Thursday, July 31, 2014

Raya 2014




Assalamualaikum.

hai.. apa khabar?
hows your raya?
seronok ? hhmm.. bersyukurlah.. :)

baiklah... skrg nie aku ada lam hostel aku.
tak lain tak bukan, of coz, di Melaka..

ok, sblum aku criter tentang exam
and keadaan aku kat sini,
meh criter skit about my raya this year..
topic post ni pun 'raya 2014' kann. haha

k Sab... hows your raya?
did you enjoy it well ?

hhmm.. did i enjoy it well ?
i'm not sure about that.
but papepun, aku just bersykur jelah.
at least aku dpat jugak rase raya pertama kan? :)

meh, nk story serbe sedikit tntang raya pertama. hehe

ok, tema warna baju raya utk family aku tahun ni ialah
err... ntah lah. susah nk describe warne tersebut.
nak kate maroon, takdelah gelap sgt.. nk kate pink pun bukan.
ntah lah.. tapi dlm kategori maroon-pink lah.. hehe

so, this year, just like last year,,
i choose to wear jubah instead of baju kurung.. :)
actually kan, my jubah tak same sgt warna
with my bro and my dad's baju melayu..
dyeorg sume gelap. aku punye cerah skit.
lebih kepada pink.. heheee..

ok, stop talking about baju.
let's talk about food ! muahaha
k, aku mkn byk laa jugak..
seriously. byk. bhahahaa..

yelaa, aku nk balik kolej dah kan..
lpas ni susah daa nk mkn sedap2.. :(
so, alhamdulillah,
aku tlah menikmati dan menghargai
deik2 indah ku bersama makanan.. hehe ;D

the first raya takde ape yg menarik pun..
mcm biase, tiap2 tahun,
pagi2 raya pegi umah nenek kat Gong Pauh,
then mkn2.. then raya rumah jiran area situ.
then pegi rumah sedare dkat berenjut..
then balik umah.. -__-'

pastu petang skit, bru pegy rumah cousin,
then rumah mak sedare sorang tu..
semua skali 5 buah rumah je aku pegy... -_-
haha.. mcm sadis giler kot.
aku dgr org lain, bukan main,,
beratus2 rumah dyeorg pi lawat..hurm

takpelah..
ohya, what about my house?

hhmm.. semua org dh sedia mklum
bahawa sy akan ke melaka pd raya kedua
so, tak ramai lah tetamu yg hadir.
just family terdekat je.. :)

yang paling sedihnye,,
aku tak dpat jupe ngan kengkwan aku !!
k. bde nie lah yg paling sedih.
dh 4 bulan lebih kot tahan rinduu..
ingat an hari raya leh jupe kengkawan
and lepas rindu masing2...
tapi ? hhmmm... :(
takpelah. ade hikmah di sebalik segalanya.. :')

meh tgok  gambor skeping...
skeping je ea.. haha...
as usual, gmbr di ambil dari instagram.
and seriosly gua malas nk letak gmbr byk2.
so, sng criter gabungkan je sume gmbr in one foto.
heheheeee... *peace*







ok. criter raya pertama dh habis...
skrg, let's continue to raya kedua..
the journey to Melaka.. :)

actually our plan nk bertolak dari umah kul 7am tau.
tapi tgok2 sume family terbagun lewat. haha
last2 kitaorg bertolak kul 8.30am... :)

then mcm tu jelah..
sepanjang perjalanan...
boring gilerr..
6 jam... hhmmm...

so, kitaorg smpai melaka around 3pm.
lpas smpai trus cari kedai mkn..
laporrr doe ! hehee >.<
kitaorg mkn dkat Kenny Rogers ! yumyum!
my fav restaurant... heheee

lpas sudah sume, around kul 4
my dad send me to the hostel.
so, my dad and my bro kluar jalan2.
my mom and me tinggal kat hostel.
utk kemas2 barang, and hias2 bilik skit.hehe

so, sejujurnye raya kedua(selasa),
aku tak study pape lagi... :(
bcoz letih sgt kot...
mlm tu trus tido... haish

keesokkannye (Rabu)
baru lahh aku nk start study..
tu pun kul 1pm lebih bru nk start.

dah ? ape kau buat sepanjang pagi tuu ?? -__-

hehee... tido ! >.<
ngantux + letihh kot..
mohon anda memahami diriku yer.. heehe

then mcm tu jelah...
hari rabu mmg pnuh dgn tangisan dan stress.
risauu sgt2 pasal exam... :(

then tibalah saat nye..
iaitu hari ni (Khamis)

so, how was the exam?
senang ke susah?
hhmmm... -__-"
no komen. seriously.

rase cam same je mcm exam final hari tu.
byk soalan yg aku tak dpat jawab.. :'(
shit. sedih ar.. aku rase cam nk nangis je tyme tu.
ntah kenape.. rase cam takde harapan dh.. :(

adakah gua berputus asa?
hhmm.. gua pun tak tau.
sbb gua dah usaha kann.. :(
so, tawakal jelah... :(

semoga Allah memilih apa yg terbaik utk ku..
papepun, aku redho dgn keputusan aku.. :')

so now ?
i have around 3 more days to spend here.
at the hostel. alone.
haha...

sedih ker?
sedih laa jugak skit..
sbb kengkwan yg lain smua balik umah
masing2 lpas exam tadi..

tapi... lek ar.
wak mde nok sedih op?
try to think positive...
at least i can spend my time doing anything
i want right ?

reading novel,
watching movies,
sleeping,
and many more !! haha

k... dah ngantuk giler barbie dah nie.
tadi aku tgok crite melodi sat
and movie hindustan.
tak menarik pun. -_-
actually nk tgok horror movie.
tapi xbranie ar. duk sorang2 ekpom. haha >.<

k lah. done typing for now.
 konklusinya ?

raya kali ni tak semeriah tahun2 lepas,
tapi walau apa pun, sy tetap bersyukur.. :)
and sy tahu, my life laps ni akan jadi lagi sadis.
mungkin mmg susah nk raya bersama keluarga
on first syawal... why ?
it's a normal thing for a medical student.. :')
hidup pnuh dengan exam..
penuh dgn kesibukkan...
than perlu pengorbanan... :')

Sunday, July 27, 2014

Esok Raya.



Assalamualaikum.

hai... apa khabar?
harap semuanya baik2 blake ye...

hehe.. then hows me ?
er.. aku tgh selseme skit skrg.
why? bcoz tadi kemas2 umah skit.
banyak habuk yg telah disedut oleh hidungku.. hehe

ok. esok raya.
waddehel ?
seriously... cpat giler mase berlalu..
rase ny emcm baru je smalam start Ramadhan..hmm

so, di malam raya yg mulia ni,
yang dipenuhi dgn bunyi2 mercun di luar sane,, -_-
sy ade beberapa perkara mustahak utk diberi tahu.
amboi.. 'mustahak' bunyi orh.. -__-'

k. meh nk story skit...
pertama skali nk story pasal annual iftar with family..
yup, biase nye tiap2 tahun,
my family akan adakan annual iftar among of us.

so, all my spupu, mak sdare, pak sdare dan sebagainye
akan berkumpul rmai2 utk iftar di rumah nenekku di Gong Pauh.hehe

then how is it ?
hhmm.. ntah lah... aku rase laa kann.
yg tahun lepas annual iftar lagi best dari tahun nie.
why?

bcoz tahun nie ade tetamu lain yg join kitaorg skali. -_-
k. jgn salah fhm. bukannye aku tak suke ade org lain join.
tapi,, gituuu arr.

ce bayang, kitaorg kumpul same2 among of our family
sbb nk berbuka same2.. nk luangkan mase same2...
then tetibe ade tetamu lain yg join skali.
rase weird kot...
seriously. rase tak slese giler smalam.

if tetamu tu sorang due dkpew gok.
tapi... tetamu tu sebuah family kot.
ramai pulak anak2 dyeorg..
semua lelaki. hensem2 blake. bhahaha.
sbb tu lah, mcm tak slese je bile nk berbuka rmai2 cmtu.

tapi yg best nye about yesterday is,
i can lepak2 agak lame laa jugak with my cousin Athena.
heheee... hari tu mase ondway pulang ke Kemaman,
sy dh jupe dah dye kat skolah dye..

tapi that day skejap je...
smalam kitaorg leh lepak agak lame..
so, puas hati lah skit. hehe
then kitaorg pun amik kesempatan tersebut utk ber-selfie!
hehee.. meh tgok gmbor mehh...
skeping je k.. gmbr dari instagram gua.. :3

 



okay...
sejujurnya sejak akhir2 ni gua rase sedih sgt2..
why?

sebab....
aku dah terpaut..
terpaut pade bilikku dan rumahku..
ingat tak post lepas,
aku ade crite yg aku rase weird and tak best duk kat umah.

tapi skrg rase weird tu dah hilang.
diganti plak dgn rase sayang dan cinta akan bilik
dan rumahku ini... serta kemaman idaman.. <3

so, due-tige hari ni aku rase cam sedih je..
rase cam tak sanggup plak nk tinggalkan bilik aku.
tak sanggup nk tinggalkan rumah aku
dan stay 4 bulan lagi kat Melaka... :(
rase cam sedihh giler kot..
hhmm.. takpelah... aku kene biasekan diri.. :)

tapi kann.. aku rase, nnty bile aku ade kt Melaka,
konfem aku akan nangis2 bile parents aku dh nk balik Kemaman.
haha.. sbb kan, sblum ni aku takde lah nangis2.
aku bukannye homesick sgt pun..

tapi semenjak aku dh stay lame kat rumah,
aku pasti sgt, aku akan homesick lepas ni.. -__-"
sabor jelaaaa~

ok. speaking of Melaka,
aku ade berita buruk sbnrnye nk share...

















about the result of my exam...
the TOTAL result for the whole sem 1...
alhamdulillah, semua subjek lulus.
KECUALI maths.... :'(

shit. maths aku fail doe !
and you know what..
i need to repeat the paper..

and you know what ?
tarikh exam utk repeat ialah 31hb July.

and you know what?
perkara yg paling menyedihkan ialah,
raya kedua,,, aku kene balik Melaka dah.. :'(

why Sab??
kenape cepat sgt??
kenape tak  raya ketiga je?
yelah, exam kau pun hari raya keempat kan?

hhmm... inilah masalahnye.
sbnrnye, sume buku2 aku tertinggal lam hostel.
aku takleh study pape skrg.
so, aku trpkse balik awal ke Melaka.. :'(

sedih gilerr.. aku baru je plan
nk jupe nge kawan2...
rindu sgt mereka... :'(
tapi apakan daya... :(

so... mcm tujelah.
aku sempat raya sehari je kat Kemaman.. :')
papepun, wish me luck k..
please, doakan semoga sy lulus..
exam ni sgt2 penting bagi aku... :( hhmm

konklusinye?
mcm tu jelah...
esok raya...
and esok is the last day for me at Kemaman.. :'(
inshaa Allah after 4 months, i will be back again.. :')
hhmm.. actually gua rase mcm ade lagi je bde nk story morry.
tapi lupe ar.. haha
takpelah... harap2 xpenting.. :P
next time plak ye story moryy ! >.<

klah... done typing..
akhir kata...

selamat tinggal Ramadhan...
i hope we can meet again next year.. :')
and hello Syawal ! please, be good to me.. hehee
Selamat hari raya everyone !
maaf zahir & batin... <3




Sunday, July 20, 2014

Home Sweet Home?



Assalamualaikum.

haiii...apa khabar?
okay, sperti yg dijanjikan,
after the final exam, i'll update my blog right.
so, here it is.. hehe..

so, our title today : Home Sweet Home?
baiklah, mengapa ade tanda soal di situ ??

hhmm....
panjang critenye...

baiklah, meh sy crite byk2 tentang ape yg berlaku
sepanjang masa bermula drpd post sy yg terakhir.

kali terakhir sy post pasal keuncak sem 1
and Ramadhan akan tiba right?
so now, today, at this moment,,
sem 1 dah abis... alhamdulillah..
and skrg nie dah 22 Ramadhan dah.. (kalo tak silap ler.hehe)

so, hows your Ramadhan Sab??

hhmm....
agak menyedihkan jugak pada mulanya...
seriously, just imagine,

sebelum nie aku slalu ber-Ramadhan with my family.
selalu sahur sama2.. berbuka sama2...
but now? suddenly, i'm just far away with my family.
alone in the hostel... and just, sahur & berbuka alone..

so, sejujurnya, i feel really2 sad.. :'(
rase cam kosong.. lonely... sunyi... sepi...
sedih sgt Ramadhan kali ni.. :(

but wait !
kengkawan kau plak cam mane?
takkan takde kawan melayu kot?
ade kannn... asal x berbuka same2??

ade tu mmg ade.. tapi...
ntah lah... rase malas je nk berbuka puasa ngan sesape..
pernah gak 2-3 kali aku berbuka
ngan my friend... just hujung minggu only.
but... ntah... keseronokkan itu tkde. :(

so, mcm tu jelah....
sahur sorang2..
berbuka sorang2..
my Ramadhan at the hostel is full of sadness
and emptyness and lonelyness.... ;(

tapi semua tu takde lah lame sgt..
around seminggu lebih je kot.
lepas tu,, lame skit alhamdulillah,
aku dh cuba biasekan diri... :)
so, takdelah sedih sgt..

now, i just want to tell a bit about my exam.
k, ade due exam dlm mase 3 minggu tersebut.
first is CA2... then study break for one week,,
then Final Exam for Semester 1...

so, for the CA2 result,,
alhamdulillah... physic aku meningkat.. :')
it's better than CA1..
and carrier marks for my physic is stable. hehe..

English punye result pun okay.. alhamdulillah..
tapi.... yg sedihnye is my BIO and Maths.. :(
i dont know why, my bio utk CA2 truk gilerr kot.
i think maybe i salah teknik study that time.
soalan2 nye sume aku takleh jawab.. :(
BIO aku dpat F kot... fail.. :(

tapi,, nasib baik carrier marks aku okay.
alhamdulillah, lega giler..
CA1 and markah segala quiz & assignment lah
yang membantu carrier marks BIO aku.. :')

then how about maths ?
urgghhh.. the worst !
CA2 pun fail,, carrier marks pun sgt rendah !
sedih giler kot. aku tak tau knape.
aku mmg btul2 takleh laa ngan maths.

if maths biase2 mcm SPM dulu bolehh arr.
tapi, ini sume mcm addmath yg lagi susah dari SPM!
mane tak seksa hidup gua ! >.<

so now lets criter a bit about final..
err, before that,, about the study week...
kebanyakkan kengkawan sy sume balik rumah.

huhu.. yela, seminggu cuti kann.
so, smue pulang ke rumah masing2 ar.
hanya segelintir shj yg masih tinggal di hostel.

and me ? of coz laa stay kat hostel..
yelaa, susah kot nak gi mari gii mari kemaman.
jauhhh kot.. huhu..

so, my study week alhamdulillah okay.
i think it's better to study at the hostel,
than at home... why?
bcoz balik rumah, comfem takkan study !
haha... yelaa, rumah kannn..
rase cam nk enjoyyy jer.. haha
 so, aku bersyukur laa sbb aku tak balik umah tyme tu.

then, about my finals...
yg ni aku takleh komen ape2...
mmg adat dlm exam,
ade yg susah, ade yg senang...

so... mcm tu lahh..
skrg nie yg aku paling risau ialah maths..
if maths aku gagal, nnty kene amik suplimentary test.
kene repeat balik exam math ! aku tak nak ! :'(

papepun, i really berharap i will lulus all the subjek. inshaa Allah.

so, my final last paper habis hari Khamis..
then hari Khamis lepas balik bilik,
aku pun start kemas2...
bcoz keesokkannya (Jumaat),
my family nk dtg amik aku !

so, lepas habis exam tu aku bukan main exited sgt2..
mane tak nye, 4 bulan dh tak balik umah !
i miss home damn much you know !

then mase tgh kemas skit2 tu,
suddenly my dad call...
dipendekkan crite, tibe2 dye kabo dye ondway.
then i was like ; what ?? ondway nok gi ane?
then he said ; gi Melaka arr...

wadddehel ???
hahaha... actually dyeorg buat suprise kot dkat aku !
ye ar, hari tu janji nk dtg hari Jumaat.
suddenly, on that day, hari Khamis jugak dyeorg nk dtg,

aku ape lagi ? panik laahhhh
sbb belum kemas lagi bilik and barang2... haha

dipendekkan lagi crite,
alhamdulillah aku manage kemas bilik and barang.
then dyeorg pun smpai hostel jemput aku..
malam tu kitaorg stay one night dkat Hatten Hotel Melaka.
keesokkannya (Jumaat) baru lah kitaorg bertolak pulang.

ondway pulang, kitaorg lalu kat muadzam shah.
so, kitaorg pun amik peluang tu utk visit my spupu..
sorang duk blajar kat Uniten (not sure the spelling.sorry)
sorang lagi duk blajar kat MRSM (Athena)

i was soooo damn happy to see Athena !
haha... seriously woiii
aku rinduu giler kat dye... :')
takpe, raya nnty kite jupe lagi, inshaa Allah.

then, kitaorg pun berbuka dkat Kuantan..
nasib baik ayah aku dh tempah meja awal2 kat satu restaurant ni..
tapi kitaorg smpai lewat.. around kul 7.55.. haha
kitaorg just berbuka lam kereta dulu... :)

dipendekkan lagi crite,,
akhirnya aku pun smpai lahh kat rumah..
around kul 9.30pm tak silap..

then hows my feeling??

wow... the first time aku jejak kaki lam rumah,,
aku rase cam weird sgt2...
mcm, waddehel ? ni rumah aku ke..
asal rase cam lain jerr... ??
rase mcm weird gilerr kot... huhu

then bile masuk je lam bilik aku,,,
terus air mata kluar !
i'm crying mann !
seriously, i cried a lot !

haha... rindu woii !
rindu giler kat bilik gua...
bilik ni lah yg slalu aku habiskan masa..
bilik ni lah yg aku guna utk study time skolah dulu..
bilik nie lah life aku !
room sweet room.. :')

tapi !
itu hanya utk sementara...
makin lama, perasaan ku berubah.
aku tak tau knape..
aku just rase cam pelik sgt.

eh, betul ke ni bilik aku?
knape rase lain...? :(
seriously, aku rase satu perasaan yg weird sgt.
mcm aku berada di rumah org lain...
aku tak kenal rumah aku...
aku tak kenal bilik aku... :'(

ini lah perasaan yg sgt sedih..
just imagined, tempat yg kau spend hidup kau lame2,
tetibe kau boleh lupe...
just bcoz of kau pergi tmpt lain for 4months.

adakah 4 months itu terlalu lama?
smpai aku jadi cam ni ?
mungkin sbb dlm 4 months tu aku tak penah balik kot.
atau mungkinkah aku sudah jatuh cinta dkat
hostel, life and bilik aku kat Melaka??

hhmm.. aku pun tak pasti knape..

tapi skrg nie, pade saat ini,
sy sdg cuba... cuba utk biasakan diri..
cuba utk hilangkan perasaan pelik yg bermain dlm jiwaku..

hhmm.. i just try to sedapkan hati..
maybe it's just the first and second day kot aku rase cam tu.
i hope lepas nie i will be okay... :) hhmm

so, what else to story morry ?
hhmm.. xde dah kot..
tak tau nk crite ape lagi...
lainkali lah pulak ye!
hehe...

kbye... thanks for reading this boring story.. -_-'