Friday, February 20, 2015

Nineteen ^^



Assalamualaikum ..

hai ! yup.. I'm officially 19..
omg. hows your feeling Sab ?

haha.. first of all,
i'm sooo thankful to Allah,
alhamdulillah sbb aku masih lagi
bernyawa smpai skrg ni.

second of all,
aku sbnrnye rase terharuu.
sbb,, yelah . dh 19 tahun kot.
dekat giler ngan 20.
actually aku sbnrnye tak sabar nk
msuk umur 20 tahun ! hehe.
tatau knape. just rase cam tak sabar :P

okay,
the main thing about this post is,
i'm going to story about what happen today.
yup.... the whole boring day.
so, this post will be kinda boring.
be prepared ............ (haha)

okay, hari ni 20 Feb 2015,
kita mulakan dgn pukul 12 am....
malam tadi aku tido lewat.
yela, bday kan... buat ape tido awal. harharhar

so, sape yg first wish ?
hhmm.. dlm hal ni, agak susah skit aku nk bg tau.
sbb ade beberape org yg wish agak awal.
so, sy pun tak tau nk kira cam mane.
haha.

tapi.. mls ar pikir psal sume ni.
sape wish dulu, sape wish akhir..
tak penting pun sbnrnye.... -_-

yelaa, makin dewasa ni,
aku rasa cam bday ni dh takde mkne dah.
kalo  kecik2 dulu, mgkin kite akan exited
nk smbut, beli kek, and org bg hadiah ape smua.

but, skrg ni, kite dh besar kot.
nk smbut smua tu rase cam takde mood je .
lagipun, look at my case now.

aku terperap sorang2 je lam hostel ni hah.
so, mmg takde makna sgt lah.

but, tak salah kan kalo kite nk enjoy skit
pada hari yg mulia ni.. hihi
enjoy mcm mane tu ?

bagi aku, definisi enjoy itu
bukan bererti pergi shopping,
or dpat hadiah smua tu. nope.

bagi aku, definisi enjoy ialah :
lepak2.. rileks2.. takpayah buat keje yg memeningkan otak.
tgok movie byk2.. baca novel..
main internet... mkn byk2...

yup, itu lah definisi enjoy bagi diriku. hehe.
and yup.. mmg hampir smua tu aku buat hari ni.
jom, story skit.

hari ni aku bgun around kul 9.45am..
ingat kan nk kemas bilik, sapu2 and mop skit.
but then tetibe rase malas semacam.
then aku cancel jelah.
ala, bday girl kann. buat ape
nk stresskan diri kemas bilik op ? haha
*jap. bilik aku mmg kemas ok.
just aku rancang nk menyapu n mop. tu je yg rase malas.
tapi keseluruhan mmg bersih. hihihi

then aku decide nk mandi.
lepas mandi tu,
aku pun reply semua comment,
whatsapp and segala wish2 bday
dari kawan2, classmates and family..

pastu tgh hari around kul 12,
aku order pizza.. hehe.
mkanan yg sedap adalah
kebahagiaan dan kenikmatan <3

walaupun aku sbnrnye nk try diet (laa sgt)
tapi, dbbkan bday aku hari ni,
so tak salah kan, enjoy skit mkn pizza byk2.
muahahaha
meh tgok gmbr pizza ckit :








 so yeah, thats my lunch..
and also dinner.
aku igtkan aku beli skit je tu.
mkn punye mkn, tetibe rase kenyang plak XD
last2 aku simpan utk dinner.

lepas mkn lunch,
aku pun tgok movie lam youtube.
first movie : Dalam Mihrab Cinta
hhmmm. boleh tahan critanye.
boleh laa bagi dlm 7/10

second movie plak : Syahadat cinta.
okay, movie ni sgt2 lah kelakar.
aku ketawa terbahak2 smpai hilang suara
and smpai kluar air mata.. :'D

tapi... first2 je yg best and kelakar.
masa dekat2 nk habis tu mcm boring je.
and ending dye jugak mcm ntah pape.
so, rating dalam.... 5/10 kot. hehe

then lepas tgok movie,
mase tu around kul 6.
aku mkn dinner sisa2 pizza tadi.
*amboii. sisa ? haha. teruk benor bunyi nye XD

lepas dinner tu,
aku lepak2 lam whatsapp jap.
dgn bestfriend aku time skolah menengah - Vanessa.

omg. aku rindu giler doe dye.
and aku rindu sgt sume kwn2 secondary school aku.
hhmm. teringin sgt nk jupe dyeorg.
tapi tak tau lah bile boleh jupe..... :(

so, agak lama lah jugak kitaorg lepak.
kitaorg main voice note actually.
so, kitaorg story morry lah, tentang college life masing2.

then around kul 7.30pm bru sudah chatting.
tuu pun tak habis lagi tau. XD
mgkin akan smbung mlm krg kot..

then lepas tu, aku pun buat lah ape yg patut.
then skrg nie,
kul 9... aku berade depan laptop.
ingat an nk buat assignment psychology.
kene buat brochure pasal sleep terror disorder.

tapi... aku tak tahu nk buat cam mane.
agak keliru dan buntu sedikit.
so, drpd aku buang mase,
baik kau update blog kesayangan aku ni kan ?
hehehehe...

so, begitulah critenye...

konklusi utk hari ni ?

ade perkara yg sedih..
ade perkara yg menggembirakan..
ade jugak perkara yg membosankan.
sejujurnye, aku malas nk criter specefic
tentang segala perkara.
byk lagi sbnrnye aku boleh luah ni.
tapi aku rase ngantuk + jari letih. hehe

akhir kata,
happy birthday dear self..
you are now 19 already.
you're grown up...
hope you can be more mature
and tabah dlm menghadapi segala cabaran hidup.
once again, alhamdulillah..
thanks Allah for giving me the chance to live.. :')




so yeah.. smpai di sini sajelah
luahan kali ni ye...
kbye. done typing... thanks for reading


p/s : actually kan, tahun 2015 ni, first time aku jupe org yg sama bufday ngan aku.. -__-' yup. kat kolej aku jupe dyeorg. first person, Kak Ana.. dye dh kawin ade 3 org anak. cam mane aku kenal dye? malas nk crite. second plak Jayah, she's an indian girl.. and she's also 19. yup. my classmate in batch 9... so yeah. 20Feb dah tak special dah... :( takpe. ia tetap special for me. inshaa Allah ^_^


Thursday, February 19, 2015

Spending 5 Days Holidays in Hostel



Assalamualaikum..

hai !
okay, just a short update.
topic of the day is :
Spending 5 Days Holidays in Hostel.

baiklah. gua cuti 5 hari.
cuti ape ? cuti tahun baru cina..
hhmm.. 5 hari. agak byk jugak kan ?
tapi... kenape gua tak balik kemaman ?

yup... the main thing i want to story
for this post is about this thing.
come, let's start it.

okay, spatutnye cuti umum utk tahun baru cina
is just Thursday and Friday.
pastu Sabtu and Ahad tu mmg cuti weekend.
so, memandangkan dah 4 hari cuti di situ,
bebudak college gua pun,
teringin sgt nk cuti extra.

so ntah mcm mane, dipendekkan crite,
terjadilah cuti pada hari Rabu.
konklusinye ? semua skali cuti 5 hari.
and most of them, hari Selasa, lepas habis kelas,
terus chaww balik rumah..

gua ?
okay. gua lain crite.
kenapa gua tak nak balik umah ?

first reason :
aku rase cam 5 hari tu skejap je.
ce bayang,
ayah aku hanya boleh dtg melaka amik aku
hari Jumaat shj.

so, if jumaat dye amik aku,
then sabtu, ahad.. then ?
isnin ade kelas plak.
tak ke sia2 mcm tu ?

dah laa melaka and terengganu jauh.
buang masa and tenanga je kot.
yg letih ayah aku. dye yg drive.
so, aku buat keputusan, baik takyah balik.
serious, buang masa and tenaga.

dah tu, at least suruh laa family kau dtg
melawat kau dkat melaka..

okay, pasal ni plak...

actually dyeorg dh plan nk dtg melaka next week tau.
mmg itu lah plan asal.
then at first aku tak bg tau parents aku yg aku cuti 5 hari.
but then when they found out,
dyeorg risau sgt.

kenape risau ?
yelah.. cuti chinese new year 5 hari kot !
semua kawan2 aku dah balik.
yup. SEMUA.

and sejujurnye,
bangunan hostel sunyi sgt2..
tinggal beberape org sahaja.
sbb tu dyeorg risau.

tapi, aku cuba lah yakinkan dyeorg
bahawa masih lagi ade manusia kt hostel nie.
sbb dyeorg terlampau risau kot.
dyeorg hampir nk dtg minggu ni tau.

yelah, spatutnye dtg minggu dpan kan?
tapi dsbbkan semua org balik cuti,
dyeorg risau, trus nk dtg minggu ni.
tapi aku halang.

say what ?!
asal kau halang plak ?
dah hmpir 2 bulan kau tak jupe family kau.
tak rindu ke woii ?!

giler ke tak rindu. mesti lah rindu.
TAPI.

aku ade alasan aku sendiri kenape
aku tak nk dyeorg mari time cuti 5 hari ni.
sebab.....

aku ade byk giler doe kerje !
seriously, assignment lahh.
edit video lahh..
brochure lahh.. mcm2 kot.

serious, terlalu byk keje.
so, aku nk amik kesempatan 5 hari ni
utk siapkan semua kerja aku.

so how was it ?
mcm mane setakat ni, okay tak ?

baiklah, aku tak tau aku penah crite ke tak.
dulu, aku penah tau, duk kat hostel 4hari berturut2
tanpa melihat sesiapapun,
dan tanpa keluar dari bilik pun.

yup. itu adalah record baru utk ku.
dan serious aku ckp,
hari keempat tu, aku hampir jadi giler.
sbb terlampau lama berkurung dlm bilik.

so kali ni, 5 hari plak.. XD
tapi... aku rasa lah kan..

kali ni mmg tak sama ngan hari tu.
sbb mase tu, aku takde keje.
takde buat ape kot.
so, seriously, mmg boring sgt
duk terperap lam bilik selama 4 hari.

but this time ?
aku ade byk giler keje nk kene settle.
so, masa yg berlalu tu mcm skejap je.
masa2 ku terisi dgn kesibukkan kerje.

so, i think this time is not that teruk as last time.
and aku rase, inshaa Allah aku boleh
survive smpai hari ke-lima.. hehe..

okay, so ape je yg aku dh buat
sepanjang dua hari ni ?

hhmm. first day,
aku try siapkan scrapbook english
and planning for video assignment english.
so, siap separuh je.

second day, iaitu hari ni,
alhamdulillah aku dah siap sepenuhnye edit video.
scrapbook plak siap 87% je.

ok, video ape sbnrnye ?

actually kitaorg ade assignment english,
kene buat scrapbook & video.
so, group aku ade 5 org.
kitaorg buat pasal Alzheimer's disease.
so, kene crite lah pasal Alzheimer.

dlm video plak kitaorg ade berlakon jadi
pesakit Alzheimer tu.
video sbnrnye dh lama kitaorg siap rakam.
tapi nk meng-edit tu baru skrg.

aku yg volunteerkan diri utk edit video tu sbnrnye.
sbb aku mmg suke sgt kerje meng-edit ni. hihi
so, alhamdulillah, dpt jugak aku siapkan.
byk halangan, cabaran dan dugaan yg aku tempohi tau.

okay, ape lagi ea aku nk story ?
hurm. malas ar nk crite byk2.
letih ekpom. jari pun dh letih menaip.

klah. smpai disini sajelah post kali ni.
esok, inshaa Allah aku update satu post.

aik ? kenapa terlebih rajin plak nk update post ?

ehem. ehem.
hello, esok 20 February kot !
it's my 19th birthday !! hehe >.<

so yeah...
tommorow is my birthday.
and i'm stuck alone in this hostel.hurm

klah. done typing.
bye2

Saturday, February 14, 2015

Life Updates



Assalamualaikum..

okay, it has been a while i didnt muncul.hihi
agak lama jugak aku tak update blog ye.
the last post is in January.
so, skrg ni dh February... hihi

actually kan, aku sbnrnye berazam nk
post sebanyak mungkin dlm blog.
aku kalo boleh tak nak blog aku berhabuk.
tapi... nak buat cam mane.
life agak busy lah... :(
so, agak susah nk curi masa nk update blog.

one more thing,
kekadang aku mcm takde idea nk tulis ape.
biase nye if ade bde penting je,
aku akan tulis dan luah lam blog ni.. huhu

okay, let's get to the topic..
my currently life updates.
sblum aku continue,
aku just nk berikan isi2 utk post kali ni.
yelaa, mane tau, boring ke..
boleh laa awal2 chaww and takyah baca.
ye dak ? heheee

okay this post will be mainly talking about :
-hows my life and situation in sem 2
-hows my CA1 examination
-a little bit about batch 8

okay, let's get started........

as you all should know,
now i'm currently in the sixth week of sem 2..
so, lebih kurang satu bulan stengah lah..

so, hows life ?
okay tak sem 2 ?
stress tak ?
ada kawan baru ??

okay, alhamdulillah...
aku mampu utk jalani sem 2 dgn berhati-hati..
aik ? berhati-hati ? haha.. what do you mean ?

yelaa.. sbnrnye kan..
kalo nk tahu, sejak form5,
aku dah mula alert tau.
aku tahu, setiap manusia mesti akan
menghadapi masalah atau stress.

masalah biasenye berpunca oleh manusia2 sekeliling.
so, sbb tu lah, sejak form5,
aku cuba berhati-hati...
hati-hati supaya jgn terlampau rapat ngan sape2.
and kalo boleh, aku cuba utk elak drpd terlibat
dlm apa2 masalah hidup yg men-stresskan.

so, begitu lah jugak masa sem 2 ni.
aku kalo boleh tak nak benci sape2 atau tak nk ade musuh.
so, jalan terbaik ialah,
aku tak bergaul sgt dgn classmates aku.

eh, kau jgn nk ckp aku ni anti-sosial plak !
tak jugak k..
aku kenal dyeorg..berkawan dgn mereka.
tapi cukup sekadar hai bye,
dan bertanya soalan tntang pembelajaran.

yup... itu sahaja.
aku tak nk kenal terlampau rapat ngan sape2.
nnti timbul mcm2 plak masalah.. hurm -_-

okay, ckp pasal masalah kann..
actually kite takleh nk elak sepenuhnye tau...
kdg2 masalah akan timbul jugak tanpa disedari.

and yup, tipulah kalo ckp sepanjang sebulan lebih ni aku takde masalah.
apa masalah tersebut ?
hhmm... malas ar nk crite.
its just about lecturer,
pasal group member yg tak beri kejersama,
dan lab members yg agak.. errr.. ntah laa. no comment.

so, masalah2 mcm ni mmg kerap berlaku.
nk2 berkaitan dgn kerja berkumpulan. hurm.
tapi takpelah. nk buat cam mane.
terpkse hadapi jugak kan ?

okay, selain tu, isu yg aku nk sentuh tentang
life aku kali ni ialah about : masa .

yup, aku igt lagi time sem 1 (with batch8) dulu,
aku slalu compleint tak cukup masa.
yup, aku rasa masa cam cpat giler berlalu.
pastu takde masa nk study,
takde masa nk wat assignment,
takde masa nk berehat, mkn and etc..

actually kan... aku baru tersedar something.
semakin kita kejar masa,
semakin masa akan berlari dgn pantas.

seriously. aku perasan..
time aku sem 1 dulu, aku asyik terkejar2 masa je.
smpai aku takde masa lansung nk lepak ngan member.
smpai dyeorg smua anggap aku ni anti-sosial.

and yg paling stress nye,
walaupun aku duk terkejar-kejar masa,
tapi masa aku, tak pernah cukup... :(
sedih giler...

so, bile dh masuk sem 2 ni...
aku tersedar yg kita tak patut kejar sgt masa.
ye, masa mmg penting.. kita takleh buang masa.
tapi kita kene pandai urus masa.

seriously, the key point here is,
mesti pandai urus dan bahagi masa dgn baik.
aku tak tau lah, maybe masa sem 1 dulu aku masih mentah kot.
maklum lah, first time hidup berdikari jauh dri parents.
mgkin sbb tu kot tak pandai nk urus masa,
and asyik stress je memanjangg...hihi

ok, the last thing aku nk mention about my life
sejak akhir2 ini ialah,, about friend.
aku dh mention tadi kan,
aku tak brape rpat ngan classmates aku.

tapi... actually sejak masuk sem 2,
aku dah jadi ter-ikat dgn member aku sorang ni.
she's Indian. nama dia ThivyaPriya.
(tak pasti lah aku pnah mention ke tak pasal dye lam blog)

Thivya ni pun dropbatch jugak.
so, dlm kelas kitaorg mmg slalu berdua.
pergi kelas berdua, beli makanan berdue,
pergi exam berdue... mmg slalu lah berdue.

tapi, as i said before, aku tak nk rapat ngan sape2..
walaupun aku dah terlanjur rpat ngan dye,
but aku akan cube sedaya upaya utk
tidak terlalu bergantung harap pada dia.
yelah, kalau bergantung sgt,
mcm mane nk berdikari kan?
susah hidup nnti.....

okay, let's get to the next topic.. about exam.

biasanye kolej aku,
sistem dye mcm ni tau:
every six weeks, ade exam...

so, minggu keenam,
there will be the first exam,
which we call it CA1..

the following next six week,
which is minggu kedua-belas,
we will have the next exam : CA2..
lpas CA2, 1 week of study break..
then Final Exam....

okay, itu dia serba sedikit tntang sistem kolej aku.
so, this week, adalah CA1 week...
so, how was your exam Sab?

errr...
alhamdulillah.... okay kot ?

haha.. tapi tak semua okay..
setakat ni aku rasa psychology je yg okay.
maths plak... erm. aku tak buat leklop masa tu.
chemistry ? boleh lahh.. but ade jgak prob skit.
anatomy ? hhhmm.. MCQ je aku leh jawab leklop.
bahagian structure aku buat ntah pape je.. hhmm

okay, aku malas nk crite pnjg about exam..
first sbb boring,
second sbb aku tak nak stress,
third sbb aku dh letih menaip skrrg ni. hehe

jom, masuk next topic.
about batch 8..

okay, actually kann..
budak2 batch 8 ada 2 minggu lagi kat kolej..
yup.. skrg ni dyeorg punye study week.
lepas study break, dyeorg dah final utk sem 3..

cpat nye masa berlalu.. :')
bulan april nnti dyeorg akan pergi India..
hhmm.. spatutnye i'm one of them.
spatutnye sy pun pergi India April nnti.
tapi.... nk buat cam mane kan..
takde rezki lagi...
takpe, ade hikmah disebalik segalanya.. :')

klah, i think thats all for today.
actually aku rancang nk buat post pendek je.
tgok2, mcm pnjg laa plak post kali ni.. -__-'
haha... biar jelahhh

k, before i finish my post,
jom buat konklusi skit utk semua bde yg aku bincang di atas.
so, konklusi utk segala isi post kali ni ialah...

masalah mmg tak dapat dielak.
tapi dapat dikurangkan,(kalo pandai.)
stress adalah perkara normal.
kita sendiri yg perlu bijak menangani stress.
masa adalah emas. sgt2 penting dan bernilai.
oleh itu, cuba guna masa yg ada dgn
perkara2 yg berfaedah dan bermanfaat.
dan cuba sedaya upaya utk uruskan masa dgn baik.
about exam ? malas aku nk pikir.
aku dah usaha, dah buat sebaiknye,
skrg aku cuma tawakal kpd Allah.
semoga Allah memberiku result yg cemerlang.. amiinn.

klah done typing.
seriously, i got a lot of works to do
right after this ! >.< *stresss*
bye2... thanks for reading


p/s : yup.. aku sbnrnye baru je habis exam. spatutnye aku boleh enjoy laa kan? Tapi nmpknye takleh... why ?? coz ade byk giler kot kerje yg lecturer bgi. Byk yg mesti disiapkan segera sblum hari Isnin.. :'( klah. bye