Thursday, February 28, 2013

Cerita Tentang Sahabat-2 Ku..



Assalamualaikum..

di petang yg mendung ini,
angin bertiup sepoi2 bahase..
hati ku tibe2 terbayang,
tentang masa depanku..

sedang aku membayangkan,
hari terakhir kami di sekolah,
iaitu hari paper terakhir SPM..

aku tidak dapat menggambarkan perasaan ku pada waktu itu..
adakah aku gembira kerana SPM dan sekolah sudah tamat ?
atau mungkinkah aku sedih kerana terpakse meninggalkan sekolah..
dan yg paling penting, tpakse berjauhan dgn rakan2..
pasti waktu itu akan ade air mata yg menitis.. :')


okey, itu hanye introduction kite pde hari ini..
tak tau kenape tetibe hati jadi sentimental semacam jerp. hihi
sejak kebelakangan nie, aku byk fikir tentang persahabatan..

baiklah, aku tak tau lah aku penah bg tau ke tak,
tapi takpe , let me bagi tau...
sejujurnya, saya TIDAK percaya pada teman SEJATI..
pade sy teman sejati ni mmg sgt susah utk dicari...

okey, let me repeat again,
teman sejati nie mmg wujud sbnrnye..
tapi SANGAT2 susah utk menemuinye..
bukan takde, tapi susah utk jumpe...

selama nie, sy slalu bersendirian...
sy suke menyendiri..
and kalo bleh sy nk jauh drpd org lain..
kenape ?

saya pun tak berape pasti..
sy cuma ingin ketenangan hidup..

sy pernah terbayang mcm mane lah agaknye kalo sy ade bestfriends..
mesti best kan ? dpat amik gmbo same2, klua same2, lepak same2 and jugak study same2..

sejujurnya sy pernah mengalami itu semua...
tapi... ia tidak kekal lame..
dalam setahun, mcm2 pergaduhan dan persalah-fahaman yg berlaku..

pengalaman telah mengajarku bahawe,
kite kalau nk berkawan bolehh,
tapi kite takleh TERLALU rapat dgn kawan2 kite tu..
seriously, if terlalu RAPAT, nanti akan bergaduh jugak..
percayelah....

sbb tu lah, sejak mcm2 kejadian tentang persahabatan ini berlaku,
saya telah tekad....

pertame, sy takkan mudah mempercayakan sesiape 100% begitu sahaja..
kedua, sy boleh berkawan.. kawan baik pun takpe.. TAPI, jgn terlalu RAPAT..

hanye due tu je yg sy pegang dalam hidup sy skrg..
and sy slalu berkate dlm hati,

" Sab, don't worry.. Mungkin awk blum jumpe teman sejati awk di zaman persekolahan nie.. Tapi percayelah, akan ada seorang teman sejati mu di luar sane yg sedang menunggu kehadiranmu.. Insyallah, awk akan jumpe jugak teman sejati awk tuu.. jika tidak di sekolah, mungkin di universiti.. atau mungkin juga di alam pekerjaan.. Kamu hanya perlu sabar menanti.. Dan jangan lah kamu merasa keseorangan.. Ingatlah, Allah sentiasa ada bersamamu.. "

ini lah kate2 yg sy slalu lontarkan dlm hati.. :)
sy percaye, teman sejati ku ada di luar sane..
tapi ntah mengape,
due tige hari nie tanggapan ku tiba2 berubah..

sy seolah-olah dpat merasakan bahawe sahabat sejati ku
sbnrnye berade sgt hampir dengan ku..
mereka adalah rakan sebayaku..
aku begitu rapat dgn mereka..
mungkinkah mereka itu 'teman sejati' yg ku cari selama ini ?


Sahabat 1
     Saya dah lama kenal dia.. Sejak form1 agi.. Saat pertama kali sy berkawan ngan dia, sy just kawan biase2 je.. bukannye rapat sgt pun.. Tapi bile dah masuk form2, saya jadi sgt rapat dgn dia.. dia and satu lagi kawan sy nie.. kami bertige selalu bersama.. duk dlm kelas bsame, makan time rehat bsame, pergi perjumpaan kokurikulum bersama dan mcm2 lagi lah.. mmg sentiase berkepit.. and sejujurnye byk kenangan indah yg tercipta bsame mereka.. saya rase, zaman berkawan dgn mereka lah zaman paling menyeronokkan sekali.. Tapi, kebahagiaan tidak kekal lame.. salah seorang kawan ku telah membuat hal.. sbnrnye sy tak nak criter panjg2 about persahabatan kami bertige.. sy just nk huraikan tentang 'sahabat 1' nie je.. dulu dye seorg yg agak childish juga.. tapi makin lame dye makin matang.. walaupun skrg perangai dye agak pelik.. haha, skejap okey, skejap over semacam, tapi saya tetap sayang dia.. sy pernah gaduh besar dgn 'sahabat 1' nie time form4.. tapi alhamdulillah, segalanya dh settle.. and sekarang, kita masih lagi berkawan.. walaupun tak serapat mcm dulu, tapi sy tetap sayang dia.. if sy ade masalah or nk cari seseorg utk minta nasihat, org pertama sy cari adalah dia, sahabat 1 ini... ^_^


Sahabat 2
     Saya kenal dia mase form2.. sbnrnye sy dh lame kenal dia.. sejak skolah rendah.. tapi tidak mendalam.. hanye tahu name die je.. dulu mase sy tengok dye, sy ingat dia seorang yg sgt2 sombong.. maybe becoz her face looks so serious.. tapi sbnrnye dia tak seteruk yg sy sangke... waktu di form2 lah segala-galanya bermula... kitaorg nie mmg agak rapat laa jugak.. tapi tak serapat mcm criter di atas tadi.. cume, dgn 'sahabat 2' nie, sy suke berkongsi criter dgnnye.. kdg2 sy suke jugak berkongsi masalah.. walaupun dye tak dpat jadi kounselor yg baik seperti 'sahabat 1', tapi sy berase sgt lega if sy luah ape2 dkat dia.. bukan sekadar masalah, criter2 biase, criter2 pelik or maybe hot2 story pun kami share bsame.. tak tau kenape, sy rase seronok sgt bile berkongsi criter ngan die.. maybe bcoz dia sekepale dgn sy kot.. we have a lot in commons.. and sy paling suke bile tengok dia ketawe.. so sweet.. :) sbb tu bile lepak ngan die, sy akan try buat dye ketawe.. saya sayang sgt2 dkat dia.. kalau sehari tak tengok muke dye mmg tak sah.. actually she have her own gang.. but wlaupun dye ade gang dye sendiri, dye lepak2 jugak ngan sy.. sy rase laa kan, aura dye sgt kuat.. why ? bcoz everyone likes her actually.. semua org suke berkawan dgn dia.. sy pun mcm tu, pape je, mesti cari dye.. pape je, mesti lebihkan dye.. dulu kite penah gaduh jugak tau.. 'sahabat 2' nie bahaye skit.. sbb dia mudah ngajuk.. time dye ngajuk, hurh ! smpai 2 bulan kitaorg tak ckp antara satu sama lain.. maklum lah, due2 ego tinggi.. hihi.. tapi last2 alhamdulillah, baik jugak.. carik2 bulu ayam, lama2 akan bercantum jua.. ^_^


Sahabat 3
     Baiklah, saya kenal dia mase sy form4.. waktu tu lah baru sy bercakap ngan dia dan mule mengenali dye.. sejujurnya, pada mulenye sy benci pandang pertama pada dia.. sy tak tahu kenape.. mmg perasaan semulejadi yg hadir.. padahal dye tak buat pape pun.. ape yg sy nilai dye drpd luaran ialah, dye nie mcm budak2.. haha.. maybe bcoz muke dye nmpk mude.. and asyik main lari2 and kejar2 jer.. -_- tapi tekaan sy salah.. waktu tu dia start ckp2 ngan sy.. and semakin lame semakin rapat hubungan persahabatan kite bedue.. waktu sy mengenali dia dgn lebih mendalam, sy baru tahu.. rupe2nye dye tak seteruk yg sy sangke.. walaupun muke dye nmpk cam budak2, tapi otak dye bukan otak budk2 oke.. dye sgt pandai dlm berkate-kate.. and mcm ade byk sgt ilmu pengetahuan am yg dye tahu.. kadang2 mmg best lepak dgn dia.. byk topik yg boleh dibualkan .. asal jupe dye je, mesti kitaorg lepak2, bual2 tentang mcm2 hal.. tapi kdg2 byk ckp jugak budak nieh.. hihi.. tapi sy tak kesah pun.. biarlah dia nk cakap kan ? just bg jelah dia chance utk berkate-kate.. sy setia mendengar.. and tahun 2013 nie, sy mmg agak rapat dgn 'sahabat 3' nie.. saya sgt sayang dia.. dan 'sahabat 4' .. ^_^


Sahabat 4
     Dia seorang yang sangat misteri sbnrnye.. saya masih ingat lagi waktu sy mule2 bercakap dgn dia.. waktu tu kami form3.. pade mulenye sy nilai , dia seorg yg sgt membosankan.. mungkin sbb dia mcm seorg yg pendiam.. dan tak bergaul sgt.. tapi sejak mule2 sy berckp ngan dye, sy dpat rasekan, yg sy bukan hanye akan berkawan dgn dia, sy dpat rasekan dia akn menjadi sahabat rapat sy.. and sy tak tahu mcm mane, semakin lame sy semakin rapat dgn dia.. serious, sy tak tahu mcm mane boleh rapat sgt sampai byk rahsia sy kongsi dgn dia.. sbb mungkin sy rase dia nie seorg pendengar yg baik.. seriously, dia mmg pendengar yg baik... kalau 'sahabat 3', dia lebih byk bercakap dan memberi pendapat.. but 'sahabat 4' nie, dia hanya akan mendengar dgn teliti ape yg sy ckp kan, mentafsir, dan kemudian baru dia hujahkan pendapat dia.. cara dye mmg sgt matang.. walaupun dye sgt2 mengenali diriku, tapi dye tidak memberi peluang kepada ku utk mengenali dye dgn lebih mendalam.. mcm sy ckp tadi, dye seorang yg sgt misteri.. sy tahu, byk bende yg dye rahsiakan drpd sy.. tapi ape sy bleh bwat kan ? takkan nk pkse dye bg tahu semua kan? mcm dye ckp, "tak semua bende kite boleh luahkan pade org lain.. adekala nye kite terpkse pendam dan hadapi nye sendiri" .. dye ckp, dye seorang yg pelik.. but sy tak rase pun dye pelik.. sy rase dye unik.. waktu form3 kami sgt rapat.. naik form4, hubungan kami jadi jauh sgt.. sbb dye kelas lain.. but alhamdulillah, time form5 nie hubungan kami jadi rapat balik.. mungkin lebih rapat dan ikhlas drpd form3 dulu... ^_^


itu lah cerita serba sedikit tentang sahabat2 ku..
sahabat 1 yg paling lame sy kenal..
sahabat 2 yg kedue..
and sbnrnye sahabat 4 adalah yg ketige sy kenal..
tapi sy letak crite nye dekat bwah skali..
kerana mungkin dia seorg kawan yg special skit..
and sahabat 3 adalah org terakhir yg sy kenal.. :)

dengan mereka je saya 'agak' serious berkawan pde tahun ni..
dgn orang lain pun mmg laa sy berkawan,
sy boleh je kawan dgn semua org sbnrnye..
cume dgn org lain sy kurang bergaul..
hanya dgn mereka berempat je sy agak kerap luangkan mase.. :)

sahabat 1 dan sahabat 2 sgt sesuai kalau digabungkan bsame sy..
if kami bertige berkawan baik, mesti seronok giler..
sbb kitaorg nie same2 gile2.. hihihi
tapi malangnye sahabat 1 nie dh ade gang lain..
begitu juge dgn sahabat 2.. mereka masing2 dh ade kawans baik..

tetapi sahabat 1 dan 2 mmg jauh beza dgn sahabat 3 dan 4..
sejujurnya tahun nie sy lebih rapat dgn sahabat 3 dan 4..
kadang2 sy lepak dgn sahabat 3 je..
kadang2 dgn sahabat 4..
kadang2 dgn kedue-duenye skali... 3 dan 4... ^_^
lepak ngan dyeorg sgt seronok sbnrnye.. huhu

so, konklusinye ?
sy sangat2 sayang dyeorg..
kalau boleh sy tak nak TERLALU RAPAT dgn dyeorg..
bcoz sy tak nk gaduh ngan sape2.. :(
this is the last year, my senior year of school..
so, kalo boleh sy TAK NAK tahun 2013 nie jadi mcm tahun lepas..

akhir kate,
saya sayang mereka..
saya ikhlas berkawan dgn mereka kerana Allah s.w.t.. ^_^


 p/s : Persoalannye sekarang ialah, adakah salah seorang daripada mereka ini merupakan 'teman sejati' yang ku cari selama ini ? Hanya Allah sahaja yang tahu.. :')


No comments:

Post a Comment