Wednesday, December 31, 2014

Goodbye 2014, Hello 2015 ! :D



Assalamualaikum..

okay.. today is 31st of Disember.
which means the last day of 2014..
and yup, post goodbye mmg satu post
yg 'harus' di-postkan dlm blog.. hehe

syukur ke hadrat ilahi,
aku masih bernyawa lagi sehingga saat ini.
and bersyukur jugak sbb
aku dikurniakan kerajinan utk update post.. =P

let's talk about 2014...

sejujurnye kan...
aku takdelah suke sgt dkat 2014.
bagi aku, aku lebih sygkan 2013. hehe
ntahlah. mgkin sbb 2014 kurang kemanisan kot.
ade kemanisan. tapi tak smanis 2013.
aik ? ape yg aku dh merepek ni ? -__-'

ok, bagi aku, in my life,
2014 terbahagi pada 3 fasa..
yup... 3 fasa..
fasa pertama, life after SPM.
fasa kedua, Dunia Baru (college life)
fasa ketiga plak, Facing The Reality..

hhmm.. nmpk menarik.. hihi..
meh aku huraikan satu persatu..

**dalam crita di bawah, 
aku ade sertakan sekali
link2 utk post yg berkaitan.
sila klik jika ingin mengetahui kisah
tersebut dgn lebih lanjut. terima kasih.**



Fasa I : Life After SPM
     Sejujurnya, antara ketiga-tiga fasa hidup aku time 2014 ni, fasa Life After SPM ni lah yg paling aku suka. Fasa ni tak lama pun. Just 3 bulan. Tapi fasa ni sgt bermakna dan sgt manis utk aku. Pertama, aku bebas dari SPM. Aku rasa happy, boleh buat apa2 je kat rumah. hehee. Kedua, fasa ni paling best sbb aku start belajar kereta. Memang tak dpat dilupakan segala kenangan pahit manis bersama Uncle YuChai.. hihi. Mungkin byk yg pahit drpd manis. Tapi klimaks critanya ialah apabila aku lulus test JPJ ! Semua kenangan pahit, terus jadi manis ! haha. serious, manis kot semua kenangan tuu.. :') Selain tu dalam masa yang sama, aku join kelas jahit utk isi masa lapang. Yang ni pun best sgt. Dapat kawan baru, ilmu baru, pengalaman baru. Serious, seronok sgt2. And melalui kelas jahit ni lah hubungan aku and mak sdare aku jadi rapat. huhu. Bukan dgn mak sedare je, dgn kawan aku Najihah and cikgu jahit pun sama, kitaorg jadi rapat sgt. Mcm family sendiri ! Manis sgt segala kenangan di kelas jahit awal tahun dulu.. :') Dalam kemanisan drive and menjahit, terselit juga kepahitan lain. Iaitu, kekasih ku, dia masuk PLKN. At first everything was okay. Mmg laa aku sedih. Tapi lama2 dah okay. But then, suddenly ade satu masalah besar yg berlaku. Malas aku crita detail, tapi walaupun pengalaman tersebut pahit, namun disebalik kepahitan tersebut, byk pengajaran yg aku dpat. yup. And aku rasa bersyukur sgt, atas segalanya. Memang betul, setiap perkara pasti ada hikmah disebaliknya. But seriously, walaupun kenangan tersebut pahit, but now tetibe aku rasa bende tu semua manis sgt. haha. Tak tau kenapa. Takpelah, buat apa nk marah2 atau nk sedih2 kan ? Benda dh berlalu.. Lagipun, baguslah kalau aku rasa semua tu manis. kan? Baiklah, kemuncak fasa Life After SPM ni ialah.......apabila aku dah dpat result SPM. Ya Allah. Perasaan bahagia tu, hanya Allah je yang tahu.. :') Aku masih ingat lagi kedebaran aku sblum result tu. And seriously, tak sangka aku akan dpat 7A.. alhamdulillah. bersyukur sgt.. :') and yup. Itu lah kemuncak segala kenanganku di fasa ini. Lepas result je, semuanya ansur2 pergi. Kelas memandu dah habis, and aku dh dpat lesen. Kelas menjahit pulak ? Sepatutnya ada satu bulan lagi, tapi disebabkan secara tetibe aku dpat brita yg aku nk pergi sambung belajar, aku terpksa berhenti kelas jahit lebih awal. Kekasih aku pun, dah balik dari PLKN. Semuanya dah berubah. Dan sudah bersedia untuk masuk ke fasa seterusnya........


Fasa II : Dunia Baru (College Life)
     Baiklah. Fasa ni lebih kurang 4-5 bulan. Fasa Dunia Baru, di mana aku first time jejak kaki ke alam kolej. So erm. Fasa ni aku nk describe cam mane ye ? Best ke ? Hhmm.. Actually, fasa ni aku tak brape suke. Fasa ni, byk sgt kenangan pahit. Nak kata manis takde tu, tipu laa kan. Memang ade kenangan manis. But pahit lah yg lebih terasa. Why pahit ? First of all, mungkin aku rasa mcm terkejut. Nak kata kejutan budaya, tak jugak. haha. Just, terkejut dan tak dpat terima hakikat bahawa aku dah smbung belajar. Dalam fasa ni, aku hanya anggap semuanya hanyalah mimpi. So, life aku fake sgt masa ni. Aku tak betul2 enjoy detik2 ni. Aku dpat chance bertemu dgn ramai kawan2 baru. Tapi, aku tak nak bergaul dgn mereka. Aku jadi anti-sosial giler.. :( Why? The main reason is, aku takleh move on. Hati aku, jiwa dan raga masih ada pada skolah.. Zaman form5. Seriously. Aku mmg takleh move on. Aku slalu rindukan kawan2 aku, smpai aku takde mood nk cari kawan baru. And sejujurnye, pada detik ini, aku menyesal sgt dgn apa yg aku dah buat. Aku sepatutnye cuba bergaul, cari kawan baru. Tapi nk buat cam mane, smuanya dah terjadi. Waktu tak dpat diputar kembali. Aku hanya mampu redha atas apa yang terjadi. Selain tu, kenapa aku rasa fasa ni pahit ? Selain takleh move on, aku hadapi mcm2 cabaran and masalah during this phase. ala, masalah. Biasa lah kan. Semua org pun ada masalah. Stress pun sama jugak. Macam2 stress, masalah, conflict. And hidup aku fasa ni mmg sgt2 busy. Masa sgt penting bagi aku. Tapi ntah kenapa, semakin aku kejar masa, semakin laju masa lari dari aku. Serious, smpai skrg aku tak dpat jawab kenapa jadi cam tu kat aku during this phase. hurm. Ok, as usual, disebalik pahit, mesti ada manis. so, apa yg manis during this phase ? Ntah lah. Mungkin kemanisannye ialah... err.. omaigod. aku tak tau nk tulis apa. Mmg ada kemanisan. Tapi terlampau sedikit. Menyebabkan aku pun dh takde mood nk menulis. :( biarlah. konklusi pada fasa ini ialah, alhamdulillah.. Aku dpat belajar berdikari. Dan byk jugak pengajaran dan iktibar aku dpat daripada segala kenangan pahit yg berlaku pada diriku.. :) yup. Pengajaran tu lah yg paling penting. Sesungguhnya, pengalaman merupakan guru terbaik buat kita. kan? ^^ Kemuncak Fasa Dunia Baru ni ialah bila aku dh dpat result Final. Aku fail 2 subjek. Then kene repeat. Bila dh dpat result repeat, rupanya aku masih fail satu paper : maths. Dan akhirnya, aku terpaksa dropbatch. Inilah perkara yg paling pahit aku terpksa telan. walaupun aku agak down and sedih masa tu, tapi aku cuba pujuk diri sendiri dan cuba tabah. Aku yakin sgt, ada hikmah dsebalik smua ni....


Fasa III : Facing The Reality
     Okay, tgok tajuk fasa pun mesti dah boleh agak jalan critanya kan? hehe.. Baiklah, fasa ni bermula pada bulan September. Yup, ketika aku mulakan kelas bersama batch 9. Aku masih ingat lagi, dlm perjalanan aku pergi Melaka, aku dh berazam masa tu. Aku nk buang masa lalu, jauh dari hidupku. ehh, jangan salah faham. Aku bukan buang semua kenangan, aku just buang segala yg mengganggu fikiran aku. Dalam kata lain, aku cuba untuk move on. Aku tak nak ingat dah pasal zaman skolah. Aku cuba utk tak sedih pasal kene dropbatch. And aku cuba buka hati aku untuk org2 baru dan cabaran2 baru yg mendatang dlm hidupku. Kalau fasa seblum ni, aku rasa cam semuanya adalah mimpi. kan ? Tapi kali ni, aku hadapi semuanya. Aku tahu, semua ini adalah realiti yg mesti aku tempohi.. :') At first, aku mmg agak awkward dgn life changes yg berlaku dlm hidupku. Yelah, kena dropbatch. Suddenly jupe org2 baru. Hanya 3 kelas seminggu. Masa aku masa lapang aku masa tu mmg byk sgt2.. Tapi alhamdulillah, aku dah boleh suaikan diri slow2. Fasa ni, tak byk sgt masalah yg aku tempohi. yelah, hampir sepanjang waktu aku duk lam bilik je kot. Elak masalah. Senang. haha. Dan alhamdulillah, mmg slow2 aku dah dpat trima dan redho pada takdir yg Allah dah tentukan padaku.. Kemuncak fasa ni ialah the last day of the final. Pergh, mmg bahagia giler masa tu ! Sbb aku tahu, aku dah bebas dari sem 1 ! Sangat bahagia. Dan yang paling penting, maths aku berjaya dpat A ! Physic plak dpat B+.. okay laa tu, ade jugak peningkatan. hehehe. konklusi pada fasa ni ? hhmm.. kawan2 aku takdelah rmai sgt, aku lebi rpat dgn kawan2 yg sama2 dropbatch je sbnrnye. Tapi ada jugak aku try berkawan dgn budak2 batch 9. Selain tu, apa ea yg aku dpat dari fasa ni ? haha. ntah lah. Tapi menurut aku, fasa ni fasa neutral. Tak byk sgt pahit. and tak banyak sgt manis. Just, OKAY.. Dan sekarang, aku hanya menunggu tahun 2015 menjelma utk masuk ke sem 2 dan mulakan hidup baru.... ^_^


baiklah, ketiga-tiga fasa di atas
adalah fasa UTAMA life aku time 2014 ni.
ade jugak fasa2 sampingan.
antaranya ?

kisah banjir.. yup, baru je crite hari tu.
and then ape lagi ea ?
pasal kisah cuti ku, pun ade crite skit2..
takpe, disebabkan aku rasa terlebih rajin skrg ni,
meh, aku konklusikan sdikit tntang cutiku 3 minggu ni.

okay. aku tak sangka cuti aku berlalu begitu cpat.
byk perkara yg aku tak sempat nk buat.
tapi takpe. at least ade jugak yg aku buat kan?
alamak. ape bde yg aku dh merapu ni ? -_-'

okay. sory. dah mcm kering dh idea nk menaip. haha
so, mcm tu jelah... skrg cuti dh nk habis.
esok Khamis.. lusa plak Jumaat.
and i'll be going bck to Melaka on Friday.
so, next update ? mungkin kat Melaka kot.
before or after class, i'm not sure.
kite tgok je nnti k... inshaa Allah.

 sebelum aku proceed utk acara kemuncak,
*amboii, acara kemuncak ? apa yg aku merepek ni ? haha
jom, kite tgok dulu keseluruhan blog aku tahun ni.

baiklah, tahun ni post dah semakin berkurang.
tahun lepas 31 post smua skali.
tahun 2014 plak 29 post (trmasuk post ni)
okay, tak byk sgt perbezaan.
tapi aku kene tingkatkan lagi usaha utk 2015.
kene update byk2 skit post.
biar blog kesayangan aku ni lebih 'hidup' . hehe

jom, kita teruskan pada acara kemuncak :





Dear 2014,
sorry to say, 
aku sbnrnye tak brape sayang dkat kau.
bhahahaha. kejam giler ayat >.<
sorry tau. aku just suke fasa pertama jer.
fasa kedua and fasa ketige tak brape best.
so, tak byk kenangan manis kita bersama wahai 2014.
bila kau nk pergi, aku tak rasa sedih pun.
malah, aku rasa happy nk halau kau jauh2. wakaka
*okay. kenapa ayat aku kejam sgt ni ? :(
sorry again. aku tak bermaksud nk guriskan
hati kau, wahai 2014..
walau apa pun, thanks atas segala pengalaman.
yup, walaupun byk pengalaman pahit,
at least pengalaman pahit yg berlaku tu,
byk jugak bagi pengajaran kat aku kan?
thanks for all those pengalaman.
thanks sbb dh mematangkan aku (sedikit)
oh, lupe aku nk crita !
yang paling penting, thanks sgt2 sbb
dh melalui dgn aku usaha kuruskan badan!
yup, bde ni lah yg paling membahagiakan aku.
mmg bde ni lah yg dpat konklusikan 2014.
2014, tahun di mana akhirnye aku dpat turunkan berat badan!
bukan sedikit. byk jugak aku turunkan.
thanks 2014, sama2 bantu aku turunkan
sebanyak 15kg.. inilah bde yg paling membahagiakan !
*hihi. at least ade jugak perkara 2014 sumbangkan pada aku :P
so.. yeah... goodbye FOREVER, 2014..
kita mmg takkan berjumpe lagi..
but all our memories, tetap akan kekal...
goodbye.... Rest in peace... ^_^





Assalamualaikum
and hello there, 2015 !
i really like odd numbers. 
and you, 2015,, you are one of the odd.
2013 adalah yg paling manis setakat ni dlm hidupku.
ku harapkan, kau pun dpat jadi semanis itu.
atau mungkin lebih manis dari 2013. hehe..
anyway, dear 2015....
please be good to me.
aku tahu, lebih byk cabaran yg akan mendatang.
aku dh nk start sem 2 dah. and sem 3.
dan seterusnya pergi ke India, Inshaa Allah.
semuanya bersama 2015....
i'll try to enjoy every moment of the year.
i'll try my best to keep away all the negatives.
and try to be a postive person. i will try. Inshaa Allah.



 #Alhamdulillah
 

Tuesday, December 30, 2014

Kesedihan



Assalamualaikum.

okay. my eyes are red right now.
why ? coz aku bru je habis nangis.
kenapa nangis ? hurm...
sebab tu lah tajuk post kali ni ialah :
kesedihan.

Sejak dua tiga hari ni aku asyik rasa sedih je.
rasa sunyi.. rasa kosong.. rasa sedih and kecewa.
aku cuba rilekskan diri…
dan cube bertanya pada hatiku yg sdg rawan,
kenapa sedih ?

setelah beberapa kali lah jugak aku ckp sorang,
last2 aku rasa aku tahu knape aku sedih..
Hhmmm..
berikut merupakan antara factor kenape aku sedih :

pertama… aku sedih sbb 2 hari lagi aku leh enjoy
kat rumah aku at Kemaman ni..
yup… cuti hanya tinggal 2 hari je lagi.
then Jumaat ni aku kena bertolak ke Melaka dah.. 

kedua.. kesedihan ni berkaitan jugak ngan kesedihan ptame.
okay. Aku sedih sbb cuti nk habis.
and aku rase cam byk lagi bde aku tak buat lagi.
contohnye ?

Err.. dlm masa 3 minggu ni aku lgsung x sentuh mesin jahit aku.
sedih giler. Pdhal aku nk menjahit !
tapi ntah kenapa, rase cam takde mood je nk jahit.. 

selain tu, novel baru sebuah yg aku dh khatam.. -_-
pdhal kalo cuti 3 minggu, at least biarlah 3 novel. Hihi
tapi, bru satu novel aku berjaya habiskan. Haish.
nnti balik kolej, mane ade masa dh utk baca novel.  hurm

movie pun sama jgak. aku nk tgok movie byk2.
tapi tak kesampaian.
one more thing is masakan.
yup. Aku teringin sgt nk try cari mcm2 resipi
baru dari google or buku resipi and
nk try masak and mkn byk2 ! hehe
tapi malangnye tak kesampaian.
bru 3 resipi baru yg aku dh try.
padahal aku aim nk lebih dari tu… haish.
tak kesampaian. 

ape lagi ea yg tak kesampaian time cuti ni ?
tu je lah kot….
so mcm.. sedih doe.
apa yg aku nk buat time cuti tak tercapai 100%.

so, ape sbnrnye punca tak kesampaian tu ?

hurm.. ntah lah… tak cukup masa kot ?
lagipun zaman skrg nie, masa cpt giler kot berlalu.
rase cam baru je smalam aku smpai Kemaman.
skrg ? tetibe dh nk balik Melaka dah.. haish.. 

selain tu aku rase mungkin banjir adalah faktornye.
byk bde yg aku nk buat, jadi terhalang.
takpelah. At least ade jugak pengalaman yg
menyeronokkan during banjir tu kan ? 

ok, skrg aku nk sentuh skit tntang perkara ketiga
kenapa aku rase sedih semacam sejak akhir2 ni.
It’s about my mom.

I don’t know why,
this lately aku rase hubungan aku ngan mak aku
lain mcm je.. 
rase cam dingin semacam…

kekadang aku rasa cam..
mak aku menyampah sgt ngan aku.
aku rasa cam dia tak suke aku ade kat rumah.
mungkin dye lebih suke kalau aku jauh..
jauh dekat Melaka tu hah . hurm.

ntahlah…
aku tak tau nk explain cam mane.
sbb bende ni aku je yg rasa.
tapi.. tak elok lau crite pasal ibu kite yg bukan2 kan?
guane2 pun, she’s my mom.. and I have to respect her.



so erm… what else ?
tu je lah kot..
mainly reason aku sedih ialah
sbb nk balik kolej… hurm

oh, lupe nk luah satu lagi perkara.
aku bukan sedih je pasal kolej ni,
aku berdebar + takut jugak tau..
why ?

yelah… dah msuk sem baru kan. Sem 2.
nnti mesti byk giler stress yg akan menimpa.
dah laa aku dh 4 bulan rilek2.
ni, tetibe life aku akan jadi busy giler.
hurm.. mesti sokmo stress nnti.. 
takutnye… >.<

Life changes.
guane2 pun, aku kene hadapi jugak .
aku kene bersedia fizikal dan mental.
mampukah aku ?

Okay. Stop thinking negative Sab.
you said you’re sad.
you’re scared of the stress and all stuff.
right ?

okay now. please, remove them all away !
don’t be sad anymore. Remember ;
La Tahzan.. Innallaha Ma Ana..
Don’t be sad.. Allah is always with you, Sab.

why you should be sad?
tomorrow is the last day of Disember.
which means the last day of 2014.
why you want to ended up your 2014 with sadness ?
don’t be stupid .

please. smile.. try to be happy.. 
enjoy your moments at home..
enjoy your new year with your family.. 
be thankful to god for each moment you have now.

and about your college ?
don’t be so worry. you will stress for nothing.
believe me..
just keep in your mind, that you’re strong.
you can face this !
you can face all the challenge in your life.
just believe in yourself okay…

and don’t forget,
always remember Allah…
He is the only helper that can help you.
in everything !
pray Sab.. pray and ask from Him.
Inshaa Allah, all is well… :)

Thank you…
I’ll try……..
 

Monday, December 29, 2014

Kisah Banjirku 2014



Assalamualaikum..

yup... banjir..
ni dah kali ke-3 dah aku post pasal banjir.
banjir 2012, banjir 2013 and banjir 2014..
nampak gayanya, mmg tiap2 tahun ar banjir.. :(

okay, sepertimana yg diketahui oleh semua,
tahun 2014 mmg berlaku banjir yg sgt teruk.
biase nye bile akhir2 tahun cam ni,
pantai timur je kerap berlaku banjir.

tapi tahun nie...
byk giler kot negeri yg terlibat dgn banjir.
at first hanya terengganu, pahang and kelantan.
then suddenly, KL, Perak, Kedah, Johor..
and byk lagi lahh...
sorry ye, name2 negeri aku tak pasti.

so mcm.. wow.
kenape teruk sgt banjir kali ni ?
smpai almost satu malaysia yg kene banjir ? :(

setakat ni apa yg aku perhati,
kelantan lah yg paling truk.
paras air banjir sgt2 lah tinggi woi.
so mcm kesian sgt dkat mereka.

apa yg aku tahu, banjir kelantan tahun ni
lebih kurang sama cam Kemaman tahun lepas.
apa yg sama ?

kemaman tahun lepas, kitaorg lgsung tak prepare tau.
kitaorg tak tau pape. tetibe je banjir besar.
so, mereka di kelantan mcm tuu lah tahun nie.
lgsung tak prepare. smua kelam kabut.

for kemaman ?
alhamdulillah... kitaorg smua dh prepare.
mklum lah, dh ade pengalaman kan.. hihi

so, apa kisah banjirku tahun ni ?
meh story morry dikit....



23/12/2014
masa ni dah byk dgr cerita pasal air naik.
byk kawasan2 dah dinaiki air.
tapi alhamdulillah, Mak Chili blum lagi..
so waktu ni ayah aku just suruh kitaorg kemas2
and standby... tapi aku ?
aku tak kemas pape pun.. hehe.. malas lah.. >.<


24/12/2014
air dah mula naik di Kampung Mak Chili. 
and yup... depan gate rumah aku
pun dah byk air bertakung...
longkang smua penuh dgn air...
jalan pun dh dipenuhi air yg melimpah dari longkang.
masa ni air sgtlah cetek. TAPI..
mmg ini lah permulaan banjir.
slow2 je dia naik....
so, kitaorg pun buat keputusan utk pindah.
kelam kabut aku kemas brg2..
aku just amik bju utk 4 hari gune.
then barang2 seperti charger phone,
deodrant, bedak and smua brg keperluan..
then sblum kluar umah,
sempat gak aku kemas skit brang2 lam bilik aku.
letak brang2 penting kat tmpat tinggi.
takut air masuk lam rumah... :(
then kitaorg pun kluar lah dari rumah..
masa ni hujan tau.. tiap2 hari hujan, tanpe henti.
kitaorg pun trus menuju ke rumah sepupu aku, Athena.
dekat area rumah Athena, alhamdulillah
mmg air tak naik kat situ..
tapi area rumah nenek aku, mmg naik air.
nenek aku kan bru baik stroke. dye takleh jalan.
so, JPAM dtg utk selamatkan nenek aku
yg terperangkap lam banjir..
alhamdulillah, nenek aku selamat dipindahkan
di rumah Athena..
sepanjang hari kitaorg lepak2 rumah Athena..
bila mlm menjelma,
kitaorg pun pi klinik ayah sy.
bermalam kat situ.. hehe..
tak selesa. tapi nk buat cam mane...


25/12/2014
it's christmas.. haha.
and yup... nothing special...
apa yg kami tahu, air semakin naik.
aku tak tahu ape yg berlakku kat rumah aku.
sbb kitaorg lgsung tak pergi
but dgr2 crite dari org,
air di Jalan Nyatoh tu dh smpai paha..
alhamdulillah, as you all should know,
rumah aku tinggi skit drpd rumah2 lain kt kawasan tu.
so, masa tu mungkin air just msuk smpai tangga kot.
and as usual, kitaorg lepak kat rumah Athena the whole day.
yup. mlm tidur kat klinik.
pagi pergi lepak rumah Athena smpai mlm..


26/12/2014
air dah berhenti naik.
air berada pada paras yg sama..
tak naik, and tak turun..
mungkin jugak ada yg turun skit2..
hari ni hari Jumaat,
so kaum Adam as usual pergi solat jumaat.
nothing special.
kitaorg still lepak2 rumah Athena..
smpai malamm...


27/12/2014
hari keempat kitaorg berada di rumah Athena.
ini bermksud dh 4 hari jugaklah kitaorg kluar dri rumah.
how's my house ? i'm not sure..
but dgr kata, air dh makin surut...
pada hari ni, kitaorg diinvite ke satu majlis naik rumah.
oh, lupe nk bagi tahu, cuaca hari ni dan smalam agak baik.
smalam tak hujan. tapi still mendung.
but hari ni, matahari dah mula memancar.. alhamdulillah.
petang, around kul 5.30pm,
my dad, my mom, my bro and me sama2 decide
na pergi check rumah...
alhamdulillah, dh byk jalan yg boleh lalu.
air dh byk surut...TAPI.
Jalan Nyatoh masih lagi ada air.
namun, kami sekeluarga cube mengambil risiko
utk meredah je air banjir ni..
masa kereta tgh jalan menuju ke rumah,
air semakin lama semakin dlm..
and ade sedikit air yg dh termasuk lam kereta !
pergh. bahaye giler kot..
bile2 je kereta boleh mampus tgh jalan.
kalo kereta mati, mmg habislah kitaorg.
tersekat di tgh2 jalan yg banjir tu.
but alhamdulillah, naisb baik kitaorg slamat smpai umah. :D
and then, kitaorg pun kemas2 lah rumah.
and cuci2 akit dpan rumah.
byk sgt kotor2 kesan banjir... huhu
and yup... kitaorg dh start stay rumah.. smpai hari ni.. :)


konklusinya ?
alhamdulillah.. banjir di kemaman tahun ni
tak seteruk tahun lepas..
tahun lepas mmg sgt dasyat and sgt teruk.

tahun lepas air banjir msuk skit lam rumah.
but tahun ni tak masuk. just depan rumah je.
dkat tangga beranda.. )

tahun lepas, kitaorg tak prepare.
smpai2 kitaorg terperangkap lam rumah.
terpkse naik bot utk selamatkan diri.
but tahun ni alhamdulillah,
awal2 dah larikan diri.. hehe

oopss. lupe nk crite pasal kucing.
tahun lepas kitaorg bawak Snowy.
tidur sama2 kat klinik.
tahun ni disebabkan Snowy dh ade anak 3 ekor,
kitaorg takleh nk bawak.
so, terpkse tinggal je sume kucing2 kat rumah.
but alhamdulillah, mereka survive.. ^^

tahun lepas kitaorg stay kat klinik almost 24jam.
but tahun ni kitaorg bermalam sahaja di klinik.
pagi, tgh hari dan petang, lepak di rumah Athena..

so.. mcm tu lah critanya..
4 hari 3 mlm kami tiada di rumah kerana banjir.
pape pun, aku rasa pengalaman banjir tahun ni best jugak.
why ?

first sbb aku dpat lepak rumah Athena.
so, byk sgt masa aku dpat luangkan bersama dia.. <3
yelaa, bukan snang tau kitaorg nk lepak lama2..
nnti masing2 busy, susah dh nk jupe.. hurm.

kedua, sbb tahun ni aku byk jalan2. hehe
jalan2 kat bandar ade laa skali due.
tapi jalan2 dkat skitar rumah Athena tu,
boleh dikatakan tiap2 petang... sronok kot. hehe

ketiga sbb aku leh makan banyak2 !
waddehel ? haha...
lupe nk crite...
dkat rumah Athena kan,
kitaorg ni asyik makan, makan, makan je !
ibu Athena slalu masak byk2.
and kitaorg dipaksa makan ! hehe
alamak. gemuk laa aku lau cam ni.. haish

and, ape lagi ea yg best ?
tu jelah kot.
and byk lagi...

so, kesimpulannye...
alhamdulillah...
aku bersyukur sgt sbb banjir kali ni tak teruk.
aku bersyukur sgt sbb bekalan makanan mencukupi.
(sbb tahun lepas, mmg susah dpat bekalan makanan)
aku bersyukur sgt sbb dpat mengeratkan hubungan bersama keluargaku.
aku bersyukur sgt sbb takde pergaduhan teruk yg berlaku (mcm tahun lepas)
and yg paling penting, aku bersyukur sbb ada elektrik
dan jugak WIFI ! hehe
giler, susah kot nk hidup tanpe internet... :P

so... begitulah kisahku kali...
when i think back, i was like..
luckily i'm on a sem break .
if i'm at college, for sure
i'll be worrying about my faamily.
but now, i'm here.
so, there's nothing to worry about.
and i can feel and have this experience
together with them... ^^

okay... done typing...
sblum aku habiskan. jom tgok gambor sedikit...


 Area Kampung Mak Chili



 Area Taman Gong Pauh
(my nenek's house)


Bandar Chukai, Kemaman..



Depan gate rumah aku..(gmbr semalam)



 Athena, Sabryne, Balqis
photo was taken during majlis kenduri naik rumah..



me and her.. cousins.. best friends..
thanks for all..
seronok dpat luangkan masa lama2 ngan awk..
love you dear... :-*




Memories..


Monday, December 22, 2014

Me and Food



Assalamualaikum..

okay... aku ade byk nk story hari nie.
*ceyhh. mcm byk sgt. pdhal bukan byk mane punn

so, story mane nk mula dulu ye ?
story tajuk post ni ke,,
or story life update ?

baiklah, aku mulakan dgn life update dulu lah.
yg terbaru...
pasal hari nie....

sbnrnye aku baru balik dri skolah tadi.
say what ?? skolah ???

yup... skolah aku lah..
SID... :')

actually aku pergi teman adik aku.
dye amik result PT3 dye hari nie..
cop. natang ape PT3 tu ? -_-"

okay, bagi yg tak tahu,
PT3 tu dye mcm PMR..
tapi lagi susah... sbb soalan smua aras tinggi.

so, hows the result ?

hhmm.. budak yg dpat straight A 2 org je kot.
sedih giler... so, adik aku plak ?
dye dpat 5A je...
but pape pun, alhamdulillah lah.
sbb at least dye leh naik pentas.. ;-)

haahhh... aku masih ingt lagi time aku amik
result utk PMR dulu2... <3
bahagia and bersyukur sgt aku dpat straight A.. :')

okay. stop flashbacking about my PMR result.
er.. now lets continue.

so, lpas amik result tadi,
kitaorg pun gi mkn2 sat..
then balik umah.
then skrg aku tgh typing utk bloggie. hehe

sebelum aku proceed,
aku just nk crite skit pasal
what happen at the school just now .

okay. aku rase bahagia sgt2 sbb dpat pergi skolah.
and yg paling penting,
aku dpat jejak kaki masuk kelas 5 Jazzar !!
omg. nostalgia giler kot blok D tu.
rase nk nangis je lalu kat kelas Jazzar and Rusyd.. :')

then , seperti yg dijangka,
of coz, i will take pics
and selfie as much as i can. hehe
gmbr ade, tapi malas ar nk post lam ni.. :-P

and then ade laa jugk aku jumpe
cikgu2 aku dulu..
tapi tak ramai pun tadi.
but ape pun, alhamdulillah lah.
dpat jupe mereka and yg paling penting
dpat jupe SID and 5 Jazzar... :')
hope i can met them again one day
before i go to India.. inshaa Allah.

so, next story.
sblum aku proceed pada topic post,
aku nk throwback skit tentang hari tu.

baru ni, Selasa, Rabu and Khamis
my family and i went to Putrajaya..
we went there bcoz my dad got some kursus there.


best ke melancong ?
er.. ini melancong ke ?
aku tak rase pun aku melancong. -__-
why ?

bcoz sepanjang hari me, my mom and my bro
duk lam bilik je kot.
tak pergi mane2 pun.

and u should know that putrajaya is soo boring.
kosong giler kot.
nak cari shopping mall pun susah. haish

actually the plan was,
kitaorg patut balik kemaman khamis malam.
then suddenly the plan changed.
so, we went to KL on Thursday.
lepak2 KLCC sat...
then on Friday morning bru bertolak
balik kemaman... ;-)

 actually byk gak gmbr aku snap
dkat KL and putrajaya.
tapi mls ar letak sini.
hehe.. sorry ! >.<

so now ?
lets get to the topic of the post today.
me and food.
ade ape dgn makanan ? hurm.







sejujurnye...
dah seminggu setengah aku ade kat kemaman.
and dlm tempoh masa tersebut,
serious aku ckp....
aku mkan BANYAK giler !

okay. aku tak tipu.
aku makan terlalu byk.
melebihi yg spatutnye.

kalau dulu sblum aku masuk kolej,
biasanye pagi aku mkn bde ringan mcm roti or biskut.
tgh hari plak nasi 1-2 pinggan.
mlm plak mkn ringan2 je..

tapi skrg ?

pagi mkn nasi 2 pinggan.
tgh hari mkn 3-4 pinggan.
malam plak mkn 1 pinggan.

 OMG.

and you know what ?
berat aku dh naik 4kg.. T_T
shit. sedih giler doe.

dulu kalau kat hostel,
nk turunkan 4kg amik masa dlm 1 bulan kot.
but now kat rumah, satu minggu je, dh naik 4kg.
stress... sedih... kecewa ! >.< :'(

so what's the prob actually ?

ntah lah... aku rase cam desperate kot.
sbb dulu susah giler nk makan sedap2 kat asrama.
bile balik rumah ni,
kdg2 kluar mkn ngan family,
and then umi aku masak sedap2 lagi..

so, makanan yg sedap2 semuanya
keliling aku... aku tak dpat nk kawal nafsu aku.
sedih ar.... :(

aku ingat nk try diet. *eleh
tapi skrg ni aku dh tak tahu
ape itu erti D-I-E-T . -__-"

so... begitu lah critanya.
skrg aku stress.
sbb aku takut aku gemuk balik mcm dulu. :(
tak mau tak mau tak mau !
aku nk kurus.. :( aku tak mau gemuk.. hurm

tapi kan...
tadi mase pegi skolah,
hampir sume ckgu2 tegur aku.
dyeorg ckp aku dah kurus + slim. hehe
maluu aku dibuatnye... >.<

so, mksudnye, aku belum gemuk lagi.
ade harapan lah aku kawal skit pemakanan aku nie.
tapi .. aku rase aku takkan mampu kawal.
hurm. takpelah.

nmpknye terpkse tungu balik hostel
bru aku sambung diet aku. hihihi
skrg, aku nk enjoy je segala jenis makanan !
ohh yeahhhhhh >.<


kbye. thanks for reading.
ohya, before aku sudahkan post ni,
just nk gtau,
yang aku sbnrnye tak brape sehat.
dah sminggu aku batuk2. truk kot.
tak penah kau batuk truk cam ni.. :(
dah laa aku tak mau mkn ubat.
makin teruk jadinye.
asyik gatal2 je takak ni.. hurm :(

k.. done typing.
tolong doakan semoga aku cpat sembuh ye.
and doakan moga aku slim and kekal cantik. hehe. >.<
k thanks. tata... mmuah ciked. :-*


Sunday, December 14, 2014

At Last, Home Sweet Home !




Assalamualaikum..

hai ! alhamdulillah...
skrg ni aku ade kat rumah dah..
my lovely Kemaman <3

so, ape crite ?
ape bende yg aku nk update lam
post kali ni ?

err.. tak banyak sbnrnye..
nk crite skit2 je.. huhu.

okey, meh crite dari A hingga Z..
kali terakhir aku update, ialah pasal
final exam.. *kalo tak silap arr

okay, so how was it Sab ?
alhamdulillah.. so far so good.. ceyh. haha
tadelah.. just everything was okay la..
exam math alhamdulillah...
physic pun okay jugak.
cuma utk physic, ade 2-3 soalan yg agak payah.

ala, Sab... biase lah.. exam kan..
tade yg senang lam dunia ni ~

yeah.. i know.. 
but for physic, sometimes the questions are so weird.
haha... you want to know what i mean ?

okay... baru ni lam exam physic,
soalan dye tanye pasal nyamuk. -_-
yup... nyamuk.

nyamuk terbang pade frekuensi 5023hz,
jika anda dgr frekuensi sebanyak 3047hz,
adakah nyamuk itu menghampiri anda, atau
nyamuk itu bru sudah hisap darah anda, then
dye nk terbang menjauhi kite.

i was like...
what the hell ?
frekuensi nyamuk ? perlu ke tanye bde cam ni -_-
and soalan dye merapu kot. ntah pape.

bukan ni je,
byk lagi lah jugak soalan pelik2 yg aku pernah dpat
utk physic dkat kolej life nie.. hurm -__-
sbb tu lah rmai sgt org fail physic.
tgok ar soalan dye, tanye ntah pape je.
boleh je aku bg contoh lain kt sini,
tapi malas ar....... hhmm

okay.. so, on the day of finals,
ade jugak aku snap some pics with my friend.
ingat nk post kat sini.
tapi malas ar . hehee

okay, so last paper aku ialah pade hari khamis.
and on that day itself,
after i finished my exam,
aku turun lif je,
family aku pun bru smpai kat kolej. hehe
mmg tepat pade masanye !

what ? family kau dtg melaka hari khamis ?
awalnye.. biasenye kan your daddy only
free on friday ? and biase nye kau mmg balik
hari jumaat kan ?

ooo.. about this, aku tak pasti lagi aku
penah crite ke tak dkat post lepas,
but its okay. aku crite jelah. hehe

mcm ni. sbnrnye my dad ade kursus 2 hri kat KL.
hari Selasa and Rabu... so, Rabu mlm tu
dye bertolak lah ke MElaka.

ala, KL ngan Melaka tadelah jauh sgt kan.
so, mlm rabu tu dyeorg spend 1 night dkat melaka.
esokkan nye (Khamis), lpas aku habis exam,
dyeorg trus mai lah pick aku...

so at that time aku tak balik kemaman lagi.
aku pi mydin sat. beli brg2 hostel.
lepas dah beli sume,
baru lah aku pi balik hostel,
then wat turun sume beg aku.
then bermula lah perjalanan kitaorg balik kemaman. :)
mase tu tak silap aku kul 2.30pm.

then mase nk dekat2 maghrib,
kitaorg smpai Kuantan..
then we decided nk lepak2 Kuantan sat.
fuh, mmg dh lame bebenor aku tak pi jalan Kuantan!

so, kitaorg pun lepak ar kat east cost mall.
dgr kata, ade byk perubahan yg berlaku.
so, saje lah.. jejalan kat situ.
tade ape yg menarik punn.. ~
then balik lah kemaman.. hehee

meh, tgok gambor skit...
gmbor makanan jelah ye.. hihi
malas nk letak gmbor sendiri.. :P



Fish & chips...
Dinner at The Manhattan Fish Market


 Big Apple Donut


Spaggheti Carbonara 
Dinner at Secret Recipe


okay. speaking of makanan...
you know what...
bru je seharian aku spend masa ngan family aku..
trus berat badan aku naik 2kg !
yup... 2 kg naik... dlm masa sehari je ! :'(

sejujurnye, mmg... hostel adalah tempat terbaik utk diet.
yup.. and alhamdulillah, dh byk aku berjaya turunkan berat badan.
tapi...... bile dgn family jer,,, hurh !
jangan harap aku mampu diet ! >.<

mane boleh aku tahan tgok masakan mak aku. hurm.
aku skrg nie tgh duk stress kot.
bru sehari dh naik 2 kg.
aku cuti 3 minggu kot !
cam mane lah keadaan aku nnti before balik kolej >.<
haish..... tak terbayang... :'(

i think i just need to kawal my nafsu makan.
but its a bit hard lah...
hhmm... ntah ar !
bior jelah op... makang jelah byok ane pun.
nok gemok pun, gemok jelah.. haha
nnti balik asrama, diet mula... -..-"

okay. aku rase post aku kali ni cam boring lain mcm jerp.
hurm... tade idea nk story ape...

err... ape lagi ea .
owh, sblum aku habiskan post aku kali ni,
aku just nk ckp,,

alhamdulillah... aku rase bersyukur sgt.
sbb kali ni, first time aku dpat bercuti dgn tenang.
why i say this ?

because.. kalo perhatikan sblum ni,
masa ngan batch 8, cuti 2 minggu je..
and tu pun mase aku balik,
aku tak dpat menikmati cuti aku.
sebab ? risau about result exam.
and ingat tak mase aku balik cuti raya kedua ?
tak syok kot... :(

and cuti setelah itu plak, byk yg diiringi dgn stress.
mcm2 stress ar...
so, kali ni jelah aku cuti dlm keadaan yg 'kurang' stress.
haha. nok kate tadok stress, dok jugop... :P

so, ape yg aku plan nk buat time cuti2 ni ?
hurm... i'm not sure lah....
nk diet ? mustahil...
bercuti / melancong ?
lagi lah mustahil kot... -_-
 reunion ngan kwan2 ?
hhmm. sume busy. cuti lain2.. :'(
aku ingt nk start menjahit balik.
tapi rase cam,, malas giler ar..

yg aku tau skrg nie,
hanya lah layan fon,
layan internet,
layan game COC..

oh yeahh.. seriously.
aku ketagih kot dgn game COC sejak akhir2 nie.
hahaha...

klah... done typing...
lepas ni nk tgok movie ar.
tak pun main game ngan adik aku.
tak pun bace novel... err.
whatever ~

okay. sorry for this boring post ! :(
anything new and interesting,
i'll try my best to update it here okay ?
bye2 ! mmuahh ciked... :-*





p/s : Alhamdulillah.... akhirnye aku dah habis Sem 1 !! :') Lega tak terkata....