Wednesday, March 6, 2013

Masa Sedang Bergerak Dengan Pantas..



Assalamualaikum..

Seriously.. Masa sedang bergerak..
saya dapat merasakannye..
sangat2 pantas ia berlalu..

sejujurnya, dulu aku tak pernah pun rase cam nie..
dulu waktu berlalu dgn sgt lambat dan perlahan..
slalu aku ckp pade diri,
"haish.. lame nye laa mase bergerak.. ce cepat skit.. hish"

tetapi dialog itu tidak lagi berkumandang dlm hatiku..
sejujurnya, seminggu rasenye seperti 3hari..
sebulan itu rasenye seperti 2minggu..
dan setahun itu rasenye seperti 5bulan je..

saya tak tau kenape..
sejak due menjak nie saya asyik fikir pasal skolah je..
pasal SPM, pasal kengkawan and pasal perpisahan dgn skolah..

kadang2 saya akan baring sorang2 lam bilik..
sambil dgr lagu sedih2,
dan membayangkan...

*flashback started ...

saya masih ingat lagi time sy form1 dulu..
mase tu bukan main exited sbb dpat masuk skolah menengah.. :)
maklum lah, smue org pun mcm tu..
time skolah rendah bukan main nk masuk skolah menengah.. kan ?

then bile msuk skolah menengah, tak sabar2 nk habiskan skolah..
nak masuk universiti and dpat kebebasan... btul tak ape yg sy ckp nie ? huhu
saya pun sbnrnye ade jugak perasaan nk habiskan skolah menengah nie..

Tapi.....
bile sy dah jadi form5 nie..
iaitu tahun terakhir di sekolah,
saya berase sgt2 sebak sbnrnye...

yelah, this is the last year mann !
lepas SPM nanti, sy akan skali je jejak kaki kat skolah..
iaitu time result SPM nanti...
then lepas tu ?

saya takkan pakai uniform skolah lagi,
saya takkan bgun awal pagi2 dan pkse adk sy bsiap cpat2,
saya takkan lagi berhimpun dekat dewan tiap2 pagi,
saya takkan lagi boleh belajar dgn insan bernama "cikgu" ,
saya takkan lagi jupe kawan2 sy "setiap hari" ,

dan yg paling sedih,
saya takkan merasai nikmat alam persekolahan lagi..
this is the last year of school for me..
lepas nie dh takleh cipta kenangan indah di SEKOLAH dah..

maybe org ckp kehidupan universiti mmg best..
tapi ramai yg ckap, ianya tak sama mcm zaman persekolahan.. :)

walaupun sy mempunyai agak byk jugak kenangan pahit di sekolah,
tapi tak semestinye semua pahit kan ?  :)
setiap sesuatu itu pasti ada pahit manisnya...
kdg2 yg pahit itu lah yg membuat kite senyum dan terfikir..
kdg2 yg pahit itu lah yg mengajar kite erti kehidupan..
dan kdg2 yg pahit itu juga lah yg membuat kite semakin matang.. :')

banyak yg saya belajar di sekolah sebenarnye..
erti kehidupan,
erti persahabatan,
erti penghormatan,
erti ketabahan dan kesabaran,
erti kerjasama...
dan byk lagi sbnrnye...

omaigod.. aku tgh ckp mcm esok je last day aku skolah. -..-
tetibe je rase sebak weihh !
dop leh jadi nieh.. hahaha..

actually i'm not suppost to write all this kind of stuff..
because smue nie patutnye sy tulis last day of school kan?
baru lah sy boleh flashback balik smue kenangan di skolah.. :)

tapi nk bwat cam mane..?
dah taip panjang2 takkan nk delete plak kan? hahaha..

takpe2.. nanti kalo last day school pun 'maybe' sy akan buat satu post mcm nie..
and kalo dh lupe ape ayat nk tulis, sy just copy paste dari post nie.. oke ? haha..

so, konklusinye mcm tu lah..
sekarang mase berlalu dgn sgt pantas..
saya dpat merasainya...

sekarang dh masuk bulan 3..
dan saya tak tahu ape yg akan terjadi hari esok dan seterusnya..
and percaye atau tidak....
esok SPM...

yup.. btul tu.. mase terlalu pantas..
dan sy tahu, satu hari sy akan ingat balik ape yg sy ckp nie..
iaitu : " Esok SPM " ..

saya tahu....
dan saya percaya....
saya hanya perlu bersedia..
kerana SPM hanyalah
sekali SEUMUR HIDUP ....

" Ingat lah, masa itu emas.. Jangan sia-sia kan masa yang anda ada.. Guna lah ia sebaiknya sebelum anda menyesal di kemudian hari.. "



 p/s : shit.. post aku kali nie buat aku rase seram je weiyyhh ! >.<

No comments:

Post a Comment