Wednesday, May 15, 2013

Flashback... (About Exams)



Assalamualaikumm...

today is wednesday..
and hari nie hari terakhir perikse..
oit. tak habis ayat lagi..
hari terakhir exam untuk minggu ini..

why ? because esok hari Tok Guru.. :)
tapi malangnye sy blom beli pape hadiah lagi utk cikgu2 sy..
dah laa cikgu kelas sy, ( cikgu Hasyidah) nak pindah dahh..
dia cakap esok dye akan lapor diri kat SMKSI 1 .. :(
sedih giler kot.... >.<

ok, that's not the story that we're going to talk about.
now, i am going to flashback my kenangan of exams..

tak tau kenape, tadi mase tgh jawab exam,
tetibe ter'flashback' kenangan2 dulu..
mcm sy slalu ckp sblum nie,,
this 2013 is the last year for me in SMKSI2..
the last year of school...

so, kalo boleh sy nk menikmati setiap detik di skolah..
and kdang2 mmg kenangan2 semase skolah
akan muncul dgn sendirinye.. :')

InsyAllah, kalo ade mase lepas SPM nanti,
sy akann story2 tentang smue bende dan kenangan di skolah menengah. :D
but today, just specefic about exams..

oke... peperiksaan..
sape yg tak pernah meniru or bertanye dkat kawan sblah kan? haha..
rasenye smue org pernah alami perkare tiru-meniru nieh..
mungkin budak yg betul2 'nerd' je kut yg tak pernah meniru.. -__-'

tapi serious sy cakap,
kalo takde pengalaman2 mcm tu, mmg lgsung tak best!
kdg2 pengalaman2 giler cam nie lah yg membuat kite tersenyum
bile memikirkan tentang skolah.. kan kan kan ?? :D

ok.. pade hari nie sy ingin menceritakan serbe sedikit tentang pengalaman examku.
sy bukannye nk tunjuk keburukkan sy ke ape.. -_-
but just for kenangan and for fun...
dan jugak, for pengajaran... :)

jom naik 'mesin mase' doraemon bersame sy,
putarkan waktu ke 2009,
dan jommmm kite flashbackkk ! :D

waktu 2009 sy masih skima.. *sangat skema
so, mmg 'budak baik' giler2 arr..
nk buat kesalahan pun mmg tak brani..
mklum la, budak form 1 lah katekan.. masih inesen.. haha
sejujurnye sy tak ingat langsung pengalaman exam sy mase form1. -_-
takpelah.. kite skip ar.. pegi zaman 2010 plak.. hihi

2010... tahun yg paling bermakne.
pade tahun 2010 lah sy byk berubah..
mmg best laa kalo nk criter pasal 2010 nieh..
tapi itu sume criter lainkali jelah ea.. ;)
jangan lari dari topik au . topik tntang exam oke. hihi
so, mase form2 nie mmg sgt2 best kalo time exam .
why ? sbb budak2 kelas sy smue sporting..
and kitaorg slalu berbincang sesame sendiri..
mklum lah, study last minit.. bukan smue masuk pun kan.
ade yg lagi truk, mmg tak study langsung..
so ? ape lagi ? sharing is caring kannn... hihi
mase nie pelbagai tektik kitaorg pkai..
kalo nk tanye jawapan a, b, c, atau d biasenye org bwat pkai jari kan?
kalo A, 1 jari.. B, 2 jari... dan seterusnye..
tapi kitaorg tau cikgu mesti akan tau tektik nie..
so, kitaorg pun tukar strategi...
kalo A, sentuh dahi.. B, sentuh hidung.. C, sentuh pipi.. D, sentuh dagu.
haha.. bijop dok ? tak tahu lahh kalo org lain bwat cam mane..
tapi kitaorg mmg dh siap bincang tektik awal2 sblum exam start.. haha
bukan tu je, kdg2 kitaorg main pas2 kertas..
yang nie prkara normal.. smue org pernah bwat kan? haha..
tulis kat kertas : "awak, no.3 awk jawab ape ea?"
bwat2 terjatuh pencil, lepas tu buang ketas dkat meja kawan.. haha
bile diingatbalik rase kelakar pulakk.. xD
and yg sy inagt smpai skrg, satu tektik yg sgt2 extreamm..
pernah skali tu, sy mmg terus tukar 'kertas jawapan' dengan kwn sy..
hahaha.. giler kan ? mmg tukar sungguh kertas jawapan..
lepas tengok2 and ingat2 skit, pastu tukar balik and tulis jawapan yg diingat tadi. hihi
serious, ini adalah kerje yg sgt giler.. tapi bestt... ^o^
selain tanye-menanya, tiru-meniru dan jeling-menjeling,
satu lagi tetktik yg biase digunekan oleh pelajar2 ialah,
tulis nota kecik dan sembunyikan bawah meja..kan?
tapi sy lagi dasyatt... sy tengok buku teks truuhh.. wakakaka.. xD
ala, rilek ar.. buku teks PJ je kott.. haha. kes tamo fail PJ punye pasal.. -__-'
sbnrnye, tempat duduk time sy exam mase tu sgt strategik.
so, ape lagi ? amik lah peluang kan ? muehhehehe...
selain itu, sy juga ade ber'mesej' tanye jawapan dengan org luar. haha
tapi sy dh fobia bwat cam nie . why ? sbb sy dh terkantoii mase form2 !
nasib baik cikgu tu baik.. dye suwoh sy simpan fon sy.. :(
nasib baik dye tak rampas fon sy kan ?
hhhmmm.. ape lagi ea tektik2 yg sy slalu pkai ?
takde dahhh kot ...

2011.... pade tahun 2011, sy akan menduduki exam PMR..
and you know what, mase form3 sy dh naik kelas.. masuk kelas pertame..
kalo tadi sy ckp pade tahun 2010 sy byk berubah kan? jadi makin nakal. haha.
tapi mase form3 sy pun berubah jugakk.. berubah jadi budak baik.. ^o^
tapi takdelah smpai skima sgt mcm mase form1.. -__-'
so, bile masuk kelas pertame, smue budak mcm budak skima jerp..
budak bijakk, budak nerd, smue ade.. kelas mmg diamm sgt2.. -.-
so, mase exam form3 sgt2 lah tidak best.. kenape?
sbb mereka2 nie lgsung tak sporting... urgh.
nk tanye jawapan, kedekut !
nak jeling mate utk meniru oun susahh.. ggrr.
serious, sgt menyedihkann.. tapi nk bwat cam mane kan?
ade hikmah di sebaliknye.. mungkin Allah nk sy bwat exam dgn usaha sendiri.. :)
tapi, sy niru gopp akhirnye.. haha..
mase exam form3 sikit je tektik yg digunekan..
yg sy ingat, sy pernah buat nota kecik utk diselit dlm kertas kajang atau pencilbox sy.
mmg nota yg sy bwat tu sgt2 dan teramat-amat lah kecik tulisannye.. sgt padat ! haha.
tu je lah kot yg pernah sy bwat...
tapi bukan sokmo punn.. skali due je... sbb nok PMR dohh kann..
dok leh la tiru banyok ngat opp.. haha..

baiklah, mase form3 tak byk sgt pengalaman manis mase exam..haha
mase form2 jelah yg byk...
kalau tahun 2012 plak, mase form 4, sy tak pasti lahh..
errr let me think kejap... *sambil merabe-rabe dagu
ohh ingat dahh.. !
mase form4, sy pernah letak buku rujukan atas riba sy..
haha. buku rujukan kecik je.. letak atas ribe and cover dgn baju..
time free2, belek2 ar buku... :p
not only that, sy juga telah merancang dgn kawan sy.. (kelas lain)
contohnye, pukul 10 jupe kat tandas..
then kitaorg same2 klua  and jupe depan tandas..
then tanye lah pape soalan...
then smbil tanye2 tu, tetibe senior lalu,
so amik lah kesempatan tanye senior skali.. hihihi ;D
oke. tu jelah kot pengalaman mase form4..
byk agi sbnrnye.. tapi yg biase2 je..
and one more thing, mase form4 pun bukannye byk sgt sy meniru or menipu..
sbb mase form4 sy tak serious dlm pelajara.. blajar sambil lewa je.. :(
skrg nie mmg terase amatlah menyesal kerana tidak sedar dari dulu lagi ..

2013... tahun bermakne untukku...
tahun di mane aku akan menduduki peperiksaan SPM.. :)
pade awal2 tahun time exam tov, adelah jugak sy meniru skit2 dari buku.
TETAPI .
pengalaman pade tov lepas telah mengajar sy 101 pengajaran !
*napok ngat nawokk.. takkan lah smpai 101 pengajaran ? -__-'
tapi mmg sejujurnye, sy telah menyesal dan insaf.....
kenape boleh jadi cam ni ? kenape insaf ?
hhhmmm... pnjg criter nye.. mmg susah nk criter..
tapi ape yg sy blajar ialah, mmg tak berbaloi pun sbnrnye kalo meniru nieh..
and alhamdulillah, exam pertengahan tahun kali ini ku telah jawab dgn jujur dan sejujurnye.
sy tak meniru atau menipu... sy jawab dgn usaha sy sendiri.. alhamdulillahh..
dan sy akan redho dengan result sy nanti... sy dah usaha . sy harap usaha sy berbaloi.. ^_^

konklusinya ..
nk meniru nie bolehh.. tapi sikit2 sudah ler..
sbb ade sesetengah org, dye meniru dan menipu sbb nk dapat result tinggi.
sengaje nk menunjuk dekat kawan2..

tapi sy tak punn.. sy meniru sbb terpkse.. haha.
yelah, kalo tak study, nk jawab exam cam mane kan ?
takkan nk dapat kosong kosong kosong ~~
so, sy 'terpkse' meniru.. haha

lagipun mase tu just for fun je..
mase form 2 je kot... bukan ade exam penting pun..
tapi skrg nie, sy kan dh nk SPM..
so mmg skrg sy dah insaf dan tak nak bwat lagi..
cukuplah segala kenangan2 manis dan pahit sy lalui slame nie.. :'D


p/s : Esok hari guru.. Lusa plak cuti.. So, ade due hari gua boleh enjoyy tanpe study.. hihi... Hari sabtu, pintu ke'enjoy'an pula akan ditutup... :( haha.. wish me luck in my exam ! Seminggu je lagi... :D (kalo tak silap lahh.. ) -__-'

No comments:

Post a Comment