Wednesday, September 2, 2015

Conclusion of My Foundation Life

Assalamualaikum

sebelum semua kenangan hilang,
aku rase ade baiknye aku coretkan smuanya di sini.
sebagai kenangan
yg akan ku kenang selamanya...

but before that,
aku nk crite conclusion psal sem 3 first.
and some few post yg berkaitan iaitu :


-First week of sem 2
-Conclusion of my sem 2 life
-First week of sem 3


Conclusion of my sem 3 life

sejujurnye aku tak brape suka dkat life sem 3.
hhmm.. nk ckp benci, taklah sgt.
sbb ade jgak kenangan manis.

secara keseluruhan, life aku mase sem 3 pnuh
dgn main2 je... tak serious sgt.

for your info,
sem 3 jadualnye tak padat.
byk kekosongan..
so, kitaorg actually ade byk mase free
kalo nk compare dgn sem 2 punye life.

so, bile mase 'ter'lebih free ni,
aku jadi malas plak nk study.
asyik nak rilek2, lepak2,
bace novel, tgok movies..

akibatnye ?
gua jadi malas gile nk study.. :(

selain tu, cikgu2 utk sem 3 pun
kurang best sbnrnye.. hhmm.

subjek plak ?
ade yg okay, ade yg kureng skit.
depends.

ape yg paling ketara mase sem 3 ialah,
sifat malas aku,
dan jugak sifat nakal aku
yg dh brani kluar jenjalan with friends.

mase sem 3 aku byk enjoy actually.
kluar sane, kluar sini.
study plak jarang sgt2...

bukan tu je, diet aku plak hancurrr!
mmg mase sem 3 aku lgsung takleh kawal diet aku.
berat bdan tak turun pun..
makin naik ade lah... :'(
stress gile weih.
asyik makan makan and makan
tanpe boleh dikawal lagi... :'(

yg paling aku stress utk sem 3,
ialah mase akhir2 tu..
time start ramadhan smpai final,,
aku asyik rase ngantuk teramat sgt.

yup. ngantuk and letih tak kira mase.
smpai takde smangat lgsung nk study.
pergh, mase tu gua stress giler kot.
hanye tuhan je tahu betape
stress nye life gua time tu... aduhh

tapi, dari sudut positivenye,
mase sem 3 hubungan aku makin rpat with
my beloved juniors batch 10 (Hanisah & Aina)

and ape lagi ea yg positive ?
err, entah lah...
lebih byk negative drpd positive actually -_-

 k, ape lagi ye yg perlu aku critekan di sini ?
hhmm... subjects ? lecturers ? friends ?
rasenye most of them aku ade crite dh dlm
post first week of sem 3.

aku pun skrg ni takde mood sgt nk flashback
and mengingati smua kisah. hehe.
so, smpai di sini sajelah kisah sem 3 ye.

oh, lupe... result utk final sem 3 cam mane ?
alhamdulillah.... my result was awesome !
walaupun at first aku tak study betul2.
study pun kekadang cam bangang sambil lewa jer.

but nasib baik last minute tu,
sempat study btul2... haish... kalo tidak,
mmg aku akan menyesal seumur hidup sbb main2 dulu. hmm




Conclusion of my foundation life.

secara ringkasnye,
aku akan men-konklusi-kan smuanye...

hidup di sem 1 penuh dgn pancaroba.
mmg mase tu tgh shock sedikit.
maklum lah, drpd skolah menengah, tetibe msuk kolej.
subjek plak susah2. dah laa duk sorang2 kt asrama.
so, mase tu mmg tak boleh adapt sgt dgn enviroment.
banyak masalah yg timbul.
byk stress yg perlu ku hadapi.
thats why aku tak serious. tak betul2 dlm pelajaran.
yg menyebabkan aku jatuh tersungkur...
yup.. menyebabkan aku telah dropbatch...

setelah aku dropbatch,
aku terpkse melalui sem 1 skali lagi.
but kali ni, dlm enviroment yg berbeza.
batch baru, classmates baru.
mase tu, aku dh berazam aku tak nak
rapat sgt dgn mane2 student from that new batch.
sbb aku tak nak benci sesiapa
and tak nak memusuhi / dimusuhi oleh sesiapa
mcm ape yg berlaku mase sem 1 dulu.
aku cuma rpat dgn students yg dropbatch jgak.
sjak tu, aku dh makin rpat dgn mereka (dropbatch students)
yg sememangnye sblum ni ku tak pernah rpat.
nk buat cam mane kan ?
nk tak nak terpkse rapat. sbb dh takde org lain.
kiteorg sesama kite je..
mase dropbatch ni lah aku blajar utk
mengenal diri sendiri dgn lebih mendalam.
cuba mengenal pasti cara terbaik utk aku study.
disebabkan mase dropbatch tu aku just amik 2 subject,
iaitu math and fizik,
mase lapang aku byk sgt....
so aku amik pluang tu utk study some subjects utk sem 2.
sbgai persediaan ... and alhamdulillah, iainya sgt berbaloi.

sem 2.... sem 2 adalah sem yg paling aku sayang.
sem yg paling bahagia...
mase ni lah segalanye berubah... segalanye bermula.
aku bangkit setelah kejatuhanku...
alhamdulillah, semua result aku memberangsangkan.
mgkin sbb aku dh insaf drpd kesilapan lalu.
and mase tu aku mmg dh prepare fizikal & mental.
walaupun ade jgak stress dan masalah yg menimpa,
namun aku dpat atasinye dgn baik, alhamdulillah.
cikgu2 pun semua best and baik...
subjects mmg interesting and best.
konklusinye ; mmg sem 2 lah the best !
everything ! subject, cikgu, jadual, timing.
mmg semua best and perfect ! :')


sem 3 aku dh mula pasif.
tak tahu knape. mgkin sbb aku tahu,
ini adalah sem terakhir ku sblum aku habis foundation.
feeling nk balik rumah tu membuak-buak.
rase malas sgt fikir psal studies...
and ape yg aku tahu hanye lah
relax, enjoy, main2, makan2....
itu je yg aku boleh conclude utk sem 3.


skrg... ketika berada sorang2 dlm rumah ni,
tetibe membuatkan aku terbayang2 dkat kolej and hostel.
aduhhh... rase cam rindu plak dkat smua kenangan tu.
kenangan pahit... masam... manis... smua ade !
itu lah yg menjadikan ia seronok ! ^_^

aku pernah dgn, org ckp foundation ni
dye mcm persediaan utk students sblum ke luar negara.
and yup, sememangnye ia adalah persediaan.

drpd foundation life ni lah
aku belajar cam mane nk berdikari.
cam mane nk basuh baju >.< hihi
cam mane nk kemas bilik sensorang :-P
and byk lagi...

dari segi friends pun,
byk yg telah aku pelajari.
kawan yg baik,
kawan yg palsu,
kawan yg ikhlas..
mcm2 pengalaman pahit manis
dlm persahabatan selama 1 tahun stengah
aku di kolej ni...

drpd foundation life ni jgak lah
aku blajar utk trima kepahitan hidup.
utk belajar dari kesilapan.
dan jgak bangkit dari kejatuhan.

actually mcm2 dugaan berat yg telah ku alami
mase sem 1 and mase dropbatch tu.
tapi tu jgak lah yg menjadi penguat semangatku.
bak kata org, kita perlu belajar dari pengalaman
kerana pengalamanlah guru yg terbaik.. :')

alhamdulillah, foundation life tlah
membuatkan aku menjadi lebih matang...
lebih berdisiplin, bertanggungjawab...
dan lebih mengenali diriku sendiri....

alhamdulillah... fasa pertama telah tamat.
akhirnye aku berjaya habiskan foundationku
dgn jayanye... :')

tak lama lagi, akan tiba lah fasa yg lebih mencabar...
iaitu ketika aku menjejak kaki ke India, soon.
bukan sahaja aku perlu adapt dgn enviroment,
tetapi aku jgak kena adapt dgn pelbagai situasi
yg lebih mencabar...

lecturers.... friends... dan paling penting,
subject yg makin payahhh ! :(
takut tu mmg takut..
tapi ape boleh buat kan ?
terpkse hadapi jugak...

klah, smpai di sini saje coretan ku pada hari ini.
aku akhiri post kali ni dgn few pictures
of me with the lecturers ^^




 Cikgu Biology1 [Sem 1] : ms. Renuka



 Cikgu Maths [Sem 1&2] : ms. Hema



 Cikgu Biology2 [Sem 1] : ms. Padmini



 (Kiri) Cikgu English [sem 2] : ms. Eunice
(Kanan) Cikgu Physic [Sem 1] : ms. Siti



 Cikgu Basic Genetics [Sem 3] : ms. Tan



 Cikgu Organic Chemistry [Sem 3] : ms. Wan



Cikgu Basic Anatomy [Sem 2] : ms. Fadhilah



p/s : aduhhh... habis smua gmbr aku letak caption 'cikgu' . Padahal dyeorg tu lecturers. Haha.. Memandai je aku tukar.. :-P Sorry.. Dah terbiase sebut 'cikgu' . hihihi

p/s : ade few lecturers yg aku tak sempat nk amik gmbr, and ade jugak yg mmg sengaja aku tak nk amik gmbr. hhmm. tapi ade jgak yg ade gmbr, but malas nk cari. hihi. so yeah. koleksi gmbr ku bersama lecturers di atas sbnrnye tak lengkap. kesulitan amat dikesali . :-P



and now, just a few pics of me with my favourite people. Yup, bukan kawan baik, tapi orang2 kegemaran. As you should know, aku tak suka ade bff or whatever. Aku takut sgt utk menjadi 'terlalu' rapat dgn sesape. So, mereka2 ni adalah kawan yg rapat ngan aku. But still, aku cuba berhati-hati utk tidak terlalu rapat. *shit, aku dh ckp berbelit dh ni. harap anda paham ape bde yg aku duk ngarut nieh* Whatever it is, yeah,, they are my favourite people in my foundation life... :') 




 Kawan rapat zaman Batch 8
she was my FIRST kawan yg rapat ngan aku dulu..



Kawan rapat zaman batch 9
(since sem 1 drop batch)


beloved juniors batch 10 
My ONLY fav malay friends ^_^





Memories..

No comments:

Post a Comment