Sunday, June 28, 2015

Hows My Ramadhan So Far? (First week of Ramadhan)



Assalamualaikum.

amboi. tajuk bukan main panjang !
hahahaha.
takde idea nk tulis tajuk ape.
hentam jelahhh :-P

actually post ni lebih kepada life updates.
tapi malas lah buat tajuk life updates.
cam bosan je. sbb general sgt. hihi

okay, in this post, i will story mory pasal :
-my first week of Ramadhan
-my CA1 results
-my studies this lately
-some future coming events



My first week of Ramadhan

okay, setahu aku, dh ade 2 post yg aku crite
time bulan puasa ni..
iaitu masa first day of Ramadhan
and jugak masa aku outing ngan family hari tu.

now, aku nk crite serba sedikit tentang
pengalaman Ramadhan ku selepas peristiwa2 tersebut.

as you can see,
first ramadhan, second ramadhan,
alhamdulillah aku berbuka dgn bahagianye.
sbb dpat makan makanan yg sedap2.
with friends, and also my family.

tapi, hari berikutnye plak ?
sedih...sunyi....kosong..... :'(

haha. serious weihh.
first week ni, aku asyik sedih je.
at first tu, boleh tahan lah jgak,
sbb aku masih ade lagi stok makanan
yg parents aku beli (letak dlm fridge).
so, dpat lah jgak makan sedap2.
tak lah sedih sgt, walaupun berbuka sorang2.

tapi lpas makanan dh habis ?
trus rasa sedih and sebak.
asyik terfikir pasal rumah je.
asyik terbayang2 kenangan ramadhan2
sblum ni.

seronok sgt berpuasa kat rumah dgn family. :')
bersahur sama2.
berbuka sama2..
makan makanan yg sedap2.. huhu

tapi skrg ?
smua tu dah takde.
makan sorang2 je lam bilik yg serba sunyi ni.
and then makan pun, cukup2 mkn je.
takde pun makan yg sedap2.

tapi takpe.
aku kene bersyukur kan ?
at least aku still ada makanan utk berbuka.
and at least aku berbuka dlm bilik,
tempat yg selesa.

cuba bygkan,
mesti rmai kat luar sana,
yg lgsung takde makanan utk berbuka,
takde tempat tinggal (homeless) or whatever.
puasa pun dlm keadaan susah. kan ?

so, bersyukurlah atas apa yg Allah berikan.
alhamdulillah.

tapi kan, walaupun sedih tak dpat makan
byk2 and sedap2,
aku spatutnye bersyukur.
kenape?

sbb just imagine if tiap2 hari aku makan
nasi, lauk pauk, kuih muih, dan segalanye,,
komfem aku akan gemuk !
not only that, mesti kenyang giler,,
sakit perut smpai susah nk solat ! kan ? hihi

so, cukup lah kite brsederhana... :)

okay, so dari Isnin smpai hari ni,
ape je aku berbuka utk tiap2 malam ?

aku just mkan kerepok keping
yg mak aku dh siap goreng & bwak dri kemaman,
pastu kekadang mkn biskut, kurma, roti, maggie,
and ape2 jelah yg ade dlm bilik aku ni. heheh

kenape tak mkn nasi ?
takkan cafe kolej kau tutup kot ?

ala, cafe bukak je..
tapi aku rase malas ar nk turun.hihi

okay, now nk crite skit pasal bazar ramadhan.
mase first day puase hari tu,
aku dh crite yg aku kluar ngan juniors aku,
nk cari bazar Ramadhan kan ?
tapi tak jupe... :(

and then, hari Rabu baru ni,
ade kawan non-muslim aku ni, ajak
pergi bazar. then aku terkejut lah.
ade ke ?

so, aku ikut jelah dyeorg.
okay, tempatnye mmg agak jauh.
kitaorg 4 org, termasuk aku.
jalan pkai payung. hehe
nk kene lintas jalan besar.
pergh, byk giler kereta.
tapi nasib baik ade traffic light.
but still, agak bahaya and agak jauh
jugak lah bazar tersebut. (if jalan kaki)

so, how was the bazar ?

wow ! it was superb !! :D
sejujurnye, ni lah kali pertama saya pergi bazar Ramadhan.
haha. serious, tak tipu.
kat kemaman pun, aku tak penah pegi pun tau !
why ?
hhmm. ade lah tu, sbb2 tertentu. -_-

so, bile first time pergi bazar ni,
rase hepy sgt !
bile tgok smua jenis makanan yg terjual,
rasa gian sgt2 ! omaigod, rambang mata kot!

on that day, mcm2 aku beli tau ! haha
nk patah cari pegang plastik byk2 :-P

tapi, jgn salah sangke woi.
tadelah smpai aku nk habiskan smua makanan
tu dlm satu hari. -_- gile ke ape.
aku mkn skit2 je.
yg lain smua simpan lam fridge utk hari2 seterusnye.

any pics ?
oopss. sorry.
aku terlupe nk amik gmbor.
hhmm.. ruginye.

padahal kenangan2 mcm ni lah yg paling penting
utk snap pics kan ?
and gmbr makanan pun aku lupe nk amik..
sbb tak tahan sgt, trus makan tanpe pikir
nk amik gmbor. hihihihi :-P

ok, selain pasal makanan,
jom crite skit pasal diri aku time first week
of Ramadhan ni.

ok, seriously, aku tak tau kenape.
sejak due menjak ni,
aku mmg takleh kalo tidur.

why ?

bcoz if skali aku tidur, perghhh
susah giler nk bgun !
mmg betul2 tidur mati !
tak tau knape, rase penat + ngantuk + dok rok sgt2.

kalo dulu, lpas balik kelas,
around kul 12.30pm aku akan tidur skejap.
smpai kul 1. stengah jam je.

dulu boleh tidur skejap.
skrg, mmg takleh langsung !
sekali tidur, mmg akan berjam-jam ! :'(

bukan tu je, sahur pun susah giler nk bgun.
alarm berbunyi berkali2 pun takleh nk bgun ! >.<
trpkse mak aku call bru leh bgun . haish.

so, konklusinye ?
mmg aku tak berani nk tidur ptg laa jawabnye.
serious. tak berani.
kalau dh tertidur tu, tak pergi kelas lah jawabnye !

ok, i think that's all for this week
punye crite of my Ramadhan.
hhmm.. agak sadis.
tapi aku harap utk first week jelah camni.

aku harap, masuk second week nnti,
aku tak rase sedih dah (pasal makanan) and
aku harap aku boleh kawal skit nafsu tidur aku tuh -..-

                   ___________________


ok, dah habis pasal ramadhan,
skrg crite pasal CA1 plak.

so, alhamdulillah, aku dh dpat result utk 4 subjects.
genetics,
organic chemistry,
pharmacology,
and ICT...

alhamdulillah,
result aku semua comey2. hehe
serious, tak sangka kot.
pdhal ade few papers yg aku jawab mcm ape ntah.
ingatkan fail, tapi nasib baik tak. haha

tapi ade satu je lagi subject blom dpat : Oral Biology.

okay, yg ni mmg aku agak cuak.
sbb aku yakin sgt, aku jawab teruk hari tu >.<
so, tak tau lah bile aku dpat resultnye.
hhmm.. :(
harap2 markah comey.

ok, done about this part.
eh,, jap !
bagi tahu lah dpat markah brape ?
A ke B ke C ke ?
specific lah skit !

oopss. hehe.
sorry, aku mmg sengaje tak nak crite specific.
pasal markah2 aku ni, biarlah rahsia ye. hihi :-*

                 ___________________


okay, now lets come to my studies this lately.
sbnrnye kan, aku ingtkan,
lepas CA1 aku nk pecut laju2 tau.
aku nk cuba jadi rajin balik mcm sem 2 dulu.
study awal2, buat future homework and all stuff.

tapi...
plan hanye tinggal plan je.. -_-

ntah lah. aku rase cam busy semacam je.
rase cam tak sempat nk study.
tak smpat nk buat homework ape sume. hmm
sedih kot.

tapi aku rase laa kan.
aku sbrnye lebih kpd malas. hehe
ntah, rase malas semacam je nk study.
takde mood.. :(

mood aku skrg ni,
hanyelah utk cepat2 nk habiskan sem 3,
and cpat2 nk cuti !
aku nk duk umah !
nk baca novel, nk makan byk2 ! >.<

haish. terok benor perangai.

tolong doakan aku ye.
semoga aku diberi semangat
dan kerajinan utk study.
hurm..... :(

                 ________________


ok now, aku nk story skit je lagi..
pasal some future events.

chewahh. 'future events'
macam hebat je bunyi nye.
tapi tak hebat pun sbnrnye. -_-
dah laa event's' . haha. mcm byk je.
padahal satu je yg aku nk crite. :-P

okay, khamis ni, 2 July ,
aku kene attend interview.

say what ??
interview ? wahh.
utk ape ??? :D

ntah lah. haha.
aku tak tau ape name interview tersebut.
yg aku tau, ni interview utk smua students,
yg nk msuk MBBS / BDS kat India nnti.

so, walaupun aku dh dgr
story & pengalaman drpd para seniors batch 8 pasal interview ni,
tapi aku tetap rase takut and berdebar ! >.<

maklumlah,
ini kan interview pertama aku !
yup, aku tak pernah pun pergi mane2 interview sblum ni.
this is my first time ! hihi.

so yeah.. doakan aku ye.
semoga smuanye berjalan lancar. Inshaa Allah, amiinn.. ^^

so, k lah..
done typing....
sbnrnye aku rase,
ade byk lagi event2 penting yg aku blom mention.
tapi malas ar mention skrg. lek lu ~
kalau aku bg tahu smua skrg,
nnti ape je yg aku nk crite kat post akan dtg ? yedak ? hihi

ok, skrg dh kul 7pm.
waktu berbuka dh nk dekat dh..
need to prepare some food.
klah, bye2.. have a nice day ! ;-)


No comments:

Post a Comment