Monday, April 27, 2015

Conclusion For My Sem 2 Life





Assalamualaikum..

hai.. hihi.
padahal baru je smalam aku update blog.
tak sangka, bertemu lagi aku dgn
bloggie kesayanganku harini.

yup, if u read my previous post(iaitu post smalam),
aku ada ckp yg aku mungkin takkan update dh blog
mase aku kat rumah ni.
mungkin next post mase aku kat hostel nnti.

tapi... ntah mengape tetibe terase rajin plak
nk menaip skrg nie. hihihi

alkisahnye begini...
aku baru je habis baca novel.
then aku main lah ngan phone.
bukak Instagram, Facebook then Twitter.
tetibe nmpk laa link blog aku kt twitter tu.
aku pun klik jelah.

then aku pun terbaca post2 aku sblum ni.
lepas aku baca post pasal 'First Week of Sem 2' ,
trus rase bersemangat nk tulis satu post utk hari ni.hihi







ok, tajuk post hari ni,
"Conclusion For My Sem 2 Life"

utk sedapkan lagi crite kat post ni,
dinasihatkan agar membaca balik post yg aku
bg link kat atas tu . pasal first week of sem 2.
haaaa, post tersebut ialah pendahuluannye.
dan post hari ni plak ialah penutup. hihi

utk memudahkan pembacaan,
aku akan dividekan story kite kali ni kpd
beberape bahagian iaitu :
- my life secara keseluruhan
- about lecturers & subjects of sem 2
- about friends during sem 2 life


                   ___________________


secara keseluruhan,
alhamdulillah...
aku bersyukur sgt sbb dapat lalui sem 2
dgn baik walaupun byk jugak dugaan yg menimpa.

my life mase sem 2 ni boleh dibahagikan kpd 3 fasa.
fasa sblum Ca1
fasa selepas Ca1 dan
fasa ketika Ca2, study break & final

fasal sblum Ca1 mmg alhamdulillah.
semuanya baik dan semuanye terkawal.
semuanya mengikut perancangan,
dan mmg takde byk sgt masalah lah.

fasa lepas ca1, ade beberape problem yg muncul.
pasal ni aku malas nk crite specefic.
sbb aku tahu, ade jugak yg aku selitkan
skit2 pasal life sem 2 aku dlm beberape post sblum ni.

kebanyakkannye mungkin dlm post 'life updates'
post ni pun hanye konklusi.
aku pun malas nk crite pnjg, hihihi

okay, lepas ca1 my life mmg agak kacau bilau
dan huru hara.
dlm 2 minggu jugak lah hidup aku penuh dgn stress.
tapi alhamdulillah lpas tu, aku cuba kawal slow2..

fasa terakhir iaitu fasa ketika ca2, study break & final
adalah fasa yg paling mencabar.
mase tu, mcm2 perasaan yg beraur dlm hati & fikiranku.

perasaan happy ade, sbb tak lama lagi sem 2 nk habis,
and tak lame lagi boleh balik kemaman for sem break !
then perasaan berdebar pun ade,
of cos tak lain tak bukan bcoz of the exams.

perasaan stress pun ade,
sbb aku rase tertekan sgt mase 3 minggu tu.
asyik study makan study makan.
makan lah yg paling aku stress.
sbb diet aku spoil kot ! :'(

perasaan sedih pun ade.
sbb mase fasa tu, aku ade gaduh ngan seseorg.
dah laa nk exam. pstu gaduh ngan kawan. haish.
lagi lah stress aku jadinye ! :'(

and then masa fasa terakhir tu jugak,
Allah ade uji aku dgn sedikit dugaan.
dah laa time tgh final.
aku lgsung takleh study ngan tenang.
tapi walau apa pun,
aku bersyukur,
sbb pada saat ini,, skrg ni,,
aku mampu duduk dan tersenyum memikirkan
segala kenangan masa tu.

yup. mmg ianya dugaan.
tapi nk wat cam mane,
gane2 pun terpkse hadapi jugak kan ?
and alhamdulillah lah sbb aku dpt hadapi smua tu.
walaupun ianya penuh dgn tangisan. huhuhu

okay itu secara keseluruhan fasa hidup aku time sem 2
skrg nk crite pasal subjects and lecturers utk sem 2 plak.


                   ___________________


pasal lecturers,
actually aku dah crite dlm post 'First Week of Sem 2'
so, skrg aku just nk hurai skit2 pasal dyeorg smua ye.. ;-)


MATHEMATICS 2
Lecturer utk subjek Mathematics II adalah lecturer yg sama yg ajar aku masa sem 1 dulu. She's an Indian. Nama dia miss Hema. Alhamdulillah, sbb dia mmg seorang yang sgt baik. And then aku kan drop batch utk subjek maths ni, so boleh dikatakan agak lama lah jugak aku jadi student dye. Utk maths sem 1 with batch8, then maths 1 with batch 9 seterusnye maths II. So, dia lah satu2nye lecturer yg mengajar saya selama cukup 1 tahun. Haha.. Kelakar plak rase. And yup, disebabkan dah lama sgt jadi student dye, dye pun mmg dh kenal sgt ngan cara aku, perangai aku and all stuff. Malangnya, aku takde pun gmbr selfie ngan dia. hurm.. :( takpelah, maybe next time, inshaa Allah.. :)


ENGLISH 2
Okay, utk english 1 masa sem 1 dulu, ckgu lain yg ajar aku. So, bila masuk sem 2, cikgu lain plak yg mengajar. hihi.. She's a chinese, muslim. I'm not sure of her full name, but people call her miss E. Nama islam dye plak Hanisah. But aku jarang dgr org panggil dye cam tu. Bcoz dye bru je convert sbnrnye. huhu. So, hows she ? Alhamdulillah. She's okay + awesome! Walaupun kdg2 dye suke mencarut or ckp merapu, but i like her. Bcoz dye sgt sporting. And yg paling penting, dia tak racist or pilih kasih ! Tak mcm lecturer sorang tu... argh. Papepun, walaupun aku kenal dye tak rapat sgt, but I'm really okay with her.. ^^


ANATOMY
Lecturer for anatomy is a malay lady named miss Fadhilah. Aku tak nak crita byk pasal dye. Tapi yg penting she's sweet and very caring. Dye sgt memikirkan students dye. Dye agak rapat ngan aku. I'm not sure why. Mungkin sbb aku malay jugak or maybe because aku duk depan skali and slalu borak ngan dye kot. hihi. But aku mmg syg dia. Aku dpat merasakan kasih syg tersebut antara kami berdua. amboii. haha.. :')


PSYCHOLOGY
Utk subject psychology, lecturernye mmg agak lain drpd yg lain. She's a mix blood lady. Arab + Malay. Macam aku ler. hihi. People call her miss Sara. Serious aku ckp, dye mmg agak 'lain'. Mcam mane 'lain' tu ? haa.. yg ni susah nk explain. Kene jadi student dye dulu baru leh tahu. hihi. Tapi bagi aku walaupun dye 'lain' drpd lecturers yg lain, but aku suka sikap kelainan dye tu. Dye agak strict. Cara dye mengajar and segalanya mmg agak berbeza drpd lecturers lain. At first, kami smua mmg takut ngan dye tau. I think mungkin sbb para seniors slalu takutkan kitaorg dgn crite2 mereka pasal dye kot. Mmg at first ms.Sara agak menyeramkan. Tapi lama2, aku rase cam, dye ni takdelah teruk sgt. She's funny sometimes. And dye pun baik & caring jugak orgnye. Tapi kan, aku sbnrnye ade kes skit ngan dye. Aku ade terase hati ngan dye bcause of sumting. But aku tak sangka plak, lama kelamaan aku jadi rapat sgt ngan dye. Nak2 mase aku dh nk habis sem 2 (ketika fasa terakhir sem 2), mmg aku jadi rapat sgt ngan dye. Dan aku mula menyukai dan menyenangi dye di sisiku. Malangnye, mase tu dh nk habis sem dah pun. haish. Kalau rapat dari awal kan best ? hihi. Papepun, alhamdulillah... aku bersyukur atas segalanya. And I'm really glad to know her. :')


GENERAL CHEMISTRY
For chemistry, the teacher is also a malay. Students kat sini panggil dye miss Yaya. She's so pretty and so sweet. And, ckgu ni jugak aku penah ade kes ngan dye masa awal2 sem. Aku rase kesok and sedih sgt2. Sejak tu, aku mcm dh start takut + benci kat dye tau. Tapi dalam tak sedar, dye sbnrnye adalah semangat utk aku. Aku malas nk crite pnjg pasal hal ni. Tapi ape yg penting, sama jugak mcm kes lecturer psychology tu,, aku pun dah jadi makin rapat ngan dye. Nak2 masa fasa akhir sem 2 time dekat2 nk final tuh. Serious, aku tak sangka kot leh jadi cam ni. Dulu aku takut and tak suke ngan dye, lame2 aku boleh jadi rapat ngan dye. Kitaorg slalu share2 story and all stuff dlm lecturer's office tuh. hehe.. And aku rase mcm dye dh jadi kawan aku sendiri dah. haha. Dah laa dye muda, sbb tu rase cam kawan sebaye je.. Cakap ngan dye pun, pkai I dgn YOU je.. hihi :-*





 Selfie with miss Yaya, Chemistry lecturer ^^



Selfie during our last Anatomy lab,
with miss Fadhilah.. :D

so, konklusinye mcm mane ?
ape subjek yang paling kau suka ?
ape subjek yang kau rase paling susah ?

err. yg ni susah skit nk jawab.
sbb it depends also atas minat kita.
for me, aku minat anatomy,
so alhamdulillah, aku boleh 'go' dgn subjek tu.

english, biase je. tade ape yg menarik.
maths II plak, mmg agak susah skit,
compare to maths I masa sem 1 dlu.
tapi if slalu buat latihan, inshaa Allah,
boleh je sbnrnye... ^^

General Chemistry adalah subjek yg paling mudah
and paling best. knape best ? sbb senang. hihi.
psychology plak, dye agak susah,
if seseorg tu susah bab hafal-menghafal ni.
bcoz sejujurnye,
subje psychology its all about hafal.
and hafal bukan sebarang hafal tau.
but mesti hafal betul2 100%.
setiap ayat dan setiap perkataan !
pergh. mmg agak gila lahhhhh

 
                   ___________________


Done with the subjects and the lecturers.
now let's proceed with 'about friends during my sem 2 life'

okay, tentang classmates,
as i said before in one of my previous post,
aku mmg tak brape rapat ngan 
classmates batch 9 ni.

sbb ape ?
sbb aku takut.
ye, kalau boleh aku tak nak kenal rapat
sgt dgn mane2 manusia lam kelas aku.
cukup sekadar kawan 'hai bye'

kenape mcm tu Sab ?

bcause.. semakin kite kenal rapat ngan seseorg,
smakin kite tahu segala perangai dye.
baik perangai baik, mahupun perangai buruk.
seandainye if kite tahu perangai buruk seseorg,
nnti mula lah, nk mengumpat lahh..
bergaduh lah...
pastu benci-membenci lahh..

so, utk mengelakkan smua perkara tersebut,
aku mengambil langkah mudah utk
tidak 'terlampau' mengenali sape2 classmates
aku dgn mendalam.
cukup sekadar kawan utk selfie or 'hye bye'














 That is our psychology lecturer, miss Sara..
And oh yeah, lupe nk bagi tahu.
I am the ONLY malay girl in this class.. hihi



walaupun kekadang aku agak jeles
dgn segelintir manusia yg mempunyai
rakan2 yg sgt rapat,
slalu kluar bersama,
makan bersama,
study bersama..

tapi... nk wat cam mane kan?
ini jalan yg ku pilih.
aku mesti redha dan trima.
dan aku harus cuba buang
perasaan cemburu tu jauh2.. :(

kdg2 jugak,
aku ni nmpk cam anti-sosial je.. :'(
mgkin ade segelintir manusia
dlm kelas aku tu yg memandang serong
terhadap aku.
mungkin dyeorg akan ckp aku 
sombong or whatever.

but as my psychology teacher said :
"Mulut org kita mmg takleh nk tutup.
Kita buat baik ke, buat jahat ke,
orang mesti akan cakap pasal kita.
So, lebih baik kita ignore je.
If kita asyik fikirkan, kita jugak yg stress."

yup. aku sgt stuju dengan kata2 lecturer aku tuh.
thats bile aku rase sedih,
aku cuba sedaya upaya utk memujuk hatiku. :)

baiklah, secara keseluruhan utk sem 2,
actually aku ade rapat ngan sorang kawan ni.
she's Indian. Her name is Thivyapriya.
yup. mmg utk sem 2,
life aku tiap2 hari dgn dye.
mmg dgn dye je aku berkepit.. :P







mmg, aku dh kata aku tak nk rapat ngan sape2.
but kali ni, kes dye lain tau.
aku mcm terpakse or terlanjur rapat ngan dye.

bcoz aku just ade dye.
and dye pun ade aku.
kami saling memerlukan.
so, gane2 pun kami terpkse bersama.

sejujurnye....
at first aku pun tak brape slesa.
sbb mase sem 1 aku slalu bersendiri.
tetibe mase sem 2 aku ade partner plak.
so, rase cam agak weird & awkward jgak.

but then bile lama2 tu,
aku rase cam dh biase plak.
smpai ade satu mase tu,
bile dia takde,
aku rase sedih and sunyi sgt.. :(

ok, bde ni sbnrnye bde yg sgt merisaukan aku.
aku tak nk terlalu bergantung pada sesiapa.
tapi.... aku tak tau nk buat mcm mane dh.
dah rase cam terlanjur sayang dkat dye.. :)

and skrg ni pun, time cuti sem, aku rase
rindu sgt kat dye... hihi

so, mcm aku ckp,
if kite terlampau rpat ngan seseorg,
mesti akan berlaku pergaduhan kan ?

yup... aku ngan Thivya pun ade jgak gaduh kecik2.
tapi kitaorg ni mcm perang dingin tau.
yelaa, kitaorg dh besar kann.
buat ape nk gaduh2 ni. yedak ?

so, kitaorg if ade sumting yg tak puas hati,
kitaorg mcm pendam tau.
and then mcm kdg2 perangai berubah or sumting.
perang dingin lah kiranye.
ntah lah nk explain mcm mane.
pndai2 ar paham. hihi

so mcm... aku pun cuba sedaya upaya.
utk tidak terlalu rapat & tak terlalu sayang padanye.
nnti naik sem 3,
inshaa Allah, aku akan lebih berhati2.

yup, berhati-hati supaya jgn terlalu rapat,
jaga hati dye elok2, jaga hubungan kitaorg,
and mcm2 lagi lah...
aku tak nk laa ade ape2 pergaduhan.
serik tau.. -___- ini bukan skolah nk gaduh2 ape smua.

so yeah.
secara konklusi utk sem 2
aku mmg rapat dgn dye sorang je.
TAPI ....

mase fasa akhir sem 2,
aku tetibe berkenalan ngan sorang junior ni.
yup, dye batch 10.

her name is Hanisah
she's 18 years old..
i'm 19, she's 18...so yeah,
i'm a year older than her... =_=
ala, lek ar. stahun je kot beza umur.
aku still mude k... :P hihi

aku kenal dye masa batch 10 orientation hari tu.
at first aku ingat dye ni sombong tau. hihi.
sorry to say.
sbb muka dye nmpk cam agak serious.
and she looks so mature.

tapi lepas borak2 ngan dye,
aku pun mcm :
aik ? friendly nye dye ! :D

so that's why, don't judge a book by its cover. hihi

so, masa fasa akhir sem 2,
aku rapat sgt ngan dye.
at first kitaorg just 'rapat'
but now, dah jadi 'sangat rapat' kot.
haha. seriously.
aku pun tak sangke leh jadi cam ni..







i dont know why,
but kitaorg ade byk sgt persamaan.
serious. byk sgt.
so, thats why kitaorg rapat.

okay, mesti kau ckp :
ala, tadi kata tak nk rapat ngan sape2.
takut gaduh laa, ape lah..
dah tu, ngan junior ni, boleh plak rapat ?

okay, for her, ini case lain.
maybe bcause she's younger than me.
maybe bcause she's in different batch
and different class.
so, aku tak brape risau sgt.
lagipun dye anggap aku kakak dye,
and aku anggap dye adik aku.. :')







but walau ape pun,
aku tetap perlu berhati-hati.
and aku akan tetap dgn pendirian aku.
aku tak nak terlalu rapat ngan sape2.

aku dh ckp dh tentang ni pade dye.
and alhamdulillah,
dye memahami... ^^


so, ini lah dye,
konklusi utk life aku sepanjang sem 2.
ini semua just konklusi je.
malas nk crite specefic.
if aku crite specefic,,
skali dgn smua kisah sedih & dugaan yg aku alami,
pergh, comfirm awk yg sdg membaca ni
akan menangis teresak - esak
dgn segala kisah perih dan tragis hidupku. hihi

klah.. i think smpai di sini saje lah hari ni ye.
hehe... sedar tak sedar, pnjg jugak post kali ni. hihi
dah laa pnjg, siap dgn gmbor2 lagi.
dah mcm buku cerita bergambar utk kanak2 plak.
HAHAHAHAHA
k... hambar. 

klah. done typing.
thanks for reading .
tahniah anda berjaya baca dari awal,
smpai ending... hihi
bye2, jupe lagi ! Inshaa Allah... :)


No comments:

Post a Comment