Thursday, January 24, 2013

Cara Untuk Mencintai Pelajaran


Assalamulaikum..
okey... this is my second post for today..
maklum lah, ade byk free time kan,,
gune lah mase nie utk update blog.. hihi



Introduction :
Sebagai pelajar sekolah, saya tahu anda pasti ade subjek2 tertentu yang anda kurang suka kan ? amboii.. formal sgt lahh.. -__- okey, mesti ade kan subjek yg korang tak suke? mustahil lah, ade orang yang sgt2 suke and cinta dekat SEMUA subjek yg dye amik.. okey, mungkin ade laa.. tapi susah nk cari.. maybe dalam 1/1000000 orang kot. so, di sini saya ingin berkongsi skit tips2 macam mane nak suke, sayang, and cinta dekat sesuatu subjek tu...


1.Cari CIKGU yang dapat memahami anda.
Okay.. yang nie paling penting sbnarnye.. kite mestilah pandai memilih cikgu.. yer, saya tahu.. kalau dekat skolah takkan lah kite pandai2 nak pilih cikgu mane yg kene ajar kite kan? saya tahu.. ianya mustahil.. but wait ! Anda boleh pergi tuisyen kan? so, dalam hal tuisyen nie lah anda boleh pilih, nak cikgu yang macam mane.. sbb sbnrnye cikgu nie ade mcm2 jenis tau.. ade yg terus ajar straight to the point and ade yg ajar dgn lebih mendalam.. ada yg ajar dgn keseronokkan ditambah dgn lawak2 yg best, and ade jugak cikgu yg serious je time mengajar.. so,kadang2 cikgu tu pun mempengaruhi kite dlm sesuatu subjek tersebut.. bukan tu je, menurut penalaman saya, ade sesetengah cikgu nie dye kurang pandai utk meng-explain kan sesuatu.. akibatnye,saya tak faham langsung ape yg dia ajar. bila sy tanye cikgu lain plak(subjek same), dye explain molek giler. sampai sy faham sgt2.. so, bagi anda yg susah sikit nk terima pelajaran yg susah2 tu, kene lah pndai pilih cikgu yg dapat memahami diri kite ini.. if cikgu best, Insyallah kite akan suke dkat subjek tu...


2.SAYANGI cikgu anda.
Baiklah, tadi kes pilih cikgu for tuisyen.. ini pulak kes dekat sekolah.. kita mane boleh pilih2 nak cikgu mcm mane kan? so, dgn ini, tips nya sangat mudah jika anda btul2 nk cintakan sesuatu subjek itu.. SAYANGI cikgu anda.. cubalah ! baik, saya bagi satu contoh in my life.. ade lah, time form4 atau form5 nie(i'm not sure bile) ade maybe due-tige org cikgu yg saya 'kurang' suke.. kadang2 ade jugak cikgu yg mmg sy benci.. but wait! kite blum kenal lagi dye sepenuhnye. so, kite sepatutnye kenal dye dgn lebih mendalam. sbgai contoh, if we tak faham ape yg dye ajar, try lah tanye byk2.. makin byk kite tanye, makin byk interaksi antara kite dgn cikgu tersebut. so, makin byk interaksi, makin rapat lah hubungan kite dgn seseorg cikgu itu.. nampak tak kesimpulannye di situ ? And kadang2 boleh jugak kita borak2 tanye pasal bende lain dgn cikgu tuu.. nmpk skit hubungan itu mesra.. tapi jangan borak lebih2 and bende yg tak berfaedah sudah!! takut cikgu tu benci plak kann.. so, konklusinya mcm tu laa.. kite kene try RAPAT skit dgn seseorg cikgu itu.. percayelah, benci boleh jadi sayang kalau kite btul2 usaha.. saya dh byk kali dah lalui situasi mcm nie.. cikgu yg sy sgt2 benci, trus bertukar sayang apabila sy mengenali seseorg cikgu itu dgn lebih rapat.. Cubelah, Insyallah bila anda sayang cikgu itu, anda akan sayang subjek yg dia ajarkan.. :)


3.Cuba FAHAMkan pelajaran tersebut dengan lebih mendalam.
Okay.. yang nie semua orang pun tahu kann.. bende nie sbnrnye sgt2 penting okey ! sbnrnye ini lah kunci paling utama skali kalau nk cintakan sesuatu subjek itu.. kite mesti FAHAM dulu.. sbgai contoh addmath. dulu gua mmg benci gile2 dekat addmath.. sgt2 benci ok. stiap kali cikgu bagi latihan, mesti sy hancurkan kertas addmath sy.. truk kan? tapi alhamdulillah, setelah sy dpat jumpe cikgu yg memahami sy, dye ajar sy dgn baik.. and bile sy dh faham, saya rase semakin suke and semakin sayang dekat addmath.. sbb tu lah point 1 and 2 saya hurai pasal pilih cikgu dgn sayang cikgu dulu.. if not, kite susah nk faham sesuatu if kite bencikan cikgu yg mengajar.. percaya lah cakap saya.. sebenci-benci mane pun subjek yang anda benci itu, cube lah faham kan.. bile anda faham, Insyallah, anda memang AKAN suke dkat subjek tu.. tak percaye? try laahh sendiri !! :p



baiklah, sbnrnye banyak lagi tips2 yang sy rase bergune..
tapi dalam banyak2 tips,
3 tips di atas nie lah yg paling penting dan paling utama,
yang anda harus lakukan dan amalkan....
*yela, kalau bagi byk2 lagi, mesti bosan plak nk bace kann -__-

konklusinye,
cube cari cikgu yg memahami anda,
cube lah utk menyayangi cikgu anda,
dan yang paling penting, cuba utk memahami pelajaran itu..
Insyallah, dengan azam yg kuat dan usaha yg berterusan,
anda akan berjaya...
sesungguhnya, bile anda mencintai ilmu itu,
ilmu itu akan menjadi sgt mudah utk anda fahami...
selamat mencuba ! ;D

No comments:

Post a Comment