Thursday, June 27, 2013

Karnival GegaRia SID 2013



Assalamualaikum and HELLO !!!

fuuhh.. letih emmm..
okay, actually sy baru je balik dari skolah..
yep.. hari nie ade karnival..
karnival GegaRia SID.. :D

karnival ape tu sab ?
hhmm.. ntah lah.. sy pun tak tau nk terang cam mane.
*ekceli aku tak pnah tahu pun karnival nie tntang ape. -_-
haha.. ntah, ade owg ckp karnival nie sempene hari koperasi skolah.

so, ade ape dengan karnival nie ?
ape yg menarik sgt ??

hhmm.. tadi ade mcm2 gerai2 jualan..
yg menjual mcm2 bende...
antaranya ialah :
makanan, minuman,
buku2, novel2,
baju2, tudung2 pun ade !
jgn terkejut auu... hahaha

oke, gua malas ar nk promote brg2 kat situ..
sbb ape gune gua promote kan ?
bende tu dah berlalu.. -_-

i just want to share a bit of my experience today.
pagy2 time gi skolah, mcm biase, masuk dewan..bace yasin.
then lepas tu ade org2 BSN dtg bagi ceramah skit2..
then kami smue dipkse memnonton video tentang BSN.. -..-
bosan giler kot... last2 sy pun klua dari dewan..

sbb ramai kot budok2 yg klua..
so, dlm dewan tinggal sikit giler je students.. haha
then lepas klua, sy pun pegi cari my mom.

seperti mane yg smue org ketahui,
karnival nie umum... smue org boleh mari..
org luar, org dlm... smue boleh mari.
pengetue siap iklankan agi, kat dlm radio THR.. ;)

oke, dlm kul 9 my mom datang..
so, me, my bro and my mom pun jalan2 ar..
tengok2 gerai2 yg jual2 barang... :)

hari nie mcm2 sy beli ..
ice blended laa, air gas laa..
mashmellow celup coklet <3
cendawan goreng, kek,
and much more !!!
*Seriously, gua tkut sgt nk berdiri atas penimbang lpas nie. O_O

then ape lagi ea ?
sy ade jugak lepak2 kat gerai kwn2 sy..
*bukan nk tolong pun. saje nk menyibuk ! :P
hello !!! sape kate sy tak tolong !!!!
sy tolong oke... tapi tolong tengok jerr.. hihihi... :P

oke, actually my friend ade invite sy jual same2 kt gerai dyeorg.
tapi sy malu arr.. hahaha.
bukannye ape.. sy penah sertai gerai jualan cam ni taun lepas..
tapi ntah knape tahun nie rase cam segan + malu plak nk menjual.. >.<
konklusinye ? sy just lepak2 tngok my friend bwat keje.. :) heheh..

oke, ape lagi ea nk criter tentang karnival nie ?
oh ya ! Pasukan Skyrunners ade dtg jugak..
masuk nie, rasenye dh kali keempat dyeorg mari..huhu

tapi sy tak tengok mane pun dyeorg..
bcoz cahaye matahari byk kut dkat padang tu hah..
so, mlas ar berjemur lame2.. tengok skejap je tadi.. huhu

selain tu, ade jugak aktiviti lain..
spereti futsal, bowling karpet,
and sukaneka.. ntah lah. not sure.
tapi tadi mmg byk ar aktiviti dan permainan. :)

oh ! Lupe nk gtau !
sepanjang karnival nie berjalan,
ade 2 org DJ nie, pasang kan lagu pilihan..

lagu nie kitaorg kene beli beberape hari sblum karnival nie berjalan.
so, smalam sy ade beli lagu.. 2 buah lagu sy beli..
1 lagu RM1 .. so, sy byar RM 2 ler.. -_-

sy beli lagu dealova and sahabat... ^_^
bukan tu je, kite boleh tuliskan ucapan kite jugakk..huhu

TAPI ! malangnye.... :(
saya tunggu2 lagu sy, tapi tak muncul2 pun..
byk kowt lagu pilihann..
so, mmg lame ar nk tunggu smpai lagu sy muncul...

and mmg sgt sedihh..
sbb ayah sy dtg awal.. around kul 12.45 dye amik kitaorg..
konklusinye ?? sy lgsung tak dgr lagu pilihan sy tuhh.. :'(

sEDIH ! SEDIH !! SEDIHH !!!!
argh ! sakit ati kot... cam bazir duit je.. :(
takpe lah... redho.... >.<

actually gua teringin sgt nk duk lepak2 kat skolah smpai kul 4..
karnival nie bermula kul 8 smpai kul 4.30... :)
tapi nk bwat cam mane.. my dad suwoh balik awal.. :'(

kul 2.30 ade pertandingan cari bakat...
teringin nk tengok sume tuhh !  hhmm..

hhhmm... so, ape lagi ea nk criter ?
tu jela kowt... tadi ade jugak tengok budak2 skolah lain dtg..
tapi tak jumpe2 plak org yg teringin sgt2 sy tengok...
sy dpat rasekan yg dye akan dtg kat karnival tuhh..
tapi setakat yg sy tengok tadi, dye blum muncul2 pun.. hmm.
takpelah.... ade hikmah di sebaliknye.... :)

k lah.. smpai di sini saje lah luahan ku pde hari ini..
konklusinye ?
alhamdulillah, hari ini agak seronok juge..
sbb dpat isi perut byk2... hehe..
selain tu, sy dpat jugak lepak2 with my sahabat.. :)
tapi hari nie mmg agak menyedihkan jugak.
sbb tak dpat dgr lagu yg sy order,..
and tak dpat tengok persembahan... :'(
takpelah... redho...... :')

k lah... done typing.
huh, letih + ngantuk kowt...
bye2 ! :D



P/s : Oopps ! Lupe lahh ! Bende yg paling penting sy boleh lupe ! GAMBAR . Sorry.. sy langsung tak amik gmbr dekat karnival tadi... Sedih kot... Kenangan yg hanya dpat dirakam oleh otak... hhmm. :(

P/s : Oke, karnival dah pun habis.. Sekarang sy perlu menghadapi balik smue stress sy berkenaan pelajaran ! Dan yg paling penting, kerja kursus PA sy yg masih berhabuk ! >.<

Monday, June 24, 2013

Jerebu.. :(



Assalamualaikum..

first of all,
i want to say sorry to Yuen Hann..
coz i took your pic without your permission.. hehe

actually aku tadi tgh cari kat google..
gmbor pompuan pkai mouthmask yg comey2 skit..
tapi dok jupe pom... tetibe teringat kat my friend..
then pegy kat FB dye, and amik gmbr kat atas nie.. hehe
sorry tauu !! >.<

ok.. hari nie aku tak pegy skolah.. so sad.. :(
why ? kenape ko tak pegy skolah Sab ?
bcoz aku tak sihat lahh weiihh..
kalo aku sihat, wak mde aku ponteng skolah.. ggrr..

actually ketidak-sihatan sy nie ade kene mengene dgn jerebu
yg sdg berlaku di kemaman nie..
SAY WHAT ?!?! JEREBU ?!?!

yup... jerebu...
akhir tahun lepas BANJIR..
skrg nie plak, JEREBU..
haish... mcm2 yg menimpe.. :(

but sejujurnye sy bersyukur..
sbb jerebu di kemaman tak seteruk kat negeri lain seperti Johor.
dengar kate, Johor mmg dah jadi tahap kritikal.. hhmm. :(

ok, let's criter serbe sedikit about jerebu di Kemaman.
semalam pagi time gi skolah,
ade laa jugak nmpk skit2 asap jerebu nie hah..
tapi sikit je.. tak byk mane..

and for your information,
hari Sabtu baru nie sy selseme teruk giler2..
then hari Ahad, iaitu smalam,
selseme sy dh berkurang.. :)

tetapi, masalah lain plak timbul..
iaitu sakit tekak..
sy dah laa sakit tekak, pastu tetibe kat skolah
ade byk asap jerebu.. haish.. :(

kesian sy.. mmg smalam sy sgt2 menderita.. >.<
oke, back to the story..
time pagi tu takdelah byk sgt..
tapi makin lame sy perhati,
makin byk pulak asap2 jerebu yg berkeliaran di udare. -_-

seriously, gua dah laa tak berape sehat,
terpkse plak kene nafas udare kotor..
makin tak sehat lah jadinye.. >.<

then time tgh hari tu mmg sgt lah teruk !
tetibe je udare jadi makin tebal dgn asap putih..
sgt2 tebal! pemandangan pun terhad..

mase tuu mmg sy dah sesak nafas giler2 dahh..
bile balik je, trus pengsan atas katil...
*bukan pengsan sungguh ye.. itu hanye lah istilah hyperbola.. -_-

so, smalam sepanjang hari sy just berkurung lam rumah..
keadaan sy pun makin truk..
sakit tekak + sakit kepale + selseme skit2 + letih+ demam..
konklusinye, malam smalam sy tak pegy tuisyen..

dan anda lihat sendiri,
hari nie pun sy tak pegi skolah.. huhu

tapi alhamdulillah..
pagy nie sy dah rase lega skit..
mungkin sbb sy dh berehat secukupnye..
dan mungkin jugak sbb sy dh mkn ubat.. :)

so, mcm tu jela...
sy harap jerebu di sini cepat2 lah pergy jauh2..
kami smue sudah tidak tahan dahh.. :(
i miss the fresh air.. :(


p/s : ckp pasal fresh air nie.. tetibe teringat kat satu poem .. poem nie kitaorg balajar mase form1 tak silap.. oke, enjoy reading the poem ! :)


He saw a dead crow
in a drain
near the Post Office,
He saw an old man
gasping for air
And a baby barely able to breathe
In a crowded morning clinic
This land is so rich
Why should we suffer like this?

I want clean air
For my grandchildren
I want the damned fools
To leave the forest alone,
I want the trees to grow,
The rivers run free
And the earth covered with grass.
Let the politicians plan how
we may live with dignity
Now and always
 

Friday, June 21, 2013

A Very Busy and Stressful Days..



Assalamualaikum..

bagaimana tajuk, begitulah juga isinye. hihi.
ok, actually gua sbnrnye dah lame giler2 tak online..
dlm 3 hari kot.. *eleh, lame sgt ke ? -_-
seriously, agak payah sbnrnye nk hidup tanpa internet nieh.. :(

oke, kenape takde internet ?
entah lah... ade teknikal prob sbnrnye..
telifon umah takleh gune, internet pun takleh gune..
sadis sungguh.

tapi alhamdulillah, malam smalam dah molek
balik internet and telifon nieh hah..
bersyukur tidak terkate kut..
bile tau je internet dah molek balik,
trus glepor bukak komputer and main FB..
tapi takde ape pun dlm tuu.. bosan ade arr.. -_-

oke.. let's get to the topic..
actually this is only a short post..
malas ar nk tulis pnjg2...

baiklah, sejak kebelakangan nie, sy mmg agak busy..
bukan sy je, satu skolah actually..
busy dengan sukan tara lah, olahraga lah, and mcm2 lagi lahh.
haha.. ckp, mcm saye masuk je smue tu.. -__-

sejujurnye, sy tak masuk pape pun..
malas ar. gile ke ape nak main sukan2 nie ?
it's not my taste oke.. sorry. haha..

takdelah, budak2 form5 mmg tak masuk pun sukan2 nie..
nasib baik doe ! haha.. TAPI !
kitaorg form5 kene masuk perbarisan and persembahan. -.-

gua paling benci kot bende2 cam tu.. menyusahkan jerp.
kalo nk tahu, mati-matian gua cuba lari dprd smue nie tau..
haha.. giler ke ape nk msuk perbarisan ?
hitam ekgy... tak mau arr!
tapi bukan itu je alasan gua.. gua sbnrnye ade prob.
takleh duk lame2 bwah matahari. naty hidung berdarah.. :(
so, alhamdulillah.. sy dpat lari dari smue tu .

TAPI !
saya mmg TAK mampu nak lari drpd satu masalah nie..
iaitu berkaitan dgn kelab PROSTAR ku.. -.-

kelab Prostar ade nk bwat gerai jualan and Spa..
waddehel ? Spa mdape auu.. ggrr.. sakit ati gua tau dop.
daa laa cikgu suwoh aku handle bahagian spa.. argh.

sbnrnye gerai and spa nie sempene karnival GegaRia SID .
karnival mdape, gua pun tak berape pasti..
tapi bende nie smue sgt menyusahkan hidup gua.. -.-
alangkah indahnye kalo aku tak terlibat ngan pape..,
mesti best kan ? boleh enjoy beli2 je.. tak payah susah2..

tapi nk bwat cam mane.. dah mmg terjebak.
sejak 2-3 hari nie sy mmg agak busy dgn penyediaan flyers.
flyers utk mempromotekan gerai and spa Prostar . -___-

bukan tu je, mcm2 agi sbnrnye aku kene bwat..
that's why, aku mmg stress giler sejak kebelakangan nie..
sgt2 stress... mcm2 masalah timbul satu-persatu..
hanya Allah je yg tahu perasaaan aku cam mane.. :'(

tapi alhamdulillah, dengan nasihat serta semangat
yang diberikan oleh rakan2 dan sahabatku,
sy dapat cuba menyelesaikan masalah sy satu-pertsatu..

skrg nie keadaan sy dah agak stabil..
walaupun sbnrnye stress tu masih ade..
tapi sy cuba utk mengawal perasaan dan cuba
utk selesaikan masalah2 sy nieh..

hhmm.. 2-3 hari nie mmg skolah sgt2 sibuk..
and mungkin jugak minggu depan pun same..
so, tak tau lah blajar ke tak..
sbb cikgu2 pun jarang masuk kelas..
dyeorg pun busy giler..

sbb tu lah, mase cuti skolah 2minggu baru nie,
pengetua dah pesan, study byok2 utk SPM.
sbb bile bukak skolah nanti, skolah akan sibuk giler..
yup.. bulan 6 nie mmg pnuh dgn mcm2 aktiviti..

sedar tak sedar, bulan 6 pun dh nk abiz dah weiih !
argh. kalo boleh, aku tak mo langsung masuk pape aktiviti.
aku takmo libatkan diri aku nieh !
sbb aku tak nak stress ! aku nak fokus utk SPM ! :(

tapi... apekan daya... :(
stress mmg akan slalu hadir dlm hidup seseorg.. kan ?
hhhmmmmm..

so, konklusinye ?
kehidupan ku mmg agak busy this lately..
online pun sgt2 jarang....
and i masih ingat lagi janji i utk upload pics of KL..
post itu ade dlm draft lagi..
masih in process..
ntah bile laa boleh publish... -..-"

akhir kata...
i need to pandai mengontrol perasaan .
i need to pandai menyelesaikan masalah, dan bukan LARI drpd msalah.
and last but not least,
i need to pandai menguruskan masa..
SPM dah semakin hampir...............



p/s : Argh ! Kerje kursus pun blum siap agi niehh.. aku langsung tak tau nk bwat cam mane.. :'( Doakan aku tau... Doakan semoga semua kerja2 saya siap dan sempurna semuanya.. AMIN.

Wednesday, June 5, 2013

It's Getting Complicated..




Assalamualaikumm..

Hello people !
cepat betul mase berlalu kan ?
sedar2 skrg dah masuk bulan 6 dahh...

oke, actually i was planing to post a hello-june post..
tapi... nk wat cam mane..
mase tarikh 1 jun, i'm not at home..
so, cannot luah2 laa dlm blog niehh..

ok, our tajuk for the post today is : It's Getting Complicated..
ape bende yg jadi comlicated tuh ??
ntah... my life kot... huhu...

before sy sentuh serbe sedikit tentans complicated niehh,
let me tell you first about my percutiann.. hihi

baiklah, smue manusia pasti tahu..
bahawe skrg adalah cuti 2minggu for school right..
*perlu ke bwat muqadimah cam nie.. -__-

so, mmg sgt sadis laa kalo cuti skolah nie duk umah jer.. kan ?
muahahahaha..
kalo dulu pun, kami asyik duk rumah jugakk..
tapi ntah kenape kali ni tetibe my dad nk ajak gi KL.
KL je kot... :P tapi takpe. asalkan jalan2 jugak ann.. hihi

kami ke sane 3 hari 2 malam...
hhmm, about this...
sbnrnye, sy byk jugak snap pictures sepanjang percutian 3hari tuh.
so, i thought i want to upload the pics in my blog..

tapi....... hmm.
mcm tu lah, ade prob skit..
sbb tu laa mengambil mase yg agak lame utk upload gmbr
and criter tentang KL tuhh....

problem ape ?
hhmm, yg nie lah yg ade kaitan dgn tajuk hari nie..
sgt complicated masalah sy... :(

so, tentang gmbr2 di KL tu,
insyAllah, if i have mase,
i will try to upload and criter serbe sedikit.
ala, rugi ar kalo tak criter kann..
kenangan kot . perlu diluah dan dicoretkan dlm blog niehh.
nanty senang ar anak cucu boleh bace blog aku niehh. muehehe..
* HELLO ! sy masih mude lagi utk menjadi nenek oke.. -__-

baiklah.. tentang masalahku..hhmm.
agak sedih...
sy ade byk masalah.. kecik and besarr.
antara nye ialah,

selepas sy balik bercuti dari KL,
sy ade masalah kepenatan sedikit.
ntah kenape asyik rase letih + ngantuk jer.. ggrr

sblum gi KL, biase nye lepas solat subuh,
rilek je sy berjaga.. mcm2 bende faedah sy bleh bwat..
bwat keje skolah ke, study ke..  
*Amboii.. ye ke dop au.. pdhal tau online je op. hahaha.

so, lepas balik dari KL,
sy jadi letih... asyik nk tido jer.. argh.
so konklusinye ? byk mase yg telah dibuang !
pdhal sy dah tegaskan dah dekat post sy sblum nie,
bahawe mase itu emas dan perlu digunekan sebaiknye..
tetapi.. malang skali... hhhmmm...... :(
sesungguhnye, mase yg terbuang tidak akan kembali lagi..

baiklah, masalah pertame asyik letih..
masalah kedua buang mase..
masalah ketige plak, byk makan... -__-'

okey, biase laa tu cuti skolah kan..
giler ke nk diet2 time cuti nie.. mcm mustahil kot.haha
so, mmg sy byk makan time cuti nie..
dah laa mkn byk, pastu asyik terperap je lam rumah..
tak exercise... so, konklusinye ? Anda mesti tahu kan ? hhmm.. :'(

masalah seterusnye ialah..tentang kerje skolah..
oke, mmg sgt cepat mase berlalu..
tinggal 3 hari je lagi cuti... 3 hari je awok eyyhh !!
dan sy langsung tak tau ape keje skolah sy.. -__-'
hahaha.. truk btul kan ?

skrg nie sy sgt2 lah risau... tak tau nk bwat ape dahh.. :'(
satu lagi bende yg sgt men-stress-kan sy ialah
tentang kerje kursus Prinsip Akaun ku.. Arghh
sesungguhnye kerje kursus itu sgt2 lah susahh..
gua tak sentuh pape lagi..
and gua yakin sgt, gua akan ke skolah tgn kosong... :'(
mati lahh guaa... argh !

not only that, stress ku bertambah lagi dgn kehadiran masalah baru..
masalah ini agak privacy dan mmg tidak dpt diceritakan si sini. maaf.
tapi alhamdulillah, sy bersyukur kerana ada 'seseorang' yg sudi
membantu dan menyokong ku dikala ku jatuhh.... huhu..

akhir kata...
i just jope all my problemo will be solved ..
as soon as possible...
kerana ku tidak mau,
segala masalah ini mengganggu pelajaranku...

skolah dah nk buke dahh... ^_^
kes baju graduasi blom selesaii..
result exam pun sdang menunggu nie.. hish. debor emm..
dan yang paling menyeramkan...
5 bulan lagi nak SPM....... :')



p/s : memandangkan i'm so busy, i'm not sure when can i upload all the pics in KL.. maybe lambat skit kot.. but i will try my bestt... see you again ! :) bye.