Sunday, July 22, 2012

Cara Mendapat Hidayah ..



Assalamualaikum..
baik lah, di Ramadhan yg mulia nie,
saya akan post kan satu tajuk yg mulia jugak..
iaitu 'Cara Mendapat Hidayah'

baiklah,perasan tak,
tajuk nie hanye 'Cara' bukan 'Cara-cara'
yer..sbb satu je cara yg sy ingin kongsikan.
caranya sgt2 lah senang utk di amalkan..

baiklah,bagi pelajar skolah menengah,
mesti korang penah blaja dlm agama islam kan?
mmg byk ar jugak cara2 utk dpt hidayah dlm buku teks tu..

tapi sy tahu..
remaja2 di luar sana mmg sgt susah utk amalkannye kan?
yer..sy sgt memahami..
kerana sy juga adalah manusia biasa yg slalu melakukan dosa..

dulu sy slalu terpesong..
sy sedar sy byk melakukan dosa..
sy ingin berubah..tapi..
sangat sukar..
sy tidak tahu bagaimana nk brubah ke arah kebaikan..
kerana,melakukan kebaikan mmg sgt senang ,
tapi utk meninggalkan kejahatan mmg SANGAT SUSAH..
yeah,i repeat, "Sangat Susah"

baik lah,tanpa membuang mase,
let me share you a story of my friend yg telah mendapat hidayah.
ini cerita btul k..bukan rekaan semata2..
siapa dia tu,sorry sy takleh gitau..
dye suwoh sy rahsiakan namanyer..

baiklah..sy just bg nama samaran dia sbgai nina..
nina nie sbnrnye budak baik..
dia dididik oleh mak ayah dye dgn baik skali..
tak penah pun mak ayah dia ajar dye yg bukan2..

tapi sejak dye masuk skolah menengah,
dye jadi jahat..sbb dia telah salah memilih kawan..
bukan kwn actually,tapi pkwe..
mase form 2,dye mmg truk giler.

slalu ponteng,buat bende2 jahat,
buat mksiat..
nina sedar yg dia buat byk dosa.
tapi dye susah nk tinggalkan dosa2 nya itu..

selama nie nina tak penah smyg..
bukan tak penah,tapi tyme kecik2 dulu jer.
now,dye tak penah jejakkan kaki di tikar sejadah.. :(

dye btul2 ingin brubah..
tyme form3,dye dh nekad nk brubah..
bcoz dyenk amik PMR kan..
dye try berubah slow..
Alhamdulillah..dye dh makin ok..
and dye dh putus dgn pkwe yg menghancurkan dye tu..

tapi..malangnye dia masih susah nk sembahyang..
mmg susah gilerr..dye penah try..
tapi stakat 1 solat utk sehari je dye boleh..
tapi takpe..sekurang2nye dye mencube.. :)

pade suatu hari,ade 'seseorg' telah menasihat dye..
supaye sentiase ber-istighfar slalu..
and sentiasa doa agar Allah mengampunkan dosanya,
serta memberinya hidayah..

nina tidak membantah..dye buat jugak..
dye slalu istighfar...
tak susah pun..just ckp : astarghfirullahalazim.
slalu dye ckp..sblum tydo,lepas bgun tydo..
and percaye atau tidak,tyme dye tgh buat dosa pun dye ckp.
dye tak pernah mengalah..

setiap kali dia tinggalkan solat,dye rase bsalah sgt..
dye istighfar slalu..
hingga lah suatu hari tu,,
dia tidak sedar apa yg blaku..
yg dia tahu,dia tergerak hati utk sembahyang..

pade mulenye dye seperti terpkase smyg..
tapi lama-kelamaan dye seperti rela utk smyg..
dan Alhamdulillah,skrg dia sudah smyg 5 waktu setiap hari..

mase dye criter kat sy pasal mde nie,
sy pun tak caye gak..
tapi bile sy tengok dye btul2,
mmg dye dah brubah..
skrg nie if dye tak smyg skit jer,
dye trus rase tension and tak tenang..
dye akan pastikan dye sentiase solat 5waktu..

walaupun dye dh diberi hidayah,
tapi dye tak penah berhenti beristighfar..
hebat kan dye nie?
seriously, terharu giler dgr criter dye..

so,kepade sesiape yg rasa diri tu byk dosa n nk brubah,
please,istighfar lah byk2..and yg paling penting,berdoa lah slalu..
doa bersungguh2 supaya diberikan hidayah oleh Allah..
percayelah,bende yg baik,Allah takkan tolak..
if kita btul2 niat nk brubah,Insyallah Allah akan tolong..
yang penting niat kita iklas..

konlusinye? Istighfar byk2...
percayalah,Allah itu Maha Pengampun dan Maha Pengasih..



No comments:

Post a Comment