Friday, September 12, 2014

Re-Starting My New Life




Assalamualaikum..

hello and hai !
thank god it's Friday #TGIF
heheheee...

so, memandangkan hari ni hari jumaat,
boleh laa aku duk goyang kaki skit
smbil story morry lam bloggie :-*
(eleh, mcm laa aku sibuk sgt sepanjang minggu)

ok, the tittle of the post today :
"Re-Starting My New Life"

what ? re-starting?
hahaha... what does that mean?
kau igt hidup kau ni komputer ke ape??
nak re-start bagaii -_-

oit... leklu... dok crite agi... haish

baiklah, before i continue with my re-start story,
let me tell a bit about what happened
sepanjang aku menghilangkan diri.. muehehe >.<

byk perkara yg telah berlaku sbnrnye...
memandangkan aku rase rajin nk menaip hari ni,
aku akan crite kannye satu persatu.. hehehe
mohon tabahkan hati utk membaca semua kisah ni ye.. :P

ok, post terakhir yg gua publish ialah pasal luahan hati gua.
itu tade ape pun yg menarik utk diceritakan..
post sblum tu plak, pasal hari raya..

apa yg gua igt,,
gua ade crite, yg gua tpkse balik melaka
hari raya kedua sbb kene repeat exam math kan?

so how is it Sab?
okay tak exam ??

hhmmm....
dgn dukacitanya sy ingin memaklumkan
bahawa sy skali lagi telah GAG*L . :'(

hah?? seriously??
then what happen ??

ok, sbnrnye, kolej aku ni,
system dye agak pelik... err
if seseorg tu dia fail maths utk sem1,
first dye akan duduki satu lagi ujian maths.
utk luluskan . tapi.....
if tak lulus jugak,, dye akan kene dropbatch .

hah? dropbatch tu ape?

dropbatch ni... dye mcm....er
kene turun batch laa..
contohnye, aku ni masuk kolej bulan April..
so, kami semua adalah batch 8..
so, if fail maths, terpkse turun batch 9..
kene tunggu budak2 batch 9 msuk kolej,
and belajar smula maths dgn dyeorg selama 4 bulan.

yup. secara tak langsung,
gua sbnrnye kene ulang balik sem 1,
kene buat balik semua quiz and exam,,
hanya utk MATHS shj...
this is SHIT .

arghhh... sedih kot..
just imagine,
i've been here for 4 months..
already finished my sem 1..
and suppost to continue to sem 2..
but just bcoz of that stupid maths,,
i have to re-take the maths for sem 1.. :'(

sbb tu laa tittle post ni,
re-starting my new life....
bulan April hari tuu aku baru je
start my new life
skrg ni ? aku kena re-start balik.. :'(

seriously, sedih kot..
mcm2 bde sedih yg aku fikirkan.
mcm2 bde negative yg berlaku,
akibat dropbatch ni..
aku malas laa nk sebut satu2..
nnti akan buat aku makin sedih.... :'(

so, utk tidak berasa sedih,
aku cuba pujuk diri aku..
setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya..
Inshaa Allah apa yg berlaku pada aku ni,
ada sbb yg baik disebaliknye..

aku mungkin dh dpat teka beberape perkara
kebaikkan disebalik dropbatch ni..
tapi skali lagi,
aku malas laa nk sebut...
yg buruk ke, yg baik ke,,
biar aku sorang je yg tau...

konklusinya?
actually jauh dlm sudut hati aku,,
aku masih lagi bersedih sbb dropbatch ni
tapi... nk wat cam mane kan..
takkan asyik nk fikir bde2 sedih je..
nnty mcm mane nk happy kan ?

















okay, letak quote skit supaya aku tak sedih.. hehe >.<



okay,
before i continue with the story of my new life,
let me sambung crite about what happen semasa sy sdg menyepi.

baiklah, lepas sy dpat tahu sy dh dropbatch,
mase tuu bulan 8..
pertengahan bulan 8 tak silap.

lpas dpat tahu,
i was crying and crying the whole time
in my room... >.<

then i decided to go back home..
bcoz, budak2 batch baru, (batch9)
akan masuk bulan September.
so mase tu, ade lebih kurang 3 weeks more
sblum kelas start...
so, xkan laa aku nk duduk dlm hostel je kan?
boleh jadi gilerr kot terperap lame2.. >.<

so, akhirnye aku pun balik Kemaman.. :)

Ingat lagi kan, mase cuti sem hari tu,
spatutnye aku cuti 2 minggu right?
tapi sbb kena amik exam,
aku cuti seminggu je.
and raya kedua trpkse balik Melaka.
mase tu aku rase cam sedih and tak puas hati sgt.
sbb cuti skejap giler..

last2, Allah dh ganti dah cuti utk aku...
just imagine, aku baru je duk melaka for 2 weeks,
then balik smula Kemaman for 3 WEEKS !
haha... agak seronok laa jugak.. :P

so, ape je kau buat kat Kemaman for 3 weeks?
any interesting story ?? :)

okay... aku balik hari Jumaat..
and mlm tu jugak,
my mak sedara ade buat kenduri skit..

aik? kenduri ke ?
err. i'm not sure laa...
bukan kenduri tapi mcm,,
majlis naik rumah or sumting... -_-
orang surau dtg and baca2 sumting
and makan2... hehe

and kebetulan mlm tu,
semua ahli keluarga ade..
so, rase mcm raya utk kali kedua plak. hehe
yg paling penting, Athena pun ade!
heheee..
so, kami spupu sepapak semua lepak same2
smbil berselfie same2.. heheee
meh tgok gmbr skit...
*as usual, gmbr drpd instagram..








time ni kitaorg pkai monopod sbnrnye.
haha.. mase tu aku bukan main exited tgok natang tu
maklum lah,, aku tak penah lagi kot
tgok n sentuh monopod live dpan mata.

so, bile dh ade tu,, ape lagi
haha... exited giler ar.
k... jakun giler kot..
memalukan je crite bde cam ni.. -_-'

mlm tu agak byk laa jugak kitaorg snap pics..
but tunjuk skit jelah.. mlas nk letak byk2
nnty serabut.... =P

ok, next story..

during my first week in Kemaman,
aku lebih byk spend mase dgn menjahit.
yup, as you all should know,
aku kan ade join kelas jahit mase nk tunggu result
SPM hari tuu..
so, aku sbnrnye tak khatam lagi kelas.. hehe
sbb masuk belajar awal..

then aku amik laa kesempatan cuti ni,
utk melawat cikgu jahit
and smbung skit ilmu jahit yg belum belajar.

haha. tapi aku bukan blajar ilmu baru pun..
aku just buat sepasang lagi baju kurung utk aku.
igt an nk buat baju melayu for my bro.
tapi xsempat.. sbb susah kot nk jahit baju melayu.
and mase tu, aku mmg plan nk gi kelas jahit for 1 week only.
sbb ayah aku tak bagi pergi lama2.. :(
why ? adalah tu... sbb2 tertentu...... :)

the second week of my cuti in kemaman,
i thought i want to spend my time
with my family
and with my room..
ingt nk kemas2 skit bilik
and buat persediaan utk banjir...
hhmm... risau sgt kalau tahun ni
pun air naik tinggi..... :'(

kita hanya merancang, Allah yg menentukan.
aku rancang nk kemas2 bilik and spend time kan?
tapi.... tetibe....
hari ape ntah, tetibe my grandma kene stroke.. :'(
and dia dimasukkan ke hospital HTAA Kuantan..

omaigod.. sedih gilerr kot...
aku dah la syg giler kat dye..
time aku melawat dye,
aku nangis kot... :'(
keadaan dye mmg parah sgt2..
smpai kena bedah dkat bhgian otak.. >.<

sejak my grandma masuk hospital,
boleh dikatakan hampir setiap hari
kitaorg pergi balik pergi balik Kuantan-Kemaman.

so, what i can say is,
week 2 and week 3 aku kat kemaman,
lebih byk spend mase dkat hospital.. huhu
meh, tgok gmbr2 kat hospital skit.. heheee












skrg ni, hows my grandma ?

alhamdulillah, ade laa jugak skit perkembangan..
tapi, dye masih lagi xleh ckp..
and just baring kaku je atas katil.. :(
pada detik ini, dye masih lagi berada di hospital.
not sure bile boleh dikeluarkan..

inshaa Allah, dlm mase terdekat dia boleh balik rumah.
hhhmm... i hope my grandma cepat sembuh
dan pulih seperti sedia kala.. inshaa Allah, amiinn..

okay, finish already flashback.
now, the story of me in Melaka... :)

aku smpai Melaka hari Jumaat, 5hb..
then mcm biase, mlm tu bermalam kat hotel..
then Sabtu pagi my parents send me back to hostel.
and dlm tgh hari tu,, baru laa parents sy bertolak pulang.

Monday, 8hb September ialah kelas pertamaku
utk sem1 (subjek maths) bersama batch9...








so how is it?
omaigod... boring giler + ngantuk + sedih

boring.. why?
bcoz bde yg cikgu ajar tu bde same je
mcm yg aku blajar time mule2 dtg sini.. -_-
huhu... nk wat cam mane.. redho jelaa..
tpkse dgr, belajar and buat balik latihan byk2..

ngantuk... why?
of coz... sbb selama ni aku dh biase
tydo lewat and bangun lewat... haha
3 weeks of holidays ma...
so, bile suddenly kene bgun awal
and tydo awal, rase lain mcm je.. -_- er

sedih.... why?
bcoz that first day i don't meet any new friends yet..
hhmm.. :'(

dah kau duduk sblah sape Sab?

aku duduk sblah chinese nie...
dye pun dropbatch jugak..
tapi dye dgn kawan dye..
so, aku sorang2 jelahh... -_-

 hari ni,
dh msuk hari ketiga aku join kelas math.
and, masih same... boring..

tapi ade sdikit perubahan...
iaitu, my friends 3 org, join my class.

actually dyeorg pun dropbatch jugak.
tapi dyeorg kelas lain..
last2 dyeorg buat rayuan utk msuk kelas yg same dgn aku.
bcoz kelas aku nie, ckgu maths dye adlah ckgu kitaorg dulu.
so, lagi selesa lah... hehe...

pasal kawan baru plak...
aku ada lah jugak berkenalan dgn beberape
batch 9 students yg kebetulan mmg satu kelas ngan aku.
tapi just kawan gitu2 je.. tak rapat pun..

ohya, mcm mane plak dgn malay students ?
haha... kalo batch aku dulu (batch 8),
ade 7 org malay right? (sorang laki)
tapi batch 9 plak,, 4 org je malay..
and sorang jugak laki..
haish...... sedih laa..

and those malays kelas lain.
tak same kelas ngan aku.. :)
takpelah... ade lah tu hikmah disebaliknya.

one more thing,
sblum aku lupe...

aku sbnrnye ade jgak join kelas agama.
er, actually kelas agama ni utk sem 2..
tapi dsbbkan students 6 org je (tmasuk aku)
so, aku mintak izin laa ngan ustaz utk join kelas
walaupun aku dh dropbatch.

maksudnye, aku just boleh duduk, and dgr ustaz ajar.
aku takkan buat quiz,
and takkan amik exam... just duduk and dgr

nnti mase sem 2 aku kene jugak pergi kelas agama.
haha.. takpelah.. at least aku bleh blajar ape yg aku akn
blajar nnty kan? and at least
tadelah bosan mane if aku join kelas..

konklusinya ?
dlm seminggu, aku ade 3 kelas maths and 2 kelas agama
tiap2 hari ade kelas. tapi just satu kelas satu hari..
so, jadual aku mmg free laa sepanjang hari.
and sejujurnye aku rase bosan + sunyi sgt..
hidup rase cam kosong je... :(

and disebabkan kesunyian dan kekosongan nie,
aku asyik teringat rumah plak.
yup,, tetibe aku jadi homesick...
pdhal sem sblum ni aku tak penah pun homesick. :(
mungkin sbb dulu aku busy..
skrg aku asyik free je lam bilik ni..
mase pun rase cam lambat giler berlalu.. -_-

and now... this is my new life..
i will be joining batch 9 for sem 2 and 3 also..
akhir kata, please, pray for me...
semoga aku sabar dan tabah menghadapi smua ni..
and semoga aku sabar melalui hari2 yg akan mendatang.
yg paling penting, moga aku lulus maths dgn cemerlang !
amiinn......

thanks for reading this very long story of mine.. :)




K, saje je nk post gambar nie..
heheee.. this is the face of my front door..
aku baru je hias hari tuu... cantik tak? hehee... :P

#Sab128 

No comments:

Post a Comment