Thursday, September 18, 2014

Friendship - Kebahagiaan Cuma Sementara.



Assalamualaikum.

pada saat ini... detik ini..
cuaca di luar sgtlah mendung...
gelap2... sejuk2.... sorang2...
menyebabkan aku tetibe melayan perasaan aku.
bukan sebarang perasaan,,
tapi perasaan sedih dan kecewa...

ntah kenape.. tetibe rase emo.
menyebabkan aku memasang lagu sedih2..
aku mmg mcm ni, time sedih, aku suke 
dgr lagu or music sedih..

hari ni, aku nk luah sikit perasaan aku,
tentang kawan.
so, this post is about friendship.
a friendship that was just started..
yang ku sangka boleh membuat aku bahagia.
rupenye...
"Kebahagiaan Cuma Sementara"

ok, let's start from the first.

mase aku mula2 masuk kolej ni,
aku tak tau knape, aku mcm pendiam je.
aku tak friendly sgt dgn masyarakat.
mungkin sbb aku rase cam takleh trima bde baru.
aku rase syg sgt2 kat kengkawan aku tyme skolah dulu.
sbb tu rase susah utk cari kawan baru.

one more thing,
aku ade phobia skit bile nk kawan dgn org.
aku tak nk terlampau rapat.
cukuplah sekadar kawan biase.

alhamdulillah, aku ade kawan2..
tapi mcm aku ckp...
aku tak rapat sgt...
just mcm tu jerr ~

nk dijadikan crite,
ade sorang budak cina ni..
dia bukan same kelas ngan aku,,
dia group A.. aku plak Group B tyme tuu..

aku tak tau cam mane, and bile,,
aku tetibe jadi kawan ngan dia...
and kebetulan dia jiran aku..
tapi bukan jiran sblah,,
jiran selang 2 pintu.. dekat je..

baiklah, utk memudahkan crite,
aku bg name budak pompuan ni, "R"

R adalah seorang budak yg agak pelik.
dia lain drpd student chinese yg lain.
ape yg pelik ?

actually, dia ni agak 'nerd' atau kata lain : skema.
perangai dye sgt pelik..
pakaian dia sgt pelik..
percakapan dia pun, super pelik...

at first time aku kenal dye,
aku mcm xbrape suke kat dye.. (astarghfirullah)
haha.. teruk btul...

and you know what,
actually smua org tak suka dye.
sbb dia sgt pelik...
org cuba utk menjauhi dye..
tak smua org sudi kawan ngan R..

tapi aku cam mane ?
aku okey je..
walaupun aku rase weird ngan dye,
tapi aku kawan je ngan sape2 pun.. :)

nk dijadikan cerita,
pada satu hari,,
ade org ketuk2 pintu bilik aku.
bila aku bukak, rupenye si R yg dtg.
dia sgt panik...

rupenye... ade cicak dlm bilik dye..
dye takut.. so, dye mintak lah aku tolong halaukan.
*actually aku pun takut cicak. hehe.. 
tapi aku just cuba beranikan diri tolong dye.. :)

alhamdulillah, aku berjaya tolong dia..
and sejak tu, kitaorg ni dh mcm aur dan tebing..
*amboii, betul dok peribahasa tu ??

haha.. betul lah rasenye..
mksud aku,,
sejak kejadian tu, dia and aku
mcm saling memerlukan antara satu sama lain.

time ade cicak or insect lam bilik aku,
aku panggil dye.. mintak tolong teman
and tolong halau.. hehe
and time ade insect atau cicak lam bilik dye,
dye panggil aku...

nmpk tak hubungannye di situ ? hehee

sbnrnye kan, tak semua org sudi buat bde cam tu tau..
cuba bayang, aku tetibe je pegi bilik kawan aku sorang,
then mengadu ade insect mintak tolong buang.
at first, mungkin akan tolong.
tapi if sokmo2? mesti boring kan ?

so, alhamdulillah, aku bersyukur Allah temukan
aku dgn R.. kitaorg saling memerlukan..
dia tolong aku, aku tlong dia..

tapi ade satu perkara yg aku agak annoying
skit ngan R nieh..
dye slalu sgt suke ganggu aku..
slalu dtg ketuk2 pintu bilik aku tak kira masa.
seriously, annyoying giler kot.

tapi kan... pada satu hari tu,,
R balik rumah dye.. KL..
so mase tu aku sorang laa kat hostel..

tyme tu.... baru aku sedar...
aku rase sunyi sgt... aku rase kosong...
and mase tu, buat kali pertama,,
aku rase rindu dekat R...
aku rindu nk dgr dye ketuk2 pintu bilik aku.. :(

smpai satu tahap tu, ade org ketuk pintu bilik,
aku cpat2 bukak, ingat kan R,,
rupenye org lain.. :(

actually bilik aku ni bukan rmai sgt pun pelawat suke dtg.
biase nye R je yg slalu dtg ganggu atau luah perasaan.

so, sejak tu,
aku sedar... aku sbnrnye mulai syg kat dye..
buktinye, aku rindu dye... huhuu

lepas dye balik hostel,,
aku bukan main eksited sgt jupe dye !
mmg lepas tu,,
aku tak kesah dh if dye slalu dtg
ketuk2 pintu and ganggu aku..
aku sbnrnye suke... :)

and sometimes, aku pun
pergi jugak ketuk2 pintu bilik dye
and lepak2 in her room... :)

makin hari, aku makin rpat ngan dia..
makan same2... study same2...
jalan same2.... pegi kelas same2...
tapi bukan slalu sgt.. huhu.
sbb kan aku dh ckap, aku takut nk rpat ngan sape2.
aku phobia nk berkawan rapat dgn anyone..
takut nnti kecewa... huhuu

baiklah, before aku continue ber-story,
aku nk selitkan sedikit crite berkaitan masalah
friendship yg dialami oleh R..

actually mase mula2 R masuk kolej nie,
dye ade kawan dgn satu pompuan nie..
chinese jugak...
let's say, name dye W...

ok, at first W ckp dkat R,
dye just suke kawan berdua.. dye tk suke kawan rmai2.
then R and W plak mase tu mmg kawan rpat lah..
mane2 je, mesti berdua...

sehinggalah pada satu hari W berjumpe ngan kwn bru.
kawan baru tu bernama X...
*alamak. sorry ea.. dh mcm pelik pulak crite luahan 
aku kali ni.. mcm2 huruf .. haha... harap sabar ye..hihi

sejak W kawan dgn X,,
W dah tak pedulikan R lagi..
malah, kedua2 mereka, iaitu W and X,
sgt benci pada R,, disebabkan perangai dye yg pelik.

sbb tu lah, R slalu luah perasaan dye kat aku.
perasaan sedih dye terhadap W sbb pinggirkan dye..
lame2... aku rase cam kesian sgt kat dye..
sbb tu lah aku sudi kawan ngan dye...
aku pham sgt perasaan dia.. :')

so, let's continue the story..
makin lame, aku makin rpat ngan dia..

sehinggalah, pade satu hari,
R luah perasaan dye dkat aku..
dye ckp,
dye suke sgt berkawan ngan aku..
aku sorang je yg paham perasaan dye..
aku je yg sudi kawan ngan dye..
dlm byk2 kawan, dia paling suke kawan ngan aku.

mase tu,aku mcm,, terharu giler kot.. :')
seriously, sgt terharu...
then aku ckp laa kat dye, aku pun suke kawan ngan dye. ^_^

lepas tu,
hari-hari ku yg mendatang rase cm bahagia sgt..
yelah, ade org syg and hargai aku kan.. hehe
and aku pun syg dia jugak...

seriously, aku sgt care tentang dia..
if ade org kutuk dye, aku rase marah sgt.
if dye sedih, aku cuba pujuk dye..
if dye ade masalah, aku try tolong dye.. :)

tapi..........
Kebahagiaan Cuma Sementara....

aku tak tau lah,
sejak akhir2 nie,
R mula berubah.....

R dah mula rapat dgn W..
yup... W yg dh pinggirkan dye dulu..
sy tak tau knape W mcm nk berbaik ngan R..
saya mmg tak tahu..
sbb apa yg sy tahu, W tak suka R...

mula2 W cuba berbaik dgn cara ajak makan sama2.
R pun ape lagi,, happy lah dye...
lame2 W cuba ajak R utk pergi study same2...
then smpai satu tahap tu,
W and R keluar jalan2 dkat mall same2 kot !

i was like... what the hell ?
seriously??

yg aku tahu,,
R sgt lah nerd...
W plak jnis yg high class..
tetibe W ajak R shopping kat mall...

mase tu hati aku agak terguris..
tak tau knape..... :(
tapi aku cuba pujuk diri aku...

takpelah... dulu R slalu ajak aku kluar.
tapi aku takleh kluar sbb ayah aku tak bagi..
so skrg nie, dye ade peluang nk kluar dgn W..
biarkan jela... biar dia bahagia.... kan? :)

tapi......
makin hari....
R makin rpat dgn W....

dulu, kalau R lapar,
dye akan cari aku temankan dye makan.
dulu, kalau R ade masalah lam bilik dye,
cpat2 dye cari aku and tolong settlekan prob dye.
dulu kalau R nk study,
dye slalu cari aku.. tolong ajar n teman study..

tapi......
itu smua hanyalah 'dulu' ...

sekarang ?
dye cari W....
dye slalu ade ngan W....
and aku tgok,
W skrg lagi rapat ngan R berbanding kwn dye, X ...

aku sedih sgt...
yg paling aku sedih,,

pade satu hari ,, (malam)
aku sedih and stress... ade problem..
aku nk jupe dye..
aku ketuk2 pintu bilik dye..
tapi dye tak menyahut..

lepas lame skit aku pergi lagi..
byk kali aku ketuk2 tapi xde respon.
hhmm.... biase nye R tak penah pun kluar mlm2..
aku tunggu lah...

lame skit tu,
aku pun decide nk hntar msj, tanye dia ad ktne.

then, pade lewat mlm,,
saat sy dh nk tidur,
R dtg ketuk2 bilik aku..

rupenye......
dye kluar ngan W..
dyeorg pegi study same2...
and then kluar jalan2 ..
pergi beli burger same2...

.......

hati aku remuk...
aku cuba utk senyum... :)
dan tunjuk muka manis pada dia...
then i said, oh ok...
klah, sy nk tydo.. goodnight... :)

i'm speechless now.
i dont know what else i should say..
i'm just... really2 sad.. :'(

adakah aku jelez ?

NO ! aku tak jelez..
seriously...
cuma... aku sedih and kecewa...
aku rase mcm...
dye tu mempermainkan aku...

aku baru tersedar..
sbnrnye sepanjang aku kawan dgn R,
hati R masih lagi pade W..
mungkin dye kecewa sbb W pinggirkan dye.
utk hilangkan kecewa,
dye kawan ngan aku...

tapi lepas W dh mula rpat ngan R ?
of coz laa.. mesti laa R happy kan?
akhirnye...... dye lupakan aku..............

sbb tu aku ckp..
mmg drpd awal lagi,
aku tak suke terlampau rapat ngan sape2..
sbb akhirnye,, mesti akan kecewa... :'(

hhmm... tapi dlm hal ni...
aku pun tak tau lah nk ckp mcm mane.

aku rase, tahap kekecewaan aku mungkin
dlm tahap yg stabil.. tak terlampau teruk..
sbb aku bukannye rpat sgt pun ngan dye...

Sab.... betul ke kekecewaan kau tak teruk?
betul ke.... hah ?
cuba tanye balik pade diri kau..
kau sendiri ckp kau rindu dye...
kau dh mula syg kat dia...
and tgok lah bukti paling kukuh,
kau post dlm blog kau pasal dye..
nmpk sgt, kau sbnrnye terlampau kecewa
dgn ape yg berlaku antara kau ngan R.. kan?

ok. fine...
mungkin betul ape yg kau cakap..
aku sendiri ckp hati aku terguris and dh remuk.
ye.. aku mmg kecewa sgt..

tapi alhamdulillah,
aku masih boleh kawal perasaan aku.
aku cuba utk tak menangis.
aku cuba utk tak terlampau fikirkan dye.

yelaa.. aku dh biase hidup sorang2 kan?
dh biase hidup tanpa kawan yg sejati..
so, inshaa Allah,
aku boleh lalui semua ni..
walaupun hati sedih and kecewa,,
aku akan cuba rawat hati aku ni.. :')

pasal post nie ?
biarlah ia jadi luahan ku saja..
supaya hatiku tenang dn berasa lapang..
dan biarlah ia jadi kenangan...
dan boleh aku baca tyme tua2 nnti.. huhu.. :)

konklusinya....
aku tak nk terlampau sensitif
and terlampau sedih...
aku tak kan ngajuk ngan dye..
if dye nk kawan ngan W,
sila kan... aku takkan halang... :)
lagipun, aku dh fikir sorang2,
ade beberape perkara yg sy dapati,
mungkin adlah faktor kenape mereka makin rapat
dan kenape R and aku makin jauh...
tapi aku malas nk senarai satu persatu...
biar aku je yg tahu....

papepun,
let it be...
and as i always tell to myself :
La Tahzan.. Innallaha Ma Ana..
Dont be sad... Allah is always with us.. :')

and tak lain tak bukan,
aku akan slalu berpegang pade prinsip hidup aku :
Sometimes, 'Alone is Better'

sekian saja luahanku pada hari nie.. :)
thanks for reading...
bile aku tgok balik, mcm crite cinta pun ade.. hahaha !
takpelah... keep calm, stay cool... :)
bubye ~



No comments:

Post a Comment