Friday, May 8, 2015

First Week of Sem 3



Assalamualaikum.

yup, skali lagi aku buat satu post
tentang first week of sem 3,
sama mcm mase sem 2 dulu.. hihi

so yeah, as you all should know,
skrg aku dah sem 3 dlm Foundation in Science (FIS).
so this is the last sem for me as FIS student.. :)

aku agak berdebar jugak actually.
sbb ape yg aku tahu,
subject makin susah...

okay, for sem 3, kitaorg akan belajar 6 subejcts :
-Organic Chemistry
-Pharmacology
-Basic Genetics
-ICT
-Oral Biology
-MQA (pengajian Malaysia)

so here we go,
my pengalaman for 4 days of this
first week of sem 3.... ^_^

p/s : Isnin cuti. So, kelas start hari Selasa.. ;-)







Selasa - 5/5/2015

Omaigod.
today is the first day of my class.
and you know what ?

it was really damn stressful !
arghhhhh

seriously. i feel like crying.
aku tak sangka first day utk sem 3
akan jadi stress giler cam nie.

ni baru first day..
belum lagi second day, third day
dan seterusnye... o m g :'(

before aku terangkan lebih lanjut
pasal kenape aku stress,
meh aku briefing skit secara ringkas
tentang subjek ape
and cikgu ape yg mengajar hari ni.

as you all should know,
sem kali ni kitaorg terpakse pindah kelas.
from lecture theatre 3 kpd
classroom 2 dkat dental block.

so, nak tak nak,
tiap2 pagi terpakse bgun awal
sbb dental block mmg agak jauh.

3 subjek kitaorg kene bljar kat dental block.
3 lagi subjek kene belajar dkat lecture theatre 2,
kene combined class.
say what ???

okay, jom aku continue dulu one by one
about today's classes.

baiklah, first subjek (8am - 10am)
is organic chemistry.
sepatutnye 2 jam.
but kitaorg habis awal skit tadi.
al maklumlah, first day of class laa katekan. hihi

the lecturer is a malay lady,
we all just call her ms.Wan..

so how was she ?
and how was the subjek ?

err. she is neutral.
aku tak tau nk komen ape about her.
bcoz aku pun bru je kenal dye 1 hari.
first impression mmg
tak boleh nk judge ape2. hihi

the subjek ?
hhmm. sejujurnye,
organic chemistry ni adalah killer subject.
yup, kengkawan aku batch8 pun ckp cam tu.

so, di situ dah set dlm mind,
yg subjek ni agak susah.
automatically ianya akan jadi susah -_- shit.

sbb tu lah, kite kene setkan mindset kita elok2.
if ckp susah, then susah lah.
if ckp senang, inshaa Allah akan senang.

so, utk subjeck organic chemistry nieh..
first day itself ade sedikit perkara2
yg buat aku tak faham, confuse and stress.. :(
aku rase aku just perlukan notes dye dulu.
lepas study balik, mgkin boleh faham kot ?
harap2 lah....... :-/

next class (10.30am - 12.30am)
ialah subjek ICT.
yup... kitaorg future docs ni pun
nk kene blajar jugak bde cam ni. haish -..-
takpelah. okay ape ? haha

lecturer yg ajar ialah malay jugak.
but sadly, i don't know her name. :-/
how was she ?

she's okay.
and i can say she's neutral also.
bcoz aku tak brape kenal sgt dye.
baru first day class kan ? huhu..

satu perkara yg sgt membuatkan aku stress,
ialah during this class.... why ?

because, our class must combined together !
yup.. batch 9 group A + B dlm satu hall.
O M G. just imagined.

satu kelas je, dah 50 lebih org
bile dah gabung, mmg 100 lebih jugak lah !
seriously aku ckp, aku mmg stress gile.

kenape stress ?
of coz laa, bile rmai2 cam tu,
kelas jadi bising sgt2 !
dah laa aku 'terpaksa' duduk agak blkg,
so aku susah giler nk focus ckgu mengajar.
byk sgt distraction. arghh

and you know what ?
bukan kelas ICT je yg kene gabung.
ade 2 lagi kelas yg kitaorg 'terpaksa'
gabung kelas with group B.

alamak... mcm ni.. :'(
takleh bayang aku .
takkan lah aku kene hidup dlm stress
mcm ni tiap2 hari selama 3 bulan ? shit.





 Rabu - 6/5/2015

okay.. hari ni agak passive.
kenape ?
because semua kelas cancel .
satu kelas je yg ade tadi. haish..

hari ni sepatutnye ade kelas ICT.
from pukul 8am smpai 11.30am.
tapi cancel sebab cikgu tu ade hal.

then pukul 2 organic chemistry.
yg mcm smalam...
so, kelas utk hari ni just one hour.
hari ni kitaorg habiskan chapt 1.

pastu pukul 5.30pm spatutnye ade kelas MQA,
kali ni utk sem 3 ialah subjek sejarah.
then kelas ni plak cancel. haish.
dahh laa mase tu aku dah siap2
and dah smpai kelas daa pun. haish :(

ok, before i end my luahan utk hari ni,
sikittt je lagi aku nk luah sat.
 pasal pemakanan. -___-

as you all should know,
berat badan aku naik mendadak
time sem break baru ni... :'(

so, semua org tahu,
biasenye hostel is the best place utk diet.
TAPI....

skrg dah almost one week aku ade kt hostel.
tapi aku tak diet pun !
susah giler kot nk kawal pemakanan !
rase cam ketagih je nk makan bde berat2. :(
and asyik rase lapar je... shit.

hari ni saje,
aku mkan byk giler tauuu.
potato chips lagi.
roti + peanut butter 2 keping..
nasi lemak !
susu coklat.. coffee mocha.

alamak.....
semuanye penuh dgn calories !
mcm mane aku nk turunkan berat bdan ni ??
arghhh :'(






Khamis - 7/5/2015

hari ni, sama jugak mcm smalam..
agak passive.

pagi tadi kul 8am - 10am
ade kelas Basic Genetics.
the lecturer is a chinese lady.
if i'm not mistaken,
her name is ms.Tan ...

so, how was she ?
erm... she's a bit old.
and she looks like
a typical-old-chinese-looking lady.

and how about the subject ?
hurm.. ntah lah.
genetics.. lebih kurang mcm blajar mase SPM dulu.
but lebih mendalam and complicated.
nmpk agak susah.

but overall this subject is just about kena hafal.
yup. hafal hafal and hafal...
so yeah.

ok, skrg ni,
masa aku tgh duk baring smbil typing,
jam menunjukkan pukul 6pm.

and you know what ?
actually skrg ni gua ade kelas sejarah >.<
say what ?!


yup... kelas MQA.
kelas MQA just 2 kali seminggu.
iaitu  rabu and khamis.
smalam kelas batal.
hari ni kelas mcm biase,
tapi start lewat skit iaitu kul 6pm-7pm.

dah tu ??
asal kau duk rilek2 je skrg ?
kenape tak pi kelas ?!?

hihihi.. ntah lah.
rase cam malas je... :P
tetibe je hati rase cam :
tak yah laa gi kelas hari ni.. hihi

astarghfirullah. buruk bebenor perangai.
dah laa ni first day utk kelas MQA. haish.
yeah i know. aku pun tak tau knape aku jadi cam ni >.<

ni first time aku ponteng kelas saje2 tau.
hhmmm..
i hope this will be the first and the last time
aku ponteng kelas ! >.<

klah. done typing for today.
and yup, tommorow is Friday !
at lastttt....





Jumaat - 8/5/2015

thank god it's Friday ! #TGIF
okay, aku mmg happy hari ni friday..
tapi....

tak tau knape,
mase aku bgun pagi tadi,
aku rase sedih sgt2..

biase nye if kite celik mata pagi2,
kita sepatutnye bersemangat.
dah laa hari ni jumaat,
patutnye aku happy lah kan ?

tapi hari ni rasa lain sgt.
dah laa smalam malam aku takleh tido elok2.
kul 3 aku bgun. then kul 4 bgun. then kul 5 bgun.
setiap satu jam aku bgun. tak tau knape. :(

bile dah betul2 bgun and nk get ready pergi kelas,
aku seddenly je rase cam tak sedap hati.
rase sedih... sayu.... sebak...
mcm nk nangis pun ade... :'(

aku tak tahu knape.
tapi aku rase mungkin ni smua
ada kaitan dgn ayah aku...

hari ni hari jumaat,
and dia spatutnye kene gi hospital Kuantan.
untuk ape ? sorry. mmg takleh bg tahu.

tapi gitu ar..
aku rase sedih sgt2..
aku asyik fikirkan ayah aku... :'(

hhmm..
takpelah, let's get back to the topic.
hari ni ade 2 subject.
Organic Chemistry and Pharmacology.

utk Organic(8am- 10am),
kitaorg buat tutorial je hari ni.
alhamdulillah,
nasib baik aku ade nota + tutorials senior lepas.
so, boleh laa aku refer2 skit. hehe

Pharmacology (10.30am - 12.30pm) pulak
spatutnye 2 jam.
but hari  ni smpai kul 11 je..

subjek ni cikgu pompuan melayu yg ajar.
she's a doctor.
kalau tak silap aku,
aku dgr dye buat housemenship,
pastu trus jadi lecturer.

her name ?
alamak.. dah lupe >.<

how's she ??
dari luaran, she looks kinda 'nerd'
nmpk pendiam and agak sombong.
kadang2 nmpk cam garang jugak >.<
walaupun, she's just kecik molek. hihi

tadi aku ade try borak2 skit ngan dye secara personal.
so, drpd perbualan tadi,
aku dpat nilai skit2 cikgu ni. hehee
she's not that bad.

yelaa, skali tgok nmpk sombong.
but actually tak pun.
she's nice... :)

about the subject ?

errr... okay, subject ni pun,
mmg byk yg kene hafal.
maklum lah, pharmaco kann,
semua pasal ubat2..

haish. banyak giler term2 baru kene hafal.
dah laa smua nama scientific.
berbelit lidah aku nk sebut >.<

and one more thing,
tadi dia ajar mmg agak laju.
yup... sgt laju actually >.<
so, aku mcm...
takleh nk tangkap ape yg dye explain.
nota pun takde lagi... aduhaii.  :(


                   ___________________


so yeah...
sejujurnya, aku bangga sgt ngan diri aku.
kenape ?

sbb aku mampu create post ni dgn baik & sempurna !
hahahaha... yela,
mase sem 2 hari tu,
ade 3 hari aku tak sempat nk update.
last2 aku terpkse ingat kembali,
and type ape yg berlaku.

but kali ni ?
mmg betul2 setiap hari aku
bukak laptop and update. hihi :P

so, konklusi utk minggu ni ?

setakat ni,
ape yg aku tgok,
jadual mmg alhamdulillah,
banyak masa free....

and then subjects pulak ?

semua subjects kali ni adalah
subjects yg kene hafal.. -_-
no more calculations like maths
or general chemistry.

so mmg nak tak nak,
smua subjek ni kene jugak hafal
hafal hafal and hafal... aduhh

k lah.
done typing...
thanks for reading... ^_^




photo was taken today (8/5/15)
in the classroom 2 at the dental block :)



p/s : I'm so sorry. Aku tak dpat nak ceritakan tentang Oral Biology and MQA punye class. Sebab Oral Bio hari Isnin and MQA plak aku ponteng hari tu. hihi. So aku mmg tak tahu sape lecturer and mcm mane subjek tersebut. Mungkin lepas aku habis sem 3, (kalo rajin) aku story pasal conclusion of sem 3. Then that time, aku akan crite skit..

p/s : Minggu ni mungkin agak free and banyak masa. Tapi, kita pun tak pasti mcm mane minggu depan dan minggu seterusnya kan? Yelaa, first week mungkin sikit je kerja or bende yg nk kene study. The following week ? Hhmm. Hanya Allah sahaja yang tahu..

The story of my sem break... ^^ (Sem 2)




masih ku ingat lagi
ketika aku menjejakkan kaki ku (turun drpd bas)
di Kemaman Idaman..

aku telah berazam dalam hati.
sem break kali ni,
aku akan menikmatinye dgn baik,
dan menjadikan ia pengalaman
yang manis dan berharga buatku..

dan alhamdulillah.
azam ku tercapai.... :')


                   ___________________


Assalamualaikum..

hehee... itu dye,
muqadimmah utk post kali ni. =P
ye, mmg betul aku berazam mcm tu.
tapi nk katakan yg azam aku tercapai 100% tak jugak.
maybe around 80%...

ok laa tu kan ?
yup... aku bersyukur sgt.

tapi..... ingat.
setiap kebahagiaan yg dtg,
mmg mustahil kalau takde
kesedihan/cabaran/musibah yg menimpa kan?

yup. same goes with my sem break this time.
di sebalik kebahagiaan yg ku kecapi,
ade jugak kesedihan dan ke-stress-an in between. :(

baiklah, overall my sem break
boleh dibahagikan pade 3 bahagian :
-First week
-Second Week
-Third week

dlm post ni aku malas nk specefic kan tarikh.
so, aku just crite je pape
yg berlaku dlm week2 tersebut okay ? :)

before i start all my stories,
just nk bagi tahu awal2,
mungkin post ni agak pnjg dan meleret-leret.hihi
kalau rase rajin membaca, teruskan jelaa ye :P


                   ___________________




FIRST WEEK

First week aku kat rumah,
aktiviti tak banyak mane.
especially time first day of my sem break.
masa tu aku masih lagi blurr
and cuba utk adjustkan diri kat rumah. hihi

so, mase first week tu,
aku lebih kepada memasak.
bukan aku yg masak, tapi my mom. hihi
aku just tolong die skit2 bab 'potong2'

actually during the first week tu,
aku suruh my mom masak
makanan from majalah/internet.
hihi, tak salah kan kite mencuba resipi baru ?

aku mmg paling suke
bab2 experiment makanan ni. tapi..
suruh my mom tolong masakkan je yg mampu.
nk tunggu aku masak sendiri ?
err.. lambat lagi laa kot ! hehee >.<

then during the first week tu,
ade jugak aku try bace novel and tgok movies.
novel yg aku baca time tu ialah :





ok, apa yg membahagiakan aku time first week tu ?
satu je : iaitu tentang result sem 2 aku !
aku dpat result on Friday of the week.
so mcm, that was the happiest thing lah
(for the first week)

so, as you can see,
my activiti mmg tak brape byk.
minggu pertama mmg agak slow.
now let's go to the second week ! :D



SECOND WEEK

second week mmg penuh dgn adventure.
adventure ape ?
adventure driving !! omaigod ! >.<

okay, sblum aku continue kisah driving ni..
aku just nk maklumkan bahawa :

aku ni lain drpd yg lain.
if orang lain, after dpat lesen,
trus boleh memandu. kan ?

and ade jugak sesetangah tu,
after dpat lesen,
mungkin parents kene duduk
tepi utk pantau cara anak dye drive.
at least mungkin dlm 2-3 bulan. kan ?

but for me ?
different kes.... -__-"

aku tak tau knape,
tapi ayah aku mmg tak brape nk
percayakan kemampuan drive aku.

time first2 dpat lesen tu,
bile dye duk tepi aku time aku drive,
byk kali jugak laa kereta hampir
nk berlanggar ngan kereta lain >.<

ok, aku akui aku mmg tak brape mahir
dlm bab driving ni.
TAPI...

practice makes perfect kan ?
aku hanye perlukan masa utk belajar.
aku kene practise drive slalu.
baru lahh boleh mahir . kan ?
pengalaman lah guru yg terbaik... :)

so, let's get back to the story.

dah satu tahun aku dpat lesen P.
tapi ayah aku masih lagi tak berani nk lepaskan
aku drive sorang2..

mesti drive dgn dye jugak!
tapi... if drive kereta manual dye tu pun,
jarang2 je ade peluang... :(
bcoz my father slalu busy.
kereta pun dye slalu guna...

aku just ade peluang lpas dye send adk aku pergi skolah je.
haaa, mase tu lah aku bleh drive.
tu pun, jaraknye pendek je.. -_-
takpelah. at least boleh jugak drive kan ?
walaupun sgt jarang2 and  pendek jaraknye.. :(

dah satu tahun lebih aku bersabar.
so, cuti kali ni.....
akhirnye kesabaran aku terbalas jua. :D

ntah mcm mane,
ayah aku terbuka hati utk sewakan
aku sebuah kereta myvi ! :D

yup. sewa. kenape sewa ?

first, sbb kat rumah aku,
ade due je kereta.
satu manual & satu auto.
yg manual tu ayah aku slalu pkai utk gi keje.
yg auto tu plak kereta besar.
aku pun tak brani nk drive >.<

so, ayah aku sewakan lah kereta myvi(auto)
for me to drive utk 3 hari...

so how was it ??

alhamdulillah..
aku pun tak percaya mcm mane ayah aku bleh
lepaskan aku drive sorang2 ! :D

eh jap, bukan sorang2 tau.
but with my mom and my bro.
at least wajib ade someone with me.

okay laa tu kan.
sbb biasenye my dad je yg wajib ade
sblah aku time aku drive.
kiranye okay laa dye lepas aku drive
with my mom and bro ONLY :D

so yeah...
i feel so so so happy !
aku rase mungkin sbb kereta tu auto kot.
that's why dye mcm boleh percayakan aku. hihi

then ape yg aku dpat mase drive tu ?

alhamdulillah. byk pengalaman.
and aku dpt menajamkan lagi skill pemanduan aku. hihi
k, aku malas nk crite pnjg pasal drive ni.
i know it's kinda boring. err.

p/s : as you should know,
org yg bru dpat lesen ni,
mmg laa exited nk bawak kereta kan?
bile dh lama2, mesti rase boring.
for me, aku jarang ade peluang utk drive.
sbb tu perasaan exited tu masih ade. hihi
so, that's aku kelihatan mcm agak 'desperate'


so yeah, just 3 hari je sewa.
tak leh lama2, mahal kot.. :(
aku pun tak nk lah menyusahkan ayah aku..

okay, so basically second week ni
pasal drive jelah..
okay, i know,
dlm satu week ade 7 hari.
aku drive 3 hari je.
dah tu hari lain ?
ape aktiviti aku ??

err. yang ni aku tak brape ingat.
just baca novel,
then tgok movies.
then kemas2 rumah je kot ?








THIRD WEEK

ok, third week mmg week yg agak busy
and stressful buat aku.
hahahaha..

kadang2 kan...
aku rase cam aku tak busy pun sbnrnye.
aku saje je buat diri aku stress.. -_-

mungkin sbb aku tahu,
that is the last week of my sem 2 break.. 
and aku tahu, dlm brape hari je lagi,
aku akan mulakan kolej life aku seperti biase. haish.
yup. mungkin itu lah faktornye..

so mmg dlm minggu ketiga ni,
aku byk fikirkan tentang kolej.
pasal hostel aku lahh.
pasal bil leketrik lah..
pasal belum packing barang lahh..
pasal brg hostel cukup ke tidak lah..
dan mcm2 lagi lah....

so, ape yg menarik berlaku during the third week ?
satu je... iaitu reunion 5 Ibnu Jazzar ! :'D

dalam post lepas,  
yang mase aku jupe Safika tu, 
aku ada ckp yg aku akan join satu reunion kan ?

yup.. reunion ini lah.
reunion 5 jazzar.

sbnrnye aku boleh je crite pnjg2 pasal reunion ni.
tapi aku rase letih sgt skrg.
and malas nk hurai pnjg2.
so, aku just pendekkan and straight to the point ye ?

kelas 5 Ibnu Jazzar 2013
ade lebih kurang 34 students (kalo tak silap aku)
tapi malangnye..
hanye 8 org je yg dpat hadir (termasuk aku)
and they're all girls... -..-

kemana perginye yg lain2 tu ?
para lelaki pulak kemana ??
hhmm.... ntah lah wei.
aku malas ar nk pikir.
bikin sakit hati je.. -_-

ape yg penting,
aku dpat jupe beberape kawan 
yg aku sayangi... ^_^

meh tgok gambar sat :














so, i think tu je lah kot yg aku nk crite kali ni.
hhmm.. bile baca balik post aku ni,
aku rase cam... hhmm
ape yg menarik sgt tentang sem break kali ni ?
haha... okay, mungkin penceritaan aku yg x menarik :P
tapi pengalaman aku, mmg alhamdulillah. sgt manis. :)

BUT WAIT.

aku belum crite lagi tentang dua perkara ni.
perkara yg sangat SEDIH dan STRESSFUL
yg berlaku.
bde ni start masa second week.

bde yg stressful tu berlaku dkat nenek saya.
bde yg sangat SEDIH plak berlaku pada ayah saya. :(
okay, aku kalau boleh mmg nk crite.
tapi bde ni mmg privacy and takleh nk crite lam blog.
hhmm... ape pun, saya harap my dad will be okay.. :'(

klah, done typing...
bawah ni aku akan postkan beberape keping gambar
yg aku snap during sem break.. :) 





|
|
|
|
|
|
|
|





Domino's Pizza yg telah di-order secara online.. hihi


Home-made hotdog jumbo sandwich.


Nasi Kandar at Kuantan


Baskin Robbin Ice-cream at Mega Mall Kuantan
Chocolate - Banana


Cendol + Mee Goreng Mamak


At Sate Zul Kuantan


At Sate Zul Kuantan


Me and the purple Myvi <3


Sila pakai tali pingang keledar anda.. :P


Usually time aku drive, aku mmg akan pkai sarung tangan.
why ? because i have - Heliophobia .


Pengalaman yg cukup indah dan bermakna..


We went to the beach with my Aunty and my cousin


7 minit je. 
Sampai pantai, tgok2 pemandangan, ambil gambar byk2
then balik...


Nasi goreng ala Ramlee at Papardelle Cafe


New York Cheese at Secret Recipe


At secret recipe.
Aku lupe dah nama makanan ni >.<


Me and my bro,
ondway pergi Mesra Mall.


Spaggheti Bolognaise.
lupe dah nama restoren


Home-made chicken cordon bleu + mashed potato
don't judge a book by it's cover. hihi


Nasi goreng pattaya at MD cafe


 Nasi lemak ayam sparuh + Nasi goreng Kampung sparuh.
breakfast at Dini restoren
 


Nasi goreng belacan EXTRA PEDASS
at food court aeon Melaka.


p/s : Tengok lah, brape byk gambar makanan. Itu belum termasuk lagi makanan2 lain yg aku tak snap gambor. pergh. Banyok giler kot aku makan... Berat badan naik mendadak ! :'(