Friday, March 14, 2014

My First Time Driving My Dad's Car



Assalamualaikum..

hehe.. tetibe terasa rajin sedikit utk update hari nie.
maklum lah, nk citer pasal "My First Time Driving My Dad's Car" ekpom.
tuu yg tetibe jadi exited nie... hahahaha

ok. lets begin the story...

ingat tak, hari tu sy test jpj kan?
hari Rabu, 5/3/2014 ..
then, lepas sy lulus, hari Ahad seterusnya
sy kene pegy pejabat JPJ tuu..
utk buat lesen.. hihi

mase sy pegy hari tu, perghh..
byk giler org...
so, tpkse tunggu giliran ar.. huhu

then sy ingatkan proses wat lesen ni lame.
yela, kakak dkat PSM tu kabo,
pegy pagi, then amik lesen petang.. huhu

tapi.. tak sangka plak,
rupenye buat lesen tu lagi cpat dari ape yg sy sangka.haha...
sy just duk situ, tunggu giliran...
gi kat kaunter bagi beberape borang tuu.
duduk balik... then tunggu name kene panggil.

lepas name kene panggil tu,
trus boleh pegang sekeping lesen !
hehehehe... happy giler kot mase tuhh.. :'D

so, sy estimate maybe dlm stengah jam kot sy kat sane.
lame bukan sbb ape, sbb rmai org sbnrnye..
kalo org skit je, aku agak maybe 10 minit boleh selesai.. :D

ok, lepas sy dh dpat sekeping lesen itu,
hati sy berase amat bersemangat yg berkobar2 utk drive. hihi

of coz laa.. sape tak hepy kan?
dpat lesen.. then boleh drive kete sendiri with family.. hihi
aik? kete sendiri ? dh ade kete ke Sab??

oit ! noo laa! mksud aku kete ayah aku..
hahaha.. nk tunggu kete sendiri ?
hhmm... lame lagi lahh nmpk nye... -__-
Myvi purple, wait for me okay dear.... <3 hehehe...

then, petang tu ade laa bincang skit with my dad..
bila boleh start bawak kete kan.. hehe..
aku ingat, keesokkannya, (iaitu hari isnin), aku nk start drive..
tapiiiii...................

ayah aku tak bagi lagi... :(
sedih kot...
ayah aku ckp, nk gi servis molek2 luu kete..
and then he said nk cuci bersih2 lu kete.. luar and dlm.
so that i will selesa drive nnty.....

hhmm... at first aku rase cam kecewa sgt2...
serious, sgt kecewa ! :( :(
rase cam semangat utk drive tuu hilang sekelip mata!
mcm dh malas dh nk drive... hhmm.. :'(

tapi, takkan aku nk putus asa kan?
sia2 jela aku dpat lesen if aku tak drive op...
so, aku cuba kuatkan kembali jiwa yg sudh lemah itu.. hehe

then, hari Khamis, iaitu semalam,,
ayah aku pegy servis kete dh...
then dia ckp esok, (iaitu hari ni) aku boleh start drive!
hehehehehe.....

mlm tadi aku nk tydo pun punya laah susah.
haha... kes debor punya pasal...
wei, dah sminggu lebih kot aku tak drive !
aku takut aku lupe je mcm mane nk bawak kete.. haha

okay, lets story morry tentang ape yg berlaku hari ni.
actually tade ape yg menarik pun.. hihi
aku just bgun awal... lpas subuh, tido jap.
then kul 7.30 aku dh bersiap2 and pegy menuju ke kereta. hihi

actually kitaorg nk gi breakfast..
so, the whole family laa yg ikut..
my mom and my bro duk kat belakang..
my dad plak duk kat tepi sy.. hihi.
debor kot... rase cam test ngan jpj hari tuu pulok.haha

then, sy pun start drive... kluar dari pagar... hihi
at first sy drive agak laju kot...
tapii.. my dad marah sy.. argh.
dye ckp jgn laju sgt ! jgn over confidence sgt ! :(

sy bukan nye over confidence.. :'(
tapi sy dh terbiase bawak laju time naik kete ngan uncle yuchai dulu.
hhhmmm...

bukan tuu je, tadi byk sgt sy kene bleber.. :'(
kedudukan kereta terlampau tepi laa...
nk masuk longkang laa.. -__-
gi tengoh2 skit laa..
tengok garis putih laa...
brek laa..
tukar gear laa... err.. >.<

 okay. sy akui... sy bukan mahir sgt drive..
tapi kalo bab brek and tukar gear tu,,
saya tahu lahh! ggrrr..
ayah sy mcm tak percayakan sy je.. :(

stop Sab! tak baik pikir negative..
dye bukan tak percayakan awk!
dia sbnrnye risau kan keselamatan awk..
yela, awk sendiri ngaku awk belom mahir lagi kann.
sbb tu laa, dia cuma risau.. and dia nk ajar awk slow..
jgn lah salah sangka dkat ayah sendiri ! tak baik tauu.. :(

ok fine... i know my mistake.. hurm.
tapi gituu ar...
dye kabo ke aku, kene tunggu dlm sebulan dua,,
baru boleh aku drive sorang2..
buat mase ni, mmg my dad "wajib" ada tepi sy stiap kali sy drive.

errr.. -__-
rase mcm terkongkong je....hhhmm..
susah ar gini... dokleh ar aku drive sorang gi dating ke..
hahahah... dating? no laa...
sy sbnrnye nk klua jalan2 ngan kwn2 je..
sng skit boleh drive sendiri kan?
*bukan utk show off ye!

so, mcm mane tadi?
crite laa.. kau drive pegy mane tadii ? :P

okay, first aku drive pegy restoran..
restoran Dinie dkat bandor orhh...
then lepas sudh makan,
sy pegy drive kat rumah nenek sy..
dkat Gong Pauh...
lepas sudah, drive balik rumah ler.. hihi
xpanjang mane pun perjalananku.. :P

 okay, let me crite serbe sedikit tntang pen-driving-an sy tadi..

at first, mmg agak berdebar..
tapi xleh laa debor sgt kann. bahaye..
kene confidence skit op..
confidence sikit jer... jgn byk2 ! hihi

then, lame2 tuu aku dh okay dah...
tapi problem aku skrg nie ialah,,
aku tak dpat agak keluasan kereta tu..

erk? what do you mean? explain skit ?

mksud aku,, slame nie aku praktis naik kete kancil je kann.
so, ni tetibe naik kereta Wira plak..
kete wira ni mmg lah tak besar mane punn..
tapi kalo nk banding wira and kancil,
of coz laa wira besar kan? >.<

so my problem is,
aku mmg tak dpat nk agak..
kereta tu jalan tgh2 road ke tak,
and mase nk parking pun aku mmg tak dpat nk agak. :(

so, aku rase tuu je kot masalah aku..
oohh ! not only that !
lupe nk bg thu satu lagi perkara...
one more problem is,
kalo smpai kat selekoh,
aku tak brape fokus dkat kereta yg lalu lalang.

yela, kite kene laa tengok kiri kanan kann.
if takde kete, baru boleh jalan kan?
tapi aku takleh fokus sgt...
aku terpkse depend dkat ayah aku suwoh tolong tngok kiri kanan.
hahaha... dok au bkpe.. susah ase nk fokus..

and tadi aku kene marah dh ngan ayah aku.. why?
bcoz kat satu selekoh tu,
aku benti skejap jerr, then trus belok kiri tanpa tgok kanan. erk.
tetibe plak ade lori dtg dari arah kanan. laju plak tu ! :O
nasib baik jauh. kalo dkat,,,, hish ! bahaya tau dop ! :(

hhmmm... tu jelah kot problem aku..
yang lain, alhamdulillah, okay jer... :)

so konklusinya ??
alhamdulillah, everything's fine...
and i know, aku perlu byk lagi praktis driving...
and aku yakin sgt my dad takkan bagi lagi aku drive sorang.
err... tpkse tunggu lame lagi lahh nmpk nye.. :( hhmm.

aku pun sbnrnye tetibe rase takut..
why ? ntah lah.
mase mula2 nk drive tu, ade jugak keberanian.
bcoz, dh terbiase kann drive ngan ckgu yuchai dulu..
then, lepas ayah aku byk bleber and mcm risau sgt,
aku pun jadi risau dibuatnye.. :(
rase cam takut je nk drive with my dad's car.. haish.. :'(

klah... done typing...
today is Friday, and i need to kemas2 my room skit. hehe
sorry for the boring post..
saje je nk kongsi pengalaman drive.. hihi
thanks for reading.... ^_^




p/s : seriously, i need to practice more . Anyway, tolong doakan saya yer... Semoga semangat dan keberanian sy akan pulih.. semoga i can drive well... and semoga everything will be okay and fine.. yang paling penting, semoga my dad will trust me ! :)

No comments:

Post a Comment