Monday, August 12, 2013

Kisah Rayaku... ^_^

Assalamualaikum!

Hello guys !
hows your hari raya ?
best ? Dpat byk duit raya dop ? hihi..

Oke, alhamdulillah,
sy diberi rasa kerajinan sedikit utk menaip hari ini.
walaupun sbnrnye sy tgh demam skrg nie.. :'(

takpew2, demi blog kesayangan ini,
akan ku coba kuatkan semangat ku utk
menaip dan meluah pengalaman rayaku pde tahun ini.. :)

ayuh, kite naik mesin mase bersama-sama,
dan pergi ke hari raya pertama ~


1 Syawal
Alhamdulillah, 1st Syawal tadelah teruk mane untuk saya. Yela, kalo tahun lepas, kitaorg ade problem skit mase raya pertama. But this year, alhamdulillah tade problem. Baiklah, tahun nie tema warna for my family is Merah-Maroon gitu.~ Tahun nie sy ingat nk beli baju kurung yg mcm tahun lepas. Tapi sayang, tak jumpe. :( .Jupe tu mmg jupe. cantik giler kot. Tapi saiz saya dh habis. sadis giler :'( . Then last2, ditakdirkan utk sy membeli jubah :) . So, tahun nie saya pkai jubah merah digabungkan dengan pashmina berwarna maroon kehijauan. Actually gua tak berape suke pkai shawl and pashmina nieh. Tapi takpelah, skali skale je kann. hihi. Then pagi tu as usual, sy bgun awal, siap2 and makan2 kuih skit. hehe. lepas my dad and bro balik dari smyg raya, kitaorg pun bersalam-salaman ar. then dpat duit raya from my parents. hihi. lepas tu, mcm biase kitaorg pun gi laa rumah nenek sy dkat gong pauh. Biasanye tiap2 tahun kitaorg lu yg smpai. Tapi tahun nie kitaorg lah paling last skali smpai -__- . Then you know what ? Satu rumah tu, mintak tolong sy pkaikan dyeorg shawl. harharhar. actually mule2 spupu sy Athena yg mintak tolong. then lepas sorang2 mintak tolong pkaikan dyeorg shawl. haha, bangge plak rase dpat tolong dyeorg. :-P . Then lepas sudah mkn kat rumah nenek sy, kitaorg pun gi laa jalan2 kat rumah jiran and sedare mara yg lain. tapi beberape buah rumah je kot. lepas dh kenyang sume,kitaorg punbalik rumah, kunci pintu and tidur! harharhar. oke, about duit raya.. hhmm. tahun nie sy sbnrnye tadelah nk expect duit raya byk sgt. dah besar kot. If org nk bagi, sy terima jer. If org tak nak bagi, redho jelah.. tak sedih pown.. :-P . Tapi walaupun dah besar mcm nie, alhamdulillah, lumayan jugak duit raya yg sy dpat. wakakaka. Jom tengok gambar kejap. byk gmbr sy snap. tapi malas ar letak smue.. letak sikit2 dah laa kan ? hehehe...








2 Syawal
Baiklah, raya kedua tade cerita yg menarik pown. The 2nd Syawal kitaorg pi lari kat Kuantan. hah? Lari ? Apakah?? Hahaha.. tadelah, ayah sy dye letih.. kesian kot. dua hari je dye cuti raya. so, dye ingat nk rest and jalan2 kat Kuantan. Rumah sy mmg mcm tu, raya pertama and kedua takkan ada tetamu yg hadir. tapi bila raya ketiga and keempat, haaa.. tengok jela nanty cam mane. hahaha. oke, apa yg kitaorg bwat kat Kuantan? kitaorg pegi jalan2 dekat mall. makan2. tengok wayang. window shopping. and apa lagi ea? ntah laa.. but mase nie sy tengok wayang criter Adnan Sempit 3. haha. boleh tahan laa jugak criter tu. hhmm. apa lagi ea nk criter tentang raya kedua nie ? tade dah kot. kitaorg pegi pagi, and balik ptg dlm kul 4.30 tak silap. then malm tu sbnrnye ade tetamu nk mari. tetibe dye tak jadi mari. huhu. bgus, boleh sy rest sepuas-puasnye. hehe. malam tu sblum tido, me and my family ade tengok DVD plak. criter hantu : bisikan syaitan. bosan giler kowt. -__- ok, my second Syawal pun berlalu begitu sahaja ~



3 Syawal
okies, raya ketige.. bermulanya serangan tetamu ke rumahku. hahaha. baiklah, kalo tahun lepas adelaa jugak kitaorg jalan raya mane2 kan. pekan ke.. tapi tahun nie stay kat rumah je. raya ketige ayah sy dh start keje. so, tinggal kite 3 org jela kat rumah. pagi tu sy tak ingat dh ape sy bwat. -__- sy bagun agak lewat skit kowt. oh, baru teringat ! Raya ketiga zainal dtg umah sy. hehe. kitaorg makan nasi arab : mandy. mak sy bwat. then sy and dye ade laa jugak snap gambo. huhu. tapi udos kowt. sy nmpk selekeh jerp. :( .then petang skit tuh, ade tetamu lain plak mari. jiran2 saya. smue skali ade lebih kurang 16 org. tapi time nie sy tertido. haha. sy dop sedor mde2 pun. bile kluo bilik je, org dah balik blake. wakakaka. rase cam rude plak. >.< oke, malam tu lagi dasyat.. ingat tak tetamu yg nk dtg mase raye kedua tapi dok jadi ? haa, dyeorg dtg malam nie arr. 4 buah kereta kowt dtg ! terkejut sy.. tetibe je serang cam tu. sy nie daa laa takut + malu kalo ade manusia yg ramai nieh. haha. then you know what ? tak habis lagi nieh. tak lame kemudian, dtg plak due lagi buah kereta. wow. giler kowt. first time umah sy disinggahi smpai 6buah kereta skali gus. O__O . Bila dikira, smue skali ade 26 org. yg tua ade, yg mude ade, teruna hensem2 ade, budak kecik yg nakal ade. mcm2 jenis ade. -__-' . tapi sy dok care mane pom tetamu2 tu. sy just duk lepak lam bilik with my bro. dyeorg pun bukan care sy. dyeorg terlalu asyik menonton perlawanan bola. -..-" . oke, i think itu sajelah criter utk raya ketige.. hari yg agak meletihkan juga.. *padahal sy dop wat mde2 pom. wakakaka



4 Syawal
raya keempat.. hhmm.. my faveret one. haha. oke, raya keempat agak lebih dasyat skit daripada raya ketiga. kenape? sbb all my friends yg dtg umah. hihi. bukan sekadar friends tau. tapi, boys! semua lelaki. dan jumlah dyeorg ialah 15 org smue skali ! wow. mmg, hari raya ketige lagi byk kann. tapi raya ketige, tetamu yg hadir tu cume jiran2 dan sedara mara. but today.. today is my own friends. so, of coz laa gua kene layan dyeorg kan? haha. you know what, actually gua tak penah pun raya ngan laki rmai2 cam nie. smue nye bermula mase form3. at first, 3 org je mari. then form4, tahun lepas, meningkat skit. 7 org yg mari. 7 org tuu pun dh bwat sy rase terkejut and nk pengsan. but this year ? Perghh. haha. tak sangka langsung smpai 15 org yg dtg! dyeorg sbnrnye beraya same2 among of them. singgah rumah sini, singgah rumah sane. then, my house pun jadi salah satu victim dyeorg. haha. takpelah, skali stahun je kan. haha. tapi seriously, yesterday sgt2 memalukan bagi sy. yeahh, just imagine, all boys all around the house! sy malu kowt. berdebar2 jantungku. saya pun ape lagi, menyorok kat dapur jela. haha. tak branie ar nk layan dyeorg. sorry ye boys. :( . raya keempat my mom cook nasi arab jugak : maqlubah. so, dyeorg pun makan jela.. and then, the best part of the day is, snapping pictures. muehehe. best ar kan, boleh simpan wat kenangan.. :P oh, lupe nk bg tau, raya keempat, my mom's friend pun ade dtg.. orang arab.. dua family.. tu je lah kot kisah raya keempat.. :) let's see the pics !








5 Syawal
okey, kite dah smpai ke penghujung rancangan. aik? ape nieh? haha. hari nie, 5 Syawal. tade ape yg special pun. i hope tade tetamu yang hadir. becoz skrg nie sy tgh sakit tekak + selseme = demam. sadis kowt. :( . actually my mom and bro pegy raye kat umah jiran jap. sy tak pegi becoz malas + tak sihat. sekarang nie, betul2 saat sy sedang menaip nieh,, mak and adik sy baru je balik. hehe. selama hampir stengah jam sy duk sowang2 kot kat rumah. first time doe. seronok plak rase. wakakaka. mcm tu jelah kisah rayaku pade hari ini. -__- tade ape yg menarik. i just need some rest. sekse kowt selseme and sakit tekak nie.. :'(


baiklah, konklusinye?
alhamdulillah, raya tahun nie tadelah teruk sgt.
everything is fine. everything is okay. :)
jap. yeke everything is okay ?

hhmm.. not actually.
masalah tetap masalah.
setiap manusia ada masalah dlm hidup dyeorg kan?
tapi takkan laa sy nk criter masalh sy kat sini kot
masalah tu private. sowy..

oke, hari nie hari isnin.
ini bermakne ade 5 hari lagi cuti .
lepas nie dh start skolah.. :(
lepas skolah seminggu,
terus bermulanya trial SPM 2013..

debor em, debor em, debor em.. >.<
i'm not ready yet.. :(
study pun belom.
argh. malas kowt!
mood raye and mood cuti masih berade dlm jiwa.
haish...

k lah.. done typing.
rase cam nk pengsan je skrg.
terlalu amat letih.. :'(
bye......

No comments:

Post a Comment