Thursday, July 16, 2015

Raya ? Tak lagi sama seperti dulu...




Assalamualaikum.

i cant believe this..
esok raya...

wow..
rase cam baru semalam start Ramadhan.
hhmm.. sungguh cepat mase berlalu.. :')

okay, today i don't wanna talk anything
about masa cepat berlalu or whatever.
i just wanna talk about hari raya..
yang kini, sudah tiada makna lagi bagi ku.. :(

hari raya..
dulu kalau hari raya,
apa yg ade dlm fikiran,
tak lain tak bukan :
baju baru,
duit raya,
kuih raya,
makan byk2,
visit saudara-mara,
main mercun/bunga api and all stuff,
bersuka-ria, bermaaf-maafan..

yup.. itu dulu.
skrg ?

hhmm.. ntah lah..
aku rase, semakin umur bertambah,
semakin boring raya ni..

boring satu hal,
satu hal lagi ialah,
bagi kes aku, life aku,,
mmg raya dh tak sama dh mcm raya dulu.

salah satu puncanye ialah,
aku dh smbung blajar kat kolej.
dan bukan sebarang kolej,
kolej yg majoritinye Indian and Chinese.

and as you all should know,
hujung tahun ni i will go to India Inshaa Allah.
so raya tahun depan ?
raya kat India jelah jawabnye.. :') hhmm.

meh nk hurai skit pasal kolej ni.
sejak tahun lepas lagi,
mmg raya aku sedikit terganggu.

if you still remember,
raya tahun lepas, (2nd raya)
aku dah kene balik kolej dah,
sbb nk jawab supplementary exam.

but at least aku bersyukur.
masa tu aku sempat berpuasa satu minggu
di Kemaman with my family,
and sempat jgak merasa raya pertama with them.

but this year ?
it's totally different.
aku tak dpat nk merasa puasa di rumah at Kemaman,
aku tak dpat balik raya (sbb this Tuesday aku exam)
and yg paling sedih,
mmg tahun ni takde lgsung preparation utk raya.

mksud aku, beli baju baru ke, ape ke..
mmg takde baju raya tahun nie.
okay, mgkin some of you will be like :
"hak'alah baju raya je pun.. aku tiap2 tahun,
recycle je kot baju raya. buat ape exited sgt nk beli
baju baru tiap2 kali raya... -_-"

yes i know.
kat luar sana tu, rmai je
yg recycle baju tiap2 tahun.

but the problem is,
this is like a tradition or something.
cuba fahamkan,
tiap2 tahun, sejak kecik lagi,
mmg tiap2 kali raya
mesti akan shopping baju2 and kuih2 raya.
then suddenly tahun ni,
smua tu takde.

ape perasaan ? of coz lah sedih.. :(

tapi walau ape pun,
aku cuba tabahkan hati aku.
next year pun lagi teruk kan,
raya kat India.
ntah mcm mane lah raya aku next year.
hanya tuhan je yg tahu.

and aku masih bersyukur actually.
because this year walaupun tak dpat
balik Kemaman utk raya with my big family,
but at least my parents and bro are coming to melaka.

takpelah. raya kat melaka pun. huhu
ape salahnye kan ?

walaupun takde baju baru,
takde kuih raya ape smua,
at least inshaa Allah,
my family will be here with me.
celebrating raya in the hotel. haha

okay, selain faktor kolej
yg membuatkan raya aku tak sama seperti dulu,
ade satu lagi faktor lain.
iaitu my grandmother.

as you should know,
my grandma kene stroke.
and skrg dia masih terlantar atas katil.
alhamdulillah, dia dh kian sembuh.
tapi mcm tu lahh...

dia dah tak sama mcm dulu.
dia takleh berckp.
and aku pun tak pasti sama ada
dia cam ke tak muka kitaorg smua.

so yeah.. raya tahun ni,
dia just terbaring je atas katil.
takleh nk buat ape.

usually tiap2 tahun,
especially raya pertama,
first thing kitaorg pergi
ialah to my grandma's house (at Gong Pauh).

then tiap2 tahun mesti dye akan masak sedap2.
then kitaorg big family mesti akan kumpul
kat my grandma's house .
my cousins, uncles, aunties..
seronok sgt tiap2 tahun....

but this year ?
orang yg paling penting dlm family aku,
(iaitu my nenek)
dye skrg terlantar atas katil.
tak buat ape2...

so, aku dh dpat imagine.
raya tahun ni hambar sgt.
dh tak mcm dulu... :(

sedih tu mmg sedih.
but what to do right ?
things like this happens.
and kita hanye mampu move on je. hhmm.

so begitu lah critenye.

bagi aku raya dh tak sama dah.
first bcause aku dh makin dewasa,
dan tak menikmati dah raya mcm
masa aku kecik2 dulu...

second, yeah bcause of kolej life..
mmg sejak tahun lepas, raya aku dh mula
rasa lain...

third, bcause of my grandma..
aku rase dia mcm dh takde,
walaupun dia masih ade.. hhmm :(
i miss her a lot... :'(

so konklusinye,
mmg start tahun ni,
segalanye dh berubah.
raya ku tak lagi sama..

dan aku tak tahu lah tahun2 selepas itu mcm mane.
adakah raya akan makin sronok ?
atau makin hambar ?
hanya tuhan saja yg tahu......


                   ___________________


okay, before i end my post,
skit lagi aku nk luah .
pasal Ramadhan plak. huhu

alhamdulilah,
dari segi pemakanan,
aku enjoy sgt ramadhan kali ni.

tgok lah, based on previous post aku
pun korang leh tahu kan ?
aku mkn byk sgt2..
hampir tiap2 hari aku mkn bde yg sdap.
alhamdulillah...
aku bersyukur atas segala nikmat yg Allah berikan.

tapi, ramadhan kali ni aku rase agak stress jgak.
first, bcause aku tak dpat kawal pemakanan aku.
aku tak diet btul2... :'(

second,
aku stress sbb mase 1st and 2nd week of this Ramadhan,
aku rase letih and lesu sgt2.. tak tahu knape.
mmg letih dia lain mcm tau.
mgkin aku terslah makan supplement kot.
maybe vitamin yg aku mkn ade beri side effects.

third, aku sedih utk Ramadhan kali ni.
sbb aku rase cam aku tak beribadat betul2.
yelah, time ramadhan lah spatutnye kite
beribadah byk2 kan ?
but Ramadhan kali ni,
aku tak betul2 amik pluang tu.. :(
sedih sgt.......

and now... today...
last day of puasa...
pagi tadi pun aku tak sempat nk sahur.
letih sgt.. aduhai..

mlm nnti plak,
last day of berbuka puasa for Ramadhan this year.
okay, seriously,
i feel sad.....

goodbye Ramadhan...
alhamdulillah, i'm so thankful
that i can see you this year.
i realy hope we can meet again next year.. :')

Hello Syawal...
i know, you wont be the same Syawal to me anymore.
but its okay. i will still celebrate you. :)
please be nice to me..

klah. done typing..
now lepas ni aku nk  siap2 skit brg.
barang2 utk bagi kat parents utk
dibawa pulang ke Kemaman.
*bcause my foundation akan habis tak lama lagi :')

and then aku kene buat skit preparation,
sbb nnti inshaa Allah my family is coming tonight.
so, kene siap2 lah.. huhu

klah. see you soon inshaa Allah.. ^^
akhir kata,
Selamat Hari Raya semua...
Maaf zahir dan batin... :)



No comments:

Post a Comment