Friday, May 8, 2015

The story of my sem break... ^^ (Sem 2)




masih ku ingat lagi
ketika aku menjejakkan kaki ku (turun drpd bas)
di Kemaman Idaman..

aku telah berazam dalam hati.
sem break kali ni,
aku akan menikmatinye dgn baik,
dan menjadikan ia pengalaman
yang manis dan berharga buatku..

dan alhamdulillah.
azam ku tercapai.... :')


                   ___________________


Assalamualaikum..

hehee... itu dye,
muqadimmah utk post kali ni. =P
ye, mmg betul aku berazam mcm tu.
tapi nk katakan yg azam aku tercapai 100% tak jugak.
maybe around 80%...

ok laa tu kan ?
yup... aku bersyukur sgt.

tapi..... ingat.
setiap kebahagiaan yg dtg,
mmg mustahil kalau takde
kesedihan/cabaran/musibah yg menimpa kan?

yup. same goes with my sem break this time.
di sebalik kebahagiaan yg ku kecapi,
ade jugak kesedihan dan ke-stress-an in between. :(

baiklah, overall my sem break
boleh dibahagikan pade 3 bahagian :
-First week
-Second Week
-Third week

dlm post ni aku malas nk specefic kan tarikh.
so, aku just crite je pape
yg berlaku dlm week2 tersebut okay ? :)

before i start all my stories,
just nk bagi tahu awal2,
mungkin post ni agak pnjg dan meleret-leret.hihi
kalau rase rajin membaca, teruskan jelaa ye :P


                   ___________________




FIRST WEEK

First week aku kat rumah,
aktiviti tak banyak mane.
especially time first day of my sem break.
masa tu aku masih lagi blurr
and cuba utk adjustkan diri kat rumah. hihi

so, mase first week tu,
aku lebih kepada memasak.
bukan aku yg masak, tapi my mom. hihi
aku just tolong die skit2 bab 'potong2'

actually during the first week tu,
aku suruh my mom masak
makanan from majalah/internet.
hihi, tak salah kan kite mencuba resipi baru ?

aku mmg paling suke
bab2 experiment makanan ni. tapi..
suruh my mom tolong masakkan je yg mampu.
nk tunggu aku masak sendiri ?
err.. lambat lagi laa kot ! hehee >.<

then during the first week tu,
ade jugak aku try bace novel and tgok movies.
novel yg aku baca time tu ialah :





ok, apa yg membahagiakan aku time first week tu ?
satu je : iaitu tentang result sem 2 aku !
aku dpat result on Friday of the week.
so mcm, that was the happiest thing lah
(for the first week)

so, as you can see,
my activiti mmg tak brape byk.
minggu pertama mmg agak slow.
now let's go to the second week ! :D



SECOND WEEK

second week mmg penuh dgn adventure.
adventure ape ?
adventure driving !! omaigod ! >.<

okay, sblum aku continue kisah driving ni..
aku just nk maklumkan bahawa :

aku ni lain drpd yg lain.
if orang lain, after dpat lesen,
trus boleh memandu. kan ?

and ade jugak sesetangah tu,
after dpat lesen,
mungkin parents kene duduk
tepi utk pantau cara anak dye drive.
at least mungkin dlm 2-3 bulan. kan ?

but for me ?
different kes.... -__-"

aku tak tau knape,
tapi ayah aku mmg tak brape nk
percayakan kemampuan drive aku.

time first2 dpat lesen tu,
bile dye duk tepi aku time aku drive,
byk kali jugak laa kereta hampir
nk berlanggar ngan kereta lain >.<

ok, aku akui aku mmg tak brape mahir
dlm bab driving ni.
TAPI...

practice makes perfect kan ?
aku hanye perlukan masa utk belajar.
aku kene practise drive slalu.
baru lahh boleh mahir . kan ?
pengalaman lah guru yg terbaik... :)

so, let's get back to the story.

dah satu tahun aku dpat lesen P.
tapi ayah aku masih lagi tak berani nk lepaskan
aku drive sorang2..

mesti drive dgn dye jugak!
tapi... if drive kereta manual dye tu pun,
jarang2 je ade peluang... :(
bcoz my father slalu busy.
kereta pun dye slalu guna...

aku just ade peluang lpas dye send adk aku pergi skolah je.
haaa, mase tu lah aku bleh drive.
tu pun, jaraknye pendek je.. -_-
takpelah. at least boleh jugak drive kan ?
walaupun sgt jarang2 and  pendek jaraknye.. :(

dah satu tahun lebih aku bersabar.
so, cuti kali ni.....
akhirnye kesabaran aku terbalas jua. :D

ntah mcm mane,
ayah aku terbuka hati utk sewakan
aku sebuah kereta myvi ! :D

yup. sewa. kenape sewa ?

first, sbb kat rumah aku,
ade due je kereta.
satu manual & satu auto.
yg manual tu ayah aku slalu pkai utk gi keje.
yg auto tu plak kereta besar.
aku pun tak brani nk drive >.<

so, ayah aku sewakan lah kereta myvi(auto)
for me to drive utk 3 hari...

so how was it ??

alhamdulillah..
aku pun tak percaya mcm mane ayah aku bleh
lepaskan aku drive sorang2 ! :D

eh jap, bukan sorang2 tau.
but with my mom and my bro.
at least wajib ade someone with me.

okay laa tu kan.
sbb biasenye my dad je yg wajib ade
sblah aku time aku drive.
kiranye okay laa dye lepas aku drive
with my mom and bro ONLY :D

so yeah...
i feel so so so happy !
aku rase mungkin sbb kereta tu auto kot.
that's why dye mcm boleh percayakan aku. hihi

then ape yg aku dpat mase drive tu ?

alhamdulillah. byk pengalaman.
and aku dpt menajamkan lagi skill pemanduan aku. hihi
k, aku malas nk crite pnjg pasal drive ni.
i know it's kinda boring. err.

p/s : as you should know,
org yg bru dpat lesen ni,
mmg laa exited nk bawak kereta kan?
bile dh lama2, mesti rase boring.
for me, aku jarang ade peluang utk drive.
sbb tu perasaan exited tu masih ade. hihi
so, that's aku kelihatan mcm agak 'desperate'


so yeah, just 3 hari je sewa.
tak leh lama2, mahal kot.. :(
aku pun tak nk lah menyusahkan ayah aku..

okay, so basically second week ni
pasal drive jelah..
okay, i know,
dlm satu week ade 7 hari.
aku drive 3 hari je.
dah tu hari lain ?
ape aktiviti aku ??

err. yang ni aku tak brape ingat.
just baca novel,
then tgok movies.
then kemas2 rumah je kot ?








THIRD WEEK

ok, third week mmg week yg agak busy
and stressful buat aku.
hahahaha..

kadang2 kan...
aku rase cam aku tak busy pun sbnrnye.
aku saje je buat diri aku stress.. -_-

mungkin sbb aku tahu,
that is the last week of my sem 2 break.. 
and aku tahu, dlm brape hari je lagi,
aku akan mulakan kolej life aku seperti biase. haish.
yup. mungkin itu lah faktornye..

so mmg dlm minggu ketiga ni,
aku byk fikirkan tentang kolej.
pasal hostel aku lahh.
pasal bil leketrik lah..
pasal belum packing barang lahh..
pasal brg hostel cukup ke tidak lah..
dan mcm2 lagi lah....

so, ape yg menarik berlaku during the third week ?
satu je... iaitu reunion 5 Ibnu Jazzar ! :'D

dalam post lepas,  
yang mase aku jupe Safika tu, 
aku ada ckp yg aku akan join satu reunion kan ?

yup.. reunion ini lah.
reunion 5 jazzar.

sbnrnye aku boleh je crite pnjg2 pasal reunion ni.
tapi aku rase letih sgt skrg.
and malas nk hurai pnjg2.
so, aku just pendekkan and straight to the point ye ?

kelas 5 Ibnu Jazzar 2013
ade lebih kurang 34 students (kalo tak silap aku)
tapi malangnye..
hanye 8 org je yg dpat hadir (termasuk aku)
and they're all girls... -..-

kemana perginye yg lain2 tu ?
para lelaki pulak kemana ??
hhmm.... ntah lah wei.
aku malas ar nk pikir.
bikin sakit hati je.. -_-

ape yg penting,
aku dpat jupe beberape kawan 
yg aku sayangi... ^_^

meh tgok gambar sat :














so, i think tu je lah kot yg aku nk crite kali ni.
hhmm.. bile baca balik post aku ni,
aku rase cam... hhmm
ape yg menarik sgt tentang sem break kali ni ?
haha... okay, mungkin penceritaan aku yg x menarik :P
tapi pengalaman aku, mmg alhamdulillah. sgt manis. :)

BUT WAIT.

aku belum crite lagi tentang dua perkara ni.
perkara yg sangat SEDIH dan STRESSFUL
yg berlaku.
bde ni start masa second week.

bde yg stressful tu berlaku dkat nenek saya.
bde yg sangat SEDIH plak berlaku pada ayah saya. :(
okay, aku kalau boleh mmg nk crite.
tapi bde ni mmg privacy and takleh nk crite lam blog.
hhmm... ape pun, saya harap my dad will be okay.. :'(

klah, done typing...
bawah ni aku akan postkan beberape keping gambar
yg aku snap during sem break.. :) 





|
|
|
|
|
|
|
|





Domino's Pizza yg telah di-order secara online.. hihi


Home-made hotdog jumbo sandwich.


Nasi Kandar at Kuantan


Baskin Robbin Ice-cream at Mega Mall Kuantan
Chocolate - Banana


Cendol + Mee Goreng Mamak


At Sate Zul Kuantan


At Sate Zul Kuantan


Me and the purple Myvi <3


Sila pakai tali pingang keledar anda.. :P


Usually time aku drive, aku mmg akan pkai sarung tangan.
why ? because i have - Heliophobia .


Pengalaman yg cukup indah dan bermakna..


We went to the beach with my Aunty and my cousin


7 minit je. 
Sampai pantai, tgok2 pemandangan, ambil gambar byk2
then balik...


Nasi goreng ala Ramlee at Papardelle Cafe


New York Cheese at Secret Recipe


At secret recipe.
Aku lupe dah nama makanan ni >.<


Me and my bro,
ondway pergi Mesra Mall.


Spaggheti Bolognaise.
lupe dah nama restoren


Home-made chicken cordon bleu + mashed potato
don't judge a book by it's cover. hihi


Nasi goreng pattaya at MD cafe


 Nasi lemak ayam sparuh + Nasi goreng Kampung sparuh.
breakfast at Dini restoren
 


Nasi goreng belacan EXTRA PEDASS
at food court aeon Melaka.


p/s : Tengok lah, brape byk gambar makanan. Itu belum termasuk lagi makanan2 lain yg aku tak snap gambor. pergh. Banyok giler kot aku makan... Berat badan naik mendadak ! :'(


No comments:

Post a Comment