Friday, May 8, 2015

First Week of Sem 3



Assalamualaikum.

yup, skali lagi aku buat satu post
tentang first week of sem 3,
sama mcm mase sem 2 dulu.. hihi

so yeah, as you all should know,
skrg aku dah sem 3 dlm Foundation in Science (FIS).
so this is the last sem for me as FIS student.. :)

aku agak berdebar jugak actually.
sbb ape yg aku tahu,
subject makin susah...

okay, for sem 3, kitaorg akan belajar 6 subejcts :
-Organic Chemistry
-Pharmacology
-Basic Genetics
-ICT
-Oral Biology
-MQA (pengajian Malaysia)

so here we go,
my pengalaman for 4 days of this
first week of sem 3.... ^_^

p/s : Isnin cuti. So, kelas start hari Selasa.. ;-)







Selasa - 5/5/2015

Omaigod.
today is the first day of my class.
and you know what ?

it was really damn stressful !
arghhhhh

seriously. i feel like crying.
aku tak sangka first day utk sem 3
akan jadi stress giler cam nie.

ni baru first day..
belum lagi second day, third day
dan seterusnye... o m g :'(

before aku terangkan lebih lanjut
pasal kenape aku stress,
meh aku briefing skit secara ringkas
tentang subjek ape
and cikgu ape yg mengajar hari ni.

as you all should know,
sem kali ni kitaorg terpakse pindah kelas.
from lecture theatre 3 kpd
classroom 2 dkat dental block.

so, nak tak nak,
tiap2 pagi terpakse bgun awal
sbb dental block mmg agak jauh.

3 subjek kitaorg kene bljar kat dental block.
3 lagi subjek kene belajar dkat lecture theatre 2,
kene combined class.
say what ???

okay, jom aku continue dulu one by one
about today's classes.

baiklah, first subjek (8am - 10am)
is organic chemistry.
sepatutnye 2 jam.
but kitaorg habis awal skit tadi.
al maklumlah, first day of class laa katekan. hihi

the lecturer is a malay lady,
we all just call her ms.Wan..

so how was she ?
and how was the subjek ?

err. she is neutral.
aku tak tau nk komen ape about her.
bcoz aku pun bru je kenal dye 1 hari.
first impression mmg
tak boleh nk judge ape2. hihi

the subjek ?
hhmm. sejujurnye,
organic chemistry ni adalah killer subject.
yup, kengkawan aku batch8 pun ckp cam tu.

so, di situ dah set dlm mind,
yg subjek ni agak susah.
automatically ianya akan jadi susah -_- shit.

sbb tu lah, kite kene setkan mindset kita elok2.
if ckp susah, then susah lah.
if ckp senang, inshaa Allah akan senang.

so, utk subjeck organic chemistry nieh..
first day itself ade sedikit perkara2
yg buat aku tak faham, confuse and stress.. :(
aku rase aku just perlukan notes dye dulu.
lepas study balik, mgkin boleh faham kot ?
harap2 lah....... :-/

next class (10.30am - 12.30am)
ialah subjek ICT.
yup... kitaorg future docs ni pun
nk kene blajar jugak bde cam ni. haish -..-
takpelah. okay ape ? haha

lecturer yg ajar ialah malay jugak.
but sadly, i don't know her name. :-/
how was she ?

she's okay.
and i can say she's neutral also.
bcoz aku tak brape kenal sgt dye.
baru first day class kan ? huhu..

satu perkara yg sgt membuatkan aku stress,
ialah during this class.... why ?

because, our class must combined together !
yup.. batch 9 group A + B dlm satu hall.
O M G. just imagined.

satu kelas je, dah 50 lebih org
bile dah gabung, mmg 100 lebih jugak lah !
seriously aku ckp, aku mmg stress gile.

kenape stress ?
of coz laa, bile rmai2 cam tu,
kelas jadi bising sgt2 !
dah laa aku 'terpaksa' duduk agak blkg,
so aku susah giler nk focus ckgu mengajar.
byk sgt distraction. arghh

and you know what ?
bukan kelas ICT je yg kene gabung.
ade 2 lagi kelas yg kitaorg 'terpaksa'
gabung kelas with group B.

alamak... mcm ni.. :'(
takleh bayang aku .
takkan lah aku kene hidup dlm stress
mcm ni tiap2 hari selama 3 bulan ? shit.





 Rabu - 6/5/2015

okay.. hari ni agak passive.
kenape ?
because semua kelas cancel .
satu kelas je yg ade tadi. haish..

hari ni sepatutnye ade kelas ICT.
from pukul 8am smpai 11.30am.
tapi cancel sebab cikgu tu ade hal.

then pukul 2 organic chemistry.
yg mcm smalam...
so, kelas utk hari ni just one hour.
hari ni kitaorg habiskan chapt 1.

pastu pukul 5.30pm spatutnye ade kelas MQA,
kali ni utk sem 3 ialah subjek sejarah.
then kelas ni plak cancel. haish.
dahh laa mase tu aku dah siap2
and dah smpai kelas daa pun. haish :(

ok, before i end my luahan utk hari ni,
sikittt je lagi aku nk luah sat.
 pasal pemakanan. -___-

as you all should know,
berat badan aku naik mendadak
time sem break baru ni... :'(

so, semua org tahu,
biasenye hostel is the best place utk diet.
TAPI....

skrg dah almost one week aku ade kt hostel.
tapi aku tak diet pun !
susah giler kot nk kawal pemakanan !
rase cam ketagih je nk makan bde berat2. :(
and asyik rase lapar je... shit.

hari ni saje,
aku mkan byk giler tauuu.
potato chips lagi.
roti + peanut butter 2 keping..
nasi lemak !
susu coklat.. coffee mocha.

alamak.....
semuanye penuh dgn calories !
mcm mane aku nk turunkan berat bdan ni ??
arghhh :'(






Khamis - 7/5/2015

hari ni, sama jugak mcm smalam..
agak passive.

pagi tadi kul 8am - 10am
ade kelas Basic Genetics.
the lecturer is a chinese lady.
if i'm not mistaken,
her name is ms.Tan ...

so, how was she ?
erm... she's a bit old.
and she looks like
a typical-old-chinese-looking lady.

and how about the subject ?
hurm.. ntah lah.
genetics.. lebih kurang mcm blajar mase SPM dulu.
but lebih mendalam and complicated.
nmpk agak susah.

but overall this subject is just about kena hafal.
yup. hafal hafal and hafal...
so yeah.

ok, skrg ni,
masa aku tgh duk baring smbil typing,
jam menunjukkan pukul 6pm.

and you know what ?
actually skrg ni gua ade kelas sejarah >.<
say what ?!


yup... kelas MQA.
kelas MQA just 2 kali seminggu.
iaitu  rabu and khamis.
smalam kelas batal.
hari ni kelas mcm biase,
tapi start lewat skit iaitu kul 6pm-7pm.

dah tu ??
asal kau duk rilek2 je skrg ?
kenape tak pi kelas ?!?

hihihi.. ntah lah.
rase cam malas je... :P
tetibe je hati rase cam :
tak yah laa gi kelas hari ni.. hihi

astarghfirullah. buruk bebenor perangai.
dah laa ni first day utk kelas MQA. haish.
yeah i know. aku pun tak tau knape aku jadi cam ni >.<

ni first time aku ponteng kelas saje2 tau.
hhmmm..
i hope this will be the first and the last time
aku ponteng kelas ! >.<

klah. done typing for today.
and yup, tommorow is Friday !
at lastttt....





Jumaat - 8/5/2015

thank god it's Friday ! #TGIF
okay, aku mmg happy hari ni friday..
tapi....

tak tau knape,
mase aku bgun pagi tadi,
aku rase sedih sgt2..

biase nye if kite celik mata pagi2,
kita sepatutnye bersemangat.
dah laa hari ni jumaat,
patutnye aku happy lah kan ?

tapi hari ni rasa lain sgt.
dah laa smalam malam aku takleh tido elok2.
kul 3 aku bgun. then kul 4 bgun. then kul 5 bgun.
setiap satu jam aku bgun. tak tau knape. :(

bile dah betul2 bgun and nk get ready pergi kelas,
aku seddenly je rase cam tak sedap hati.
rase sedih... sayu.... sebak...
mcm nk nangis pun ade... :'(

aku tak tahu knape.
tapi aku rase mungkin ni smua
ada kaitan dgn ayah aku...

hari ni hari jumaat,
and dia spatutnye kene gi hospital Kuantan.
untuk ape ? sorry. mmg takleh bg tahu.

tapi gitu ar..
aku rase sedih sgt2..
aku asyik fikirkan ayah aku... :'(

hhmm..
takpelah, let's get back to the topic.
hari ni ade 2 subject.
Organic Chemistry and Pharmacology.

utk Organic(8am- 10am),
kitaorg buat tutorial je hari ni.
alhamdulillah,
nasib baik aku ade nota + tutorials senior lepas.
so, boleh laa aku refer2 skit. hehe

Pharmacology (10.30am - 12.30pm) pulak
spatutnye 2 jam.
but hari  ni smpai kul 11 je..

subjek ni cikgu pompuan melayu yg ajar.
she's a doctor.
kalau tak silap aku,
aku dgr dye buat housemenship,
pastu trus jadi lecturer.

her name ?
alamak.. dah lupe >.<

how's she ??
dari luaran, she looks kinda 'nerd'
nmpk pendiam and agak sombong.
kadang2 nmpk cam garang jugak >.<
walaupun, she's just kecik molek. hihi

tadi aku ade try borak2 skit ngan dye secara personal.
so, drpd perbualan tadi,
aku dpat nilai skit2 cikgu ni. hehee
she's not that bad.

yelaa, skali tgok nmpk sombong.
but actually tak pun.
she's nice... :)

about the subject ?

errr... okay, subject ni pun,
mmg byk yg kene hafal.
maklum lah, pharmaco kann,
semua pasal ubat2..

haish. banyak giler term2 baru kene hafal.
dah laa smua nama scientific.
berbelit lidah aku nk sebut >.<

and one more thing,
tadi dia ajar mmg agak laju.
yup... sgt laju actually >.<
so, aku mcm...
takleh nk tangkap ape yg dye explain.
nota pun takde lagi... aduhaii.  :(


                   ___________________


so yeah...
sejujurnya, aku bangga sgt ngan diri aku.
kenape ?

sbb aku mampu create post ni dgn baik & sempurna !
hahahaha... yela,
mase sem 2 hari tu,
ade 3 hari aku tak sempat nk update.
last2 aku terpkse ingat kembali,
and type ape yg berlaku.

but kali ni ?
mmg betul2 setiap hari aku
bukak laptop and update. hihi :P

so, konklusi utk minggu ni ?

setakat ni,
ape yg aku tgok,
jadual mmg alhamdulillah,
banyak masa free....

and then subjects pulak ?

semua subjects kali ni adalah
subjects yg kene hafal.. -_-
no more calculations like maths
or general chemistry.

so mmg nak tak nak,
smua subjek ni kene jugak hafal
hafal hafal and hafal... aduhh

k lah.
done typing...
thanks for reading... ^_^




photo was taken today (8/5/15)
in the classroom 2 at the dental block :)



p/s : I'm so sorry. Aku tak dpat nak ceritakan tentang Oral Biology and MQA punye class. Sebab Oral Bio hari Isnin and MQA plak aku ponteng hari tu. hihi. So aku mmg tak tahu sape lecturer and mcm mane subjek tersebut. Mungkin lepas aku habis sem 3, (kalo rajin) aku story pasal conclusion of sem 3. Then that time, aku akan crite skit..

p/s : Minggu ni mungkin agak free and banyak masa. Tapi, kita pun tak pasti mcm mane minggu depan dan minggu seterusnya kan? Yelaa, first week mungkin sikit je kerja or bende yg nk kene study. The following week ? Hhmm. Hanya Allah sahaja yang tahu..

No comments:

Post a Comment