Wednesday, July 15, 2015

Iftar with friends (Dataran Pahlawan)




Assalamualaikum.

pergh.. tajuk post 'iftar with friends'
ni dah boleh jadi koleksi kot. haha
this is my fourth post. (dgn tajuk yg sama)

baiklah, baru je petang tadi aku update post.
and skrg aku update satu lagi. hihi
sejak due menjak ni tak tau knape.
rajin smacam je nk story morry lam blog.

actually aku bukannye ape.
aku cume nk share gmbr and nk
post stories utk dijadikan kenangan.

serious, sronok kot bile dah tua2 ni,
pi baca balik post yg lama2..
rase cam mengenangkan kembali nostalgia dulu2.
chewahh... *haha. ape yg aku mengarut ni

k abaikan.
now lets get to the topic !

post aku yg sblum ni,
(baru je petang tadi aku post)
aku ade ckp aku nk kluar skali lagi
with my friends from batch 10,
Hanisah and Aina..

and yup, seperti yg dirancangkan,
kul 6pm tu itaorg mmg dh tunggu kat bawah.
tapi kali ni teksi plak dtg lambat. aduhai.

so kitaorg tunggu dlm 15 minit jgak lah.
then akhirnye teksi pun smpaiiii







okay, kemana destinasi kitaorg kali ni ??

kali ni kitaorg pergi Jonker.
i know, it's a very famous place in Malacca.
tapi percaya lah,
aku tak penah pergi pun. huhu.
sdih kan?

so aku rase, ini lah masanye
tuhan bagi pluang kat aku
utk explore skit Jonker ni.

ok before i continue,
nk bg tahu skit.
aku pernah baca lam blog,
dyeorg ade ckp tau

Jonker street and Jonker walk tu agak berbeza
walaupun sbnrnye sama...
aik mcm mane tu ?

like this.. nama jalan tu mmg jonker.
smua kdai2 kat situ mostly chinese.
so if weekdays, usually kedai2 biase je yg akan bukak.
takde yg menarik sgt.

tapi during weekends,
baru lah dyeorg panggil Jonker Walk.
haaa... mase weekend lah,
ade mcm2 kedai yg bukak.

dye lebih kurang mcm pasar minggu/pasar malam tau.
so mmg area Jonker tu sgt happening during weekends.

but wait.
hari ni kan hari selasa ?
bukan weekdays ke ?
ade ape je yg menarik ?

haaaa... itu lah masalahnye weii

kitaorg dtg pada timing yg salah. haha
sedih giler . T_T













tujuan utama kitaorg dtg sini
sbnrnye utk beli nailpolish yg boleh peal off tau.
aku sbnrnye dah lama nk try beli.
tapi takde kesempatan.

so tetibe my friends ajak kluar,
nak cari nail polish tu, and iftar skali.
so, aku ape lagi. stuju jelahh !

so bile dh jalan kat jonker street tu,
most of the kedai tutup.
and bile cari nailpolish yg boleh peal-off tu
tak jumpe plak. sedih sgt.

last2 kitaorg decide nk jalan skit,
pergi mall (dataran pahlawan) .

so bile dh smpai mall tu,
pi cari skejap restoren utk berbuka.
kitaorg jalan tak jauh, pusing dekat2 je.

then kitaorg decide mkn dkat foodcourt jelah.
aku okay je mane2.. asalkan ade makanan !!

so, food court kali ni, nmpk cam suram kot.
pilihan makanan sgt sdikit.
orang pun tak rmai.
tak yg mcm smalam tu,
smalam mmg rmai giler org.

then aku makan ape je tadi ?

okay, this is my favourite part !
gambar makanan !!!!! hehe..
seriously, makin hari,
aku makin suke amik gmbr makanan
and simpan buat koleksi. haha

k. jangan ingat aku gile k.
aku masih waras.
cuma cinta aku terhadap makanan
mmg membuak2 dan tak boleh
diluahkan melalui kata2. hehe

k dah. jom tgok gmbor makanannnnnn !





 Meatball Spaghetti


 Nasi Goreng Ayam Sweet & Sour


Nasi Goreng Pedass




percayalah... aku mkan 3 pinggan tadi.
waddehel ??
kau biar btul Sab ?
huishhh... banyak nye ! >.<

ok. aku tak tau lah.
aku mmg dh takleh nk kawal dh nafsu makan aku.
and skrg ni pun, aku dh tak pikir dh pasal berat bdan.
pdhal berat bdan aku dh naik kot.
tak turun2 dah woii... :'(

sedih tu mmg sedih. tapi nk buat cam mane.
bukan slalu aku kluar.
bukan slalu kau tgok makanan yg sedap2 ni.
dlm bilik aku ade ape je ?
biskut ? quicker oat ?
alamak... dah muak lahh...

so yeah...
aku mkn byk giler.
skrg konfem dh gemuk... :(

back to the story.
lepas sudah makan,
kitaorg pun jalan2 sat.

then tetibe terjumpe kdai yg jual
peal-off nailpolish tu tau !
pergh, kami bukan main exited ! hehe

tapi harganye agak mahal...
lebih kurang Rm13 satu botol.
aduhaii..
tapi warne dia cantik gile kot.
merah-maroon yg sgt pekat (mcm darah)

so aku tanpa pikir panjang,
beli jelah... takut tak jupe plak lpas ni.
rugi plak nnti kan..







then ape lagi ea aku beli ?

kitaorg ade jalan2 pergi kedai kasut,
kedai baju... kedai tudung...
as usual, window shopping je.. hihi

oh, lupe nk crite.
aku ade jgak beli aiskrim gelato.
perisa oreo. rm14.90 per cup.
alamak... mahalnye.
patut duit aku cpat habis.
beli makanan pun, yg mahal2.. aduhai. :(

and lpas tu beli waffle jugak. hihi
yg ni aku kongsi dgn hanisah.








lpas sudah jalan2,
kitaorg pun pi mall sblah plak,
Mahkota Parade.

kat sini kitaorg pergi sbb nk beli brg skit.
my friend wants to buy cornflakes and milk.
aku plak nk beli pelekat cicak.

ehh ? utk ape tu ?

utk cicak ler..
name pun pelekat cicak.. -_-
ok, pasal cicak ni kan.
aku rase, one day nnti aku
buat satu post special about cicak.
byk bde aku nk crite pasal binantang ni !

k, lpas sudah beli,
kitaorg call uncle teksi tu,
then kitaorg pun balik kolej..
smpai kolej around kul 9.50pm.

so, konklusi utk hari ni ?

alhamdulillah..
syukur atas segala nikmat yg Allah berikan.
tapi astarghfirullah jgak,
sbb aku tak dpat kawal nafsu makan aku.
hhmm.. i really need to do something about this.
nnti dh nk raya, confirm lagi byk aku mkn kan ?

konklusinye jugak,,
aku just nk luah,
alhamdulillah, aku sronok kluar ngan dyeorg.
aku rase cam boleh kamceng ngan dyeorg tau.
dlm byk2 kawan yg aku penah kluar,
ngan dyeorg je yg aku rase lebih tenang and tak stress.
so yeah. alhamdulillah.... :)

klah. done typing for today.
so, when shall we meet again ?
soon maybe... before raya....
yup.. raya is coming very soon.
jumaat ni kot.
and skrg hari Selasa. 2 hari lagi.
wow.......

klah, see you again ! bye2.. ^^






Memories...
 

No comments:

Post a Comment