Thursday, July 2, 2015

Interview



Assalamualaikum.

omaigod.
tgok tajuk pun dah seram.
apatah lagi tengok gmbr hiasan di atas ni
(yg telah ku pinjam dari en.google.)

ok, actually the interview yg
aku lalui tadi tadelah seram sgt seperti
apa yg aku bayangkan. hihi

ok, jom story morry skit pasal
pengalaman aku pergi interview tadi.

hari ni,  2 July 2015,
telah berlakunye satu interview,
utk kami, para students
Foundation in Science (FIS) batch 9.

interview kt kolej aku ni, adalah salah satu proses
yg mmg dyeorg wajib buat,
utk tgok kitaorg
(bakal students MBBS / BDS)
sblum pergi India nnti.

so, utk pengetahuan smua,
this is my first time pergi interview tau !
yup. mmg kali pertama.
aku tak penah pun pergi mane2 interview.
so, perasaan berdebar tu mmg tak terkata lah.

TAPI.
perasaan berdebar aku mula pudar
apabila aku dh tanye dgn senior2 lepas
pasal interview ni.

dyeorg smua ckp,
"doktor2/professor yg interview-kan kitaorg
akan tanye soalan yg mudah2 je.
dyeorg just nk tgok kite bercakap.
that's all. so chill lah"

so sejak tu, aku mula chill and relax.
tak berdebar langsung.
sehinggalah 1 hour before the interview,
tetibe jadi nervous plak.

mcm mane kalo dyeorg tanye bde pelik2 ?
contoh nye, pasal isu semasa ke ape ke.
oh shit !

aku pun trus call ayah aku,
and tanye dye segala hal
isu semasa dlm bidang perubatan. hihi
aku pun, salin lah segalanye dlm buku nota kecik.
mcm2 aku tulis.

kekadang, rase cam skema semacam je..
why ?

bcoz kengkawan aku smua tak buat pun nota cam ni.
dyeorg smua akan buat spontaneous.
aku sorang je duk pegang buku nota
sambil baca ulang2 kali.. hahaha XD
kelakar plak rasenye... :-P
(tapi pada hakikatnye, aku tak hafal pun.
just ulang2 baca, and tgok2 je. 
utk tenangkan hati yg sedang nervous. hihi)

so, bile kitaorg dh smpai dental block tu,
mase tu dh rmai kot orang.
pergh. makin berdebar.
so, kitaorg just tunggu smpai giliran kitaorg.

satu persatu nama dipanggil.
perasaan berdebar kian terasa.
bile lah nama aku nk kene panggil ?
harap2 first2.. sbb malas ar nk tunggu lama2.

ok wait. before i continue my story,
nk terang skit system interview tadi.

so, dyeorg akan panggil nama beberape org student.
student MBBS dan BDS diasingkan.
utk MBBS, 3 org student akan msuk skali,
dlm satu bilik ni,
dgn 2 org doktor yg akan bertanya soalan.

utk BDS plak, 2 org je,
utk satu bilik dan jugak
2 org doktor.

nama dipanggil ?
secara random.
yup. dyeorg tak ikut pun susunan
nama dlm fail ke ape ke.
dyeorg just randomly pick the students.
haish... >.<

so, bile nama aku kene panggil ?

tahu tak....
aku smpai dental block tu kul 1.45pm..
interview start kul 2pm.
and aku tunggu dan tunggu dan tunggu
nama aku utk dipanggil,
kul 4.30pm bru dyeorg panggil.

alamak. letih giler doe.
sakit kaki berdiri lama2.haiish.

setelah nama dipanggil,
aku pun pi jelah masuk lam bilik tu.
and kebetulan, aku satu group
ngan kawan aku, Darethy. hihi
rase tenang skit bile kawan ade skali. >.<

mase tu dh nk dekat kul 5 dh kan..
so kebanyakkan students smua dh habis.
tinggal beberape org je lagi yg blum interview.
kitaorg boleh dikatakan,
the second last group yg kene msuk interview. huhu

ok, skrg.... jom kite dgr crite...
mcm mane mase aku kene interview tu !

aku pulas tombol pintu tersebut,
dgn jantung yg berdegup kencang.
dgn bacaan bismillah dlm hati,
aku buka pintu tersebut dan
mula melangkah dgn kaki kanan.

kwan aku, and satu lagi student,
ikut aku dari blkg.

ok, bilik tersebut agak kecik dan sempit.
ada satu meja besar, (muat utk 6-7 org)
so, ade dua doktor tgh duduk and pelawa kitaorg msuk.
so, kitaorg pun duduk ikut turutan.
nasib baik aku duk yg ketiga. hehe.
at least aku ada mase nk pikir kalo dyeorg tanye soalan.

oh, lupa nk bagi tahu.
dyeorg tanye soalan sama.
tapi one by one.
dimulakan dgn kawan aku (Darethy)
then student tu lagi sorang.
then baru aku.

first question :
"what you've been enjoyed when
you're here in this college for the past 8 months"

i was like.. SHIT !
aku nk jawab ape ni ?

 yelah, aku bukan enjoy sgt pun life aku kat college ni.
aku just duk dlm bilik 24jam je.
jarang sgt kluar utk enjoy (sem 3 jelah kluar skit2. hihi)
aku tak penah join pun
mane2 activity dlm college. alamak.

dah laa kene ckp omputeh fully speaking english.
aku nk terang ape ? cam mane aku nk terang woiii ?! :'(

dyeorg pun satu persatu jawab soalan doktor tersebut.
aku tgh stress duk mikir nk jawab ape.
suddenly tiba giliran aku.

then i was like :
"err. errr.... hhmm.. errr."

omaigod. serious aku ckp,
tetibe aku jadi blank.
aku mcm dh tak igt dah soalan dye.
pastu lepas 2 minit,
bru aku mula bersuara :

"err.. err, actually i dont enjoy myself here"

ohh shittt ! waddehel ?
ape bde yg aku merapu ni woiii !!!
rase cam nak tampar2 je mulut !!

kedua2 doktor tu pun tgok muka aku
dgn satu pandangan yg sgt hairan dan aneh.
mereka seperti inginkan penjelasan.

aku pun cepat2 continue ayat aku ! :

"No, no. I mean, i really enjoy study here.
But as you should know, i rarely go out.
Usually i'll just sit in my room 24hours. hihi"

salah satu doktor tu pun berkata :

"wow. you're sitting in your room 24 hours ?
then how about your classes ?
you dont go go for your lectures ?"
(sambil ketawakan aku)

then aku balas :

"hahaha. Eh, no lah.. Of course i'll go to the class.hihi
It's just that, most of the time,
i'll be in my room.. "

then doktor yg satu lagi tu pun
mula laa nk berceramah..
dia ckp lah, haaa tak elok duk berkurung lam bilik.
kene lah bergaul dgn orang.
kene join ape2 aktiviti yg menyihatkan
badan mcm bersukan ke ape bde..
bla bla bla bla ~~~ dan mcm2 agi ar dye nasihat.

okay, next question :
"Why do you take Medicine?"
atau dlm kata lain,
kenapa pilih MBBS or
kenapa nk jadi doktor.

kawan aku dua org tu pun,
jawab lah dulu satu persatu.
pergh, jawapan dyeorg mmg cool dan canggih.
sgt skema dan sgt perfect.

yelah, dyeorg kan indians.
dyeorg speak english mmg lancar giler.
and dyeorg bersikap sgt professional.
hhmmmmm.

ok, giliran aku plak...
aku pun jawab lebih kurang cam ni :

"okay, i have two main reasons why.
the first reason is,
i really love the knowledge of medicine.
yup, the knowledge about human body
like anatomy, physiology and all stuff.
The second reason is,
i'm inspired by my father.
He's also a doctor.
So, i think being a doctor is a nice job.
because we can help people.
And it's really happy if you can see
your patient being healthy after you 'rawat' them.
so yeah. i think its the best job. to help people."

then masa ayat2 aku yg terakhir tu,
aku dh mula panik
and grammar aku dah mula bertaburan.

kenape ?
sbb aku terkeluar bahasa melayu doe !
alamak. ade ke patut aku ckp
"after you RAWAT them"
aduhaiii ! T_T

just bcoz of that one malay word,
i suddenly felt panic,
and my words dah bertaburan.
owww shit.

okay, suddenly,
doktor tu pun tanye :

"ok, so your father is a doctor.
he must be always busy right?
he rarely will have time to spend
with you and your family right ?"

"yup. He's busy. all the time.
i can see that everyday.. :( "

"so my question now is ;
how about you ?
if you become a doctor,
how will you manage your time
with your family ?
do you think you'll have time for your kids ?"

one word : SHIT.
serious aku ckp.
soalan ni,
bagaikan satu penampar yg hinggap
atas muka aku.

why ?
sbb bde ni, mmg dh lama kot aku pikir.
serious. tiap2 hari aku pikir.
kalo aku jadi doktor,
mesti busy giler2.
ade ke masa utk family ?
ade ke mase utk jaga and didik anak2
dgn penuh kasih syg ??? :(

aku terdiam membisu.

"err. i'm not sure about that.
bcoz actually i'm thinking about this everyday.
i'm not sure how i will face this"

doktor tu tanye lagi :
"then how if suddenly your husband
ask you to quit your job ? will you ?"

two words : SHIT SHIT .
asal dia tanye aku soalan yg sgt mencabar cam ni?
soalan kedua ni pun slalu aku pikir woi !
kenape dye seolah-olah
tahu ape stress yg sdg menimpa pemikiran aku ??

so, ape aku jawab ?
ntah lah. aku pun dh lupe.
aku tak brape nk igt.
sbb mase tu aku dh pucat and panik. :(

so, tu jelah 2 soalan yg dia tanye kitaorg.
yup, just sgt simple and ringkas.
soalan pun, soalan yg rilek2 je.
*tapi bagi aku, soalan dye sgt men-stresskan aku kot! >.<

lpas dh habis questions,
dye pun just beri nasihat skit2 kat kitaorg.
then kitaorg pun ckp terima kasih,
then blah..........


baiklah, konklusinye ?
alhamdulillah, at last, habis jgak interview.
aku sedar, aku byk kelemahan.
aku kene improvekan lagi diri aku.
aku kene improvekan english aku.
and aku jugak kene bersikap lebih proffesional.
paling penting, jangan cepat panik.

aku tahu. bde tu susah kot.
sbb itu adalah natural punye feeling : panik, nervous.
tapi nk buat cam mane kan ?
future aku nnti, mesti byk lagi
jenis2 interview yg aku kene tempohi.
byk lagi jenis org yg aku kene ckp secara formal.
nak tak nak, aku kene hadapi.
aku kene bersedia. hurm

tapi kan..........
smpai skrg,
smpai detik ini...
aku masih lagi terfikir tentang 2 perkara ni..

dlm byk2 org, dye tanye aku je.
pasal mcm mane aku nk handle life aku
ngan family aku kalau aku jadi doktor nnti.
see ? dye tanye kau je kot.
mcm satu petande je aku rase.
hhmm.. dah lah mmg aku slalu pikir.

mampu ke aku bahagikan masa
utk family and kerjaya aku sbgai serorang doktor ?
dan soalan yg paling buat aku kecut perut,
sanggup ke aku berhenti jadi doktor,
seandainye suami aku suruh berhenti ?? :'(

only Allah knows what's the best for me...............






p/s : Ini adalah pengalaman interview aku, di college aku. So, aku tak tahu kolej lain mcm mane system dye and mcm mane cara dyeorg interview. Mungkin lebih susah dan mencabar atau mungkin jugak senang and simple mcm ni. So yeah.

p/s : Alhamdulillah, aku lulus interview ni. hehe. actually smua org akan lulus. interview kat kolej aku ni takde yg akan fail pun. dyeorg just nk tgok kitaorg bercakap. hhmm, if tadi tu interview yg betul2, pergh.. confirm aku fail kan ? hurm.... :(

1 comment:

  1. Hi sab! Whoa. I've never been to any interview before. except muet yang pun ala2 iv sikit lol. anyway i'll be glad if you willed urself to dropped by my blog!

    http://thatoldsocks.blogspot.com/

    :-D

    ReplyDelete