Thursday, January 24, 2013

Cara Untuk Mencintai Pelajaran


Assalamulaikum..
okey... this is my second post for today..
maklum lah, ade byk free time kan,,
gune lah mase nie utk update blog.. hihi



Introduction :
Sebagai pelajar sekolah, saya tahu anda pasti ade subjek2 tertentu yang anda kurang suka kan ? amboii.. formal sgt lahh.. -__- okey, mesti ade kan subjek yg korang tak suke? mustahil lah, ade orang yang sgt2 suke and cinta dekat SEMUA subjek yg dye amik.. okey, mungkin ade laa.. tapi susah nk cari.. maybe dalam 1/1000000 orang kot. so, di sini saya ingin berkongsi skit tips2 macam mane nak suke, sayang, and cinta dekat sesuatu subjek tu...


1.Cari CIKGU yang dapat memahami anda.
Okay.. yang nie paling penting sbnarnye.. kite mestilah pandai memilih cikgu.. yer, saya tahu.. kalau dekat skolah takkan lah kite pandai2 nak pilih cikgu mane yg kene ajar kite kan? saya tahu.. ianya mustahil.. but wait ! Anda boleh pergi tuisyen kan? so, dalam hal tuisyen nie lah anda boleh pilih, nak cikgu yang macam mane.. sbb sbnrnye cikgu nie ade mcm2 jenis tau.. ade yg terus ajar straight to the point and ade yg ajar dgn lebih mendalam.. ada yg ajar dgn keseronokkan ditambah dgn lawak2 yg best, and ade jugak cikgu yg serious je time mengajar.. so,kadang2 cikgu tu pun mempengaruhi kite dlm sesuatu subjek tersebut.. bukan tu je, menurut penalaman saya, ade sesetengah cikgu nie dye kurang pandai utk meng-explain kan sesuatu.. akibatnye,saya tak faham langsung ape yg dia ajar. bila sy tanye cikgu lain plak(subjek same), dye explain molek giler. sampai sy faham sgt2.. so, bagi anda yg susah sikit nk terima pelajaran yg susah2 tu, kene lah pndai pilih cikgu yg dapat memahami diri kite ini.. if cikgu best, Insyallah kite akan suke dkat subjek tu...


2.SAYANGI cikgu anda.
Baiklah, tadi kes pilih cikgu for tuisyen.. ini pulak kes dekat sekolah.. kita mane boleh pilih2 nak cikgu mcm mane kan? so, dgn ini, tips nya sangat mudah jika anda btul2 nk cintakan sesuatu subjek itu.. SAYANGI cikgu anda.. cubalah ! baik, saya bagi satu contoh in my life.. ade lah, time form4 atau form5 nie(i'm not sure bile) ade maybe due-tige org cikgu yg saya 'kurang' suke.. kadang2 ade jugak cikgu yg mmg sy benci.. but wait! kite blum kenal lagi dye sepenuhnye. so, kite sepatutnye kenal dye dgn lebih mendalam. sbgai contoh, if we tak faham ape yg dye ajar, try lah tanye byk2.. makin byk kite tanye, makin byk interaksi antara kite dgn cikgu tersebut. so, makin byk interaksi, makin rapat lah hubungan kite dgn seseorg cikgu itu.. nampak tak kesimpulannye di situ ? And kadang2 boleh jugak kita borak2 tanye pasal bende lain dgn cikgu tuu.. nmpk skit hubungan itu mesra.. tapi jangan borak lebih2 and bende yg tak berfaedah sudah!! takut cikgu tu benci plak kann.. so, konklusinya mcm tu laa.. kite kene try RAPAT skit dgn seseorg cikgu itu.. percayelah, benci boleh jadi sayang kalau kite btul2 usaha.. saya dh byk kali dah lalui situasi mcm nie.. cikgu yg sy sgt2 benci, trus bertukar sayang apabila sy mengenali seseorg cikgu itu dgn lebih rapat.. Cubelah, Insyallah bila anda sayang cikgu itu, anda akan sayang subjek yg dia ajarkan.. :)


3.Cuba FAHAMkan pelajaran tersebut dengan lebih mendalam.
Okay.. yang nie semua orang pun tahu kann.. bende nie sbnrnye sgt2 penting okey ! sbnrnye ini lah kunci paling utama skali kalau nk cintakan sesuatu subjek itu.. kite mesti FAHAM dulu.. sbgai contoh addmath. dulu gua mmg benci gile2 dekat addmath.. sgt2 benci ok. stiap kali cikgu bagi latihan, mesti sy hancurkan kertas addmath sy.. truk kan? tapi alhamdulillah, setelah sy dpat jumpe cikgu yg memahami sy, dye ajar sy dgn baik.. and bile sy dh faham, saya rase semakin suke and semakin sayang dekat addmath.. sbb tu lah point 1 and 2 saya hurai pasal pilih cikgu dgn sayang cikgu dulu.. if not, kite susah nk faham sesuatu if kite bencikan cikgu yg mengajar.. percaya lah cakap saya.. sebenci-benci mane pun subjek yang anda benci itu, cube lah faham kan.. bile anda faham, Insyallah, anda memang AKAN suke dkat subjek tu.. tak percaye? try laahh sendiri !! :p



baiklah, sbnrnye banyak lagi tips2 yang sy rase bergune..
tapi dalam banyak2 tips,
3 tips di atas nie lah yg paling penting dan paling utama,
yang anda harus lakukan dan amalkan....
*yela, kalau bagi byk2 lagi, mesti bosan plak nk bace kann -__-

konklusinye,
cube cari cikgu yg memahami anda,
cube lah utk menyayangi cikgu anda,
dan yang paling penting, cuba utk memahami pelajaran itu..
Insyallah, dengan azam yg kuat dan usaha yg berterusan,
anda akan berjaya...
sesungguhnya, bile anda mencintai ilmu itu,
ilmu itu akan menjadi sgt mudah utk anda fahami...
selamat mencuba ! ;D

Exam TOV-SPM 2013 ..



Assalamualaikum and haiii !
just nk update skit about isu semase.. hihi
insyallah if there is time, i'll make another post about something else !

okies... today hari khamis..
say what ?! ko tak pegi skolah ke Sab ??
aiyoo00 ape nie ??

oit ! Watch your mouth okay !
hari nie cuti umum lahh ! Ggrrr..
cuti sempena maulidur rasul .. ^_^

alhamdullilah.. sgt lega sbb ade cuti hari nie..
boleh laa lepak2 dpan komp lame2.. hihi
yela, skrg nie kan tgh exam.. mane leh on9 lame2 op..
speaking of exam, let's story morry ckitt !

okay.. skrg nie dh mmg byk paper sy dh lepasss..
tinggal 3 subjek agi sy perlu bertarung..
chemistry, addmath and prinsip akaun !
ooppss. one more ; biology kertas 3
wooohoo00 ! so, minggu dpan last dah examm.. !
tak sabar i nk abizkan sume nie !

tapi dlm ketaksabaran tuh,
ade jugak kerisauan yg timbul..
why ?
bcoz exam nie lah yg menentukan pelajar star..
and aku mcm,, nk sgt2 jadi pelajar star..
sape tak mau kan?

but dlm mase yg same....
i was like ; err.. boleh ke ?
serious, mcm mustahil gilerr kot nk jadi pelajar star SPM nieh.
kalo PMR lain,, sng je nk jadi pelajar star..
and tyme PMR dulu smpai 55 org jdi Star students nie..

but SPM ? only 30 .. ONLY 30 mannn !!!
so mcm .. komfem ! aku TAK jadi pelajar star... :D *fake smile*
takpe. redho jelah...

okay, back to exam stories..
er.. nothing to say actually..
just nk kabo, minggu pertame exam,
gua mmg tak sihat giler2 barbie oii !
selseme + batuk2 ... :'(
so, due-tige subjek aku jawab tak btull..
mmg byk gilerr tinggal kosong..
bcoz aku mmg tak mampu giler nk jawab.. :'(
serious, SEDIH gilerr weiyhh...
*brape byk perkataan 'giler' daaaa -___- *

and that's why sy ckp saya TAK MUNGKIN jadi pelajar star..
bcoz paper2 minggu ptame sy tu mmg hancurrr ! >.<
and sy nie sapew jeeee.. kelas Jazzar jeee kannnnn... hurm.
kebanyakkan pelajar star mesti diambil dari kelas Sina... haish.

ok STOP ! dah2 ar criter about all that stuff.!
i know... it's boring right ? -__-" Ggrr...

okies... nk criter pasal ape lagi ea isu semase di skolah ?
owh !! lupe nk bagi tau !!
 aik, jap... dh bg tahu blum ea?
rasenye blum agi kott.. haha

okey, minggu sblum nie, as usuall,
sekolah akan adekan mesyuarat agung...
utk rumah sukan, kelab persatuan, kelab permainan and unit beruniform..
and guess what ? i dah dpt 3 jawatan tauu ! hihi ;-*

 kelab permainan i masuk kelab catur..
i dpt jadi AJK form5 jerrr.. haha
tapi takpe.. at least ade jgak jawatan kan ? hihi
unit beruniform i plak putri islam..
and i dpt jadi bendahari... muhehehe..

wait ! asal "i" nie ? eeewww... :p

baiklah... kelab persatuan plak aku amik Prostar..
as usuall lahh.. sejak form3 agi aku join prostar nie..
time form3 ahli biase jerr.. :3
form 4 dh naik pangkat jadi AJK..
and form 5 ? naik pangkat lagi !
jadi Setiausaha ! hihi...

tapii.. sy xsuke jadi setiausaha..stress kot.
byk giler keje kene buat.. :(
so mcm, aku ingat nk tarik ar jawatan tuu.. :(
nati ar.. tengok ar lu lepas exam nati cam mane.. hurm

ok next.. about merentas desa..
haish.. tahun nie tak tau kenape..
sume bende jadi awal..
exam TOV awal..
merentas desa pun awal giler..

sy abiz exam 30 january..
and 31 january, iaitu keesokkannye,
bermule lah kejohanan merentas desa.. -__-"
haish... teruk btul lahhhh.....

ok, next story.... about school also...
you know what ? tahun nie pengetue skolah bwat sumting very special.
special ke ? haha.. takde lah special sgt... but okey lorhhh

tahun nie tiap2 bulan, dekat perhimpunan,
cikgu akan panggil satu2 name guru and pelajar yg sambut bufday pade bulan tu!
cool right ? but debor giler arrr... nk naik atas pentas tuuu..
then amik cupcake and a birthday card....
my birthday kan 20 february... so, bulan dpan i have to get ready !
mesti debor gileeerrrrr ! hahahaha...

ok, what else to story ? hhhmmm...
tak tau lahh. byk agi sbnrnye..
pasal budak jatuh dari bumbung tu pun blom criter agi..
malas ar criterr... -__-
takpelah... sume criter2 yg berlaku akan ku ingati di dalam otak ku ini.. haha

baiklah.. smpai di sini sajelah luahan ku hari ini...
okey... i know.. isi post mmg dh lari sgt dengan tajuk post hari nie kan?
tajuk post about TOV.. tapi isi kandungnye ?
smue about isu semase di skolah... haish..
takpelah..... redho.... haha..
k lah... thanks for reading !
salam maulidur rasul yerrr.... ^_^


Tuesday, January 8, 2013

Anda perlu SEDAR !



Assalamualaikum..

Hari nie saya bukan nak cakap kosong okey..
saya nk ckp pasal sesuatu yang sgt penting..
yang mungkin tidak disedari oleh ramai manusia..
bende yg saya nk cakap nie ada kene-mengene dgn hidup saya..

baiklah, mari kita mulakan..
bismillah...

kita HARUSLAH mensyukuri nikmat yang tuhan berikan..
pernah dgr tak org ckp mcm nie :
"nikmat yang Allah berikan, bila2 je Allah boleh tarik balik"

yer.. ayat tu mmg btull.. saya percaya..
tapi sblum nie sesuatu mcm tu tak pernah berlaku dlm hidop saya.
tapi skrg, ia dah berlaku......

ade satu lagi ayat yg biasa kita dengar ,
"setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya"
ayat nie slalu2 kite dgr kan, what about this one :
"Don't ask Allah WHY. Just say, I TRUST you, Allah.. :)

okey, 3 ayat di atas nie saling berkaitan antara satu sama lain..
bende ni lah yg sy nk criter dkat post hari nie...
semuanya tentang hikmah atas setiap kejadian..

alright, i have a story..
about what happpen to me recently..

semalam.. saya pergi tuisyen..
jalankan kehidupan saya mcm biase jer..
everything was okay and perfect..
sehinggalah....

time saya balik rumah,
saya nk bwat keje sekolah...
byk giler2 homework..
and ntah kenape tetibe sy jadi semangat lebih2 utk buat kerje..
then mase saya nk start tulis....
tiba-tiba.................

tangan saya terketar-ketar..
tulisan saya yg cantik jadi hodoh sangat..
ntah kenape, tetibe tgn saya shake2 mcm org tue.. :(

mule2 saya agak terkejut..
saya try lah gerak2kan tgn saya..
buat exercise skit...
tapi masih tak berhasil...
tgn saya asyik terketar-ketar.. :(

saya nangis2 tanpe henti..
serious, sedih giler kot.
homework daa laa banyak...
nak buat, tapi tak mampu.. :'(

last2 saya amik keputusan utk tidur..
saya sedapkan hati, Insyallah esok saya sembuh laa tuu..
maybe because saya letih kott.. tu yg jadi mcm tuu..

pagi nie bile sy bgun, trus je capai pensil and try tulis..
and you know what ?
my hands are still shaking mann !! Argh..!

saya tak tahu nk bwat ape lagi..
just pegi je skolah mcm biase.
and terlalu berharap kat skolah nanti keadaan tgn sy kembali stabil.

tapi malangnye, takde yg berubah pun.. :(
tangan saya tetap mcm tuu... >.<

sepanjang hari saya langsung tak menulis..
cikgu bgi nota kat papan hitam, saya langsung tak salin..
cikgu bgi homework, saya langsung tak bwat... :'(
tangan sy mmg tidak berdaya...

then baru tadi, around kul 5 lebih,
saya nk try bwat homework, tapi masih tak boleh..
saya menangis.. dan berfikir....
kenape jadi cam nie?
ape yg sy dah buat...?

so, drpd peristiwa saya nie, terwujud lah 3ayat yg sy bagi tadi :

1."Don't ask Allah WHY. Just say, I TRUST you, Allah"
2."setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya"
3."nikmat yang Allah berikan, bila2 je Allah boleh tarik balik"

anda nampak hubung kaitnya ?
tak nampak ? okay, let me explain...

ayat pertame bermaksud,
kite mmg TAK PATUT tanye Allah, kenape, kenape dan kenape..
semua manusia pernah menerima musibah kan..
so biasenye if sesiape ade masalah mesti dye tanye cam nie :
"kenape Ya Allah ? Kenape jadi cam nie ?!! "

tak sepatutnye kite ckp mcm tu tauu..
sbb, "setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya" ..
sama ade kite sedar atau pun tak....

sbb tu lah, kite kene ckp,
i TRUST you Allah...
saya percayakan Allah...
Allah maha mengetahui..
dye tahu tentang segala-galanya..
so, anda tak perlu tanye kenape..
anda mesti redho dan pasrah..
sbb Allah mmg tahu ape yg terbaik utk anda... :)
percaya lahh......

and the third sentence,
about nikmat yg diberi...
byk nikmat yg kite ade sebenarnye..
serious, byk giler.. cuma kite je yang tak sedar kan?

so, mengikut criter saya tadi,
saya sedar, ape hikmah di sebalik tangan sy sakit nie..
mungkin ini sebagai balasan..
sbb selama nie saya rase, (rase jelah kan)
saya tak pernah bersyukur dengan kebolehan sy menulis..
sy tak pernah bersyukur dapat tgn yg boleh tulis tulisan comey nieh..
and selama nie saya sgt lah malas utk buat homework yg cikgu bagi..

so, tengok lahh,, sekelip mate je Allah menarik nikmat yg ade pade diri saya.
sekarang nk pegang pensil pun susahh.
and tulisan saya jadi sgt2 lah buruk..!
Allah nak menyedarkan saya,
supaye saya sentiase bersyukur..
bersyukur dengan SETIAP nikmat dan rezki yang Allah berikan.. :')

saya harap anda jelas dengan apa yang saya cuba sampaikan..

bersyukurlah atas SETIAP nikmat yang Allah berikan,
kerana sesungguhnya bila-bila masa saja Allah boleh menariknya kembali..
percaya lah.......



p/s : Just hope my hand will sembuh secepat mungkin.... :(
p/s : Actually banyak lagi yang sy nk bagi contoh.. but saya lupe dah.. and after this i need to go tuisyen.. dah lewat.. takde mase nk tulis panjang2... bye2 ! :)

Saturday, January 5, 2013

First Week Of School In 2013 ..

First Day School .. Muke Letih.. -..-


Assalamualaikum..

okies, hari nie dah hari Sabtu..
sejujurnya gua malas giler nk update..
tapi kalo tak update skrg, bile lagi nk update kan?
rugi laa kalo tak criter tentang
pengalaman minggu pertamaku di sekolah.. :D

ok, straight to the point..
first day skolah,
saya bgun awal gilerr2..
maklum lahh. first day kann.. ahakss.
exited terlebih.. tapi lame2 nanti,,
hurh.. tengok jela nanty.. -..-

ok, school dh start 1hb.. iaitu hari selasa..
and we all sepatutnye pkai bju uniform.
damn. giler ke ape?
pkai unit beruniform first day school..
takde lgsung feel 'kembali ke sekolah' right ?

at first sy mmg ingat nk pkai.
then biler think2 balik,
lepas balik school, kul 2 ,
i have to go to dewan Berlian MPK.
utk dapatkan sy punye hadiah utk PMR dulu2..
yup.. seriously. lame giler kowt.
dah berabad-abad lame nye, bru skrg nk bagi..

so, konklusinye sy pkai bju skolah biase jer.
malas ar nk balik umah tukar plak.
because pegi sane kene pkai bju sekolah lengkap. :)

alright, let's get started !
pagi tu sy bgun awal giler..
tapi pegi sekolah lewat giler.. -.-"
ini smue bro gua punye pasal.. hurh

then bile smpai skolah tu, mase masuk dewan,
tepat2 time. mase tu baru start perhimpunan..
bile masuk je dewan, fuuhhh..
kuat giler bau kedai weih !
haha. maklum lah, budak2 form1 smue ade kann.
so, semua bju baru, tudung bru,kasut baru..
mmg baru lahh semuanya..

budak upper form pun ade jugak..
yg pkai bju2 baru nie semua..
tapi saya tak punn..
pkai bju + tudung + kasut taun lepas jerr.. huhu

beg je baru ! kaler merah ! hihihi
okay.. dah melencong lebih2 dah.. -.-
sile tampar pipi sy yg makin tembam nie.

ol rait , wait !
amboii, dasyat bebenor ejaan "alright" kau ea sab ?
ol rait truss... -.- haha.
takpe yg penting kau faham..

ol rait, then first day school takde lah menggembirakan sgt..
yeah, as you know, sy kan dh turun kelas.
masuk kelas jazzar..
walaupun i have my friends there,
but i still feel so awkward . don't know why.

then mase tu mcm2 komplikasi yg berlaku..(mase masuk kelas utk cop tempat)
last2, aku duk sorang2 je dlm kelas.. sebuah meja di blkg sekali,tepi tingkap.
yup.. seriously, mmg tu impian sy..
nk duk sorang2.. malas ar bercampur ngan kwn2..

cikgu pun ade jugak suwoh sy duk depan.
tapi sy tak mauu.. hihi

so,mcm tu jelahh.. alone jerr..
first day school tu ade laa jugak rase kesunyian duk sorang2..
tapi bile second and third day tuu sy dh dapat suaikan diri.. :)
and alhamdulillah, now i'm okay.. :D

wait.. dah skip criter nie.. !
ade ke patut terus pegi second day and third day ? haish.
takpew.. kite pegi mase lalu balik..

first day tu tak blaja mane pun.
saya lebih byk tweet dlm kelas.. ngeheee..
then mase first day tuu, kitaorg yg kene gi MPK boleh balik awal.
kul 12.30 dah boleh balik.. ;D

yelahhh. takkan lah, kelas abiz kul 2,
then trus gi dewan berlian...
rushing gilerr kot.

so,12.30 tu ade balik umah laa kejap.
smyg2, makan2, and bwat ape yg patut.
lepas tu kene pegi skolah smule.. -.-
why ? to pick up my bro..
dye balik kul 2.. hurh... =.=

ok, di dewan berlian tu,,
gua ade nmpk rmai gilerr kawan2 and musuh2 lame..
menci gilerrr kowt. buat sakit ati je tengok depa smue.
seriously weiyh !

then mcm tu jela..
duk kat krusi ikut nombor..
then lepas mat said berucap, kitaorg pun beratur naik pentas.

oh yeahh,lupe nk criter pasal mat said..
haha.. dye ade dtg.. utk bg hadiah2 kepade para pelajar.
malas ar criter pnjg about him.. membosankan.. yeah,iknow.. -..-

then lepas dpt hadiah, sy kluar awal drpd owg lain.
muehehehe..
then, me, my mom and my bro pun pegy makan petang kt bawah sane.
owh,lupe nk bg tau yg my mom and bro pun ikut. hehe.
and makanan & minuman mmg ade disediakan..

nasib baik sy klua awal.. taklah ramai org..
then ape lagi, makan dgn penuh selera lah gua !
hahahaha.. xD

lepas abiz mkn, kitaorg jalan kaki pegy umah my grandma..
taknak menyusahkan atuk sy utk pegi amik kat MPK tuu.
yeah, my dad is busy kat klinik.
so, my atuk jela yg boleh hantar kami pulang je rumah.. :)

this is my photo mase tgh ondway gi umah nenek saya.. hihi


Mase ni singgah kat kedai runcit jap. hihi..


Okay.. dah story-morry about first day..
what ? ape yg sy dpt hadiah tu ?
haha.. saya dapat duit je..

ape? nk tahu brape ?
perlu ke tahu? haha...
sikit je... tak banyak punn..

okay,let's proceed to the second day..
erm.. takde ape pun yg berlaku second day..
cume dah start blaja jelahh..

third day? oh yerr..
lupe nk criter..
mase second day tu, sy ade dtg lewat..
then terpkse berdiri luar dewann.. :(
nie smue adk sy punye pasal..

then third day pun same..
sy datang lewat sgt..
last2 kedatangan sy tak diambil.. :'(

ol rait, nk criter skit pasal kedatangan nie,,
skrg nie pengetue makin strict..
setiap pelajar kene datang awal sangat2..
then,kedatangan HANYA akan diambil di dewan shja.

yup. kalau taun lepas mmg mcm tu jugak.
tapi tak strict mane.. kali nie mmg strict sangat2 oke!
second day tu nasib baik cikgu amik kedatangan sy..
tapi third day tu, cikgu tak amik pun..
sbb lewat sgt... sy pun ape lagi, menangis laa satu baldi.. *hyperbola*

tapi alhamdulillah, lepas sy bodek2 cikgu,
cikgu pun tande laa jugak kedatangan sy yg tak seberape nieh.. -..-
tapi lepas nie takleh main2 agi laarr..
kene dtg awal sokmo.... :(

okey, karangan sy dh nk sampai ke penghujungnya.. hihi
skrg, lets make konklusi utk minggu persekolahan pertama nie..

konklusinye :
saya duk sorang2 je kt dlm kelas.
saya jadi AJK keceriaan kelas.. :D
cikgu2 yg mengajar kelas sy boleh tahan jugak.
alhamdulillah, smue nye oke2..
ade jugak yg tak oke. tapi sy redho.. :)
homework? mmg ade.. -..-
kawan2 ? alhamdulillah, everything's fine.. :)
stress? err.. agak stress jugak biler memikirkan SPM. :'(
then mcm tu jelaa.......

akhir kata... thanks for reading...
and insyallah, if sy ade mase,
sy akan update lagi hal2 isu semasa..
"kalau" ada mase ok..
sejak due mendak nie mmg sy busy giler..
maklum lahh.. Calon SPM kann..
what ???? SPM ???? Oh myy.... @__@
nak pengsan aser..  =.=
k lah..bye2..


p/s : Exam TOV ialah pade 15.1.2013.. dah tak banyak mase dahh !! >.<