Sunday, June 28, 2015

Hows My Ramadhan So Far? (First week of Ramadhan)



Assalamualaikum.

amboi. tajuk bukan main panjang !
hahahaha.
takde idea nk tulis tajuk ape.
hentam jelahhh :-P

actually post ni lebih kepada life updates.
tapi malas lah buat tajuk life updates.
cam bosan je. sbb general sgt. hihi

okay, in this post, i will story mory pasal :
-my first week of Ramadhan
-my CA1 results
-my studies this lately
-some future coming events



My first week of Ramadhan

okay, setahu aku, dh ade 2 post yg aku crite
time bulan puasa ni..
iaitu masa first day of Ramadhan
and jugak masa aku outing ngan family hari tu.

now, aku nk crite serba sedikit tentang
pengalaman Ramadhan ku selepas peristiwa2 tersebut.

as you can see,
first ramadhan, second ramadhan,
alhamdulillah aku berbuka dgn bahagianye.
sbb dpat makan makanan yg sedap2.
with friends, and also my family.

tapi, hari berikutnye plak ?
sedih...sunyi....kosong..... :'(

haha. serious weihh.
first week ni, aku asyik sedih je.
at first tu, boleh tahan lah jgak,
sbb aku masih ade lagi stok makanan
yg parents aku beli (letak dlm fridge).
so, dpat lah jgak makan sedap2.
tak lah sedih sgt, walaupun berbuka sorang2.

tapi lpas makanan dh habis ?
trus rasa sedih and sebak.
asyik terfikir pasal rumah je.
asyik terbayang2 kenangan ramadhan2
sblum ni.

seronok sgt berpuasa kat rumah dgn family. :')
bersahur sama2.
berbuka sama2..
makan makanan yg sedap2.. huhu

tapi skrg ?
smua tu dah takde.
makan sorang2 je lam bilik yg serba sunyi ni.
and then makan pun, cukup2 mkn je.
takde pun makan yg sedap2.

tapi takpe.
aku kene bersyukur kan ?
at least aku still ada makanan utk berbuka.
and at least aku berbuka dlm bilik,
tempat yg selesa.

cuba bygkan,
mesti rmai kat luar sana,
yg lgsung takde makanan utk berbuka,
takde tempat tinggal (homeless) or whatever.
puasa pun dlm keadaan susah. kan ?

so, bersyukurlah atas apa yg Allah berikan.
alhamdulillah.

tapi kan, walaupun sedih tak dpat makan
byk2 and sedap2,
aku spatutnye bersyukur.
kenape?

sbb just imagine if tiap2 hari aku makan
nasi, lauk pauk, kuih muih, dan segalanye,,
komfem aku akan gemuk !
not only that, mesti kenyang giler,,
sakit perut smpai susah nk solat ! kan ? hihi

so, cukup lah kite brsederhana... :)

okay, so dari Isnin smpai hari ni,
ape je aku berbuka utk tiap2 malam ?

aku just mkan kerepok keping
yg mak aku dh siap goreng & bwak dri kemaman,
pastu kekadang mkn biskut, kurma, roti, maggie,
and ape2 jelah yg ade dlm bilik aku ni. heheh

kenape tak mkn nasi ?
takkan cafe kolej kau tutup kot ?

ala, cafe bukak je..
tapi aku rase malas ar nk turun.hihi

okay, now nk crite skit pasal bazar ramadhan.
mase first day puase hari tu,
aku dh crite yg aku kluar ngan juniors aku,
nk cari bazar Ramadhan kan ?
tapi tak jupe... :(

and then, hari Rabu baru ni,
ade kawan non-muslim aku ni, ajak
pergi bazar. then aku terkejut lah.
ade ke ?

so, aku ikut jelah dyeorg.
okay, tempatnye mmg agak jauh.
kitaorg 4 org, termasuk aku.
jalan pkai payung. hehe
nk kene lintas jalan besar.
pergh, byk giler kereta.
tapi nasib baik ade traffic light.
but still, agak bahaya and agak jauh
jugak lah bazar tersebut. (if jalan kaki)

so, how was the bazar ?

wow ! it was superb !! :D
sejujurnye, ni lah kali pertama saya pergi bazar Ramadhan.
haha. serious, tak tipu.
kat kemaman pun, aku tak penah pegi pun tau !
why ?
hhmm. ade lah tu, sbb2 tertentu. -_-

so, bile first time pergi bazar ni,
rase hepy sgt !
bile tgok smua jenis makanan yg terjual,
rasa gian sgt2 ! omaigod, rambang mata kot!

on that day, mcm2 aku beli tau ! haha
nk patah cari pegang plastik byk2 :-P

tapi, jgn salah sangke woi.
tadelah smpai aku nk habiskan smua makanan
tu dlm satu hari. -_- gile ke ape.
aku mkn skit2 je.
yg lain smua simpan lam fridge utk hari2 seterusnye.

any pics ?
oopss. sorry.
aku terlupe nk amik gmbor.
hhmm.. ruginye.

padahal kenangan2 mcm ni lah yg paling penting
utk snap pics kan ?
and gmbr makanan pun aku lupe nk amik..
sbb tak tahan sgt, trus makan tanpe pikir
nk amik gmbor. hihihihi :-P

ok, selain pasal makanan,
jom crite skit pasal diri aku time first week
of Ramadhan ni.

ok, seriously, aku tak tau kenape.
sejak due menjak ni,
aku mmg takleh kalo tidur.

why ?

bcoz if skali aku tidur, perghhh
susah giler nk bgun !
mmg betul2 tidur mati !
tak tau knape, rase penat + ngantuk + dok rok sgt2.

kalo dulu, lpas balik kelas,
around kul 12.30pm aku akan tidur skejap.
smpai kul 1. stengah jam je.

dulu boleh tidur skejap.
skrg, mmg takleh langsung !
sekali tidur, mmg akan berjam-jam ! :'(

bukan tu je, sahur pun susah giler nk bgun.
alarm berbunyi berkali2 pun takleh nk bgun ! >.<
trpkse mak aku call bru leh bgun . haish.

so, konklusinye ?
mmg aku tak berani nk tidur ptg laa jawabnye.
serious. tak berani.
kalau dh tertidur tu, tak pergi kelas lah jawabnye !

ok, i think that's all for this week
punye crite of my Ramadhan.
hhmm.. agak sadis.
tapi aku harap utk first week jelah camni.

aku harap, masuk second week nnti,
aku tak rase sedih dah (pasal makanan) and
aku harap aku boleh kawal skit nafsu tidur aku tuh -..-

                   ___________________


ok, dah habis pasal ramadhan,
skrg crite pasal CA1 plak.

so, alhamdulillah, aku dh dpat result utk 4 subjects.
genetics,
organic chemistry,
pharmacology,
and ICT...

alhamdulillah,
result aku semua comey2. hehe
serious, tak sangka kot.
pdhal ade few papers yg aku jawab mcm ape ntah.
ingatkan fail, tapi nasib baik tak. haha

tapi ade satu je lagi subject blom dpat : Oral Biology.

okay, yg ni mmg aku agak cuak.
sbb aku yakin sgt, aku jawab teruk hari tu >.<
so, tak tau lah bile aku dpat resultnye.
hhmm.. :(
harap2 markah comey.

ok, done about this part.
eh,, jap !
bagi tahu lah dpat markah brape ?
A ke B ke C ke ?
specific lah skit !

oopss. hehe.
sorry, aku mmg sengaje tak nak crite specific.
pasal markah2 aku ni, biarlah rahsia ye. hihi :-*

                 ___________________


okay, now lets come to my studies this lately.
sbnrnye kan, aku ingtkan,
lepas CA1 aku nk pecut laju2 tau.
aku nk cuba jadi rajin balik mcm sem 2 dulu.
study awal2, buat future homework and all stuff.

tapi...
plan hanye tinggal plan je.. -_-

ntah lah. aku rase cam busy semacam je.
rase cam tak sempat nk study.
tak smpat nk buat homework ape sume. hmm
sedih kot.

tapi aku rase laa kan.
aku sbrnye lebih kpd malas. hehe
ntah, rase malas semacam je nk study.
takde mood.. :(

mood aku skrg ni,
hanyelah utk cepat2 nk habiskan sem 3,
and cpat2 nk cuti !
aku nk duk umah !
nk baca novel, nk makan byk2 ! >.<

haish. terok benor perangai.

tolong doakan aku ye.
semoga aku diberi semangat
dan kerajinan utk study.
hurm..... :(

                 ________________


ok now, aku nk story skit je lagi..
pasal some future events.

chewahh. 'future events'
macam hebat je bunyi nye.
tapi tak hebat pun sbnrnye. -_-
dah laa event's' . haha. mcm byk je.
padahal satu je yg aku nk crite. :-P

okay, khamis ni, 2 July ,
aku kene attend interview.

say what ??
interview ? wahh.
utk ape ??? :D

ntah lah. haha.
aku tak tau ape name interview tersebut.
yg aku tau, ni interview utk smua students,
yg nk msuk MBBS / BDS kat India nnti.

so, walaupun aku dh dgr
story & pengalaman drpd para seniors batch 8 pasal interview ni,
tapi aku tetap rase takut and berdebar ! >.<

maklumlah,
ini kan interview pertama aku !
yup, aku tak pernah pun pergi mane2 interview sblum ni.
this is my first time ! hihi.

so yeah.. doakan aku ye.
semoga smuanye berjalan lancar. Inshaa Allah, amiinn.. ^^

so, k lah..
done typing....
sbnrnye aku rase,
ade byk lagi event2 penting yg aku blom mention.
tapi malas ar mention skrg. lek lu ~
kalau aku bg tahu smua skrg,
nnti ape je yg aku nk crite kat post akan dtg ? yedak ? hihi

ok, skrg dh kul 7pm.
waktu berbuka dh nk dekat dh..
need to prepare some food.
klah, bye2.. have a nice day ! ;-)


Saturday, June 20, 2015

Outing with Family (Ramadhan)




Assalamualaikum..

hey.. how are you ?
hope you're fine. hihi.

then how am i ?
err.. i'm not fine actually.
ntah. sakit tekak + selseme arh..
stress gilerr.. >.<

okay, as mention in the prev post,
my family are coming to melaka on Friday right ?

so yeah, yesterday (Friday) they came.
and today, (just now) around 12.30pm,
dyeorg dah bertolak balik ke Kemaman.. haha

ok, meh nk cerita serba sedikit
tentang outing aku ngan mereka
selama 24jam ni... hihi

they reached Melaka around 12.05pm, Friday.
then they took me out.
sblum tu, aku ade suruh dyeorg bawak satu beg besar.
sbb aku nk dyeorg bawak balik few of my stuff.

yelah, ade kurang 2 bulan lagi aku stay kat sini.
nnti aku akan tamatkan dah foundation ni.
so, mesti susah giler kalo nk bawak balik
semua barang lpas Final nnti..

mklum lah, hostel ni dah ibarat rumah aku sendiri dah.
banyak sgt, and mcm2 brg ade kat sini.
peti sejuk, iron baju, baju2 yg sgt byk, buku2
and mcm2 lagi lah....

takleh bayang aku cam mane aku nk
bawak balik smua brg2 tu nnti.
so, utk memudahkan hari yg mendatang,
aku suruh lah dyeorg bawak balik skit2 brg aku ni.hihi

okay, so kitaorg stay kat satu hotel ni: Ramada Plaza.
hotel ni kitaorg tak pernah stay pun before.
this is our first time...

so how was it ?
alhamdulillah... okay je..
price ? i'm not sure about that.
dont ask me ok. hihi. sorry :P
meh tgok gmbor skit :













lpas check in, smpai bilik, snap2 gambo,
then ayah aku ckp dye nk rest.
kul 6pm bruu kluar pergi mall.

then i was like : what the hell ?
lewatnye...... :(
aku nk jalan2 kat mall.
ape gune kalo dyeorg dtg jauh2,
amik aku dari hostel,
last2 duk saje2 je lam bilik hotel. -__-'

tapi bile difikirkan balik,
kesian jgak ayah aku.
letih2 dye drive dari kemaman
ke melaka (6jam)..
so, bg chance ar dye rest dulu... :)

lain yg dirancang, lain plak yg jadi. hihi
rancangnye nk kluar kul 6.
then tetibe ayah aku ckp, jom ar kluar awal.
mase tu around kul 4.30pm.. hihi

so, kitaorg pun pergi mahkota parade.
tujuan kitaorg gi situ cuma satu :
aku nk beli novel byk2 pkai baucer buku 1Malaysia !

haha.. so, kitaorg pergi lah kat MPH.
then aku borong byk kot, buku FIXI.
yup, skrg ni aku lebih kpd buku fixi.
aku dh muak kot dgn smua novel2 cinta .
so, ape salahnye tukar selera kan ? hihi

alhamdulillah, aku beli agak byk.
around berbelas or maybe due puluh jgak lah novel.
omaigod. fist time kot aku beli novel
byk2 cam ni. rase cam gian sgt2.
seronok sgt2 masa beli byok2. haha

ok, gmbar novel takde.
tapi takpe inshaa Allah mase cuti sem nnti
aku snap gmbo novel2 yg aku beli,
and post kat sini k.

sbb smua novel2 tu aku suruh dyeorg bwak balik kemaman.
yelah, kalo simpan byk2 novel kat hostel aku ni pun buat ape.
bukn aku bace pun. busy kot.
and then mcm menambahkan lagi je brg dlm bilik. -_-
baik simpan kat rumah je... huhu

masalahnye, skrg ni aku tgh duk pikir tau.
sempat ke aku habiskan smua novel2 tu
mase aku cuti nnti ?? :-/
hhhmmm.....

ok, back to the story.
then lepas beli novel, kitaorg booking tempat,
utk iftar... dekat kenny rogers je.. huhu
kitaorg beli yg family set punye.. :)





then after that kitaorg turun bawah,
pergi giant and beli some stuff.
for my hostel... 

lpas tu, kitaorg pun pergi dataran pahlawan,
which is also a mall, just opposite to
mahkota parade punye mall.
yes as you all should know,
melaka ni byk giler kot mall.. haha

kitaorg pergi dataran pahlawan tu utk
beli ticket wayang. hihi
ingat tak, hari tu aku kluar dgn kawan2 aku,
tgok wayang crite hantu..

and you know what, this is the same place.
the same mall, and the same wayang. haha
tapi tgok crite lain arr.
kali ni kitaorg tgok crite Jurassic Park.
rmai org kabo crite tu best.

so, how was the movie ?
it was superb ! :D

tapi aku tak tahu knape ayah aku ckp
movie ni boring... -..-"
adik aku ckp movie San Andreas lagi best.
hhmm. ntah lah. aku pun tak leh nk kate ape.
sbb aku tak tgok lagi movie San Andreas tu.

papepun, movie Jurassic Park ni pun
tadelah teruk sgt.
dye byk suspens and byk adventure.
and yg paling aku suke,
watak hero dye hensem gilerrr >.< !! haha

alamak.
tersalah crite plak woii.
padahal kitaorg beli ticket je dulu.
wayang kul 8.30pm.

kitaorg berbuka dulu,
baru pergi tgok wayang.
alamak, susunan crite salah plak.
hahahaha. takpelah, pndai2 lah kau
fahamkan jalan crite yg aku tgh taip ni ye.. :-P

baiklah, dipendekkan cerita,
actually smalam kitaorg ade problem tau.
kereta buat hal ! :(

actually ayah aku dtg melaka naik kereta sewa.
yup, kereta myvi.
hari tu pun aku pnah crite kan ?

aku pun tak tau knape dye prefer
bawak kereta sewa drpd bawak kereta dye sendiri -_-

ok, then smalam tetibe kereta myvi ni buat hal tau.
enjin takleh hidup.
padahal kereta tu masih baru kot.

so, kitaorg syak, betri kereta yg ade prob.
last2, malam tu kitaorg terpkse naik teksi balik hotel.
esok pagi tu, ayah aku panggil org tolong check kereta.
and yup, mmg sbb betri.

last2 terpkse tukar betri baru. haish.
so , nk wat cam mane kan.
bende dh nk berlaku.
at least nasib baik kereta tu takleh hidup
mase dye tgh parking.
if kereta mati tgh2 jalan, tak ke lagi teruk ?

okay, then today, mase sahur,
kitaorg makan dlm bilik hotel je.
pihak hotel yg hantarkan makanan dlm bilik.

makan ape je sahur tadi ?

err.. susah nk explain.
and aku rase malas plak nk crite...
semakin takde mood plak. hihi. sorry

so, mcm tu jelah.
sorry ye, crite aku kali ni
mcm bolok semacam je... -_-
tak ikut turutan. tak kemas.
dan tak berape menarik.
sorry for this boring post.. >.<

klah, done typing.
aku penat sbnrye.
rasa cam mamai semacam je.

and skrg ni dh kul 7 lebih dah.
so, i think i better prepare my food for iftar.
klah, thanks for reading...
when will the next post be ?

hhmm... ntah lah, hanya Allah je yg tahu.
tapi kemungkinan lpas ni aku mmg akan busy giler.
so, lmbt skit ar kot bleh re-new entry baru.huhu.
so yeah..... bye2...
assalamualaikum & selamat berbuka ! :D

Thursday, June 18, 2015

My Second Ramadhan Life in Hostel (Melaka)




Assalamualaikum

alhamdulillah, aku masih bernafas
dan syukur sgt kerana
Allah mengizikan aku bertemu
dgn ramadhan pada tahun ini.. :')

baiklah, as you all should know,
this is my second Ramadhan as a student,
in a hostel life.


sejujurnye,
aku tak brape igt pasal my
first ramadhan in hostel..
dlm post tahun lpas pun,
aku just crite skit2 je.. huhu

bile aku cuba nk ingat balik
Ramadhan aku tahun lpas,
rase cam blurr2 je...
hhmm.

mungkin sbb dulu mase sem 1,
aku anggap smua bende adalah mimpi kot ?

eh, ape bende kau mengarut ni ?
mimpi ape plak ?

okay. kalau kau tak tahu crite,
sila rujuk balik post ni :
adakah ini mimpi atau realiti.

secara ringkasnye,
mase sem1 dgn batch 8 dulu,
aku rase mcm semuanye adalah mimpi.
aku dlm dunia aku sendiri.
iaitu dunia masa silam.
aku susah nk move on.....
*tapi lepas dah dropbatch,
baru aku start move on slow2... :)

okay, tak nak crite pnjg2,,,
so aku rase dsebabkan aku fikir yg
semua tu adalah mimpi,
thats why kot aku tak brape igt
pengalaman berpuasa aku tahun lepas.

yg aku ingat,
first day puase dgn Khadijah.
in my room.

then pernah jgak skali tu,
mak Khadijah dtg melaka,
bawak some lauk pauk.
so, kitaorg pun makan2 kat satu tempat ni.
the dish was super yummy !

and then ade jgak 2-3 kali buat delivery.
utk berbuke.. hehe.. McD, KFC, pizza..
and selebihnye, aku berbuka sorang2 lam bilik.
huhu... agak sedih jugak laa..

and ape yg aku igt,
aku sempat puase semiggu
dkat kemaman... :)
at least aku dpat merase jugak,
sahur and berbuka with my family.. ^^

tapi tahun ni ???
okay... meh aku mulakan cerita.. :)

tak silap aku,
aku pernah crite dlm blog,
bahawa tahun ni,
bulan Ramadhan and raya aku mmg busy.
and tak dpat balik kemaman..

ye... aku tak boleh balik raya tahun ni.
sbb aku ada exam. just 2 days after raya.
so takkan nk balik kan ?
susah kot. firstly, buang masa.
secondly, aku nk exam... nk kene study lagi.
if balik rumah, mmg confirm tak study punye !

ok, stop talking about the sad story of raya,
now lets get back to Ramadhan..

ok, smalam ialah malam Ramadhan..
so aku tak tahu knape,
smalam lepas azan mghrib je,
aku rase cam sedih sgtt...

rase cam kosong, pilu.. sunyi.. sedih..
rase cam nak nangis sgt2 ! :(

aku tak pasti....
adakah aku rase sebak sbb happy ?
ataupun sbb sedih ?

kalo happy, mungkin sbb aku
dpat bertemu dgn Ramadhan yg mulia ni.
kalo sedih ? mungkin sbb aku sedar,
yg ini adalah realiti.
aku skrg berjauhan ngan family aku..
aku akan puase sensorang kat sini.. huhu
sedih sgt rasenye.....

tapi takpelah.
nk buat cam mane kan ?
this is reality. this is life.
nak tak nak, i must face it.

ini baru kat Malaysia.
kalau kat India nnti cam mane lah agaknye.
mungkin perasaan sedih tu
akan menjadi bertambah sedihhh.. huhuu :(

takpelah. i will try my best
utk hadapi semua ni.
hhmm.. tabahlah wahai hati.

okay, so today, 1st Ramadhan.. ape crite ?

alhamdulillah, nasib baik aku berjaye
bgun sahur. hehe
ntah lah, due tige harini aku susah sgt nk bgun awal.
risau jgak kalo aku tak dpat bgun sahur.
but today, alhamdulillah,
berjaye bgun ! :P

then hari ni walaupun berpuase,
tapi aku tetap (terpkse) buat byk kerje.
mengemas bilik, cuci toilet,
cuci kipas (dh berhabuk giler),
cuci peti sejuk...
and jugak buat assignment yg bertimbun-timbun.

hish. tak letih ke ?

giler ke tak letih...
letih sgt2 woii !
tapi nk wat cam mane ?
tpkse. sbb trlalu byk keje yg nk kene siapkan.
nak tak nak, trpkse berkorban.. hurm

then petang tadi, around kul 6,
me and my adiks, Hanisah & Aina,
ada kluar dekat2 ngan kolej..
nak cari bazar Ramadhan..

kluar2 tu, tgok2 kosong.
tercari-cari jugak lah,
eh,, mane bazar ni ??

actually aku tak tahu kat mane bazar area kolej.
yelah, tahun lpas aku tak penah kuar pun.
so, mase ni first time kitaorg try cari.
then mmg tak jumpe. haish, kecewa. :(

but alhamdulillah,
nasib baik ade 2 gerai kecik berdekatan ngan kolej.
so, kitaorg beli jelah ape yg ade.

tadi aku beli nasi lemak,
roti john, karipap, and murtabak.
alhamdulillah, berbaloi.
tak mahal sgt. and then sedap pun sedap.
*sorry, lupe nak snap gambor makanan ! >.<




 Me, Aina and Hanisah


so, tu jelah kot bde yg aku nk crite
utk first Ramadhan ni.. huhu
okay, this is just first Ramadhan k.
i dont think i larat nk crite utk tiap2 hari. haha
lagipun, sape nk bace kan ?
boring giler kot... -___-'

oh, by the way,,
esok (Jumaat) 2nd Ramadhan,
inshaa Allah my family akan dtg melaka. ^_^

so k lah, done typing.
esok luse kalo ade mase,
aku crite skit tentang aku ngan family aku ye.
*kalo ade masa & kalo rajin lerrr :P hihi

akhir kata, selamat berpuasa semua !
semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan sebelumnya.
inshaa Allah, amiinn...
see you next time ! ;-)

Sunday, June 14, 2015

Girl's Outing.. :-*



Assalamualaikum.

haii ! bertemu lagi ye kite.. hihi
padahal bru je smalam(Sabtu) aku update blog
pasal aku kluar ngan kwn2 aku hari Jumaat tu.
and then you know what ?

lpas aku update blog tu,
tetibe my father's cousin msj..
dia tanye, free tak hari ni,
dye nk ajak aku kluar.

then i was like :
err.. smalam bru je kluar.
hari ni, bru je update blog pasal kluar ngan kwn.
tetibe she ask me to go out with her.
hahahaha.

so aku pun ape lagi, setuju jelah !
bukan senang nk cari peluang keemasan utk kluar cam ni.
lagi pun, she's my father's cousin.
rase cam, selamat skit kluar ngan dia.. ^_^

okay, so yesterday(Sabtu) i went out with her at 2.45pm.
first, kitaorg pergi satu tempat ni...
*as usual, mmg aku takkan igt nama tmpat tu.hihi*

then she took me for coconut shake.
for your information,
aku dah lama sgt mengidam nk try coconut shake ni !
walaupun aku sbnrnye takdelah suke sgt
dkat air kelape ni.. hihi

so, smalam dia bawak aku kat sana..
then, aku pun try lah coconut shake tu.....







 akak makan bakso. aku plak makan nasi lemak jerr.. hihi




omaigodddd . sedap giler doee coconut shake tuh!
perghhh.. rase cam heaven giler !
*tapi kan, lpas balik tu, aku ade crite kat kwan baik aku.
pasal coconut shake ni lah. and then dye pun mcm ;
eleh.. coconut shake je pun. smua org pnah rase.
kat Kemaman pun ade. -_-
then aku pun mcm ; hah ?? yeke ?? tak penah tahu punnn T_T

k.. nmpk sgt aku ni mmg ketinggalan zaman.
bagai katak di bawah tempurung.
smua bende tak tahu.. aduhh. malunye.. >.<

takpelah.
ape yg penting, my craving terhadap
coconut shake tu dah satisfied ! alhamdulillah.. :)

ok, lpas dh makan2 minum2,
kitaorg pun pergi mall..
mall ape ? errr..
aku tak brape ingt lah.. haha
tak silap aku 'aeon bandaraya melaka' kot ?
hihi.. harap2 betul lah nama dye cam tu.. :-P

so, aku buat ape je kat mall tu ?

aku just jalan2 and pusing2 seluruh mall,
setiap tingkat... hihi
yup, window shopping jeee..
nak beli, malasss...
*bukan malas sbnrnye.
tapi duit kurenggg ~ >.<

then kat sane, aku ade beli skit some
stuff from the bakery..
some biscuits from Famous Amous,
then berhenti rehat sebentar makan
ais krim Baskin Robin.. ^.^









lepas sudah, kitaorg pun kluar dari mall,
then aku suruh akak tolong carikan tmpat utk
amik gmbr.. hehe. saje, nk photoshoot.. :-P

masa ondway nk pergi tempat bergmbr tu,
tetibe ternmpk tepi jalan sign board :
"Goreng Psang Cheese"

ape lagi, aku terus suruh akak berhenti skejap !
nasib baik boleh, and sempat berhenti tepi kat kdai tu.

okay, sbnrnye, ini satu lagi makanan
yg aku dah lama mengidam nk rase.
aku tahu, pisang goreng cheese ni dah lama famous.
semua org dh pernah rase... hhmm.

tapi as i said before,
aku mmg ketinggalan zaman skit.. T_T
tak pernah rase lagi...
so, alhamdulillah, smalam aku dah beli.
and aku dah rapat rasa.. aahhh, akhirnye.....





 Pisang goreng cheese + chocolate



so how was it ?
yummy ! sedap sgt !
aku sgt berpuas hati ! hihi
alhamdulillah...... :')

ok, lpas tu kitaog pun pergi lah tempat yg nk dituju tu.
then sesi penggambaran and selfies pun bermula.. hihi
*gmbr aku letak bawah skali*

then lepas amik gmbo,
actually kitaorg plan nk gi kedai tudung sat.
tapi, masa tak mengizinkan.
dah lewat dah mase tu, almost maghrib.
so, akak pun hantar aku balik kolej..
mase tu around kul 7pm tak silap...

so, begitu lah crite dye...
actually, hari tu pun aku ade kluar ngan dia.
tapi masa tu malam. kitaorg mkn asam pedas claypot.
so, bile mlm mmg tak sronok sgt lah..
sbb tak dpat selfie ape sume... hihi

baiklah, koklusinye ?
alhamdulillah, aku puas hati sgt dpat kluar ngan dia smalam.
sbb aku dpat lepak ngan dia lame2,
spend mase berkualiti same2...
dpat makan pisang cheese
and minum coconut shake yg aku dh lame mengidam. hihi
and paling penting,
dpat selfie ngan dye sebagai kenang-kenangan ! :D

klah, done typing..
jom tgok gmbr !
*gmbr ade byk lagi sbnrnye..
tapi malas lah letak smua..
dlm blog letak skit jelah.. hihi
yg lain simpan sebagai kenangan.. <3  












Thanks for everything, kak... :-)




Memories
 

Saturday, June 13, 2015

Post-CA1 Celebration



Assalamualaikum...

hai !
okay... dah lama dh aku menyepi..
kali terakhir, aku post pasal
first week of sem 3.

and then today ?
today aku dh ade di 6th week dah.. hehe.

wait. 6th week ?
bukan every 6 minggu ade exam ke ?

yup ! tepat skali.
minggu ni, adalah minggu exam CA1.
(tgok tajuk pun tahu.. -_-)
and smalam, Jumaat,
adalah last paper utk CA1 hehe...

okay.
tapi tajuk post hari ni ialah
post-CA1 celebration kan?
celebrate ape ? mcm mane ?

actually smalam,
aku kluar lepak kat bandar ngan kawan2 aku ! :D
yup... ini lah first time aku
kluar jenjalan ngan kawan2 lame2 cam ni tau.
perasaan berdebar + takut tu, hanye tuhan je tahu.

aik ? kenape nk berdebar plak ?
okay, pasal hal ni...
biarlah rahsia.... hihi

tujuan utama aku update post hari ni
sbb nk share gmbr and crite
serba sedikit tentang outing kitaorg smalam.. ;-)

BUT FIRST,
sblum aku crite tentang tu,
meh aku nk crite skit pasal
exam CA1 aku baru ni...

                   ___________________


Hari Isnin (8th June) start exam.
first pape ialah Basic Genetics..
hows the paper?
hhmm... soalan MCQ alhamdulillah, senang.
tapi, essay question, SUSAH giler doe ! >.<
mungkin sbb aku tak study & hafal btul2 kot... :(

Selasa (9th June),
ialah paper Oral Biology.
as you should know, oral biology ni
ialah subjek BDS.
iaitu lebih kepada pasal gigi, gusi dan segala
tentang mulut.... -__-
so, aku inshaa Allah akan amik MBBS,
so aku mmg kurang minat BDS sbnrnye.. hihi
tapi, mase belajar subjek oral bio ni,
takdelah teruk sgt.. best jugak subjek nye.
BUT,,,, exam MEQ dye sgt payah !
MCQ, mmg senang, alhamdulillah..
tapi MEQ susah. dye akan tunjuk gmbr gigi.
then dye suruh kite identify,
gigi ape tu, (susu/kekal)
dan gigi tu posisi ape,
brape umur org pemilik gigi tu.. -..-
dan mcm2 lagi lah soalan2 yg SANGAT menconfuse-kan.
haish. stress giler kot ngan paper Oral Bio.. -_-

Rabu (10th June),
ialah paper ICT...
yg ni no hal..
sbb ckgu dh bagi peruncingan,
kite just hafal hafal & hafal... hehe

Khamis (11th June),
ialah paper Organic Chemistry..
alhamdulillah, paper ni okay2 je..
takde MCQ, semua subjective.
kene lukis2 byk...
tapi yg teruk pada hari itu ialah,
aku selseme kot. dah laa tak bawak tissue.
seksa giler menahan selseme selama 1jam15minit.
lepas dh habis exam, dpatkan tissue,,
pergghhhh ! LEGA gilerrrr... >.<

Jumaat (12th June),
semalam, ialah paper Pharmacology.
so kalau kite perhatikan,
most of the exams yg aku mention,
MCQ lagi senang kan ?
but for this subject... TERBALIK. -___-
MCQ dye bapakk SUSAH !
tapi soalan subjective dye, alhamdulillah, sng plak. hihi


so, begitu lah crite dye serba sedikit,
tentang exam CA1 aku kali ni.
haish.. berdebar jugak menantikan result ni.
ntah cantik ntah tidak result aku.. :( #risau

papepun,,
yessss. CA1 dah habis !
tinggal CA2 and final je lagi..
tak sabar aku nk habiskan foundation !!

okay, skrg, jom kite pergi ke topic asal hari ni,
Post-CA1 Celebration !

                   ___________________


biase nye lepas habis exam,
aku takde lah enjoy sgt..
biase nye kengkawan aku, smuanya
akan kluar bandar, jenjalan, makan2...

aku ?
just balik bilik... tidur sepanjang hari..
then, mungkin tgok movie lam laptop kot ?
hahahahaha. k. tak kelakar pun... -..-"

but kali ni,
my Post-CA1 is a bit different.
kali ni aku kluar jenjalan kat bandar
with 3 of my Indian friends..

so how was it ?
biar gambar berbicara.... hihi
meh tgok gmbo smbil aku bercerita skit2... ;-)





           Kitaorg rancang nk kluar drpd kolej kul 4.. Sbb kitaorg plan nk tengok movie kul 5.30pm.. Tapi lain yg dirancang, lain plak yg menjadi... Uncle taxi tu dtg lambat.. around kul 5.. Last2 terpkse cancel, and kitaorg tukar plan... Makan dulu, baru pergi tgok movie.. So, kitaorg pun pergi lah makan..



 Thivyapriya, Darethy, Jayah & me...


 Aku dah lupe ape nama restoren ni.
And aku jugak lupe ape name tempat ni.. -_- sorry.


 Jayah and me..
Utk pengetahuan semua, dye ni kembar aku tau. haha.
why ? bukan sbb muka sama,
tapi sbb bufday sama ! 20 Feb 1996.. :-*


 As usual, hobi aku ialah amik gmbr makanan.. >.<
kat restoren ni kitaorg beli set.
so, set yg aku pilih, first dish dia ialah bde ni.. pumpkin soup.
how was it ? Nice ! :D


 Then yang ni plak main dish.. Fish and chip.. Yummy !


And my favourite part : Dessert ! 
pergh, kek chocolate ice-cream ni sedap giler doe !!


Jemput makannnn ! :-P


 Lepas dah sudah makan, kitaorg pun jalan2 kat area jonker street,
and beli lah bde ni... hehe


 Spiral potato !


So how was it ?
alhamdulillah, sedap lah jugak.. hihi
and harga pun okay je,, Rm3 per batang.. ^_^


 Lepas sudah makan, kitaorg pun smbung perjalanan nk pergi mall.
mall tu takde lah jauh sgt.. dekat je sbnrnye.. huhu


Sambil jalan2, selfie lah skit.. hihi. kenangan lah katekan... :p
bukan slalu aku bleh kluar jenjalan ngan kwn2 cam ni.


 Yeay,, dah smpai mall !


 Haha, naik escelator pun selfie.. >.<


Jom, pi beli ticket wayang sat...


Insidious chapter 3 ! :D
ok, mase tu baru pukul 7..
movie kul 7.45pm, so kitaorg pun decide nk jalan2 lu..


 Tetibe kitaorg jupe tempat lawa ni.. :D


Ape lagi,, selfie lah jawabnye !! :-P










Okay, dah pukul 7.40pm.. jom beli popcorn !
haha, movie blum start, popcorn aku habis dulu tau ! >.<


 Ok, movie pun dah tamat..
so, how was the movie ? hhmm.. okay lah ~~ 
ntah lah, sbb sepanjang masa aku tutup mata.. haha.. bazir duit je -_-"


sementara tunggu kawan 2 org tu oergi toilet, meh selfie dulu sebentar. hihi




 okay, dah jom balik ~~


           Lepas habis movie tu, kitaorg pergi singgah McD kejap.. bungkus burger. hehe.. Lepas tu, kitaorg pun kluar cari taxi... omaigod, smalam susah giler kot nk cari taxi. Bile dh dpat, tetibe taxi2 tu smua caz kitaorg mahal sgt... and then last minute tu, ternmpk 2 org budak satu kolej ngan kitaorg. then kitaorg decide rmai2 naik taxi biru (yg utk penumpang 6 org) utk balik kolej sama2.. At least berbaloi lah jugak kann... ;-)


begitu lah dye,
serba sedikit cerita tentang smalam.
takde ape yg menarik pun sbnrnye. hihi
just aku nk update sbb nk share gmbr,
and nk rakamkan segala kenangan ni. huhu

klah, done typing for today..
see you soon ! :D




Memories