku ni spesis yg sangat tidak suka mkan ubat.
bukan ape, aku rase if makan ubat,
ianya akan melemahkan imune badan kite.
hhmm.. tapi. nak tak nak, kali ni
aku terpkse makan ubat..

aku pun telan lah semua ubat2 tu,
2 kali sehari,
setiap hari...
selama satu minggu lebih..

alhamdulillah,
dah tak sakit..
tapi.... 'benda' tu masih ade.
and tak kecut2 pun... aku hairan.
tapi lantak lah. asalkan dh tak sakit.
so, aku pun stop makan ubat.
and just ignore 'benda' tu....

hari berganti hari,
minggu berganti minggu,
bulan berganti bulan...
aku sudah semakin lupa tentang
kwujudan 'benda' tu di leherku,
disebabkan kehidupan yg terlalu sibuk.

sehinggalah,
February 2016 datang menjelma.
masa tu birthday aku, 20hb..
birthday aku kali ni
mmg agak sadis and hambar...
(kalau boleh, aku nk share
satu post psal bday aku.
tapi tengok ar dulu kalau rajin and free ye. hihi)

pada birthday aku,
tiba2 aku teringat pada 'benda' dekat leher aku tu..
kenapa tiba2 teringat ?
sebab 'benda' tu tiba2 berdenyut. and agak sakit.

bila aku meraba 'benda' tu di leher ku,
aku jadi terkejut !
ehh, kenapa bde ni makin besar weih ?
rasa cam makin besar and makin panjang :'(
aku mula panik....

masa tu adalah minggu exam..
aku dh nk final utk sem 2..
so aku ingat nk pergi hospital lepas habis exam je.
tapi ade sesuatu yg membuatkan aku rasa
mcm, baik aku pergi secepat mungkin.
so, aku just ikut kata hati aku.
aku pergi hospital secepat mungkin...

dan kali ni, aku pergi department lain plak.
department ENT. jupe doktor lain plak.

so the doctor checked me.
and then she said maybe i need to do
some ultra-sound and also
Fine Needle Aspiration Cytology (FNAC)..

so aku terpaksa buat appointment lain,
and dtg lagi ke hospital.
kali kedua aku dtg,
aku pun buat lah ultarasound dan jugak FNAC.
ape bde FNAC tu ?
bde tu actually mcm
doktor tu akan cucuk dekat tempat tu,
and amik sample darah/fluid
utk dikaji dalam lab.. kaji cell tersebut.

pergh.. 4 cucuk kot dye amik sample.
masa dia cocok tu, takdelah sakit sgt.
tapi lepas sudah cocok, time dh smpai bilik hostel
sakit tu hanye tuhan je yg tahuuu T_T
'benda' tu jadi merah and bengkak kut.. makin besar >.<
nk buat cam mane, sabar jelah...

utk FNAC tu, result boleh tahu after 3 days..
psal ultrasound plak,
dyeorg kata, kemungkinan
'swelling lymph node' aku tu bukan lymph node.
tapi ianya adalah tumour... :'(

and i was like,
what the hell ? tumour ?? :'(

tiba2 aku jadi gelap.
aku panik. aku takut. aku sedih.
sebab if betul, bde tu tumour,
satu je yg perlu dibuat :
pembedahan utk buang tumour tu... :'(

aku balik je hostel,
aku nangis and nangis.. aku sedih. aku takut.

dah laa aku banyak buang masa.
hello, kan aku dah ckp,
masa tu, minggu aku final sem 2..
so aku asyik ulang alik hospital,
dah laa berjam-jam duk hospital.
aku tak study betul2.. takleh focus.
dah laa dpat tau yg 'benda' tu mungkin tumour.
lagi lah aku takleh study..

so exam aku cam mane ?
cam sampah ar jawabnye...
arghh... aku sedih.... aku risau result aku...
tapi nk buat cam mane. bde dh berlaku.
aku dh jawab yg terbaik. aku pasrah..

okay, exam dh habis.
skrg tiba masanye utk aku tahu
result FNAC yg aku buat hari tu...
aku pun pergi hospital skali lagi......

bila aku tengok muka doktor tu,
aku rasa tak sedap hati...
muka doktor tu nmpk serious and sedih.
tak ceria seperti slalu... 

eh, kenapa ni ?
jangan2 result yg menyedihkan ?
walau apa pun, aku perlu kuat.
aku perlu bersedia utk dengar... :(

doktor tu pun tunjuk result FNAC tu.
and apa yang tertera ?
ia tertulis : Carotid Body Tumour

.........

aku terbisu....
aku speechless..
aku tak tahu nk nangis atau menjerit.
apa yang aku tahu,
bde ni adalah bde serious.
aku takleh main2..
nak tak nak,
tumour di leher aku mesti di-BUANG.

di pendekkan crita,
akhirnye parents aku tahu tentang tumour tersebut.
mereka panik dan risaukan aku...
so, ayah aku pun suruh aku balik Malaysia,
dan settle segala-galanya di Malaysia... hhmm...

exam habis hari Sabtu.
hari Sabtu jugak aku tahu psal tumour tu.
hari Sabtu and hari Ahad,
most of my classmates dah mula naik flight
and balik ke country masing2...

tapi aku ?
baru terkapai-kapai nk fikir psal flight
bile flight, nk packing ape, nk kemas ape.
pergh, mmg agak kelam kabut lah jugak.

akhirnye, dah book flight iaitu
pada hari Rabu pagi........

baiklah, setakat ini saje lah kisah Part 1..
isnhaa Allah aku akan sambung lagi dlm Part 2..
kisah aku ketika di Malaysia...
dan kisah part 2 mungkin agak panjang...
klah bye... thanks for reading ! :)


To be continue.........