Wednesday, December 31, 2014

Goodbye 2014, Hello 2015 ! :D



Assalamualaikum..

okay.. today is 31st of Disember.
which means the last day of 2014..
and yup, post goodbye mmg satu post
yg 'harus' di-postkan dlm blog.. hehe

syukur ke hadrat ilahi,
aku masih bernyawa lagi sehingga saat ini.
and bersyukur jugak sbb
aku dikurniakan kerajinan utk update post.. =P

let's talk about 2014...

sejujurnye kan...
aku takdelah suke sgt dkat 2014.
bagi aku, aku lebih sygkan 2013. hehe
ntahlah. mgkin sbb 2014 kurang kemanisan kot.
ade kemanisan. tapi tak smanis 2013.
aik ? ape yg aku dh merepek ni ? -__-'

ok, bagi aku, in my life,
2014 terbahagi pada 3 fasa..
yup... 3 fasa..
fasa pertama, life after SPM.
fasa kedua, Dunia Baru (college life)
fasa ketiga plak, Facing The Reality..

hhmm.. nmpk menarik.. hihi..
meh aku huraikan satu persatu..

**dalam crita di bawah, 
aku ade sertakan sekali
link2 utk post yg berkaitan.
sila klik jika ingin mengetahui kisah
tersebut dgn lebih lanjut. terima kasih.**



Fasa I : Life After SPM
     Sejujurnya, antara ketiga-tiga fasa hidup aku time 2014 ni, fasa Life After SPM ni lah yg paling aku suka. Fasa ni tak lama pun. Just 3 bulan. Tapi fasa ni sgt bermakna dan sgt manis utk aku. Pertama, aku bebas dari SPM. Aku rasa happy, boleh buat apa2 je kat rumah. hehee. Kedua, fasa ni paling best sbb aku start belajar kereta. Memang tak dpat dilupakan segala kenangan pahit manis bersama Uncle YuChai.. hihi. Mungkin byk yg pahit drpd manis. Tapi klimaks critanya ialah apabila aku lulus test JPJ ! Semua kenangan pahit, terus jadi manis ! haha. serious, manis kot semua kenangan tuu.. :') Selain tu dalam masa yang sama, aku join kelas jahit utk isi masa lapang. Yang ni pun best sgt. Dapat kawan baru, ilmu baru, pengalaman baru. Serious, seronok sgt2. And melalui kelas jahit ni lah hubungan aku and mak sdare aku jadi rapat. huhu. Bukan dgn mak sedare je, dgn kawan aku Najihah and cikgu jahit pun sama, kitaorg jadi rapat sgt. Mcm family sendiri ! Manis sgt segala kenangan di kelas jahit awal tahun dulu.. :') Dalam kemanisan drive and menjahit, terselit juga kepahitan lain. Iaitu, kekasih ku, dia masuk PLKN. At first everything was okay. Mmg laa aku sedih. Tapi lama2 dah okay. But then, suddenly ade satu masalah besar yg berlaku. Malas aku crita detail, tapi walaupun pengalaman tersebut pahit, namun disebalik kepahitan tersebut, byk pengajaran yg aku dpat. yup. And aku rasa bersyukur sgt, atas segalanya. Memang betul, setiap perkara pasti ada hikmah disebaliknya. But seriously, walaupun kenangan tersebut pahit, but now tetibe aku rasa bende tu semua manis sgt. haha. Tak tau kenapa. Takpelah, buat apa nk marah2 atau nk sedih2 kan ? Benda dh berlalu.. Lagipun, baguslah kalau aku rasa semua tu manis. kan? Baiklah, kemuncak fasa Life After SPM ni ialah.......apabila aku dah dpat result SPM. Ya Allah. Perasaan bahagia tu, hanya Allah je yang tahu.. :') Aku masih ingat lagi kedebaran aku sblum result tu. And seriously, tak sangka aku akan dpat 7A.. alhamdulillah. bersyukur sgt.. :') and yup. Itu lah kemuncak segala kenanganku di fasa ini. Lepas result je, semuanya ansur2 pergi. Kelas memandu dah habis, and aku dh dpat lesen. Kelas menjahit pulak ? Sepatutnya ada satu bulan lagi, tapi disebabkan secara tetibe aku dpat brita yg aku nk pergi sambung belajar, aku terpksa berhenti kelas jahit lebih awal. Kekasih aku pun, dah balik dari PLKN. Semuanya dah berubah. Dan sudah bersedia untuk masuk ke fasa seterusnya........


Fasa II : Dunia Baru (College Life)
     Baiklah. Fasa ni lebih kurang 4-5 bulan. Fasa Dunia Baru, di mana aku first time jejak kaki ke alam kolej. So erm. Fasa ni aku nk describe cam mane ye ? Best ke ? Hhmm.. Actually, fasa ni aku tak brape suke. Fasa ni, byk sgt kenangan pahit. Nak kata manis takde tu, tipu laa kan. Memang ade kenangan manis. But pahit lah yg lebih terasa. Why pahit ? First of all, mungkin aku rasa mcm terkejut. Nak kata kejutan budaya, tak jugak. haha. Just, terkejut dan tak dpat terima hakikat bahawa aku dah smbung belajar. Dalam fasa ni, aku hanya anggap semuanya hanyalah mimpi. So, life aku fake sgt masa ni. Aku tak betul2 enjoy detik2 ni. Aku dpat chance bertemu dgn ramai kawan2 baru. Tapi, aku tak nak bergaul dgn mereka. Aku jadi anti-sosial giler.. :( Why? The main reason is, aku takleh move on. Hati aku, jiwa dan raga masih ada pada skolah.. Zaman form5. Seriously. Aku mmg takleh move on. Aku slalu rindukan kawan2 aku, smpai aku takde mood nk cari kawan baru. And sejujurnye, pada detik ini, aku menyesal sgt dgn apa yg aku dah buat. Aku sepatutnye cuba bergaul, cari kawan baru. Tapi nk buat cam mane, smuanya dah terjadi. Waktu tak dpat diputar kembali. Aku hanya mampu redha atas apa yang terjadi. Selain tu, kenapa aku rasa fasa ni pahit ? Selain takleh move on, aku hadapi mcm2 cabaran and masalah during this phase. ala, masalah. Biasa lah kan. Semua org pun ada masalah. Stress pun sama jugak. Macam2 stress, masalah, conflict. And hidup aku fasa ni mmg sgt2 busy. Masa sgt penting bagi aku. Tapi ntah kenapa, semakin aku kejar masa, semakin laju masa lari dari aku. Serious, smpai skrg aku tak dpat jawab kenapa jadi cam tu kat aku during this phase. hurm. Ok, as usual, disebalik pahit, mesti ada manis. so, apa yg manis during this phase ? Ntah lah. Mungkin kemanisannye ialah... err.. omaigod. aku tak tau nk tulis apa. Mmg ada kemanisan. Tapi terlampau sedikit. Menyebabkan aku pun dh takde mood nk menulis. :( biarlah. konklusi pada fasa ini ialah, alhamdulillah.. Aku dpat belajar berdikari. Dan byk jugak pengajaran dan iktibar aku dpat daripada segala kenangan pahit yg berlaku pada diriku.. :) yup. Pengajaran tu lah yg paling penting. Sesungguhnya, pengalaman merupakan guru terbaik buat kita. kan? ^^ Kemuncak Fasa Dunia Baru ni ialah bila aku dh dpat result Final. Aku fail 2 subjek. Then kene repeat. Bila dh dpat result repeat, rupanya aku masih fail satu paper : maths. Dan akhirnya, aku terpaksa dropbatch. Inilah perkara yg paling pahit aku terpksa telan. walaupun aku agak down and sedih masa tu, tapi aku cuba pujuk diri sendiri dan cuba tabah. Aku yakin sgt, ada hikmah dsebalik smua ni....


Fasa III : Facing The Reality
     Okay, tgok tajuk fasa pun mesti dah boleh agak jalan critanya kan? hehe.. Baiklah, fasa ni bermula pada bulan September. Yup, ketika aku mulakan kelas bersama batch 9. Aku masih ingat lagi, dlm perjalanan aku pergi Melaka, aku dh berazam masa tu. Aku nk buang masa lalu, jauh dari hidupku. ehh, jangan salah faham. Aku bukan buang semua kenangan, aku just buang segala yg mengganggu fikiran aku. Dalam kata lain, aku cuba untuk move on. Aku tak nak ingat dah pasal zaman skolah. Aku cuba utk tak sedih pasal kene dropbatch. And aku cuba buka hati aku untuk org2 baru dan cabaran2 baru yg mendatang dlm hidupku. Kalau fasa seblum ni, aku rasa cam semuanya adalah mimpi. kan ? Tapi kali ni, aku hadapi semuanya. Aku tahu, semua ini adalah realiti yg mesti aku tempohi.. :') At first, aku mmg agak awkward dgn life changes yg berlaku dlm hidupku. Yelah, kena dropbatch. Suddenly jupe org2 baru. Hanya 3 kelas seminggu. Masa aku masa lapang aku masa tu mmg byk sgt2.. Tapi alhamdulillah, aku dah boleh suaikan diri slow2. Fasa ni, tak byk sgt masalah yg aku tempohi. yelah, hampir sepanjang waktu aku duk lam bilik je kot. Elak masalah. Senang. haha. Dan alhamdulillah, mmg slow2 aku dah dpat trima dan redho pada takdir yg Allah dah tentukan padaku.. Kemuncak fasa ni ialah the last day of the final. Pergh, mmg bahagia giler masa tu ! Sbb aku tahu, aku dah bebas dari sem 1 ! Sangat bahagia. Dan yang paling penting, maths aku berjaya dpat A ! Physic plak dpat B+.. okay laa tu, ade jugak peningkatan. hehehe. konklusi pada fasa ni ? hhmm.. kawan2 aku takdelah rmai sgt, aku lebi rpat dgn kawan2 yg sama2 dropbatch je sbnrnye. Tapi ada jugak aku try berkawan dgn budak2 batch 9. Selain tu, apa ea yg aku dpat dari fasa ni ? haha. ntah lah. Tapi menurut aku, fasa ni fasa neutral. Tak byk sgt pahit. and tak banyak sgt manis. Just, OKAY.. Dan sekarang, aku hanya menunggu tahun 2015 menjelma utk masuk ke sem 2 dan mulakan hidup baru.... ^_^


baiklah, ketiga-tiga fasa di atas
adalah fasa UTAMA life aku time 2014 ni.
ade jugak fasa2 sampingan.
antaranya ?

kisah banjir.. yup, baru je crite hari tu.
and then ape lagi ea ?
pasal kisah cuti ku, pun ade crite skit2..
takpe, disebabkan aku rasa terlebih rajin skrg ni,
meh, aku konklusikan sdikit tntang cutiku 3 minggu ni.

okay. aku tak sangka cuti aku berlalu begitu cpat.
byk perkara yg aku tak sempat nk buat.
tapi takpe. at least ade jugak yg aku buat kan?
alamak. ape bde yg aku dh merapu ni ? -_-'

okay. sory. dah mcm kering dh idea nk menaip. haha
so, mcm tu jelah... skrg cuti dh nk habis.
esok Khamis.. lusa plak Jumaat.
and i'll be going bck to Melaka on Friday.
so, next update ? mungkin kat Melaka kot.
before or after class, i'm not sure.
kite tgok je nnti k... inshaa Allah.

 sebelum aku proceed utk acara kemuncak,
*amboii, acara kemuncak ? apa yg aku merepek ni ? haha
jom, kite tgok dulu keseluruhan blog aku tahun ni.

baiklah, tahun ni post dah semakin berkurang.
tahun lepas 31 post smua skali.
tahun 2014 plak 29 post (trmasuk post ni)
okay, tak byk sgt perbezaan.
tapi aku kene tingkatkan lagi usaha utk 2015.
kene update byk2 skit post.
biar blog kesayangan aku ni lebih 'hidup' . hehe

jom, kita teruskan pada acara kemuncak :





Dear 2014,
sorry to say, 
aku sbnrnye tak brape sayang dkat kau.
bhahahaha. kejam giler ayat >.<
sorry tau. aku just suke fasa pertama jer.
fasa kedua and fasa ketige tak brape best.
so, tak byk kenangan manis kita bersama wahai 2014.
bila kau nk pergi, aku tak rasa sedih pun.
malah, aku rasa happy nk halau kau jauh2. wakaka
*okay. kenapa ayat aku kejam sgt ni ? :(
sorry again. aku tak bermaksud nk guriskan
hati kau, wahai 2014..
walau apa pun, thanks atas segala pengalaman.
yup, walaupun byk pengalaman pahit,
at least pengalaman pahit yg berlaku tu,
byk jugak bagi pengajaran kat aku kan?
thanks for all those pengalaman.
thanks sbb dh mematangkan aku (sedikit)
oh, lupe aku nk crita !
yang paling penting, thanks sgt2 sbb
dh melalui dgn aku usaha kuruskan badan!
yup, bde ni lah yg paling membahagiakan aku.
mmg bde ni lah yg dpat konklusikan 2014.
2014, tahun di mana akhirnye aku dpat turunkan berat badan!
bukan sedikit. byk jugak aku turunkan.
thanks 2014, sama2 bantu aku turunkan
sebanyak 15kg.. inilah bde yg paling membahagiakan !
*hihi. at least ade jugak perkara 2014 sumbangkan pada aku :P
so.. yeah... goodbye FOREVER, 2014..
kita mmg takkan berjumpe lagi..
but all our memories, tetap akan kekal...
goodbye.... Rest in peace... ^_^





Assalamualaikum
and hello there, 2015 !
i really like odd numbers. 
and you, 2015,, you are one of the odd.
2013 adalah yg paling manis setakat ni dlm hidupku.
ku harapkan, kau pun dpat jadi semanis itu.
atau mungkin lebih manis dari 2013. hehe..
anyway, dear 2015....
please be good to me.
aku tahu, lebih byk cabaran yg akan mendatang.
aku dh nk start sem 2 dah. and sem 3.
dan seterusnya pergi ke India, Inshaa Allah.
semuanya bersama 2015....
i'll try to enjoy every moment of the year.
i'll try my best to keep away all the negatives.
and try to be a postive person. i will try. Inshaa Allah.



 #Alhamdulillah
 

No comments:

Post a Comment