Saturday, June 28, 2014

Kemuncak Sem 1



Assalamualaikum..

hello and hai !
okies, dah lame giler tak update blog..
al maklumlah, life gua busy kann.. hehe

baiklah, tajuk kite pade hari ini,
"Kemuncak Sem 1"
do you know what does it mean ??

yup... ini bermakna zaman sem 1 gua dah nk abis.
dah smpai kemuncak...
bak kata org, klimax lah... hihi

baiklah, meh sini nk story morry ckit
tentang ape yg berlaku di fasa kemuncak ni...

baiklah, fasa kemuncak ialah fasa yg paling
busy, paling byk aktiviti, byk stress
dan byk perkara yg perlu difikirkan . hhmm

and today i will senaraikan satu persatu
apa aktiviti ataupun whatever yg berlaku pd fasa kemuncak
kehidupan sy sebagai pelajar FIS sem 1 di kolej ini. :)

the first thing is, tak lain tak bukan, assignment. -__-
okay, mase nak dekat2 akhir sem lahh bru ckgu2 smua bg assignment.
*sorry. aku mmg suke panggil 'cikgu' dan bukan 'lecturer'
harap maklum.... hehe*

so, for assignment, we have 3...
english, physic and biology assignment.

utk english, senang je...
kitaorg kene tgok movie tau !
hehe.. yup. best giler..
tgok movie ramai2 dkat satu tempat nie.
mcm dlm pangggung wayang sungguh kot !

ape movie yg kitaorg tgok?
kitaorg tgok movie korea tau !
bukan sembarangan movie k.. !
the tittle of the movie is :
"Miracle In Cell No.7"

omg, shit.
best nk mampuihh crite nie !
why ?
bcoz crite ni tema dye ialah love
between father and daughter.

crite nie sgt2 lah klakar
and yg paling pnting sgt2 lah sedih
dan membuatkan semua org nangis !

budak paling katang n paling hensem kelas gua
pun nangis jugak tauu ! haaa.. jgn main2.. haha

so, seriously, sape yg tak tgok lagi criter nie,
sila lah pi tgok k... cari je lam youtube, inshaa Allah ade. :)

so, lepas tgok movie nie, kitaorg kene buat movie review.
and that was our English assignment ....

pasal physic and bio plak,
mls ar crite pnjg2 pasal assignment tuh
so boring.. -_-

ape yg penting ialah,
alhamdulillah, ketige-tiga assignment tersebut gua
dah siapkan dan hantar cepat2 sblum tarikh luput beliau.

ok, maaf. kosa kata sy agak lemah.
actually kpale gua pening2 nie..
and agak mamai sedikit.
so, if ter-typo atau ter ckp bde yg pelik2,
harap maaf lah ea... hihi
kenape gua pening ? kenape gua mamai?
haaaa.. sat gi gua criter nehh.. :P

next thing is,
about Postmed presentation..

bohh, natang mde orh ???

haha.. rilek2... chill2..
er, postmed presentation ini ialah
satu presentation dlm group,
tentang satu topic ni,,
yg telah di set kan oleh ckgu,,
dan presentation ni kitaorg kene buat
dpan classmate... and akan dinilai
dan diberi markah oleh
semua cikgu2 kitaorg
dan jugak juri jemputan iaitu,
satu drpd lecturer BDS,
dan satu lagi drpd lecturer MBBS.. :)

so, utk presentation ni,
kitaorg diberi mase around 2 bulan kot.
sbb presentation nie ade kaitan dgn medics.
sbgai contoh, kitaorg kene present tntang
plastic surgery, MRI, mammogram dn sbaginye.
tentang peralatan medics laa kiranya.

so, my group kene present about mammogram.
iaitu satu mesin utk detect breast cancer.
dlm setiap presentation,
perlu masukkan skali kait hubung dgn maths, bio and physic.

and kitaorg buat presentation ni bukan
atas kertas mahjong yg cap ayam tuu tau.. ahakss..
kitaorg present dlm poster kot !

sbb tu lah kitaorg diberi masa yg agak lama .
sbb mcm2 kene buat.
kene buat research, cari maklumat,
buat poster guna photoshop,
nak praktis and berltih ckp lagii..
mcm2 tau...

and sejujurnye, sepanjang perjalanan 2 bulan
sy with my group members,,
mcm2 masalah dan tekanan yg sy hadapi tau !
seriously. byk problem. byk dugaan..
tapi tanpa merase pahit, kita takkan kenal erti manis kan?
mase akhir2, and last2 sblum tarikh presentation tu laa
bru aku start rase manis and bleh kamceng ngan group members aku.

haha. sadis. takpe lah. at least ade jugak rase manis nye. :P
so, how was the presentation ?
hhmm.. alhamdulillah...
nasib baik sy tak tergagap2 ckp. haha.
woii. igt sng ke nk buat presentation dpan kelas
dan "dinilai" oleh org2 pelik yg kite tak kenal ?? -_-

susah doe... kalo perasaan nervous tu tak usah nk ckp lahh
dah lah kene speaking... fuhhh
but alhamdulillah, sy dh laluinye dgn baik... :)
oh ye, the tarikh of Postmed presentation is 20hb June.
hehe.. saje nok kabo !



This is the poster of mammogram from our group.. :)


My PostMed presentation group members.. :)
yang duk depan skali, chinese rmbut perang tu lectuere english saya.. hehe


This is the lecturer hall yang kitaorg present that day..



so, ape lagi yg berlaku during this climax phase?

ok, perkare yg paling baru berlaku ialah,
majlis Lagenda Night yg diadakan smalam, smalam. haha
iaitu hari Khamis, 26hb June.. :)

okay, ape bende lagenda night nie ??

Lagenda night nie, dye mcm satu majlis..
utk... er.. utk ape ea? haha.. aku pun tak tau gak sbnrnye,, -_-
tapi dye lebih kurang mcm malam perpaduan SID hari tuu

aduh. mcm mane nk terang ea?
dye mcm... majlis ade persembahan drpd students,
pastu penyampaian hadiah...
then cabutan bertuahh.. huhu
mcm tu lahh just for fun..

ape yg membuatkan sy tertarik nk pergi majlis ni ialah,
first sbb this is my first time here,
and aku tak pernah pun tau mcm mane Lagenda Night ni.
so, teringin lah nk pergi. nak tahuuu.. hehe

second reason is,
LAgenda night ni dye kene dress up ikut tema tau !
wahh.. haha... tema tahun nie ialah, pink purple white.
and tema paling utama ialah "wonderland"

so, students and lecturers boleh pkai costume
ape2 je yg melibatkan wonderland.
sbb tu lah aku rase cam tertarik nk pegy majlis ni ! hehe

wait. dah kau pkai kostume ape Sab ??

haha... gile ke ?
takdelah. aku just pkai jubah hitam and warne purple pink skit.
ikut tema... tak main lah pkai kostume2 niehh >.<

so, how is it ? how was the party ? is it fun ?? :D

hhmmm... fun ?
er, not really......... -_-
ntah lah... ade bde yg best, ade bde yg xbest.
ape yg best ? contohnye,
boleh tgok pelbagai jenis manusia yg pkai
pelbagai jenis costume yg pelik2 and cantik2..

selain tu, ape yg best ialah, dpat makanan percume !
haha... seriously, the main reason aku join majlis ni sbb
aku nk tgok persembahan and nk MAKAN free ! haha

tapi kan... persembahannye bukan best sgt pun... hurm.
ade yg best ade yg xbest..
tapi makanan, alhamdulillah lahh...
perut aku berpuas hati ! ahakss..



The main entrance.. :D


Entrance full of balloons.. ^O^ hehee


Atas ni adalah tmpat di mana FIS students duduk.. Ini lah pemandangan kitaorg dari atas nie.


And this is the FOOD ! The ONLY thing i enjoyed that night... -__-"






Ini semua pulak ialah photobooth utk amik gmbr.. :)
saya tak amik byk gmbr pun that day... why ? malas... -_-'



so, konklusinye ?
aku rase agak menyesal skit.
sbb rase cam buang mase jer...
hhmmmm.

tapi nk wat cam mane,,
dh takdir aku pergy join majlis tu.huhu
takpelah... pengalaman... :)

okay, that is the flashback..
now lets go to the present.
skrg, gua ade lam bilik... tgh pening2 kpale.
tadi gua ckp nk bg tahu reason dye kan ?
haaaa,, meh2... nk gtau laa ni.

the first reason is,
mase lagenda night tu, hari khamis kan?
mlm tu, majlis tu habis lewat gilerrr kot !
around kul 12.30...
and kul 1 lebih baru aku tido ! :(
so, pagi tu aku bgun awal skit.
then sbb tu lah pening2 and tak cukup tydo...

then hari jumaat, iaitu smalam,
family aku dtg Melaka ! :D
maklumlah, dh nk masuk bulan Ramadhan kann..
so, dyeorg mari lah lawat aku kejap.. :)

skejap je pun...
kul 7.30pm aku kluar asrama smalam,
and hari ni kul 1.00pm aku dh masuk balik asrama.
tak smpai pun 24jam.... :'(

takpelah. aku bersyukur.
at least aku leh jupe dyeorg.. huhu

so, smalam pun aku tydo agak lewat...
and pagy tadi aku bgun awal...
and nmpk tak hubung kaitnye di situ ??
dah 2 hari aku tydo lewat and bgun awal ! >.<
thats why aku agak tak sehat skrg nie.
pening2 and mamai2 je... :(

so.... skrg ni dh nak masuk fasa resolution...
fasa klimax dah habis... masuk resolution plak.
ntg ape resolution tu ??? er, pndai2 ar ko phm ea... -_-

sepertimana yg kita semua ketahui,
hari Ahad nie, iaitu esok,
bersamaan dgn 29 hb June,
ialah tibanya bulan Ramadhan... :)














alhamdulillah....
rase cam hepy je dpat jupe Ramadhan smula tahun nie.. :)
tapi kan.... tahun nie dah lain dh ngan tahun2 sblum nie..

kenape ?
of coarse, aku duk Melaka kann..
jauh giler ngan family aku kat Kemaman.. :'(
and this is the first time aku puase jauh2 dri family aku.
hhhmmm.... tak tau lah cam mane nanti...
mcm mane sahurku... mcm mane iftar ku...
mesti sunyi jerr.... :(
takpelah... sabor... redho....
ni nasib baik kat Malaysia agi...
kalo kat India nnti ?? haish.....
ku perlu tabahkan hati ! >.<

okay, bukan sahaja puase yg menjelang,,
exam ku jugak akan menjelang tak lama lagi...
bile ?? hari Selasa ni..... :)

so, shortly aku nk crite tntang ape yg akn aku alami satgi..
esok Ahad.. cuti... Isnin pun cuti jugak.. Melaka amik cuti ! ;D hehe
then Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat ialah exam CA2 aku..
lpas tu cuti seminggu utk 'study break' ..
then, akhir skali ialah........ FINAL EXAM.

shit. debor. takut. tak bersedia. cepatnye mase berlalu. pray for me. :(

so, nmpknye smpai sini jelah aku luah2 story morry.
letih dah... kpale pun masih pening.. @_@ takde mood nk study. hurm.

akhir kata,, maybe lepas ni aku dh tak update dh pape post.
inshaa Allah, lepas final nnti aku akan update blog aku..
kalo rajin lahh yer.. hihi :P

so,,,,, di sini sy ingin mengucapkan,
selamat menyambut bulan Ramdhan... :)
puase leklop yer.... hehe ^_^

thanks for reading...
and once again, please pray for me..
for my exam... smoge lulus blake.. :(
kbye......




 The pictures of the last physic's lab session for Sem 1.. :')



No comments:

Post a Comment