Tuesday, July 31, 2012

Friendship - Don't Judge a Book by It's Cover.. :)



Assalamualaikum..

today topic kita berkenaan dgn friendship k..huhu
baiklah...seperti tajuk kite,
"Don't Judge a Book by It's Cover"
hurm...satu criter yg menarik nie ! hehe

ok..there is this girl..
sesungguhnya aku bukannye suke dye sgt..
ntah laa muke dye nmpk garang au..
and i think she's kinda sombong..

not only that,mate dye sgt tajam!
bile tengok mate dye,rase cam menikam smpai jantung jerp. *hyperbola*
seriously...tapi...sejujurnya sy tengok,,
dye nie cantik jugak..
muke dye sgt cute..dah laa putih..

baiklah..mase form3 dulu2,
sy tak penah care pun pasal dye nie..
yeah,why should i?
hahaha..

then mase form4 nie,
dye berkawan with my friend...
name friend sy nie ialah 'S'..

sy penah tanye S,

"eh,awk kawan ke ngan dye tu? ok ke? napok cam sombong jerp"

"eh,mane ade lah! dye baik sgt tau! bez giler kawan ngan dye.."

then i was like,,
erk? bia btul dye nie?
tapi bile difikirkan balik,
tak kenal maka tak cinta kan?

sy bukannye kenal rapat pun ngan dye.
so,why should i judge that girl right?
dye tak salah pape pun...
but biasalah..manusia kann.
sentiasa buat salah samaada sedar atau tak..kan? hehe

k,back to the topic.
so,sy nie ade perasaan keinginan utk berkawan ngan dye..
tapi sy malu + takut...
bukannye ape..
sy tengok dye tu mcm benci sy jer.. :(
that's why sy takut nk kwn ngan dye..
but akhirnya sy try jugak slow2 ckp ngan dye...

and Alhamdulillah,i manage to be her friend.. ^_^
xde lah smpai best friend bagaii..
but at least dapat lah jugak ckp ngan dye sokmo.
bcoz sblum nie sy nk tegur dye pun takutt..heheh

then melalui pemerhatian sy beberape hari nie,,
dye sgt2 lah baik...
dye boleh dibawe bergurau..
boleh berbincang same2..
and dye sgt lah cute !

besides this,
sy pun ade jugak satu lagi kes mcm nie..
the second girl nie sy kenal dye tyme form3..

dipendekkan criter,
muke dye sgt2 lah serious and garang..
sesape tengok muke dye mesti rase takut..
termasuk sy...huhu

but sy duk dalam kelas satu row meja ngan dye..
so,makin lame makin kenal lah perangai dan sifat dye yg sbnr..
and now,sy bukannye jadi kawan dye,malah kakak angkat dye..haha

now dye same class ngan sy..
sejujurnya sy syg sgt2 kat dye,,
sy anggap dye cam adk sy sendiri..huhu

and actually dye sgt2 baik..
muke nmpk je cam tu..
but actually pandai bergurau tau!

so,konlusinye di sini ialah,
please and please,
Don't judge a book by it's cover..
seriously,if kau tak kenal org tu,
tak payah lah nk judge ok!
kenali org tu btul2 dulu ..





p/s : the first girl in this story actually baru je tadi kbo ke sy dye ade bace my blog..hehe..nasib baik sy tak tulis lagi post nie..takut dye marah jer sy ckp dye sombong..kepada 'awk' .. if awk terbace post sy nie,and awk rase awk lah org nye,sy mintak maaf sgt2 ea..sy xbenci awk pun..sy suke kawan ngan awk skrg..huhu :* mmuah skali... heheh


Saturday, July 28, 2012

10 Tanda Dia Adalah Jodoh Kita.. :)




Assalamualaikum..

okies..hari nie topic agak hot sedikit yur..huhu
tetibe terase nk post pasal bende nie..

baiklah..about the topic..
actually if cari dekat google,mmg byk akan jumpe..
semua nye lebih kurang same jer..
so,xsalah kan if sy copy paste kat my blog..hehe


baiklah..
setiap org di dunia ini pasti ingin menyintai dan dicintai kan?
if takde perasaan langsung tu mmg xnormal lah..hoho
or maybe blum matang agy kowt..heheh

so,kajian ade mengatekan bahawe
orang yg bertemu dgn pasangannye pade umur 16 ke atas,
sbnrnye org itulah jodoh nya suatu hari nanti..

tapi kajian nie hanye 68% jer..
if seseorg tu btul2 jage hubungan dyeorg,
insyAllah..hubungan itu akan berkekalan smpai kawin naty.. :)

baiklah..back to the topic..
tanda2 dia adalah jodoh kita.....



1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.

Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang atau selesa bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3. Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.

Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.

Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.

Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.

Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.

Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.

Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.

Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.

Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.

Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.

Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.

Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.

Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.

Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.

Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.

Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.


so,fikir2kan lah..adakah dye benar2 jodoh kita? Insyallah.. ^_^

Be In Style - Types of Shoe Lace

Assalamualaikum..

today sy nk kongsi skit bende yg agak menarik..
iaitu ikatan tali kasut yg pelbagai jenis..

actually bende nie sy dh tahu lame daa..
since sy form1 agy lau tak silap..
but mase tu sy xde blog..
so tak tahu nk kongsi ngan sapew..

dari form1 smpai skrg,
tali kasut sy mesti lain drpd yg lain..
and yg paling teruk,due2 belah mmg stail lain.
haha..bru unik skit ann.

if kasut ilang,senang nk kenal pasti..
sbb sy sorang je wak design pelik2 gitu..hehe..

then tak tahu bile,tetibe teringat pasal bende nie..
memandangkan sy ade blog,
boleh lah sy share mde tu kat sini kan?

actually bende nie if search kat google ade..
tapi tak salah kan if sy post jugak? hehehe :D

ok,jangan byk tanye..
just look at the pictures ok..
and cube memahaminye..
penjelasan tidak disediakan.harap maaf.. :P

















Sila lah cuba ya.. !
kawan2 anda pasti akan terpegun melihat kasut anda!
hehehehe.. :D



p/s: saya biase buat stail lattice and loop back ^_^

Thursday, July 26, 2012

Ramadhan Yang Sangat Sunyi.. :(



Assalamualaikum..

I don't know why..
Ramadhan kali nie rase cam lain sgt..
actually aku tak tahu nk explain 'lain' tu mcm mane..

maybe "Sunyi" kowt...
like seriously,Ramadhan kali rase cam kosong jer.. :(
i don't know why and what's wrong actually..

kalo tahun lepas lain..
tyme masuk bulan Ramadhan tu mmg seronok abiz.
this year pun mmg laa seronok..
tapi tak seseronok tahun lepas...

If tahun lepas,
bile puase tu rase cam nikmat sgt2..
and tyme buke puase tu rase sgt2 seronok..
but this year?
tyme aku puase rase biase jer..
and tyme bukak puase punn,mcm tu jerr..
takde feeling kebahagiaan langsung..:(

Kenape? apa sbnrnye yg berlaku?
ape yg menyebabkan Ramadhan kali nie terase sungguh sunyi?
adakah kerana zainal berjauhan denganku?
tidak..mungkin itu bukan nye sbb utame..

bcoz tahun lepas lagi trukk.
tyme Ramadhan zainal busy giler tiap2 hari..
bcoz dye bekerja that tyme..
this year walaupun dye blajar,
but dye takdelah busy sgt cam last year..

habis tu kenape??
apa yg kurang sgt sbnrnye?
and ape dye yg lebih pde tahun lepas,
higge menyebabkan sy suke giler Ramadhan last year?

seriously... I'm so sad...
i just hope that i can go trough this Ramadhan with happiness..
i'll try my best to enjoy this Ramadhan..
although its to hard..
i don't know why... :(

Wednesday, July 25, 2012

Happy Birthday Zainal ^_^



Assalamualaikum..

Okey..today tak nk cakap bnyak..
tengok tajuk pun actually dh tau isinyer..
just nk hurai ckit2 je about his birthday..

yeah..Zainal..who is Zainal?
haha..tak payah bwat2 tak tahu laa.
if donno jugak,pi jer kat FB gua and tengok reletionship status gua..
haa,dye laa zainal..

ok,today is his birthday.. 25 July..
tapi malangnye tahun nie sy xdpt nk sambut ngan dye..
tak mcm tahun lepas.. siap boleh bg hadiah agy kat dye..
but now? hurm... dye study jauh kann..
nmpk nye terpkse sabar laa..

but tkpe..it's ok..
birthday tak semestinye kene smbut sokmo2 kan?
lagipun skrg nie kan bulan Ramadhan..
xelok laa if jumpe sgtt.. :)

tapiiiiii....
 xbez laa if tak dpt jupe dye face to face tyme bufday dye.. :'(

haha...dah2 ar tu..
Insyallah,tahun depan lau ade rezki boleh laaa tuu.. :*

ok..i think setakat nie je kowt sy luah pade hari nie..huhu
kalo diikutkan,byk bende sbnrnye sy nok luah tiap2 hari..
tapi gitu ar,,ade hok lupe,ade hok private sgt..
and kdg2 rase mlas nk menaip..hoho.

okies, before i end my post today,
i just want to criter skit about yesterday..

smalam kitaorg bwat drama utk ULBS BI..
kali nie buat dlm group..and drama nie kene rakam..
so,smalam my group rakam ar kat sko0l..

haha,just imagine..
hari nie dpt skrip,esok tu dh kene shooting..
mmg gilerr ar..sy bukannye senang nk ingat script..

tapi Alhamdulillah,semalam smuenye berjalan dgn lancar..
walaupun bile tengok balik vid tu,,rase cam pelik je sy acting..
nmpk gemukss.. >.<
tapi xpew lah~! yg penting dh siap!!

but bukannye siap spnuhnye actually..
just berlakon yg siap..
video tu ondway dah..
my friend yg tolong editkan vid tu..
harap everything will be perfect <3

hoho..k lah..smpai di sini saje yer.
done typing...kbye









I like this pic..
nmpk cam Awal Ashaari kan? hehe

Sunday, July 22, 2012

Cara Mendapat Hidayah ..



Assalamualaikum..
baik lah, di Ramadhan yg mulia nie,
saya akan post kan satu tajuk yg mulia jugak..
iaitu 'Cara Mendapat Hidayah'

baiklah,perasan tak,
tajuk nie hanye 'Cara' bukan 'Cara-cara'
yer..sbb satu je cara yg sy ingin kongsikan.
caranya sgt2 lah senang utk di amalkan..

baiklah,bagi pelajar skolah menengah,
mesti korang penah blaja dlm agama islam kan?
mmg byk ar jugak cara2 utk dpt hidayah dlm buku teks tu..

tapi sy tahu..
remaja2 di luar sana mmg sgt susah utk amalkannye kan?
yer..sy sgt memahami..
kerana sy juga adalah manusia biasa yg slalu melakukan dosa..

dulu sy slalu terpesong..
sy sedar sy byk melakukan dosa..
sy ingin berubah..tapi..
sangat sukar..
sy tidak tahu bagaimana nk brubah ke arah kebaikan..
kerana,melakukan kebaikan mmg sgt senang ,
tapi utk meninggalkan kejahatan mmg SANGAT SUSAH..
yeah,i repeat, "Sangat Susah"

baik lah,tanpa membuang mase,
let me share you a story of my friend yg telah mendapat hidayah.
ini cerita btul k..bukan rekaan semata2..
siapa dia tu,sorry sy takleh gitau..
dye suwoh sy rahsiakan namanyer..

baiklah..sy just bg nama samaran dia sbgai nina..
nina nie sbnrnye budak baik..
dia dididik oleh mak ayah dye dgn baik skali..
tak penah pun mak ayah dia ajar dye yg bukan2..

tapi sejak dye masuk skolah menengah,
dye jadi jahat..sbb dia telah salah memilih kawan..
bukan kwn actually,tapi pkwe..
mase form 2,dye mmg truk giler.

slalu ponteng,buat bende2 jahat,
buat mksiat..
nina sedar yg dia buat byk dosa.
tapi dye susah nk tinggalkan dosa2 nya itu..

selama nie nina tak penah smyg..
bukan tak penah,tapi tyme kecik2 dulu jer.
now,dye tak penah jejakkan kaki di tikar sejadah.. :(

dye btul2 ingin brubah..
tyme form3,dye dh nekad nk brubah..
bcoz dyenk amik PMR kan..
dye try berubah slow..
Alhamdulillah..dye dh makin ok..
and dye dh putus dgn pkwe yg menghancurkan dye tu..

tapi..malangnye dia masih susah nk sembahyang..
mmg susah gilerr..dye penah try..
tapi stakat 1 solat utk sehari je dye boleh..
tapi takpe..sekurang2nye dye mencube.. :)

pade suatu hari,ade 'seseorg' telah menasihat dye..
supaye sentiase ber-istighfar slalu..
and sentiasa doa agar Allah mengampunkan dosanya,
serta memberinya hidayah..

nina tidak membantah..dye buat jugak..
dye slalu istighfar...
tak susah pun..just ckp : astarghfirullahalazim.
slalu dye ckp..sblum tydo,lepas bgun tydo..
and percaye atau tidak,tyme dye tgh buat dosa pun dye ckp.
dye tak pernah mengalah..

setiap kali dia tinggalkan solat,dye rase bsalah sgt..
dye istighfar slalu..
hingga lah suatu hari tu,,
dia tidak sedar apa yg blaku..
yg dia tahu,dia tergerak hati utk sembahyang..

pade mulenye dye seperti terpkase smyg..
tapi lama-kelamaan dye seperti rela utk smyg..
dan Alhamdulillah,skrg dia sudah smyg 5 waktu setiap hari..

mase dye criter kat sy pasal mde nie,
sy pun tak caye gak..
tapi bile sy tengok dye btul2,
mmg dye dah brubah..
skrg nie if dye tak smyg skit jer,
dye trus rase tension and tak tenang..
dye akan pastikan dye sentiase solat 5waktu..

walaupun dye dh diberi hidayah,
tapi dye tak penah berhenti beristighfar..
hebat kan dye nie?
seriously, terharu giler dgr criter dye..

so,kepade sesiape yg rasa diri tu byk dosa n nk brubah,
please,istighfar lah byk2..and yg paling penting,berdoa lah slalu..
doa bersungguh2 supaya diberikan hidayah oleh Allah..
percayelah,bende yg baik,Allah takkan tolak..
if kita btul2 niat nk brubah,Insyallah Allah akan tolong..
yang penting niat kita iklas..

konlusinye? Istighfar byk2...
percayalah,Allah itu Maha Pengampun dan Maha Pengasih..



Saturday, July 21, 2012

Selamat Datang Ramadhan.. ^_^



Assalamualaikum..
di petang yg indah nie,
sy ingin luah kan sedikit perasaan sy terhadap Ramadhan..

yer..hari nie,hari Sabtu,,
ialah hari pertama kami umat islam berpuase..
so,hows your day Sab?
err..Alhamdulillah..
tak lapar sgt and tak dahaga sgt..

bcoz beberape hari sblum nie sy byk puase..
puase ganti..hehe
so,dh terbiase lah dgn suasane puasa..

hurm..teringat plak tyme kecik2 dulu..
sy paling benci bulan Ramadhan..
why? bcoz i have to puase.. -.-

seriusly, tiap2 kali Ramadhan nk menjelma,
sy rase sakit hati sgt2..
puase pun bukan btul2..
just sbb nk dpt duit raya.. --'
biase laa tu kan..budak2..

then tyme masuk skolah menengah lah sy mule jatuh cinta..
jatuh cinta kepada bulan Ramadhan yg penuh berkat ini.. :)
then baru lah sy tahu,betape nikmatnye bulan Ramadhan..
smpai2 sy rase mcm sy lebih suke Ramdhan daripada Syawal..

walaupun sy mencintai Ramadhan,tapi puase sy tak sempurna..
so,azam sy utk Ramadhan kali nie,sy nk puase btul2..
and Insyallah sy akan usaha utk tingkatkan ibadah sy..Amin


















Wahai Ramadhan..
engkau lah bulan yg paling baik daripada bulan2 yg lain..
engkau hanya hadir sekali dalam setahun..
sesungguhnya,aku benar2 merinduimu wahai Ramadhan..
aku benar2 bersyukur kerana dapat bertemu denganmu tahun ini..
aku ingatkan tahun lepas adalah kali terakhir kita bertemu..
tetapi Allah maha pengasih..
Dia masih mengizinkan aku bertemu di tahun ini..
aku benar2 bersyukur tidak terkata..
Insyallah,pada tahun ini aku akan menghargai dirimu sepenuhnya..
hanya satu je harapanku wahai Ramadhan..
aku berharap aku dapat bertemu dirimu lagi untuk tahun2 seterusnya..
aku sungguh risau juka ini Ramadhan yg terakhir.. :(
please Ramadhan..jangan kau pergy selamanya..
datang lah lagy pada tahun hadapan..
sesungguhnya aku tidak akan melepaskan peluan utk menghargaimu dgn baik..
Terima Kasih Ramadhan.. ILoveYou.. :*





p/s: ramai org pegy bazar Ramadhan..including my bro and my dad..sy sorang jela yg asyik terperap dlm umah nie...hurm... :(

Wednesday, July 18, 2012

Perang Dunia Ketiga Di Sekolah -.-

Baiklah..
agak lame juge ye sy tak meng-update blog..
ya,kinda busy actually..
busy laa sgt.. -.-
bukan busy..tapi lebih kepade malas..heheh

actually byk giler yg gua nk criter lam blog..
tapi takde kesempatan arr.. :(
xpew,i'll try my bez..

today sy ingin membincangkan tentang satu topic hangat..
yer,tentang perang dunia ketige di skolah..
er? antara sape dengan sapew???
its actually perang mulut sblah kelas sy..

yeah,dyeorg gadus sesame classmate.. oh gosh.
that's so terrible you know..

before i start ckp2 about this 'perang' thing,,
i would like to share you a sad story about what happen today.
okey..asal tetibe aku speaking nie? -..-
tak mengapelah..yg pnting anda phm.. ;D

so,today we have this "perdebatan" thing..
and sy dipilih utk menjadi wakil for this debate..
perdebatan nie just dlm kelas..
antara lelaki dan perempuan..
tajuk nye ialah.. :

"remaja lari dari rumah bukan hanya berpunca daripada kurangnya
kasih sayang ibubapa sahaja"

kitaorg jadi pihak pembangkang.
so,kitaorg kene kabo yg mmg saloh ibubapa laa yg menyebabkan budok lari dri umoh..

sblum berdebat tu,,mmg byk giler ar isi dlm otak aku nie.
then tyme nk debat tu,
sy tengok speaker pertame and kedua,
iaitu Fazlin and Ariffah,,
dyeorg sgt2 lah co0l..

cara dyeorg ckp tu sgt pro.
mcm ade pengalaman..
seriously sy jelez gile.
da laa bahase yg dyeorg pkai skima.
mmg cantik arr

tapi sy? urgh..horrible giler..
dh laa ckp terengganu + KL.. -..-
xformal lgsung aq ckp..argh

and byk lagi laa perkare yg memalukan blaku..
dah2...sy malas ar nk ungkit balek pasal hari nie.
kesimpulannye,last skali budak laki menang. -.-

yeah,dyeorg mmg hebat tau..
nak2 ashraf yg menjadi speaker ketige .. ggrrr

ok...back to the real topic of the day !

actually takde bende pun gua nk hurai pasal bde nie.
just nk kabo..
yg dyeorg tu tgh perang mulut besar-besaran..
kdg2 sy rase cam sedih sgt.
becoz they are my friends..
but dyeorg gaduh sesame sendiri??

oh my.. ~~
sy btul2 berharap dyeorg dpt berbaik secepat mungkin..
just imagine,almost the whole class gaduh sesame sendiri
dan hidup berpuak2..ape hal nie?

walaupun sy tak tahu sgt criter sbnr,
but i really hope you guys boleh berbaik..
yela,now nk abiz dh form4 kan..
tahun depan SPM lak
takkan nk gaduh slamenye kan?
dah laa korang classmate..
susah hidup if asyik gaduh2..

ok...itu je lah harapan sy..
sy tak berpihak pade sape2 pun ok..
i just hope you guys boleh berbaik.. :)

er..k lah..
nk out dh..
actually gua bukannye ade mood utk typing sgt today..
k lah...tata~

p/s: Ramadhan is coming soon !! tak sabar <3

Tuesday, July 10, 2012

1Murid 1Sukan - Aerobik

Assalamualaikum and good evening.. ^_^
okies..
sy bru je upload some photos from school today..

so,what's so special today??
hari nie ade senam aerobik.. -.-
actually gua btul2 tak nak pegy sko0l hari nie..
why?

first of all,
sume murid kene pkai bju PJ.. -..-
yeah,ini adalah alasan utame knape gua tak nk gi sko0l..
hell yeah,sy nie kan paling benci pkai baju PJ~
if you want to know,tahun nie baru 2 kali sy pkai bju pj/sukan..
hahaha..percayelahh ok..ini mmg keyataan.

mengape sy xsuke pkai baju PJ?
ok,itu lain criter...mals nk criter skrg..
yg penting sy BENCI baju PJ..

k,back to the topic...
then stelah difikirkan,
ckgu kabo aerobik nie around stengah jam je kowt.
lepas tu blajar speti biase..

after sy fikir masak2..
then sy telah membuat keputusan utk pegy skolah today..
argh..and yg paling teruk,sy TER'PAKSA' pkai bju PJ.. :'(

lgpun ramai kengkwn sy suwoh pkai..
depa teringin sgt nk tengok sy pkai bju PJ..
haha..betape hebatnye gua~~ :p

so,lets criter from begining..
about today...

pagy tu sy smpai sko0l around 7.21am..
sy ingat kan sy dh lewat..
*mmg dh lewat pun sbnrnye.
tapi masih ramai lagi pelajar2 berkeliaran dekat blok.
dlm kelas sy pun rmai jugak manusia..

then sebaik shj sy masuk lam kelas,,
smue org memandang sy dgn muke terkejut..
mereka semua terpaku dan membisu..
akhirnye Vanessa bersuara.. ::

"Wow Sab!!!! you lo0k gorgeous !!"

then sume org pegy dekat sy..
sume org terkejut..
mcm2 ayat yg terkeluar dari mulut mereka..
sbgai contoh :

"Sabryne,first tyme sy tengok awk pkai bju PJ !"

"fuyo00..Sabryne..nmpk lain arr.."

"ehh,btul dop ni Sabryne ea??"

"Sab,congratz sbb pkai bju PJ hari nie.. XD"

and mcm2 lagi lahhh~~
so,hari nie sy rase cam famous jap.
cam artis pun ade..wakakaka~~ (gelak smpai terguling2)
*baiklah,sila tampar muke sy skrg.. -..-'

ok..lets criter about the aerobik plak..
hurm..ckgu kabo start kul 8 and maybe abiz lam kul 8.30..
tapi sbnrnye tadi abiz lam kul 9..

mule2 tyme sume org joget tu,,
sy rase cam... erk? OMG??
i have to do this kind of stuff?
hahaha...mcm org gila pelik jer~~

mule2 tu mmg agak ganjal...
then lame2 tu ade la jgak gerak skit2..
yela,sy duk blkg skali ..
ckgu2 ade blkg sy jerr..
so,if lgsung tak gerak,of coz laa ckgu marah kan?
then terpkse laa gerak2..

haha,sy reka sendiri senam aerobik tu..
pndai2 je sy gerok2..
bialah...yg penting sy gerak kan?
xlaa mcm sesetengah org tu..
duk saje jer..mcm patung..
dok wak mde2 pun..haish..

so,konklusinye mcm tu jela..
sy joget2 ngan my friend,Izzaty..
and then kdg2 tu ade jugak TERpusing blkg tengok cikgu2 bersenam.
hahaha..serius.klakar giler..
mklum lah,xpenah tengok ckgu bwat mde2 gini kann..hoho

then lepas abiz tu kitaorg snap2 gmbo.
not me and Izzaty..but me and Diyanah..
biase larh..kitaorg nie kan kaki gambo..
erk?? ade ke 'kaki gambo'??
yeah what ever..
just see our photos ok~~!! ;D























Then lepas tu kitaorg pun blaja mcm biase..
argh bosan gilerr tau dop..
then disbbkan bosan yg terlalu amat,,
sy pun snap laalagi gmbo sy kat dlm kelas..
hahaha...



|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V
v
V
v
V






* Harap maaf, smua gmbr telah pun sy remove atas sbb2 tertentu. sorry :)  *








kebanyakkan my photo muke letih blake.. -.-
haha..k lah...sy letih gilerr nie..
er,done typing...tata~~

oopss!
before that,nk tulis konlusi utk hari nie..
baiklah..konklusi ptame ialah..saya bangge pkai bju PJ hari nie..
bukan bangge jer..terharu jugak.. :')
plus rimas giler barbie..yeah.mmg rimas pkai bju pj.. --'

konklusi kedua pulak,,
hari nie sy letih + ngantux sgt2..
daa laa sy tgh puase hari nie..
tpi sy xmenyesal sgt pi skolah hari nie.. :)

konklusi ketige,,
dah,,lepas nie sy xnk pkai bju PJ dah!!!
tunggu tahun depan plak! Kbai.


p/s: just imagine if Zainal masih satu skolah with me..haha.mesti malu gilerr kalo nk bwat senam aerobik nie..haha..sy xkan bwat if dye tengok sy..but sy akan tengok dye senyap2.. :p hehehe.. :D
p/s: zainal is coming after this..so,i should siap2 now..haha.tata :*

Sunday, July 8, 2012

Friendship : Athena Sophia - My Lovely Cousin




Athena Sophia..
itu lah namenye..
tuan punye badan mmg cukup cantik dan semanis namenye..

Dilahirkan pde 2 Ogos 1998..
skrg nie dye form 2 at skolah ape ntah~~
haha... i know the school...but i don't know name penuh skolah tu~

(tadi tyme mule2 tulis bukan main skima ayat..
now,trus jadi ayat pasar... -..-")

okey,dh melencong jauh..
back to the topic !

Athena nie cousin kesayangan sy..
sejak dulu lagi sy mmg rapat ngan dye..
err..wait !
bukan sejak kecik sbnrnye..
tyme kecik2 sy xdelah rapat sgt dgn dye..
biaselah,budak mentah kann..
xtau pape tentang persahabatan..

huhu...yer,sy mmg anggap dye kawan baik sy..
kitaorg mmg always share problem and secrets together.. ^_^
tapi takdelah always sgt..
maklum laah,dye busy...sy busy..
skrg nie bukan contact sokmo pun..
jarang2 jer..if cuti skolah baru lah kkitaorg contact..

kdg2,tyme school holiday,dye bermalam umah sy.
paling lame pun 4hari 3malam..*setakat nie larr
mcm2 aktiviti yg kitaorg bwat same2..hehe
mmg sronok arr..

dulu tyme kitaorg still skolah rendah,,
kitaorg takdelah tydo2 same cam nie..
kitaorg just main same2...
main Barbie...hahaha..
mase tu masih tak matang agy..

skrg nie dh tak main mainan lagi dahh..
main handphone jer byk...kan,kan,kan?? hihi..

ok..let me criter skit ciri2 Athena Sophia nie..
hurm...bende ptame yg kite boleh lihat pade diri dye ialah,,
dye ni cantik...putih sgt...manis..lemah-lembut...
dekat skolah mmg ramai gilerr kowt yg suke dekat dye..
kdg2 rase bersyukur plak dye tak same skolah ngan sy..
muahahahaha..jahat kan?? haha
just kidding only... :p

tapi..percaye atau tidak,,
walaupun Athena menjadi kegilaan ramai,,
smpai skrg dye tak penah kapel pun.
huhu...setahu sy larr..
tak tau laa,,maybe dye rahsiakan drpd sy kerr..huhu
harap tak lah..sbb sy percayekan dye.... ^_^

konklusinye,sy sayang sgt dekat cousin sy sorang nie :*
sy harap kiaorg akan terus berkawan smpai biler2..




Friday, July 6, 2012

Welcome July.. :D



Assalamualaikum..
okies..gua akui..
mmg dh lame giler kowt gua tak update blog..
sorry laa wahai bloggies ku..
sy bukannye xsayang dekat anda..
tp masalahnye sy agak sibuk sikit lorh.. :(
*sibuk laa sgtt.. -..-

ok...dah ! cukup lah ckp sorang2.. --'
memandangkan dh lame gilerr gua tak update blog,
di sini gua ingin mengambil kesempatan utk cerita skit2,
tentang ape yg berlaku sepanjang gua tak update blog.

ok..ape dye yg telah berlaku??

............
............
............

hahaha..
actually gua pun xtau laa nk ckp ape..
as usual,sy just akan criter ape yg sy ingat jer..ok?

baiklah..
kite mulekan dengan topic kite pade hari ini..
'Welcome July.. :D'

yeah..selamat dtg sy ucapkan utk bulan July yg disayangi..
erk? disayangi ker?? -.-? whatever~~
so,bulan July..
ade ape dengan bulan July yer?

actually mcm2 tarikh penting and bufday org lam bulan July nie..
but kebanyakkan tarikh xde laa penting sgt..
dan ade yg harus dilupekan...
mengape? ok,jgn tanye gua...

but yang paling penting ialah,
25July naty...
guess what?
it's my BF's birthday !! >.<

yeah..akhirnyer..
genaplah dye umur 19 tahun..
dh tua dh dye kan?
hahaha..redho jela.. :p

so i was thinking..
what am i going to give him on his birthday?
taun lepas sy bg dye chocolate yg ade tulisan..
this is the choc... cute kan?? ^_^




















how about this year??
what should i give him??
hurm..agak susah sbnrnye utk pilih bufday gift nie..
nak2 utk lelaki...hoho.
any idea??

okies..now i want to cerite2 ckit about school..
what's new about school??

Hari Mesra!! >.<

yeah...smalam telah diadakan hari mesra..
from 11.30 until 1.30 ibubapa diharuskan datang..hoho
malangnye..tak bez langsung sepanjang hari tu..
bcoz kul 11.30 sy ade kelas PA..
dekat library..

kenape tak bez??
yelah,sbb sy nk tengok ibubape sume org..
kalo duk kat library je mane leh tengok.. :'(
dlm kul 12.45 baru sy leh masuk kelas balik..

and the sad thing is,smue pelajar and ibubapa dh balik..
tinggal lah beberape pelajar yg ibubapa dyeorg tak dtg that day..
and the worst is,i'm the last student utk parents dtg.ggrr..
this is all my dad's fault..dtg lewat sgt..
kesian mr.Foo sbb terpkse tunggu lame.. :(

Around 1.20 baru lah my mom came..
and alhamdulillah..after that everything is fine.. ^_^
my class teacher,Mr.Foo ade ckp sikit about me..

you know what did he said?
he said that sy nie pelajar yg aneh..
hoho..jgn ber-prasangke pula yer...
its not that 'aneh'..maksud dye ialah,,
pelajar yg berfikiran mcm sy nie mmg jarang ditemui..
he said that sy ni susah utk menerima fakta..
and care pemikiran sy terhadap pelajaran pun sgt berbeza dgn pelajar lain..

hoho..mmg unik saye nie kan??
sy berase sangat bangge..hahaha
*baiklah,sile muntah.. -..-"

tapi malangnye result sy x ok..hoho
xmengapelah..
masih ade peluang utk sy membaiki diri ini.. :D

hurm..what else ea nk criter about school..?
xde dah kowt..
mcm tu jelah hari2..
gi skolah...
kalo ngantuk tydo..
keje skolah jarang buat..
dlm kelas slalu tak phm.. -.-'
ggrr..

xleh jadi nie..
xkan smpai bile2 nk jadi cam nie kan?
cam ner nk berjaye?? argh..

dah2..malas ar nk criter about school..
bikin kepale gua pusing jerp..
why dont we just criter about my boy.. <3

















haha..xde ape pun nk diceritakan..
dye baru je balik Kemaman yesterday.
and dye cuti seminggu..huhu..
sy berase sgt2 lah happy..

tapi..kesian dye..
dye kene kerje dekat kedai mak dye..
starting from tomorrow until hari Khamis..
hhmm..kesian dye..xde maknenye dye cuti lau kene kerje..

but anyway sy kene lah bersyukur kan..
dye ade dekat sini..
takdelah sy risau sgt mcm mase dye ade dkat nun jauh di sana..ahaks..

okey..before i end my speech,
(erk? speech ke nie?? lantak ahh)
saye ingin criter skit about today..

biasenye hari Jumaat je sy gi jalan2 with my family..
but hari nie kitaorg tak gi ane2 pun.. :(
ingat an nk gi CP ngan zainal.. :D
tapi tak jadi.. :(

my father ckp dye letih..nk rehat kat umah..
so konklusinye,lepas smyg jumaat tadi,
my father take us to Secret Recipe to have our lunch.. ^_^
then lepas tu balik umah....urgh.bosan giler kowt.

okey...jom buat penutup pulak..
akhir kate..
i just hope that bulan July nie akan menjadi bulan yg bermakne..
daa laa kite start puase bulan July kan? huhu..
i hope everything will be going smoothly..
walaupun first July pun dh ade prob..
but alhamdulillah..dh settle segalanye..
anyway...hope everything will be fine..
Assalamualaikum..and have a nice day.. ^_^