Thursday, December 29, 2016

How I Started To Learn How To Cook




wow...
a very hot topic !

memasak.. its a very sensitive topic for girls.
especially girls dlm lingkungan pelajar
sekolah menengah hingga ke umur dua puluhan..

ok, aku akui..
girls zaman skrg,
rmai yang tak pandai masak.
tak sama mcm zaman dulu..

and yes.
i'm one of them..
mmg aku tak pandai masak langsung.
and to be honest,
masak maggi pun aku tak reti.
yes. even masak air aku tak tahu.

aku bukan nk burukkan diri aku.
tapi aku just nk bg tahu the real fact.
i know, its so horrible for a girl not to know
how to at least masak air...
but in my opinion,
smua tu will take time tau..
so chill lah...
jangan hina kami yg tak pandai masak ni.
bcoz one day,
we will go to the kitchen and cook.
dont worry too much lah weih.
its just a matter of time.

ade girls yg awal gile dh pndai masak.
ade girls yg dah kahwin baru nk start belajar.
chill lah. at least kitaorg belajar.

lain lah kalau girls yg cerewet nk mampus,
smpai nk jejak dapur pun geli.
or maybe mmg betul2 bertekad tak nak belajar masak lgsung.
okay. itu lain kes. itu mmg parah.

for me.
aku mmg teringin nk belajar.
tapi my problem is satu je :
takut api...

haha. yes. aku takut api.
sbb tu aku tak berani masak.
especially kalau goreng ayam ke.
pergh. memercik-mercik minyak.. seram dowh.

ok. lets get to the topic.
panjang gile muqadimmah.. haha

so, how did i learn how to cook ?

wait..
kau ckap tadi kau tak pandai masak.
so kirenye skrg kau dah pandai lah ni ? :D

well.. erm.
not to say i'm 'pro' in cooking.
kalau setakat masak biase2 tu okay lah.
so kirenye aku ni 'pass' lah.. still lulus.
boleh lah survive..hihi
alhamdulillah..

so cam mane ?
ape yg telah berlaku ?

kisahku bermula ketika tahun 2014..
masa tu aku dah start tinggal kat asrama.
(masa foundation dkat Melaka)
yes. i'm living alone.
so, nak tak nak terpakse berdikari lah kan ?

masa tu lah aku start belajar masak air.
hahahaha. bile difikirkan kembali mcm kelakar plak.
mase tu aku nk try masak meggi.
aku pun kena lah jerang air kan.
n waktu tu punye lah aku panik dgn kettle masak air tu.
maklum lah first time gune.
but after that aku pun mcm :
eh. senang je rupenye nk masak air. hahahahaha

and aku gradually cuba sesuatu yg baru.
contohnye,
aku start masak nasi...
pastu aku try masak bde2 yg instant..
mase ni smuanye aku pkai rice cooker.

alhamdulillah, walaupun its just a rice cooker,
tapi byk bde jugak yg boleh msak pkai bde tu.
and i feel safe.
sbb takde api.... hihi...
walaupun ade jugak aku try goreng hotdong kat dlm tu.
walaupun minyak mcm memercik2 skit,
but aku pkai penutup rice cooker
utk menjadi perisai ku... hihihi

so basically time foundation lah aku start masak.
walaupun just some simple stuff.
but at least i tried..

okay. itu kisah foundation.
ketika aku berumur 19 tahun..
baru nk berjinak skit2..

so, bile aku betul2 memasak ?

time aku umur 20 tahun..
where ? In India of course !
hehehe...

mcm mane aku masak ?
kali ni aku dh upgrade. naik level.
aku try masak pkai induction cooker.
atau kata lain, dapur elektrik.

and seriously, i love it so muchh !
sbb ape ? of course sbb dapur elektrik ni
takde api woii ! i feel so bahagia and safe.. :-p

aku mula masak bde simple dahulu.
contoh ? telur dadar.
yes. it looks simple.
but kau tak tahu betape aku struggle utk
pecahkan telur tu. haha. susah gile weih
nk pecah kan telur..
aku tak nk lah crite lebih2 pasal ni.
banyak kenangan pahit nk pecahkan telur..
memalukan je if aku story...XD

itu psal pecahkan.
belum start bab masak lagi.
aku tak tau nk control panas byk mane.
minyak byk mane.
garam byk mane.
and brape lama nk masak.

but seriously,
its all about experimenting.
and try and error..
as they said,
practice makes perfect.

so i just try to practice n practice n practice.
alhamdulillah. akhirnye
aku dh berjaya pecahkan telur dgn sopan ! XD

lpas goreng telur,
aku try buat bde yg mencabar skit.
contohnye, mee goreng kicap..
or nasi goreng...

semua ni aku try buat from basic tau.
bukan pkai perencah..

so alhamdulillah lah..
not bad..
walaupun pada mulanye
byk kekurangan. but as i said,
just practice...

jom tgok gmbar2 masakan aku jap.. hihi




Telur dadar + cheese + chili sos + roti

Spaggheti goreng

 French toast

 Mi goreng kicap

 Nasi goreng

 lupe dh lauk apa.. tapi ini instant punye. just tambah sayur and telur.
masa ni aku tak berani lagi pegang ayam.. hehe

 ini adalah ayam pertama yg aku sentuh and masak..

 and masa ni jugak aku baru beli blender.
baru semangat skit nk msak bde2 yg complicated ckit.hehe

 yup.. percayalah... aku masak nasi lemak..
sensorang je.. hehe.. letih gile woi

butter milk chicken

 butter milk chicken + ayam masak merah

 ayam kicap bendi + chicken sweet n sour

 ini masa berbuka with my friend.
she cooked the fish....


butter milk chicken again (yg xbrape nk menjadi) and ayam masak kicap


 yg ni aku lupe dah.. haha. ayam masak campak2.. but it was nice tho


k jangan salah faham ye.
aku bukan nk show off.. :P
aku just nk bagi motivasi dkat
girls2 kat luar sane yg nk start belajar memasak.. :P

now.. aku just nk konklusikan..
and just give a few tips..
cam mane nk belajar memasak.

first of all,
you need an induction cooker.
bcoz kalau kau adalah spesis yg takut api,
kau mmg kena ade dapur elektrik.
pls.. beli lah satu. at least
kau boleh belajar dulu slow2.
nanti bile dah pandai,
boleh lah try masak pkai api plak..

secondly..you must have
kemahuan dan motivasi.
tak jeles ke tgok kawan2 pndai masak ?
tak rase insecure ke kalau kau nk kahwin
tapi still tak pandai masak ?
so, you must have that keinginan dan motivasi.
then only you will go for it.
if not, mmg susah skit lah.. :(

ok, in my opinion.
aku rase kalau nk belajar masak,
kena belajar sorang2 tau.
seriously. menurut pengalaman aku pun cam tu.
if kau belajar dgn mak or kawan,
ilmu tu mgkin ada.
tapi praktikal mungkin kurang.
and belum tentu kau akan ingat smua yg kau belajar.
but if kau masak sendiri, sensorang.
kau akan byk belajar. trust me.
especially drpd segala kesilapan yg kau buat.
yelah, kite kan belajar dari kesialapan.
the more you make mistakes, the more you learn..
tapi jgn smpai lgsung tak belajar dari org lain.
tips and cara memasak or resipi kau mmg kena
belajar dari org lain. or maybe google it.
jangan sombong plak k..
praktikal tu yg mesti sendiri.
sbb at least kau sendiri masak. kau sendiri belajar.

k, speaking of recipes.
just nk share satu channel youtube yang aku rase
sangat menarik and wajib ditonton
oleh beginers mcm aku ni..
bukak youtube, search : Dapur Bujang.
k, video2 dia sngt2 best..
dia akan ajar byk resipi yg sgt2 simple.
aku dulu timbul semangat nk masak dari situ lah.
and dah byk resipi dia yg aku dh try.
alhamdulillah... snagat membantu.
please, do watch okay.
kalau nk search resipi dkat google pun okay je sbnrnye.
tapi if kite tgok video and cara2 memasak,
lagi berkesan sbnarnye..
sbb boleh kite aplikasikannye nnti.. kan ? :D

another tips from me is,
do it gradually and slow2..
buat lah memasak ni mcm satu game..
ada level.. kau pergi level 1 dulu.
pastu up naik level 2.. level 3.. dan seterusnye.
in my case, aku first2 belajar masak air & meggi dulu.
then belajar masak nasi..
then naik level buat telur dadar.
next nasi goreng.. mee goreng..
dan level yang agak tinggi lagi ialah,
ayam. yes.. dulu aku ade problem dgn ayam.
sbb aku rase geli.. tak tahu nk cuci cam mane.
but now alhamdulillah tak geli dah. :D
and aku blajar ar from mak aku and internet,
cam mane nk cuci ayam and stuff like that..
and kalau level rendah2 dulu,
aku just masak pkai bahan2 simple seperti
bawang besar, bawang putih, lengkuas, garam, gula..
just bde2 simple cam tu je..
and sejak ade blender. aku dah mula
guna barang2 yg high level skit.
and to be honest,
blender sgt penting n sgt membantu.
byk masakan yg jadi best sgt kalau ada blender.
so mcm tu lah.. my point is .
do it slow and steady.. and buat gradually okay ?

*satu je yg aku belum smpai lagi..
level mencuci and memasak ikan.
omg. ini level paling tinggi.
sumpah aku tak berani lagiii.
tapi takpe. as i said. it will take time.
lambat laun aku kena blajar jugak kan ? hihi.
but not now okay! aku tak sedia lagi nk sentuh ikan!
itu level paling akhir... :-P

k, done typing...
thanks for reading and goodluck !


Monday, December 26, 2016

Sab Explore India : Coorg

Assalamualaikum and hai !
wokayy.. Today, nak tak nak,
aku kena pakse diri jugak
utk bercerita psal percutian pendekku
di Coorg semalam..

yup.. semalam.
so sementara bde ni masih 'new'
dlm otak aku,
ade baiknye aku luahkan semuanya
skrg .. ye dak ?

ok to be honest,
skrg ni aku letih gile2 kot.
arghh.. aku dh tidur.
tapi still badan rase fatigue sgt..

hhmm.. biase lah tu..
sbb "travelling" lah kot.

baiklah,
ayuh kite pergi ke jalan cerita.....


as you should know,
my block 1 exam is just over.
and biasenye lpas block exam,
cuti tak lama pun... satu hari je biasenye.

but this time,
ntah cam mane,
lama pulak cuti...
(takdelah lama sgt. 3 hari je..
tapi itu lah yg paling lama
aku pernah alami.. ahakss.. )

so me and Ain (my travelling partner)
rancang nk pergi jenjalan somewhere.
cam rugi lah kan tak pergi mane2..

at first we decided to go Goa..
yes, Goa is a well-known place
with beautiful beaches...
ramai pelancong yg slalu aim Goa..
ade jugak tmpat2 bersejarah dkat Goa..

tapi.
my uncle dia ade ckp kat aku.
"pernah pergi Terengganu punye beach tak ?
haaa,, itu lagi better dari Goa punye beach tau !
and Goa ni biasenye tmpat2 utk org berparty,
ber alcohol, ber mandi manda beach..
takde ape yg menarik pun..."

hhmm... aku org kemaman.
yes. Kemaman, Terengganu.
Terengganu yg penuh dgn pantai2..
tibe2 aku terpikir,
buat ape aku nk pergi Goa
kalau semata2 utk pantai yg tak leh
lawan dgn pantai ganu kite... huhu

and then mmg rmai ckp goa tmpat
utk berparty and stuff.
so me and Ain decided NOT to go there.

lpas pikir2... bincang2... stress2 bersama,
akhirnye kitaorg decide pergi Coorg...

menurut agensi pelancongan yg kitaorg pergi,
Coorg ni tempat yg sangat sejuukkk..
especially bulan disember, january, february..
kitaorg ape lagi, exited lahh.. hehe

pastu Coorg jugak tempat2 mcm nature..
ade jugak few temples..
then bde2 bersejarah i'm not sure.
but mostly flora fauna lah..
oh and chocolates + coffee sgt famous kat situ.

okay so brape org yg pergi ?
takkan kau dgn Ain je ?

ok. byk perkara yg complicated
telah berlaku actually.
tapi mlas aku nk crite smua.
konklusinye, 9 org telah berstuju utk pergi.
kitaorg naik kereta Inova.

yes. kereta tu hanya utk7 org max.
tapi kitaorg sumbatkan diri seramai 9 org.
hhmm.. agak sempit. tapi demi nk jimat duit.
tak mengapa lah.. hihi

ok, plan asal ialah,
kitaorg pergi Coorg Jumaat 23 Dicember pd pukul 7am
and balik hostel pada 25 Disember petang.
so kirenye 3 hari 2 malam..
tapi utk plan asal...
atas sebab2 tertentu, suddenly segala plan bertukar.
k, nnti lah crite yang tu... jom tgok gmbr dulu..

janji turun pukul 7am..
tapi mcm biaselah..
dah nama pun manusia,
mmg akan 'tak tepati masa' jugak.. -_-
sabor jelahhhh


masa ni dah pukul 7.20am..
dan rmai lagi yg belum turun.. huhu


Dan tepat kul 7.35am,
baru lah kitaorg mula bertolak..
4 + 4 and sorang lagi duk depan tepi driver...


perjalanan dari manipal pergi Coorg
around 5 jam... 
(tapi kitaorg smpai hotel
after 6 hours. mungkin sbb byk berhenti kot)

oh ya, on the way tu,
i dont know why,
aku tetibe motion sickness teruk tau !
sumpah.. tak pernah teruk cam tu..

sblum ni kat malaysia ade lah jugak
rase pening2 time berjalan dlm kereta.
but kali sgt teruk smpai aku mual2..
and at one point,
kereta terpakse berhenti tgh jalan,
aku bukak pintu kereta,
and muntah on the middle of the road !

yes... i know its so disgusting.
tapi aku tak tahu knape leh jadi cam ni.. :(
sedih and malu sgt... hhmmm.

lpas muntah tu, lega lah sikit.
but masih tetap mual..
dah smpai hotel pun still rase tak sehat sgt.
i just try my best rest elok2,
and cuba utk kuatkan mental...

k, lets continue with some
pics and stories.....



Toilet break dkat petrol station skejap. hihi.



And yeah.. this is our room..
 sorry, gmbr agak blurr and tak cantik.


and yes, 9 org.. hanya 3 katil..
so terpakse kongsi satu katil 3 org..
yang bestnye ialah,
ade 2 toilet... hihi
tapi yang tak best ialah,
toilet and bilik agak teruk skit.
sink pun takde weii..

kitaorg agak terkejut jugak bile
diaorg bagi hotel cam ni.
sbb dalam gmbr time diaorg tunjuk,
mmg pergh... cantik gile.

bile tgok face to face.
ya Allah.. dasyat betul.
nmp cam hotel badget yg sgt murah
and tak berbaloi dgn apa yg kitaorg dh bayar.

for me,
aku mmg jenis tak kisah.
aku boleh je duduk hotel mcm mane pun.
ala, kau tahu kan,
ini kan india.. kau takleh nk expect lebih2.
bagi aku,
as long as bilik tu takde insect yg pelik2,
aku boleh survive inshaa Allah... hihi

tapi kawan2 aku pulak,
ade yg mcm tak tahan.
so nk tak nak, dyeorg terpkse lah
tabahkan hati duk kat hotel cam tu...

k, lpas rehat2 jap,
kitaorg pun kluar...
nk mulakan jalan2 kitaorg....

jom tgok gmbr + stories



 come, we're ready to go !



Lunch at so-called 'foodcourt'
serious, tak mcm foodcourt pun.. haha
the food was 'okay2'.. alhamdulillah..
i ate egg noodles. but i shared with Ain.
sebab masa ni perasaan mual ade lagi. 
tak brani nk makan byk.. :( 

 
 
 9 of us 'squeezed' in a car... :-P
now, we're going to a park nearby...


 here we are ! Nisargadhama park...

actually they  have some boat pedaling (sorry spelling error)
but we didnt go for it.. sbb kitaorg nk cepat.
for the next stop of the day pulak.


 tree house ! first time seumur hidup aku, 
aku naik tree house weih !
it was awesome. and scary masa nk turun !





we were at the park around 1 and half hour..
now we're gping to the golden temple.
its a budhist temple.

and kat sane byk gile sami.
mane2 kitaorg pergi ada sami..
i'm not exactly psal tempat tu sbnarnye.
but dgr crite dyeorg ckp
tmpat tu ialah mcm skolah
utk sami....












 lpas sudah tgok temple.
 kitaorg pun pergi cari restoren utk dinner...
and yeah, we stopped at a nearbye restoren.
dekat2 dgn hotel kami...

 the restoren looks a bit expensive.
and as expected, yes,
the food was a bit expensive..

luckily masa tu aku still rase mual skit2.
so aku tak makan byk..
aku order aloo parota je... hehe.
but alhamdulillah lah..
memuaskan...
(walaupn harga agak mahal n portion sikit.hmm)



after done with our dinner. 
we went to a fancy coffee shop.
just to have some dessert and some coffee chat at night
before heading back to the hotel... 

we reached the hotel aroun 8.30pm..
so mlam tu takde ape plan pun.
kitaorg just balik bilik and rehat2..

oh ya, before i forget,
malam tu kitaorg ade bincang,
and we thought of changing the plan a bit.

spatutnye balik Manipal Ahad ptg kan ?
but kitaorg igt Ahad pagi nk bertolak balik.
on the way balik manipal,
kitaorg nk singgah Mangalore 
utk makan yg sedap2 and best...

so if nk buat cam tu,
nak tak nak,
hari Sabtu kitaorg kena habiskan
all the sight-seeing secepat mungkin.

so yeah..
semua kena tidur awal.
and bngun awal utk habiskan smuanye
hari Sabtu jugak kalau boleh....




so the next day,
semua org tepati janji..
kitaorg bangun awal sgt..
and tepat2 kul 7am
kitaorg dh tunggu kat luar hotel..

sementara tunggu driver datang,
kitaorg selfie2 dulu skejap ye.. hehe





 nk tahu tak !
pagi tu, best sgt tau...
why ? bcoz the weather is damn cold !

omaigoddd
and you know what,
masa kitaorg bercakap,
ada kluar asap dari mulut tau !
omaigod omaigod omaigod..
hahaha..

maaf, sy exited skit.
sbb tak pernah pun asap kluar dari mulut.
mcm crite omputehh weihh.. hihi

 so betul lah ape yg travel agent tu ckp.
tmpat ni mmg sejukkk sgt.
TAPI.

hanya awal pagi...
and malam sahaja..

around kul 10am tu dah start panas balik dah.
tgh hari and petang apatah lagi..
panas gile... aduih.
nasib baik aku tak bawak jaket. hehe.
sbb aku mmg dh byk lemak.
sejuk mcm mane pun,
alhamdulillah, boleh tahan lagi.. :-P

okay, come back to the story.
pagi tu kitaorg pergi breakfast dulu..
dkat kedai dekat2 je..
semua org mostly makan masala dosa.
hhmm yummy ! sedap gile dosa dye..




bukti pagi tu sejukk..
ku asyik main hembus nafas and conteng2 kat tingkap. haha


lpas sudah breakfast,
kitaorg pun menuju ke tempat gajah...
lbih kurang mcm zoo laa..
tapi utk gajah2 sahaja.. hehe.

kitaorg smpai around kul 8.30am..
then sudah aroun 9.35am..
ye.. aku masih igt lagi timingnye.
hahaha

oh, mase kitaorg smpai sane,
kitaorg kena naik bot dulu tau.
utk pergi ke seberang lake..
sbb gajah2 ade dkat seberang sana..
haha.. jom tgok gambarrr




 cahaya mentari terlampau terikkk.. smpai tertutup matakuu



selfeet !


 naik boat utk jumpa gajahh.. hehe.
nasib baik time ni aku tak motio sickness.
kalau tak, tak psal2 kene muntah dlm air

 the view was amazingg... mcm Africa kan ? hehe

 selfie ngan gajahh.. hehe..


after finish with all the gajah,
now we're going to Abby water fall..
but on the way tu,
kitaorg ade singgah beli air kelapa kjap.

oh and dyeorg ade berhenti amik2 gambar
dkat satu empangan ni..
tapi aku tak turun mase tu.
bcoz tetibe pening kpale...

jom tgok gmbar....


 Rs25 per kelapa

 Skrg kitaorg tgh jalan celah2 hutan,
utk pergi tgok waterfall...
lebih kurang 7 minit berjalan,
akhirnye sampai jua....




 after the waterfall,
we went for lunch...
but i didnt eat..
bcoz that time i started to feel nausea again.

so aku just beli susu kotak.
minum2... and just duduk2 je
smbil dyeorg makan..
so, sorry. takde gmbr makanan..hihi

lpas sudah makan,
kitaorg pun pergi dkat Raja's seat .
basically Raja's seat ni dye mcm park..
cantik sgt.
and ade satu port ni,
boleh nmpak pemandangan cantik mcm
dkat cameron highlands tuu..
you know, all the greens..
cantik sangat !

but... the prob is,
kitaorg salam timing.
kitaorg kat sane around kul 4.30pm..
so masa tu cahaya mentari sgt terik.
panassss woi...
but takpelah. nasib baik aku bawak payung.hehe

ohya,
before kitaorg masuk park,
ade satu mini train kat sane..
so kitaorg naik bde tu dulu..

and one more thing.
kat sana aku ade beli selfie stick.
a.k.a monopod. yeayy !
my first monopod..hehe
aku beli Rs100...
murah woiii...

come lets see the pics.


 mini train ride

my very own monopod.. hehe





mango ice-cream... hhmmm, my favourite ! :D


ok, lpas sudah jalan2 and amik gmbr dkat park,
kitaorg pun pergi dkat satu fort ni..
and lpas sudah amik gmbr smua,
then kitaorg pergi satu kedai chocolate..

byk gile chocolate best2 !
kitaorg beli lah chocolate byk2 .. hehe

oh, mase ni,
bettri phone aku habis... :(
so tak dpat amik gmbr..
smpai dkat park jelah gmbr yg aku mmpu amik..

there are some pics in my friend;s phone.
but malas nk upload skrg.. hehe.. maaf ye

one more thing..
lpas dh beli chocolate ape smua,
kitaorg lagi skali berbincang tentang plan kitaorg.

and you know what ?
kitaorg rancang nk balik hari ni jugak.

actually byk bde telah berlaku.
kitaorg ade masalah skit.
berkaitan dgn ketidak-puas-hatian
terhadap travel agent tu...

sbb byk tempat2 kitaorg visit,
boleh habis dlm masa 1 hari stengah je actually.
tapi travel agent suruh 3 hari 2 mlm..
and then hotel pun mcm teruk skit.

thats why my friends tak puas hati.
we called the agent and ckp
nk balik ptg tu jugak.. and mintak re-fund..

so akhirnye,
smua stuju utk balik ptg sabtu jugak.

kitaorg smpai hotel pukul 6.15pm..
siap2... packing2...
check out kul 7pm...

then kitaorg pun start our journey back to Manipal..
and on the way tu,
kitaorg igt nk singgah Mangalore.
and mkn sedap2..

so yeah, we did singgah..
we reached Mangalore around 12am ++

then kitaorg makan kat satu hotel ni.
perghhh... hotel 5 bintang weihh.
aku dlm hati dh berdebar dh..
alamak. mcm mahal je makanan.
duit aku cukup tak ni !

tapi alhamdulillah lah..
i can manage... 
aku kongsi makan with my friend.
demi nk menjimat..
tu pun mahal jugak kena bayar.
service and tax punye psal.. haish.

anyway, it was worth it..
sbb makanan sedap.
and bilik pun best.
dyeorg bagi kitaorg duduk satu bilik.
mcm bilik mesyuarat. haha.
and the best part is,
one whole room is just for us !






 our driver, Ramesh


after the dinner,
kitaorg pun trus menuju ke manipal !

we reached the hostel at 1am..
ahhh... home sweet home !

ohya,
before i end my story,
just nk luah skit psal perjalanan balik manipal.

omaigod. seriously,
rase cam nk tercabut je jantung weih.
aku konfius jap..
aku tgh naik kereta ke,
naik roller coaster ni ?
haha....

serious weih,
LAJU NAK MAMPUSS dia bawak kereta.
dah laa jalan zig zag...
kau byang ahh kitaorg cam mane dlm kereta !

tapi...  most of my friends tidur..
its just me, and one more girl,
kitaorg TAK TIDUR LANGSUNG
during the whole night...

aku bukannye ape.
aku mg mcm ni...
aku suke tgok perjalanan...
nak2 yang gile2 cam ni..
mmg perghh arh..
free aku dpat naik roller coaster mlm tadi tau. haha

anyways, 
alhamdulillah kitaorg selamat smpai.
serious, aku dh pikir mcm2 dh dlm otak tau.
smua org pun cam tu... haha..

dkat India mmg mcm ni..
the way they drive. its crazy...
so aku takdelah nk salahkan si Ramesh tu. 
dah mmg cara dyeorg kat sini mcm tu.huhu

kbye.. thanks for reading..
esok ada kelas.. aku letihhhhhhh weiii




Memories