Saturday, November 8, 2014

Quaker Oats

Assalamualaikum..

hello and hai !
apa khabar smua ?
dah makan ke blum ?
hehehee..

hari ni, aku nk update post lain drpd yg lain.
aku nk promote skit tentang quaker oats ni. hehe
kononnye mcm food review laa ni. ihikss

but wait.
before i proceed with this,
i'll just insert some life update about me.

okay, skrg ni aku ade lebih kurang mcm 1 week holiday.
er, actually ini bukan oficial holiday punn..
bcoz, my math tcher dye takde for 1 week.
and you know kan, i mmg takde kelas lgsung slain maths.

so, secara tak langsung,
i got 1 week holiday lah..
actually i thought of going bck home.

tapi... after this week i got exam.
so, malas ar balik Kemaman.
if balik umah, mmg komfem tak study.
percayalah...... -__-'

okay, second thing i wanna update is
semalam, 7/11 aku jatuh sakit secara tetibe.
i dont know why, just suddenly
aku rase cam lenguh2 and tetibe aku rasa sejukk giler.
terketar2 and menggigil-gigil seluruh badan.. :(

badan panas sgt. pening kepala.. and mcm2 lagi lahh.
last2 aku call my mom and dye pkse aku mkn ubat.
haish... paling benci mkn ubat.. >.<
actually ubat tak baik kot utk tubuh bdan.
tapi nk wat cam mane. smalam mmg emergency.
terpksa makan... then hari ni,
alhamdulillah... i felt much better... :)

harap2 aku sembuh sepenuhnye lahh..
risau jugak kalo demam denggi or whatsoever..
dah laa aku sorang2 je kat asrama ni.
if pape berlaku, susah... xde sape leh tolong.. :(

ok lah. dh pnjg sgt bercerita.. -..-
lets get to the topic.. hehe

_______________________________________________________


Quaker Oats...
sebut je benda ni mesti semua orang rasa cam geli
and nk muntah kan ?
boleh terbayang rasa pahitnya...

aku yakin, semua orang pasti tahu
tentang kebaikkan dan khasiat quaker oat ni kan ?

aku malas lah nk crita panjang..
just ringkaskan,
quaker oat atau apa jenis skali pun oat meal,
sgt baik utk kesihatan sebab
oat ni dia boleh serap kolestrol dlm badan..

kolestrol ni bukan boleh kira sgt pun..
ingat org gemuk je ke byk kolestrol ?
kadang2 orang yang kurus kering pun,
tinggi kolestrol nya tau !
so, tak boleh main2 k..

banyak effect teruk kalau kolestrol tinggi lam badan.
contohnya, heart attack, obesiti dan sebagainya lah..
if nk tahu lebih lanjut, just google k..
byk article berfaedah tentang smua ni.

so, tujuan aku post pasal quaker oat ni sbnrnye
nak bagi idea skit2 cara nak suka oatmeal ni.
in other meaning,
nak bagi lah skit tips2 and resipi utk buat
kita enjoy makan oatmeal.. ^^

okay, aku mula mengamalkan oatmeal tahun 2014 ni..
masa awal tahun..
tujuan utama aku , of coz sebab nak diet.. hihi

masa first time dulu2,
aku slalu makan quaker oat yang perisa coklat..
aku sbnrnye tak tahu plak quaker oat ada perisa coklat.
bila dpat tahu tu, apa lagi, trus beli and try lah.

so, bila dah cuba tu, rasa cam.. hhmm.
okay jugak... rase dye tadelah truk sgt..
sbb perisa coklat kann.. hehe. so, takdelah pahit sgt.
nak kata sedap tak. tapi just, okay2 lahh.
terpulang pada setiap orang yang makan lah. ;-)

meh tgok gambar sat.....







okay, so lepas aku dah start college life,
aku kan duk kat asrama je...
so, aku start makan bde ni tiap2 pagi..
yup... tiap2 pagi kecuali hari Sabtu.. hehe

lepas dah lama makan perisa coklat,
aku pun try laa perisa milky delight and fruit bites tu.
so, mcm mane ? sedap tak ?

alhamdulillah... sedap jugak.
milky delight tuu dye mcm ada susu lah..
rasa dye ringan je...
tapi ntah lah, bila aku mkn,
aku tak rase pun mcm susu..
rase cam jagung je.. haha. ntah.

yang fruits bites tuu plak,
dye ade buah strawberry and blueberry lam tu..
actually aku tak suka tau.
tapi aku just paksa diri utk makan. haha
tapi, okay jugak rase dye. tadelah truk sgt.
ada rase manis masam2 cam tuu..

so, sesiapa yang nk diet or nk turunkan berat badan tu,
dipersilakan try semua perisa ni k...
utk mengelakkan kebosanan atau rasa muak,
try laa buat cam aku ni,
aku slalu gilir perisa..

hari ni coklat,
esok milk,
lusa buah2...
dan seterusnya... ;-)

okay next........

selain quaker oat yg manis mcm ni,
meh nk promote plak yang bukan manis.
aik ? bukan manis ?

haha... baiklah.....
sbnrnye kan, quaker oat yg pahit gila2 tu pun,
boleh jadi sedap sgt2 tau..
dgn syarat, kena pandai lah olah resipi nya...




Aku tak tau apa beza antara yg merah ngan yang biru..
tapi dua2 sama je, PAHIT. -__-


ok, gmbr kat atas ni ialah
quaker oat yg original flavor..
yang pahit giler2 tu...

sbnrnye kan,
pada suatu hari,
aku ada suruh ayah aku tolong belikan aku quaker oats
yang perisa buah2 mcm aku tunjuk tadi tuu. (fruits bites).

then ayah aku tersalah beli yang ni..
then i was like,, what the ??
alamak.. ni yang pahit punye.. >.<
cam mane aku nk mkn ?
susah2 je ayah aku beli.
membazir btul... :(

last2 aku decide utk buat experiment
terhadap quaker oat tersebut.
and alhamdulillah,
experiment aku berjaya !

ada 2 resipi simple yg aku try buat gunakan oatmeal ni..


PERTAMA

first aku campur 7 sudu oat tersebut ngan air panas.
then lepas oat tu dah berkembang skit,
aku pun tambah lah ikan bilis goreng..
and bawang goreng....
and tak lupa jugak, sedikit garam....
jadilah bubur yang sgt sedap ! :D



bubur quacker oat :
Ikan bilis goreng + bawang goreng

see ? as simple as that !
bukan saje ianya berkhasiat,
malah sedap dimakan tauu..

and lepas tu,
aku cuba plak ubah sedikit resipinya...
and i come out with this :


KEDUA

as usual, 7 sudu oat campur air panas..
biarkan ia mengembang..
then aku campur dengan serunding daging..
and some ikan bilis goreng...
dont forget the salt ! ;-)
siap utk dimakan......





meh aku nak terang skit pasal bubur di atas.
actually kan, bila kita olah resipi oat ni,
time kita makan, kita takkan rase ianya adalah oat.
seriously, bila mkn, rasa cam bubur biasa je kot..

okay, about the ikan bilis goreng.
drpd mane aku dpat ?
aku goreng sendiri ke ??
haha...

tadelah... aku duk lam hostel kan.
nk goreng cam mane..
nmpk tak pic pertama dlm resipi kedua tu..
ada satu balang kaca kat blkg kan ?

haaa... dlm balang kaca tu lah aku simpan
ikan bilis goreng byk2..
yup. yg dh siap dimasak kat rumah,
then aku bawak kat hostel..
alhamdulillah... tahan lama... ^_^

okay, resipi yg aku tunjuk kat atas ni cuma contoh je..
mcm2 lagi kita boleh campur kat dalam tu..
baru ni, aku ada try campur blackpaper skit kat dlm tu.
lagi sedap tauuu.. terasa kepedasannye >.<

if budak2 hostel cam aku ni, boleh laa buat resipi simple
cam ni... but if org yg stay kat rumah,
lagi senang and lagi best..
mcm2 resipi yg kita boleh olah tau..
just ikut je kreativiti and citarasa masing2.. ;-)

okay now,
the last thing yang aku nk promote pasal quaker oat..

if mungkin korang cam takde masa nk buat resipi sendiri.
or malas, or maybe boring.. atau tak cukup bahan,,
korang boleh try ni :






Quaker Oat Instant Multigrain Porridge.

okay, instant porridge ni,
aku baru je beli last week...
and seriously, bde ni sedap gilerrrr wei !
seriously, tak bohong, mmg sedap sgt2..
and anda semua wajib cuba !!

ok, instant poridge ni dye ada 2 perisa..
satu bubur lambuk (sblah kiri)
and satu lagi chicken mushroom (sblah kanan).

ok, dua2 mmg sedap..
tapi, bagi aku laa kan,
yg chicken mushroom tu lagi sedap skit dari bubur lambuk.
tak tau lah... its my taste buds..
if korang nk tahu, try lah sendiri ! :D

okay, sejujurnya,
mmg instant bubur ni lagi sedap dari bubur
yg kita buat sendiri mcm contoh resipi aku kat atas tu.

tapi....
kita kene ingat,
bubur instant ni,
walaupun dia mengandungi oatmeal,
tapi benda ni dia ada MSG jugak.
penambah perisa and all stuff..
sebab tu lah bubur nya sedap giler..

so, sebaiknya, jgn lah kerap sgt makan bde2 instant ni.
takut memudaratkan badan....
so, pandai2 lah ye..

for me,
mcm aku ckp, aku mkn yg perisa coklat, milk and fruits
tu tiap2 pagi... then if bubur resipi sendiri tu,
aku buat mungkin dlm 2 kali seminggu... (if rajin)
yg instant bubur tu plak just once a week... :)

so, konklusinya ?

oatmeal sgt lah baik utk kesihatan.
and seriously, ianya mmg berkesan utk turunkan berat badan.
tapi make sure kena konsisten lah ye.. ;-)

konklusinya jugak,
oatmeal ni sbrnye sedap kalo kita pndai olah.
and tgok pada cara pemakanan kita.. ;-)

actually, byk lagi product oatmeal yg sedap2 kat luar sana tu.
tapi aku malas nk promote yang lain.
aku just promote apa yg aku makan,
and apa yg aku suka ni... hehe.. ;-)

akhir sekali...
ingat, kita diet sbrnye bukan utk kurus,
tapi utk jaga kesihatan badan...
niat tu kena betul... ;-)

okay, thanks for reading this...
selamat mencuba !


p/s : hhmm.. actually kan, aku teringin sgt nk buat satu post tentang cara2 utk kuruskan badan or something like that.. i know, lam internet mesti ada byk tips2 kan.. but i just wanna share apa yg aku buat... and aku nk share pencapaian aku... tapi, ntahlah... tgok ar dulu cam mane.. if terasa rajin, aku share lam blog... if not, simpan jela utk diri sendiri . hehee.. :-P

20 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. share la.nk tau jgk care kurus tu.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaa Allah. Mmg tengah plan nk buat satu post tentang tu. Tapi during sem break nnti lah. hihi. sbb skrg tgh busy skit dgn exams. Time cuti nnti inshaa Allah saya akan postkan satu entry pasal tu. ;-D

      Delete
  3. sy slalu ja amik oatmeal yg merah n biru xde perisa apa2 tu.. x pahit pun. cuma rasa tawar. btw, nak share sikit cara kurus nie, simple ja. jgn makan nasi time malam. breakfast wajib ambik, mkn tgh hari paling penting, mkn petang, then malam baru consume bubur oat. selain dapat mengenyangkan, oat jugak sebenarnya dapat membantu memperbaiki apa yang dah x elok dlm badan kita tu. tp kena istiqamah la. jgn mkn berat2 time malam.kalau jaga mkn mcmtu hari2, perut akan fit, berat akan turun sikit., tp kalau nak lebih awesome, buat la cardio exercise. (cardio tu dah merangkumi semua anggota badan).

    ReplyDelete
  4. Asalamualaikum..terima kasih beri idea mcm mn nk masak oat..kalau tak..spai bila pn tahu..selalu mkn gan susu je..x pernah buat mcm bubur..

    ReplyDelete
  5. Assalam kite Nk tnye skit boleh X.. Kite Amek oat Yg merah ngan biru Tu tapi kite pkai susu Pekat manis.. Boleh X eh.. Rase dia boleh consume kurus X.. Yela Sebab pkai susu Pekat manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... alamak. not sure lah.. Rase nye boleh kot. Tapi make sure jgn letak byk sgt lah.. if sikit tu, insha Allah boleh. yelah, sbb nk bagi sedap kann.. Ataupun boleh pkai alternatif lain dgn menggunakan madu.. Sbb madu pun byk khasiatnye.. lagi bgus drpd susu pekat manis .. :D

      Delete
  6. Saya mkn oat yang merah tuh.. saya campur dgn susu strawbery dutch lady.. sedap.. tak perlu masak atau bancuh panas..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum ... huhuhu saya pun ada masalah yg sama. Suami tersalah beli yg peket biru tu. Dahlah plak saya jenis yg susah nk minum susu dan mknan yg lembik2. Boleh tak adik msg akak di 0125027704 , ajar bgm nk masak yg biru supaya akak blh telan. Seblm ni suami ada beli yg instant. Tu pn paksa2 mkn. Tksh yea adik. Zue @ Ipoh

    ReplyDelete
  8. Akak drp kecik mkn oat ngn sup ayam.. Uhhh my feveret!!! Tmbah kicap cili perghh sedap! Nk mkn ngn lauk pauk biasa pn sedap.. tp klu mkn ngn lauk berkuah la sedap.. tomyam ke.. masak kicap pn sedap.

    ReplyDelete
  9. bagusnya info adik..tak sabar nak merasa oat2 yg berperisa tu..biasa akak beli oats yg plain

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum..
    adik...nk canang crite pun biar laa betul skit adikkk ooiii...
    spnjang akak dok mlahap oat nie..xpnah skali pun akak rse oat yg pek merah biru tu pahit..ok jew...lgpun yg original tu lagi elok dri yg dh cmpur2 @ instant..sekian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf. mungkin awk tak habis baca kot. bawah tu saya dh bagi tahu, instant oat yg sedap tu, ada byk MSG so its not good for health kalau makan slalu.. pls baca balik ye.. ^_^ and yeah, apa yg saya share dlm post ni, hanya pendapat dan idea saya je. sebab TAK SEMUA orb boleh telan oat yg original tu. so tak salah kan sy share pendapat ? kalau org nk ikut, ikut jelah. tapi kalau rase salah, then tak payah lah ikut.. *peace* :)

      Delete
    2. erkk...tapi sy makan yg merah tu pon rasa sikit pahit.. x tau lar mmg pahit ker lidah saya yg pahit..

      Delete
  11. haah, tak penah rasa oat tu pahit. walaupon beli yang merah atau biru. Saya beli yang merah, walaupon biarkan kembang tapi macam dalam gambar awak tu pon hahah rasanya hambar bukan pahit.

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. yang ori biasanye takde MSG.. Dont worry... Pure oat sebenar, baik utk kesihatan ^_^ Cuma rasa jelah mcm hambar skit.. Tak menarik utk ditelan.. hehe

      Delete
  13. salam...sy mkn oat merah n biru tu...tp masukkan oat dlm air teh hijau panas..tnggu smpi kembang then minum jer...tp tmbh gula skit jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhmm.. Gabungan yang menarik ! :D Sebab teh hijau pun baik utk kesihatan... ^_^ Thanks for sharing with us your idea

      Delete