Sunday, July 20, 2014

Home Sweet Home?



Assalamualaikum.

haiii...apa khabar?
okay, sperti yg dijanjikan,
after the final exam, i'll update my blog right.
so, here it is.. hehe..

so, our title today : Home Sweet Home?
baiklah, mengapa ade tanda soal di situ ??

hhmm....
panjang critenye...

baiklah, meh sy crite byk2 tentang ape yg berlaku
sepanjang masa bermula drpd post sy yg terakhir.

kali terakhir sy post pasal keuncak sem 1
and Ramadhan akan tiba right?
so now, today, at this moment,,
sem 1 dah abis... alhamdulillah..
and skrg nie dah 22 Ramadhan dah.. (kalo tak silap ler.hehe)

so, hows your Ramadhan Sab??

hhmm....
agak menyedihkan jugak pada mulanya...
seriously, just imagine,

sebelum nie aku slalu ber-Ramadhan with my family.
selalu sahur sama2.. berbuka sama2...
but now? suddenly, i'm just far away with my family.
alone in the hostel... and just, sahur & berbuka alone..

so, sejujurnya, i feel really2 sad.. :'(
rase cam kosong.. lonely... sunyi... sepi...
sedih sgt Ramadhan kali ni.. :(

but wait !
kengkawan kau plak cam mane?
takkan takde kawan melayu kot?
ade kannn... asal x berbuka same2??

ade tu mmg ade.. tapi...
ntah lah... rase malas je nk berbuka puasa ngan sesape..
pernah gak 2-3 kali aku berbuka
ngan my friend... just hujung minggu only.
but... ntah... keseronokkan itu tkde. :(

so, mcm tu jelah....
sahur sorang2..
berbuka sorang2..
my Ramadhan at the hostel is full of sadness
and emptyness and lonelyness.... ;(

tapi semua tu takde lah lame sgt..
around seminggu lebih je kot.
lepas tu,, lame skit alhamdulillah,
aku dh cuba biasekan diri... :)
so, takdelah sedih sgt..

now, i just want to tell a bit about my exam.
k, ade due exam dlm mase 3 minggu tersebut.
first is CA2... then study break for one week,,
then Final Exam for Semester 1...

so, for the CA2 result,,
alhamdulillah... physic aku meningkat.. :')
it's better than CA1..
and carrier marks for my physic is stable. hehe..

English punye result pun okay.. alhamdulillah..
tapi.... yg sedihnye is my BIO and Maths.. :(
i dont know why, my bio utk CA2 truk gilerr kot.
i think maybe i salah teknik study that time.
soalan2 nye sume aku takleh jawab.. :(
BIO aku dpat F kot... fail.. :(

tapi,, nasib baik carrier marks aku okay.
alhamdulillah, lega giler..
CA1 and markah segala quiz & assignment lah
yang membantu carrier marks BIO aku.. :')

then how about maths ?
urgghhh.. the worst !
CA2 pun fail,, carrier marks pun sgt rendah !
sedih giler kot. aku tak tau knape.
aku mmg btul2 takleh laa ngan maths.

if maths biase2 mcm SPM dulu bolehh arr.
tapi, ini sume mcm addmath yg lagi susah dari SPM!
mane tak seksa hidup gua ! >.<

so now lets criter a bit about final..
err, before that,, about the study week...
kebanyakkan kengkawan sy sume balik rumah.

huhu.. yela, seminggu cuti kann.
so, smue pulang ke rumah masing2 ar.
hanya segelintir shj yg masih tinggal di hostel.

and me ? of coz laa stay kat hostel..
yelaa, susah kot nak gi mari gii mari kemaman.
jauhhh kot.. huhu..

so, my study week alhamdulillah okay.
i think it's better to study at the hostel,
than at home... why?
bcoz balik rumah, comfem takkan study !
haha... yelaa, rumah kannn..
rase cam nk enjoyyy jer.. haha
 so, aku bersyukur laa sbb aku tak balik umah tyme tu.

then, about my finals...
yg ni aku takleh komen ape2...
mmg adat dlm exam,
ade yg susah, ade yg senang...

so... mcm tu lahh..
skrg nie yg aku paling risau ialah maths..
if maths aku gagal, nnty kene amik suplimentary test.
kene repeat balik exam math ! aku tak nak ! :'(

papepun, i really berharap i will lulus all the subjek. inshaa Allah.

so, my final last paper habis hari Khamis..
then hari Khamis lepas balik bilik,
aku pun start kemas2...
bcoz keesokkannya (Jumaat),
my family nk dtg amik aku !

so, lepas habis exam tu aku bukan main exited sgt2..
mane tak nye, 4 bulan dh tak balik umah !
i miss home damn much you know !

then mase tgh kemas skit2 tu,
suddenly my dad call...
dipendekkan crite, tibe2 dye kabo dye ondway.
then i was like ; what ?? ondway nok gi ane?
then he said ; gi Melaka arr...

wadddehel ???
hahaha... actually dyeorg buat suprise kot dkat aku !
ye ar, hari tu janji nk dtg hari Jumaat.
suddenly, on that day, hari Khamis jugak dyeorg nk dtg,

aku ape lagi ? panik laahhhh
sbb belum kemas lagi bilik and barang2... haha

dipendekkan lagi crite,
alhamdulillah aku manage kemas bilik and barang.
then dyeorg pun smpai hostel jemput aku..
malam tu kitaorg stay one night dkat Hatten Hotel Melaka.
keesokkannya (Jumaat) baru lah kitaorg bertolak pulang.

ondway pulang, kitaorg lalu kat muadzam shah.
so, kitaorg pun amik peluang tu utk visit my spupu..
sorang duk blajar kat Uniten (not sure the spelling.sorry)
sorang lagi duk blajar kat MRSM (Athena)

i was soooo damn happy to see Athena !
haha... seriously woiii
aku rinduu giler kat dye... :')
takpe, raya nnty kite jupe lagi, inshaa Allah.

then, kitaorg pun berbuka dkat Kuantan..
nasib baik ayah aku dh tempah meja awal2 kat satu restaurant ni..
tapi kitaorg smpai lewat.. around kul 7.55.. haha
kitaorg just berbuka lam kereta dulu... :)

dipendekkan lagi crite,,
akhirnya aku pun smpai lahh kat rumah..
around kul 9.30pm tak silap..

then hows my feeling??

wow... the first time aku jejak kaki lam rumah,,
aku rase cam weird sgt2...
mcm, waddehel ? ni rumah aku ke..
asal rase cam lain jerr... ??
rase mcm weird gilerr kot... huhu

then bile masuk je lam bilik aku,,,
terus air mata kluar !
i'm crying mann !
seriously, i cried a lot !

haha... rindu woii !
rindu giler kat bilik gua...
bilik ni lah yg slalu aku habiskan masa..
bilik ni lah yg aku guna utk study time skolah dulu..
bilik nie lah life aku !
room sweet room.. :')

tapi !
itu hanya utk sementara...
makin lama, perasaan ku berubah.
aku tak tau knape..
aku just rase cam pelik sgt.

eh, betul ke ni bilik aku?
knape rase lain...? :(
seriously, aku rase satu perasaan yg weird sgt.
mcm aku berada di rumah org lain...
aku tak kenal rumah aku...
aku tak kenal bilik aku... :'(

ini lah perasaan yg sgt sedih..
just imagined, tempat yg kau spend hidup kau lame2,
tetibe kau boleh lupe...
just bcoz of kau pergi tmpt lain for 4months.

adakah 4 months itu terlalu lama?
smpai aku jadi cam ni ?
mungkin sbb dlm 4 months tu aku tak penah balik kot.
atau mungkinkah aku sudah jatuh cinta dkat
hostel, life and bilik aku kat Melaka??

hhmm.. aku pun tak pasti knape..

tapi skrg nie, pade saat ini,
sy sdg cuba... cuba utk biasakan diri..
cuba utk hilangkan perasaan pelik yg bermain dlm jiwaku..

hhmm.. i just try to sedapkan hati..
maybe it's just the first and second day kot aku rase cam tu.
i hope lepas nie i will be okay... :) hhmm

so, what else to story morry ?
hhmm.. xde dah kot..
tak tau nk crite ape lagi...
lainkali lah pulak ye!
hehe...

kbye... thanks for reading this boring story.. -_-'

No comments:

Post a Comment