Friday, December 28, 2012

Goodbye 2012.. :')



Assalamualaikum..

     Seperti biase, ucapan selamat tinggal utk akhir tahun merupakan antara ucapan wajib yg harus ditulis. Right? Kebanyakkan pengguna blog yg aktif pun mesti bwat. Huhuhu. Today ntah kenape tetibe aku tulis dalam perenggan mcm karangan. -.- oke, mentang2 nk masuk tahun baru kau nk tukar care tulis lah nie Sab? Er.. No comen. Saje je kot. Tak salah kan? Oke dah, STOP! Dah byk buang mase dkat situu.. -..-


2012..
   
     Sejujurnya.. Saya takdelah begitu suka atau cintakan tahun nie. Saya masih ingat lagi, mase awal2 tahun pun sy dh start stress giler. This is all because of the form4 subjects. Maklum lah. Mase tu bru habis PMR kann.. Baru nk berhadapan dengan subjek SPM. So,tekanan tu mmg byk. Because subjects for SPM is sangat2 berbeza dgn subjek PMR. I repeat - sgt2 BERBEZA! So,mase awal2 tahun tu mmg penuh dengan stress laa. And sejujurnya SATU HABUK ape yg saya blajar pun saya tak faham. Time mase first exam tu pun 4subjek FAIL.. Haha. Mase tu mmg bangge giler ar sbb first time kot dpt fail seumur hidupku. Heheh.


     Okay,that is about the pelajaran. What about your FRIENDS Sab? Hhmm. Let me think first. Awal2 tahun mmg alhamdulillah, everything's was perfect! Pertengahan tahun pun,okey2 lar.. Ade jugak gaduh with sorang kawan baik sy nie. Capital S. hihi. But alhamdulillah,everything dah settle. Mase permulaan akhir tahun,makin oke kot. BUT ! At one point mase btul2 akhir tahun,(time FINAL exam), mase tu lah saya mula ade masalah and sedikit konflik with one of my friends. Actually two of them. Sorang nie budak yg paling cerdik kat skolah. And sorang lagi tu kawan baik dye. Cerdik jugak. I don't actually remember what happened that made me so kecewa and angry with them. But mase tu mmg sedih ar bile think about them. Me sayang them very much. But them? Hurh.. I don't know.. Maybe because of that, my stress makin bertambah. Dan akhirnya, I did very bad in my exam dan menyebabkan sy turun kelas. :( tkpe. Saya redho.


     How about school? Teachers, keadaan, and persekitaran.. oke, cikgu2 yg mengajarku tahun nie smue nye oke. Alhamdulillah. Why i said oke? Because sy tidur rilek je dlm kelas. Mueheheh. Ade jugak sorang due cikgu yang sy 'kureng' suke. Tapi xdelah smpai tahap BENCI. Everything's okey. Alhamdulillah. Hhmm. What else? Owh! My ENEMY! Time 2012 nie sy kurang suke sbb dye form5 and i'm form4. So,time rehat selalu sgt bertembung dgn dye. Urgh. -.-" I hate that you know. Dulu sy benci dye. But lame2 kurang dh rase benci terhadap dye. But I don't know why, dye slalu mcm nk langgar sy,nak lalu tepi saya,nak sengaje terkena saya and so on.. So,sy mmg tak phm dgn perangai dye. Adakah dye nk menunjuk2? Or nak kawan with me? Hurh. Mustahil.. K stop talking about her. Malas ar nk ingat balik. Sekarang 2012 dh abiz, so, GOODBYE awk! Hope awk bahagia tengok sy bahagia tanpa awk! Wakakaka.. xD oke. Not funny. Iknow that. Sorry. -..-


     Let's talk about persekitaran skolah plak. 2012 nie byk perubahan jugak actually. Why? Because of our pengetua baru. Huhu. Dye telah bwat byk perubahan at my school. Contoh? Gotong-royong and cat-mengecat skolah, baiki pintu2 rosak,baiki tandas and sebagainye.. :) Oh! not only that. Time 2012 nie dah pecah rekod paling byk kene pindah kelas. -.- Maklum lah, kelas i kan dekat bawah skali. So, jadi tumpuan ramai lah if ade sesiape sakit kaki. :3 First class yg kene pindah, 5Ibnu Rustah. Next 5Ibnu Sina. Then bilik APD (ini sbb kes pecah kelas). Lepas tu 4Ibnu Rustah. (yang ni paling lame. kot.) Yang paling latest,3Al-razi.. Yang ni mmg smpai last day school. Sbbnye kelas kitaorg dekat blok org SPM. :) So,mcm tu lah. Konklusinye, byk kali ar kene pindah-randah mcm puak eskimo. -..- k,dah melalut! Tahun 2012 nie jugak tahun yg agak seram. Why? Because mcm2 kes histeria in my school. oke, i don't want to talk about that! SORRY. Itu secret skolah. And i'm not suppost to criter about that in here..


     What about event2 penting kat skolah? Merentas desa i join. Senam aerobik i join. hihi. Then hari sukan? Er,not sure pegy ke tak. But yang penting i langsung tak join oke! Haha. Hari guru? Bosan.. Hari merdeka raya? Tak best mcm tahun lepas punye! Carnival koko? Hmm. Agak best laa jugak. Tapi sejujurnya, setiap event yg kat skolah nie kebanyakkannye sy hanya ditemani adk sy je. :) Serious. I feel like i don't have any friends at all. :( Adik saya lah satu2nya kawan sy di skolah dan di rumah. :') Mane2 sy nk lepak, mane2 sy nk pegy bile ade pape event kat skolah mesti sy jalan2 dgn adk sy jer. Alhamdulillah,bersyukur sgt sbb dye sudi berade di samping sy time susah dan senang.. :')


     About my life at the tuition? Hhmm. Sejujurnya rakan2 classmate tuisyen Cikgu Hussain tahun nie tak se'best' and tak se'gempak' cam tahun lepas. :( Seriously, budak2 tuisyen tahun nie mcm tak berape sporting. Hidup berpuak. You know what i mean? It was like, oke, puak SID duk lam satu kumpulan. Puak SMC duk lam satu kumpulan. No attraction at all! Serious, I mmg tak suke keadaan mcm nie. Mmg tak harmoni. Kalau mase saya form2 and form 3 dulu, kitaorg mmg macam 1family! Fun giler2! But malangnye mase tu dah berlalu.. :( Another think aboyt my tuition is, sy just amik 2subject je. :( Physics and Biology. So, kurang lah ilmu yg diperoleh. Tapi duit dpat diselamatkan! Right? Heheheh... ;D


     Okey,asyik criter pasal pelajaran life je.. Now let's criter something yg takde kene mengene about pelajaran. Hhmm. Puase? This year mcm tu jelah. Tak terlalu best. Just bace je entry lame.. Huhu. Raye pun mcm tu jugak. Tak meriah sgt. Ape lagi ea? Actually i'm kinda lost here. -.- Rase cam dh takde idea nk tulis. Haha. Padahal tadi mmg membuak-buak idea dtg. haish. Mcm tu jelah.. mcm baru2 nie sy criter. About banjir. Then what else yer yang  berlaku 2012? Tujelah kot.


     Baiklah. Karangan sy tentang 2012 dah smpai 7 perenggan dah.. Haha. Oke la tu kan? So, i think maybe i should stop here. Hhm. Baru perasan. Tajuk entry ialah 'Goodbye 2012' tapi sy tengok, sy lebih byk tulis tentang ape yg berlaku sepanjang 2012. -.- Baik tulis tajuk cam nie je : 'My life sepanjang 2012' tak pun 'Kenangan 2012 ku' kan? ahakss.. Bio jelah ~ So, konklusi utk tahun 2012 ? Saya sgt malas utk belajar. Saya mmg takde usaha utk belajar btul2. Saya asyik main2. -.- Saya slalu ngntuk and tido lam kelas. Saya amat kesunyian di sekolah. Hidup dalam kesedihan. Stress selalu menjelma. Lagi ? Hhmm. Tu jela kot. Saya sedar sy asyik tulis pasal life kat skolah je kan? Nak bwat cam mane. Tiap2 hari sko0l kan. So, byk mase di'spend'kan di skolah. Lagi pun sy kan pelajar sepenuh mase. yedak ? Hehehe.. Oke, mcm tu jela. Saya tak terlalu suke dkat 2012.. So dengan ini sy mengucapkan Goodbye forever 2012 ! Kite takkan berjumpe lagi. Ahaks.. And sejujurnya sy tak sedih langsung awk pergi..(Amboii,jahatnye! ahaks) K lah. Sampai di sini saje. And sorry for the boring entry. Iknow. It's boring right? Takpe lah. Aku tak suruh kau bace pun! :p What i wrote skrg nie just for myself. My kenangan.. :') Kbye.








p/s : Ok.. 2012 Tak habis lagi k! Yang kau sibuk sgt nk goodbye kat 2012 tu knape? nmpk sgt tak suke dekat tahun 2012 nie.. ahakss.. takpelah. tak salah kan ucap slamat tinggal awal2. hihihi..

p/s : Esok kene pegi daftar! OMG! Minggu depan aku dah Form5! >.<

p/s : Insyallah, If ade mase nanti i'll write an entry about 2013... :)




Thursday, December 27, 2012

Banjir dah semakin surut .. :)



Assalamualaikum.. :)

okey.. gmbr rajah di atas menunjukkan saya..
yang sedang bergambar di depan umah saya..
haha.. yup.. rumah saya pun naik air.. :)

but wait2.. bukan naik sepenuhnye..
just Jalan Nyatoh,depan my gate jer yg byk air bertakung..

baru semalam sy cerita pasal banjir nie kan?
and mase tu kawasan perumahan ku blum ade air lagi..
then pagi tadi, tetibe my friend Adrina called me..
she said depan area2 rumah sy air dh naik..

then i was like,, OMG !! :O
hang biaq btuiii !
then mase tu dalam kul 6.30 lebih,,
saya pun ape lagi, trus kua dari slimut berlari ke arah pintu umah!
my  mom pun pelik tengok saya.. -..-

saya pun explain ar kat dye..
then bile sy tengok kat luar, xde ape punn. ?
sikit je air... then saya smpung balik tydo.. =.=

dlm kul 8.30 sy terbgun kembali..
my dad panggil sy.. dye nk pinjam camera..
i said why ?
then he said nk amik gmbr air banjir depan umah..
then i was like : hah ? banjir? air naik doh ker ??

then sy pun ikut my dad skali..
rupe2 nye mmg btull..
area2 my friends' house byk giler air bertakung..
tapi takdelah dlm sgt..
maybe smpai dekat buku lali jer..
*wait,buku lali tu kat ner?? -..-
ntah laa.. asalkan tak sampai pun dekat lutut oke..
this is the pics that was snapped by my father :








then sy pun ikut laa ayah sy pegy beli breakfast dekat bandar..
ingat an boleh laa jugak jalan2 dekat tmpat2 yg banjir truk.
tapi tak punn.. :( just lalu laluan biase..
my dad lewat nak gi keje.. so dye just beli food dekat2 je..

then sepanjang perjalanan dekat area2 kuil hindu tuu,
ternmpk byk laah kereta yg terparking sane sini..
terkejut skejap gua.. :O
mmg byk giler kott..
tepi jalan berderet kete parking..
dah macm car park je aku tengok. -.-'

okey.. cuace hari nie ?
Alhamdulillah.. walaupun skejap hujan skejap panas,
tapi petang tadi matahari mmg naik.. panas terik :)
so, Alhamdulillah,matahari tersebut dah evaporate skit2 air banjir..
dan skrg air banjir makin skit...
tapi blum 'hilang' sepenuhnye laa..

Zainal pun ade ckp yg air kat area rumah dye surut .. :D
seriously, rase sedih giler kot dekat mangse2 banjir..
mcm zainal and my friend fatin.. :(
kesian kot.. habis basah sume bende lam rumah..
fatin oke agi rumah dye..
but rumah zainal i think lagi teruk kowt.. :'(

benar2 berharap air banjir akan surut dgn segera.. :)

oh yer, then petang tdi me and my bro main2 kat kawasan umah..
kawasan umah je.. dlm gate.
mustahil lah utk sy kuo drpd gate umah tuu . -.-

then ade laa satu moto nie..
aku tak tau moto sapew..
dari pagy tadi.. smpai skrg moto tu parking depan gate umah aku.
haish... aku mmg hairan laa... :-/




huhu.. dh k lah.. i dont know what else to say...
konklusi utk hari nie ?
matahari dh mula naik..
air dah mula surut..alhamdulillah.. :D
bunyi budak2 press moto kuat2 depan gate slalu kedengaran. -.-
bunyi helicopter lalu-lalang atas bumbung juga kedengaran..
and tadi sy nampak seseorg yg sgt2 special..hihi

okey.. that's it..
a boring story from me...
kbye. -.-

Wednesday, December 26, 2012

Banjir Teruk Di Kemaman .. :(

Assalamualaikum..

Okey, hari nie mmg FB  and twitter penuh dengan brite tentang banjir..
saya pun tak tau mcm mane banjir nie boleh berlaku..
secara tetibe je kot..
and menurut beberape org,
banjir kali nie lah banjir yg paling teruk pnah belaku kt kemaman. :(

Mase mule2 dengar pasal banjir nie drpd zainal..
rumah dye dulu yg naik air skit2..
mase tu sy xdelah risau sgt..
ingat an sikit je...

then hari nie alhamdulillah,hujan tak terukk sgt.
kalo sblum nie hujan mmg lebat.
hari nie cerah. kalo hujan pun sikit jer..
tapi malangnye, air banjir yg naik..

mule2 sikit je ..
then lame2 makin naik and makin naik..
at first sy tak peduli sgt..
but bile bace and tengok gmbr kat FB and twitter,
kerisauan makin menjadi-jadi..

dah laa org2 yg sy kenal turut menjadi manse.. :(
serious, sy sedih + risau tenatng dyeorg...

yg paling truk banjir dekat area2 skolah SMC...
alhamdulillah,nsib baik dkat Mak Chili air tak smpai..
tapi kite mane bleh duk rilek cam nie kan.. :(

my friend sendiri ckp,
malm nie jgn tidur nyenyak sgtt..
because org2 mat said akan lepaskan air dekat empangan..

mule2 sy pun pelik jugak.. kenape nk lepas air?
makin teruk laa nanti kan?

tapi bile difikirkan balik,
if hujan semakin lebat,
and air semakin meningkat,
takut empangan tu pecah jer..

if pecah mendadak mcm tu lagi laa teruk!
OMG... seriously, i'm so scared right now.. :(
saya tak tau nk bwat ape..
hanye mampu berdoa..

Just see the pics below,
and you'll know how scary it is.. >.<























Dengar dlm berita ckp, sekolah mungkin akn ditutup.
SMC mmg teruk.. tenggelam abiz..
but alhamdulillah, my school, SID tak kene.. :')

Sekarang nie org ckp air dh semakin naik..
OMG..makin risau arr.. >.<

"Ya Allah.. Tolong lah selamatkan kami semua..
lindungilah kami semua Ya Allah.."

ok lah.. smpai di sini saje...
just berharap air akan makin surut..
if not, habis lahh... :'(



Monday, December 24, 2012

Cerita Sepanjang Cuti Sekolah ..



Assalamualaikum.

Huh,akhirnya..
dpt jugak duk depan komp and bukak blogger..
tiup2 habuk laa skit.. fuuhh,ffuuhhh ~~
haish. byk habuk yg terkumpul .

sbnarnye hari2 pun sy bukak komp..
tapi asyik online FB and Twitter jer..
teringin sgt nk update blog.
seriously,mcm2 bende nk criter..
tapi mcm takde mood lgsung.
serious,malas giler..

ok stop.
sudah2 lah cerita tentang kemalasanku.. -.-"
mmg tidak berbaloii.

okey, Cuti Sekolah ..
ape yg  sy bwat sepanjang cuti skolah nie?
let me criter one by one..

bulan November sy lebih menggunakan masa sy utk bace novel.
dalam satu bulan tu, 6bijik novel sy dh abizkan.
satu je lagi yg sy blom bace, "Takdir itu milik aku"
sy ingat nk bace lepas SPM . ahaks..

ok.. then about melancong.
sy sbnrnye takdelah melancong mane2..
just KL jerp. tu pun 2hari  je.. -.-
k, sgt membosankan actually ..

Then bulan December ?
ok..bulan nie mmg agak busy..
busy dgn tuisyen.. haish..
maklum lah, taun depan sy kan akan bertarung dgn SPM..
so, i have to put more effort.. :)

oh yeah, lupe nk ckp..
about jamuan kelas akhir tahun 4 Ibnu Sina(2012)
actually jamuan tu diadakan di MesraMall at 1December.
but malangnye sy tak pegy pown.
but i don't think it's malang.
because sy rase lebih baik kalo sy tak gi..
why ? no need to know...
hanye sy yg memahami.. :)

then..what else ea nk criter ?
owh ! About buku teks..
hari tu dh dapat.. tak silap 10December hari tu..
me go with my bro...
awal giler kot sy smpai sko0l.. haha.
then,amik buku,isi borang,and balik..
balik tu sampul2 ar buku bia comey..hihi

tgh sampul2, tetibe ternmpk satu buku nie...
Argh. seriously, tak sangka akan jadi cam nie..
my lovely enemy.. her name is on one of my buku teks. ggrr.
kenape lah aku bleh dpt buku dye?
baru je ingat nk hapuskan dye from my life.
but malangnye, nama dye akan terus menghantui my buku teks. -.-

ok,next topic..
about my class next year,,
owh.. this is really sad..
baiklah sedia kan tisu utk lap air mata anda..
sebab skejap lagi sy akan smpai kan berita yg sgt sedih..

actually.... mase amik buku teks tuuu..
cikgu dh tampal senarai nama and kelas taun depan..
and you know what ?
saya masuk kelas 5 Ibnu Jazzar !!!!!

oh mann! this is really sad ok ! :'(
seriously, tak sangke leh jatuh kelas..
tapi sbnrnye ramai jugak yg same2 jatuh with me.. :(
ntah kenape tetibe ramai sgt budak kelas jazzar jadi cerdik naik atas. -..-
ok.. sudah terkeluar loghat tambi gua. --' abaikan.

kebanyakkan yg naik kelas tu chinese.. all my chinese friends. :(
tak dapat lah gua sama kelas ngan dyeorg.. :(
takpe lah.. setiap yg berlaku ade hikmah di sebaliknya..
sy percaye, kelas Jazzar adalah yg terbaik utk ku.. :')
kalo tak kenape Allah letak sy kat kelas Jazzar kan ? huhu

ok,next topic...
baru2 nie sy ade dpt surat drpd Yayasan Terengganu .
bukan sy sorang je sbnrnye..
tapi smue budak2 yg dpat straight A PMR taun lepas..
so,surat tu kbo, 23hb iaituhari Ahad,
kene pegy dewan berlian.. utk dpt hadiah..
tapi,tetibe dpt surat baru plak..
dye kate kene tangguh.. so,naty dye akan bg surat lain plak.
haish... boleh bwat koleksi surat yayasan laa nmpk nye. haha.

okies.. i think tu je kot rumusan tentang cuti skolah ku..
kalo bwat countdown, tinggal 7 hari lagi nk mule skolah. haish.
rase cam skejap je cuti skolah.. -.-
beg and kasut skolah dah beli..
tapi baju skolah blum beli lagi..haish.
tak tau laa bile boleh beli..

k lah... sampai di sini sajelah..
salam.. :)