Sunday, May 25, 2014

Adakah Ini Mimpi atau Realiti ?




Adakah Ini Mimpi Atau Realiti ?

ku pejamkan mataku..
lalu tiba2 aku berada di sini..
di tempat baru...
di kamar baru..
bersama dengan orang2 baru..

dan tiba-tiba..
ibu bapa ku..
serta adik ku..
memeluk erat tubuhku..
dan menasihatiku agar menjaga diri dgn baik
serta belajar bersungguh-sungguh..

tiba-tiba hatiku jadi sebak...
air mata mula mengalir...
ku tidak sanggup memandang wajah kedua ibubapa ku..

lalu, mereka pun beredar...
dan melambai tgn padaku...
dari jauh... aku berdiri berseorangan..
menghantar mereka pulang melalui ekor mataku..

aku berjalan.... menaiki tangga...
dan terus ke kamarku....
aku merasa sepi... sunyi...
apa yang harus aku lakukan?

aku masih kabur...
adakah ini mimpi?
aku masih tidak percaya...
apa yg sedang berlaku saat ini?

hari berganti hari...
minggu berganti minggu...
setiap hari aku memangkah di kalendar..
melalui setiap hari dgn perasaan yg tidak menentu..

setiap kali aku berfikir..
apa yg sedang berlaku?
apa sbnrnya yang aku alami?
adakah ini satu mimpi atau realiti?

aku sering coba memujuk diri ini..
ini semua hanyalah mimpi...
sekarang aku sdg berada dlm lena..
di dalam kamarku yg indah...

dan smua ini hanyalah mimpi...
satu mimpi yg penuh mencabar..
mimpi panjang yg seakan-akan satu realiti.
dan aku masih berada dlm lena...

terkadang aku sering terbang ke masa lalu..
di saat indah di zaman persekolahan...
di saat aku bersama teman2...
dan di saat manis ku bersama si dia..

hari2 tersebut sangatlah indah...
dan sering menghantui ku ketika menyendiri..
sejujurnya ku tidak sanggup melepaskan itu semua.
kenangan tersebut amatlah manis...

dan sekarang?
adakah ini satu mimpi atau realiti?

di tempat baru ini,
aku bukan aku...
aku tidak mengenal diriku lagi..
di mana pergikah aku yang dulu?

ye... aku yg dulu terperangkap.
terperangkap dlm masa lalu..
dan aku sengaja ingin berlama di situ..
aku tidak mahu keluar dari dimensi itu..

dunia baru ini penuh dgn penipuan..
penuh dgn kecurigaan...
penuh dengan tekanan dan masalah..
penuh dgn sesuatu yg aku tidak suka..

ini adalah mimpi....
mimpi yg penuh dengan kegelapan..
mimpi yg penuh dgn kesunyian...

apa yang harus aku lakukan?
aku harus keluar dari mimpi ini !

tetapi bagaimana?
ye.. aku perlu melalui nya..
akan ku coba melalui setiap detik
dan setiap hari dgn pantas..

walau apa pun, aku terpksa melaluinye..
aku harus cepat...
aku harus berlari...
menuju ke pintu keluar..
keluar dari mimpi ini..

dan waktu itu,
saat aku membuka mataku..
aku masih di situ..
di atas katilku yang empuk..
di dalam kamar kesayanganku...
dan aku termenung seketika..
memikirkan mimpi yang ku lalui...

namun...
pabila hati dan fikiranku bersengketa..
aku jadi buntu dan keliru..

semakin hari...
aku semakin tersedar...
ini semua bukan mimpi..
ini adalah realiti...
yang perlu ku tanggung....

akan tetapi....
aku tetap dgn pendirianku...
aku tetap ingin mengikut kata hatiku..
aku tetap yakin....
ini semua adalah mimpi.......

mindaku bertanya lagi..
adakah ini mimpi atau realiti?
hhmmm....
walau apa pun, aku tetap harus melaluinya.....





Luahan Hati,
Sabryne.

Thursday, May 22, 2014

CA1 is over..



Assalamualaikum..

hello and hai !
okay, tak tau knape..
tetibe je terase cam rajin nk menaip blog hari ni.
rindu sgt2 kot dkat blog.. hhmm. mungkin. hehe

okies, so.. ape yg aku nk story morry hari nie?
hhmm.. as you all know,
i'm now in college life right...
so, tak lain tak bukan,
isi kandung crite hari nie ade kaitannye dgn kolej. hehe

our topic fot today's post is : CA1 is over
yeahh.. ape tu CA1 ? sem 1 ke ?
haha... nope !

CA1 tu sbnrnye exam...
our FIRST exam.. huhu
its actually like OTI 1 lah...
mcm kat skolah dulu2... hehe

tapi kitaorg kat sini ade CA1, CA2 then bru final exam.
okay, aku tak tau lah kolej and universiti lain cam mane.
mungkin same, and mungkin juga tidak kan?
so, mcm tu lah...... hehe.

so, Sab ? hows your exam ?
is it okay? did you do well ?

o m y g o d !
oh no... please... jangan lah tanye soalan cam tu.
to be honest, aku buat teruk giler kot.
dah laa ni first exam kitaorg.. :(
patutnye aku jawab lah betul2 kan..
ini takk... mcm main2 je jwb.. :'(

actually aku bukan sengaje nk jawab main2.. hurm.
ade subjek yg aku btul2 study..
but ade subjek yg aku mmg tak smpat nk study habis.
and ade jugak subjek, yang aku dh study mati-matian..
tapiiiiii,, last2 dlm exam takleh jawab... hurm . sedih kot. :'(

exam CA1 kitaorg start hari Isnin..
Isnin subjek biology.
Selasa subjek Physic.
Rabu subjek english.
and khamis, iaitu hari ni,
subjek mathematic...

kalau diikutkan, boleh je aku crite satu2
tentang format dan tahap kesusahan setiap subjek tu.
tapi bile difikirkan balik,,
hurm.. malas ar.. sbb mcm boring jerr...
buang mase kot, kalo taip pnjg2 bde yg tk penting. haha

ok, meh nk crite skit ape punce sy tak study. hihi
the first thing is, tak cukup mase.
for biology, byk giler kot bde kene blajar.
dlm mase satu hari, 5 chapters mmg takleh nk habiskan.
aku just sempat bace 3 chapters jerr.

one more reason is,
because i pegy buat dental check-up !
hehehee.... :D

dental check-up ni i buat hari rabu...
lepas exam english...
aku buat ngan kwn2 aku...
then, kitaorg mengambil mase yg agak lame jugak kat dentist tu.

ohya, lupe nk bg tau...
seperti mana yg u all perlu tahu,
hehe... sy kan blajar kat medical college.
so, dkat kampus kitaorg,
ade satu bangunan tinggi ni...

bangunan ni khas utk dental stuff..
name bangunan ni pun, dental building. huhu
so, kat sini ade dentist and klinik gigi lah..
dlm bgunan ni jugak ade byk classroom and dewan.
and this bangunan is 9 tingkat. tinggi tauuu.. huhu.. >.<

so, kitaorg actually kene jawab exam CA1 dkat bangunan ni.
tingkat 9 . hehe... so, tiap2 pagi kitaorg naik lif pegy dewan exam tu.
mcm best jerr.. hehe.
tapi kan, banunan dental building ni agak jauh skit drpd hostel.
dlm 10minit ar kalo jalan....

 ok, lets get back to the story.
so, memandangkan 4 hari kitaorg
ulang alik pegy building nie utk exam,
sy pun decide nk buat dental check-up with my friends.

and you know what, tyme kitaorg buat check-up ni,
student2 kot yg buat... hehee..
yup... student BDS... student yg amik kos dentist.
ade yang year 3... and ade yg year 4 and 5 ....

me and my friends dpt student year 3.
so, dyeorg buat lah check-up secara menyeluruh.
then kitaorg cuci and polish gigi smpai berkilat.. :D hehe
seronok jugak pi sane.. why ?

ptame bcoz, kitaorg tak perlu bayar mahal2..
if student yg buat, kitaorg just bayar rm5 SAHAJA.
org luar pun byk yg dtg tau... semua byr rm5 je if student buat.
but if lecturer yg buat, mahal lahh kene bayar.. >.<
reason yg kedua plak,,
bcoz dpat cuci mate tengok mamat2 dentist yg smart.. :3
wakakakaka ! just kidding... -__-'

ok, itu lah dye... puncenye knape aku tak study math.
lepas balik drpd check-up,
trus balik bilik... and TERtidur...
smpai pagi...... -__-
akhirnye, jwb exam bodo2 gituu jer.. >.< haish.

so... ini lah dia serbe sedikit
crite dan pengalaman sy pade minggu ni..
actually it was quite fun you know..
sepanjang 4 hari nie,,
mcm2 bde baru sy blajar...
mcm2 jenis org sy jupe..
and byk jugak senior2 BDS yg sy bru berkenalan. hehe
not only that,
bangunan dental tu pun dh byk jugak sy terokai.
bukan sng nk jejalan kat bangunan tu.
jauh kot... -_- malas nk ulang alik.
so, alang2 kitaorg ade kat situ,,
haaaa... sy amik laa peluang nie utk enjoy
betul2 kat bangunan tu..... hehe...

last but not least,
nah..... sedikit gambar rajah utk dikongsi.. hehee..
as usual, i will not put photo of my face here.
k lah, enjoy the pics.... ;D




 ini adalah tangge tepi lif.. if sesape malas nk naik lif or maybe nk bakar kalori,
sila lah gunekan tangge ini... hehe


 9th floor of the dental building.. :)


 pemandangan indah yang ku lihat tiap2 pagi sebelum masuk kelas jawab exam. hehe
from here, we can actually see the sport's complex
and also the ladies hostel... ^_^


 this is classroom 9.. kat sini lah kitaorg jawab exam..
group A and group B..... gabung kelas... ;)


and this is the dental clinic...
mase nie dyeorg tgh lunch. thats why kosong jerr..
if not,, perghh.. mmg penuh and busy dgn manusia...


p/s : lepas habis exam jer, budak2 nie semua terus exited giler and nk pi enjoy kat bandar.. then i was like.. -__-" hello, this is just CA1 okay.. bukan final pun.. takde mase nk enjoy.. hurm... aku plak? haha... aku pun enjoy jugak sbnrnye... tapi dlm bilik jerr.... tak pi kuar mane2 punnn.. T_T huhuu