Thursday, June 18, 2015

My Second Ramadhan Life in Hostel (Melaka)




Assalamualaikum

alhamdulillah, aku masih bernafas
dan syukur sgt kerana
Allah mengizikan aku bertemu
dgn ramadhan pada tahun ini.. :')

baiklah, as you all should know,
this is my second Ramadhan as a student,
in a hostel life.


sejujurnye,
aku tak brape igt pasal my
first ramadhan in hostel..
dlm post tahun lpas pun,
aku just crite skit2 je.. huhu

bile aku cuba nk ingat balik
Ramadhan aku tahun lpas,
rase cam blurr2 je...
hhmm.

mungkin sbb dulu mase sem 1,
aku anggap smua bende adalah mimpi kot ?

eh, ape bende kau mengarut ni ?
mimpi ape plak ?

okay. kalau kau tak tahu crite,
sila rujuk balik post ni :
adakah ini mimpi atau realiti.

secara ringkasnye,
mase sem1 dgn batch 8 dulu,
aku rase mcm semuanye adalah mimpi.
aku dlm dunia aku sendiri.
iaitu dunia masa silam.
aku susah nk move on.....
*tapi lepas dah dropbatch,
baru aku start move on slow2... :)

okay, tak nak crite pnjg2,,,
so aku rase dsebabkan aku fikir yg
semua tu adalah mimpi,
thats why kot aku tak brape igt
pengalaman berpuasa aku tahun lepas.

yg aku ingat,
first day puase dgn Khadijah.
in my room.

then pernah jgak skali tu,
mak Khadijah dtg melaka,
bawak some lauk pauk.
so, kitaorg pun makan2 kat satu tempat ni.
the dish was super yummy !

and then ade jgak 2-3 kali buat delivery.
utk berbuke.. hehe.. McD, KFC, pizza..
and selebihnye, aku berbuka sorang2 lam bilik.
huhu... agak sedih jugak laa..

and ape yg aku igt,
aku sempat puase semiggu
dkat kemaman... :)
at least aku dpat merase jugak,
sahur and berbuka with my family.. ^^

tapi tahun ni ???
okay... meh aku mulakan cerita.. :)

tak silap aku,
aku pernah crite dlm blog,
bahawa tahun ni,
bulan Ramadhan and raya aku mmg busy.
and tak dpat balik kemaman..

ye... aku tak boleh balik raya tahun ni.
sbb aku ada exam. just 2 days after raya.
so takkan nk balik kan ?
susah kot. firstly, buang masa.
secondly, aku nk exam... nk kene study lagi.
if balik rumah, mmg confirm tak study punye !

ok, stop talking about the sad story of raya,
now lets get back to Ramadhan..

ok, smalam ialah malam Ramadhan..
so aku tak tahu knape,
smalam lepas azan mghrib je,
aku rase cam sedih sgtt...

rase cam kosong, pilu.. sunyi.. sedih..
rase cam nak nangis sgt2 ! :(

aku tak pasti....
adakah aku rase sebak sbb happy ?
ataupun sbb sedih ?

kalo happy, mungkin sbb aku
dpat bertemu dgn Ramadhan yg mulia ni.
kalo sedih ? mungkin sbb aku sedar,
yg ini adalah realiti.
aku skrg berjauhan ngan family aku..
aku akan puase sensorang kat sini.. huhu
sedih sgt rasenye.....

tapi takpelah.
nk buat cam mane kan ?
this is reality. this is life.
nak tak nak, i must face it.

ini baru kat Malaysia.
kalau kat India nnti cam mane lah agaknye.
mungkin perasaan sedih tu
akan menjadi bertambah sedihhh.. huhuu :(

takpelah. i will try my best
utk hadapi semua ni.
hhmm.. tabahlah wahai hati.

okay, so today, 1st Ramadhan.. ape crite ?

alhamdulillah, nasib baik aku berjaye
bgun sahur. hehe
ntah lah, due tige harini aku susah sgt nk bgun awal.
risau jgak kalo aku tak dpat bgun sahur.
but today, alhamdulillah,
berjaye bgun ! :P

then hari ni walaupun berpuase,
tapi aku tetap (terpkse) buat byk kerje.
mengemas bilik, cuci toilet,
cuci kipas (dh berhabuk giler),
cuci peti sejuk...
and jugak buat assignment yg bertimbun-timbun.

hish. tak letih ke ?

giler ke tak letih...
letih sgt2 woii !
tapi nk wat cam mane ?
tpkse. sbb trlalu byk keje yg nk kene siapkan.
nak tak nak, trpkse berkorban.. hurm

then petang tadi, around kul 6,
me and my adiks, Hanisah & Aina,
ada kluar dekat2 ngan kolej..
nak cari bazar Ramadhan..

kluar2 tu, tgok2 kosong.
tercari-cari jugak lah,
eh,, mane bazar ni ??

actually aku tak tahu kat mane bazar area kolej.
yelah, tahun lpas aku tak penah kuar pun.
so, mase ni first time kitaorg try cari.
then mmg tak jumpe. haish, kecewa. :(

but alhamdulillah,
nasib baik ade 2 gerai kecik berdekatan ngan kolej.
so, kitaorg beli jelah ape yg ade.

tadi aku beli nasi lemak,
roti john, karipap, and murtabak.
alhamdulillah, berbaloi.
tak mahal sgt. and then sedap pun sedap.
*sorry, lupe nak snap gambor makanan ! >.<




 Me, Aina and Hanisah


so, tu jelah kot bde yg aku nk crite
utk first Ramadhan ni.. huhu
okay, this is just first Ramadhan k.
i dont think i larat nk crite utk tiap2 hari. haha
lagipun, sape nk bace kan ?
boring giler kot... -___-'

oh, by the way,,
esok (Jumaat) 2nd Ramadhan,
inshaa Allah my family akan dtg melaka. ^_^

so k lah, done typing.
esok luse kalo ade mase,
aku crite skit tentang aku ngan family aku ye.
*kalo ade masa & kalo rajin lerrr :P hihi

akhir kata, selamat berpuasa semua !
semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan sebelumnya.
inshaa Allah, amiinn...
see you next time ! ;-)

No comments:

Post a Comment