Saturday, February 14, 2015

Life Updates



Assalamualaikum..

okay, it has been a while i didnt muncul.hihi
agak lama jugak aku tak update blog ye.
the last post is in January.
so, skrg ni dh February... hihi

actually kan, aku sbnrnye berazam nk
post sebanyak mungkin dlm blog.
aku kalo boleh tak nak blog aku berhabuk.
tapi... nak buat cam mane.
life agak busy lah... :(
so, agak susah nk curi masa nk update blog.

one more thing,
kekadang aku mcm takde idea nk tulis ape.
biase nye if ade bde penting je,
aku akan tulis dan luah lam blog ni.. huhu

okay, let's get to the topic..
my currently life updates.
sblum aku continue,
aku just nk berikan isi2 utk post kali ni.
yelaa, mane tau, boring ke..
boleh laa awal2 chaww and takyah baca.
ye dak ? heheee

okay this post will be mainly talking about :
-hows my life and situation in sem 2
-hows my CA1 examination
-a little bit about batch 8

okay, let's get started........

as you all should know,
now i'm currently in the sixth week of sem 2..
so, lebih kurang satu bulan stengah lah..

so, hows life ?
okay tak sem 2 ?
stress tak ?
ada kawan baru ??

okay, alhamdulillah...
aku mampu utk jalani sem 2 dgn berhati-hati..
aik ? berhati-hati ? haha.. what do you mean ?

yelaa.. sbnrnye kan..
kalo nk tahu, sejak form5,
aku dah mula alert tau.
aku tahu, setiap manusia mesti akan
menghadapi masalah atau stress.

masalah biasenye berpunca oleh manusia2 sekeliling.
so, sbb tu lah, sejak form5,
aku cuba berhati-hati...
hati-hati supaya jgn terlampau rapat ngan sape2.
and kalo boleh, aku cuba utk elak drpd terlibat
dlm apa2 masalah hidup yg men-stresskan.

so, begitu lah jugak masa sem 2 ni.
aku kalo boleh tak nak benci sape2 atau tak nk ade musuh.
so, jalan terbaik ialah,
aku tak bergaul sgt dgn classmates aku.

eh, kau jgn nk ckp aku ni anti-sosial plak !
tak jugak k..
aku kenal dyeorg..berkawan dgn mereka.
tapi cukup sekadar hai bye,
dan bertanya soalan tntang pembelajaran.

yup... itu sahaja.
aku tak nk kenal terlampau rapat ngan sape2.
nnti timbul mcm2 plak masalah.. hurm -_-

okay, ckp pasal masalah kann..
actually kite takleh nk elak sepenuhnye tau...
kdg2 masalah akan timbul jugak tanpa disedari.

and yup, tipulah kalo ckp sepanjang sebulan lebih ni aku takde masalah.
apa masalah tersebut ?
hhmm... malas ar nk crite.
its just about lecturer,
pasal group member yg tak beri kejersama,
dan lab members yg agak.. errr.. ntah laa. no comment.

so, masalah2 mcm ni mmg kerap berlaku.
nk2 berkaitan dgn kerja berkumpulan. hurm.
tapi takpelah. nk buat cam mane.
terpkse hadapi jugak kan ?

okay, selain tu, isu yg aku nk sentuh tentang
life aku kali ni ialah about : masa .

yup, aku igt lagi time sem 1 (with batch8) dulu,
aku slalu compleint tak cukup masa.
yup, aku rasa masa cam cpat giler berlalu.
pastu takde masa nk study,
takde masa nk wat assignment,
takde masa nk berehat, mkn and etc..

actually kan... aku baru tersedar something.
semakin kita kejar masa,
semakin masa akan berlari dgn pantas.

seriously. aku perasan..
time aku sem 1 dulu, aku asyik terkejar2 masa je.
smpai aku takde masa lansung nk lepak ngan member.
smpai dyeorg smua anggap aku ni anti-sosial.

and yg paling stress nye,
walaupun aku duk terkejar-kejar masa,
tapi masa aku, tak pernah cukup... :(
sedih giler...

so, bile dh masuk sem 2 ni...
aku tersedar yg kita tak patut kejar sgt masa.
ye, masa mmg penting.. kita takleh buang masa.
tapi kita kene pandai urus masa.

seriously, the key point here is,
mesti pandai urus dan bahagi masa dgn baik.
aku tak tau lah, maybe masa sem 1 dulu aku masih mentah kot.
maklum lah, first time hidup berdikari jauh dri parents.
mgkin sbb tu kot tak pandai nk urus masa,
and asyik stress je memanjangg...hihi

ok, the last thing aku nk mention about my life
sejak akhir2 ini ialah,, about friend.
aku dh mention tadi kan,
aku tak brape rpat ngan classmates aku.

tapi... actually sejak masuk sem 2,
aku dah jadi ter-ikat dgn member aku sorang ni.
she's Indian. nama dia ThivyaPriya.
(tak pasti lah aku pnah mention ke tak pasal dye lam blog)

Thivya ni pun dropbatch jugak.
so, dlm kelas kitaorg mmg slalu berdua.
pergi kelas berdua, beli makanan berdue,
pergi exam berdue... mmg slalu lah berdue.

tapi, as i said before, aku tak nk rapat ngan sape2..
walaupun aku dah terlanjur rpat ngan dye,
but aku akan cube sedaya upaya utk
tidak terlalu bergantung harap pada dia.
yelah, kalau bergantung sgt,
mcm mane nk berdikari kan?
susah hidup nnti.....

okay, let's get to the next topic.. about exam.

biasanye kolej aku,
sistem dye mcm ni tau:
every six weeks, ade exam...

so, minggu keenam,
there will be the first exam,
which we call it CA1..

the following next six week,
which is minggu kedua-belas,
we will have the next exam : CA2..
lpas CA2, 1 week of study break..
then Final Exam....

okay, itu dia serba sedikit tntang sistem kolej aku.
so, this week, adalah CA1 week...
so, how was your exam Sab?

errr...
alhamdulillah.... okay kot ?

haha.. tapi tak semua okay..
setakat ni aku rasa psychology je yg okay.
maths plak... erm. aku tak buat leklop masa tu.
chemistry ? boleh lahh.. but ade jgak prob skit.
anatomy ? hhhmm.. MCQ je aku leh jawab leklop.
bahagian structure aku buat ntah pape je.. hhmm

okay, aku malas nk crite pnjg about exam..
first sbb boring,
second sbb aku tak nak stress,
third sbb aku dh letih menaip skrrg ni. hehe

jom, masuk next topic.
about batch 8..

okay, actually kann..
budak2 batch 8 ada 2 minggu lagi kat kolej..
yup.. skrg ni dyeorg punye study week.
lepas study break, dyeorg dah final utk sem 3..

cpat nye masa berlalu.. :')
bulan april nnti dyeorg akan pergi India..
hhmm.. spatutnye i'm one of them.
spatutnye sy pun pergi India April nnti.
tapi.... nk buat cam mane kan..
takde rezki lagi...
takpe, ade hikmah disebalik segalanya.. :')

klah, i think thats all for today.
actually aku rancang nk buat post pendek je.
tgok2, mcm pnjg laa plak post kali ni.. -__-'
haha... biar jelahhh

k, before i finish my post,
jom buat konklusi skit utk semua bde yg aku bincang di atas.
so, konklusi utk segala isi post kali ni ialah...

masalah mmg tak dapat dielak.
tapi dapat dikurangkan,(kalo pandai.)
stress adalah perkara normal.
kita sendiri yg perlu bijak menangani stress.
masa adalah emas. sgt2 penting dan bernilai.
oleh itu, cuba guna masa yg ada dgn
perkara2 yg berfaedah dan bermanfaat.
dan cuba sedaya upaya utk uruskan masa dgn baik.
about exam ? malas aku nk pikir.
aku dah usaha, dah buat sebaiknye,
skrg aku cuma tawakal kpd Allah.
semoga Allah memberiku result yg cemerlang.. amiinn.

klah done typing.
seriously, i got a lot of works to do
right after this ! >.< *stresss*
bye2... thanks for reading


p/s : yup.. aku sbnrnye baru je habis exam. spatutnye aku boleh enjoy laa kan? Tapi nmpknye takleh... why ?? coz ade byk giler kot kerje yg lecturer bgi. Byk yg mesti disiapkan segera sblum hari Isnin.. :'( klah. bye


No comments:

Post a Comment