Wednesday, December 6, 2017

Posting 1 : Community Medicine

Post ini telah ditaip pada 23/11/17.. Tapi disebabkan susah and lambat gile nk upload gmbr, baru hari ni sempat ditayangkan dlm blog. maaf di atas segala kesulitan.




Assalamualaikum...

hello and hai !
omg.. i'm so exited
about updating this post..

inshaa Allah semoga
Sabryne sentiasa
rajin meng-update blog
tentang crite2 menarik cam ni ye.
hehehehe...

ok knape aku exited sgt nk crite
psal posting ni ?
well of course,
sbb aku nak abadikan
kenangan dlm ni..

ada 6 postings smua skali
for this third year dkat Manipal.
so we'll see ok,
mampu tak aku critekan
setiap posting aku... hihi

Posting number 1 :
    Community Medicine

the first time when i found out
that my first posting was ComMed,
i feel so frustrated.

bcoz from what i heard,
they said that ComMed
is the most relaxing posting.
and mcm boring skit.
tak buat ape..

yes. somehow its true..

ComMed is all about Community.
pergi sane pergi sini.
tgok org2 luar..
tgok masyarakat sekeliling.
dan sebgainye lah...

of course,
as a medical student,
masa first2 masuk 3rd year ni,
mestilah kitaorg smua exited gile
nk masuk hospital,
tgok patients and stuff,
gune stethoscope, lab coat etc

thats why aku rase frustrated
time dpat ComMed..
kalau boleh nk lah 1st posting,
posting yg best2 skit kan..

sbb ComMed mcm tak mencabar lgsung.
kitaorg tak pkai lab coat.
tak gune stethoscope ,
tak melawat hospital...
tak tgok patient...

bg aku,
ComMed ni exactly mcm
lawatan skolah tau..

kitaorg ada bas sendiri.
and kitaorg akan melawat lah
beberape tempat2 ni...

alamak.
i just realized that
kata2 aku smua berterabur.
tak organized.

ok...
jom aku crite betul2
and organized skit...

setiap posting ada 4 minggu.
utk ComMEd,
the 1st two weeks kitaorg dlm class je.

yes..
apabila smua classmates
aku naik bas kuning
utk pergi Udupi or Karkala
for their hospital posting,

kitaorg pulak hari2 duk dlm class je.
the best part is,
class kitaorg sgt skejap weh.

ok, 8am to 9am
mcm biase, satu jam class.
ini the whole class (144 students)
are involved....

and then 9am to 9.30am rehat..
9.30am smua students
akan mula naik bas kuning masing2
utk menuju ke hospital destinasi.

and as i said,
ComMEd students pulak,
9.30am akan trus pergi class.
there's another small class,
its just for us...

so yeah...
9.30am smpai 10.30am je.
yup..

lpas tu takde class..
the next class will be
at 2pm until 3pm..
then ?

free lah...
the whole day and night...

so yeah,
basically the first 2 weeks,
we were in the class only.
1 hour class, twice a day...

dlm class cikgu just akan ajar bde2 theory.
basically its all about
epidemiology, pandemic, endemic
outbreak investigation,
community health, family and etc

then the 3rd and 4th week pulak
dah start field trip...
field trip is usually in the morning.
and ptg kitaorg ada presentation.....
field trip is the best part !
serious, rasa mcm lawatan skolah je weh.

dah lah we have our own bus tau.. hehe
kalau student yg posting lain,
dyeorg akan kongsi satu bas besar,
and pergi hospital sama2.

but bcoz destination ComMed
hari2 lain, so kitaorg ada bas sendiri.
haha.. sumpah rase cam cool gile.

benda yg aku sgt suke psal
field trip ini ialah,
hari2 kitaorg akan pergi tempat lain2.
and bg aku, bde tu sgt exiting.
sbb mcm suprise tau.

kdg2 aku sengaja tak tgok jadual.
sbb nk rase teruja...
"wah.. kemanakah bas ini
akan membawa kita hari ini "

haaa.. gituuu ~!

and mcm best lah.
hari2 pergi tempat lain2.
ok meh aku bg tahu
tempat2 yg kitaorg pergi,
beserta dgn gmbr2 okay ?

but aku takkan elaborate pnjg2 ye.
malas.... hehe...


1. Slum Area Visit 
 (8/11/17 - 9.30am)

Ok seperti nama tersebut, boleh agak... Slum area ialah kawasan setinggan. So kitaorg akan visit tempat mcm tu. And just akan tgok lah, mcm mane kehidupan dyeorg. Sumber air, sumber elektrik, makanan and etc... Serious teruk gile kot. Mmg sgt sedih melihat keadaan mereka....






















2. Kalmadi Anganwadi Visit
(9/11/17 - 9.30am)
Anganwadi actually adalah sesuatu mcm tadika atau pre-school. So kat sini kitaorg just melawat budak2 and tgok lah apa service yg dyeorg buat dkat anganwadi ni. Mereka akan provide makanan + minuman dkat budak2, ibu mengandung... And dyeorg pun akan bg non-formal education and stuff. Aku pun sbnrnye tak brape faham ape benda anganwadi ni.. haha











3. Pasteurization Plant
(10/11/17 - 9.30am)
Ok masa ni kitaorg melawat kilang susu : Nandini factory. Ok ini adalah kali pertama aku masuk kilang tau. so aku sgt exited. hehe.. And of course, the best part about kilang is : free items ! kitaorg dpat free sweet lassi.. Omg.. Aku dh lah minat gile sweet lassi. And that day aku dpat 2 packets tau ! hehe... bahagianye... :-*







4. Community Diagnosis
(11/11/17 - 9.30am)
Dalam byk2 field trip, aku rase yg ni yg paling boring. And waktu tu actually aku start demam. So aku tak brape sihat lah nk berjalan ape smua. Trip ni plak psal kite pergi dkat sbuah kampung ni, then kitaorg pun akan bg questionair utk 8 org. So dyeorg just kena jawab lah soalan2 dlm questionair tersebut. Pastu balik. Serious boring sgt. Takde gmbr. Sorry


5. Primary Health Care, Kaup
(13/11/17 - 9.30am)
Masa ni demam aku dh semakin teruk. Tak sembuh2 lagi woi.. So aku lgsung tak focus. aku just duk atas satu kerusi and rehat... Aku tak faham sgt psal field trip ni. Tak silap aku kitaorg pergi dkat satu hospital ni. Hospital kerajaan rasenye. Yang sgt murah utk orang2 susah. (tak silap aku lah). And yes, takde gmbr jugak. Maaf.



6. Artificial Limb Centre, KMC
(13/11/17 - 2.30pm)
Ok ini adalah our first field trip pd waktu ptg... And as i said, i was having fever. Mmg keadaan aku mase ni teruk sgt. Lpas class dh habis, trus aku pergi OPD utk jumpe doctor. Nasib baik field trip ni mmg dkat hospital dah pun. Senang skit life aku... Ok psal Artificial Limb Centre ni, dyeorg just terang2 psal kaki palsu, tongkat utk berjalan, tali pinggang utk sakit belakang etc...





7. Cashew Nut Factory
(14/11/17 - 9.30am)
Waktu ni aku dh start sembuh skit. So dah boleh continue amik gmbr and otak dh boleh berfikir skit. Ok time dpat tahu nk pergi cashew nut factory aku exited sgt ! Tak sabar nk makannn.. hehe. Tapi last2 rupenye takde pun dyeorg bg cashew nut percuma. alahai. Kecewa nye... But the experience was fun tho. Menarik gile tgok process cashew nut...











8. Hospital Waste Management
(14/11/17 - 2.30am)
Another posting petang.. Kali ni kitaorg pergi KMC hospital skali lagi. And kitaorg di ajar tentang cara2 pihak hospital buang smpah.. Okay it sounds weird. Haha. But menarik tau. Pernah terfikir tak kat mane hospital buang sisa2 muntah ke, liquid pelik2 ke, ataupun darah, kapas kotor, jarum2 suntikkan pampers semua... So di sini mereka terangkan dkat kitaorg. And yes, takde gmbr. Sbb malas nk amik gmbr smpah. Tak menarik. hehe


9. ART Centre
(15/11/17 - 9.30am)
ART stands for anti retro viral therapy . First mula2 ckgu bawak kitaorg pergi satu hospital ni. Omaigod aku sgt suke hospital tersebut ! why ? Sbb hospital tu nmpk sgt lama, buruk n creepy gile. Patients kat sane pun smua org2 tua. Dh laa tak senyum. haha. Kenape aku ckp aku suke ? Ntah.. Aku mmg suke tempat2 gelap buruk n creepy camtu. Sbb nmpk cam crite hantu. hehe. Lpas tu ckgu pun bwak kitaorg dkat satu bgunan sblah hospital ni, bangunan tersebut adalah utk org2 HIV. So just psal tempat HIV lah. aku tak focus sgt time ni. hehe..







10. Deepa Jyothi
(16/11/17 - 9.30am)
Semalam pergi pusat HIV, skrg pergi tmpat utk support org2 HIV plak. Tmpat ni mcm satu organisasi yg memberi motivasi dan bimbingan utk pesakit HIV/AIDS. Kat sini kitaorg berasa sgt terharu dan inspired by wanita yg explain dkat kitaorg tu. kenapa ? sorry, malas nk crite pnjg2. hehe








11. Water Treatment Plant 
(17/11/17 - 9.30am)
Kat sini kitaorg tgok mcm mane process air dari sungai dibersihkan utk kegunaan masyarakat.










12. Community Health Education Program
(18/11/17 - 9.30am)
Hari ni pulak kitaorg visit satu anganwadi ni, dan kumpul orang2 (mainly ibu2 and kanak2 yg ada) then cikgu kitaorg pun mcm menerangkan dan mengajar mereka tentang kesihatan, cara pemakanan, kebersihan etc. Pastu 5 of us, kena menari mengikut lagu yg dipasang. Menari smbil ajar cara2 basuh tgn dgn betul. hehe. so Basically trip kali ni is just nk mengajar masyarakat lah tentang ilmu kesihatan yg simple2 je..


13. Mental Health (Asare)
(20/11/17 - 9.30am)
Mental health. At first ingatkan nk melawat rumah org2 sakit jiwa. Taapi tak.. Rupenye rumah kanak2 istimewa. Yes, kat sane ada budak2 autism, down syndrome, cerebral palsy etc... Satu pengalaman yg sgt menarik... ^_^



14. Sewage Treatment Plant
(21/11/17 - 9.30am)
Ok, this is our last field trip. Rasa cam agak sedih and emo jugak lah time tu. Sbb last kot... :'( Tapi malangnye field trip kali ni mcm geli skit. Hari tu membersihkan air drpd sungai. Kali ni pulak membersihkan air drpd longkang. Omaigod, sumpah busuk gile... haha. Tapi prosesnye agak menarik lah. Byk aku belajar time ni. Rase cam 1st time aku beri tumpuan. Hahaha. Kenapa ? Sbb masa ni aku baru dpat tahu yg smua field trip ni akan msuk dlm exam ! say what ?!?


so yeah... itu smua adalah
kitaorg punye field trip...
skrg aku nk tulis 3 konklusi jap..

konklusi utk ComMed,
as you can see,
and as what i told you,
mmg betul ianya adalah posting
yg sgt chill and relax...
tapi tak boring pun sbnrnye..
maybe the 1st two weeks agak boring
sbb duk dlm class je...
but the field trip menarik sbrnnye..
sgt interesting & full of suprises.. hehe.
just try to enjoy lah.. and you'll love it.

konklusi kedua ialah,
psal perasaan aku...

igt tak, begining of this post,
aku ckp aku frustrated.
the first two weeks aku mcm hilang arah tuju weh.
sbb class sgt sikit.
takde ape nk buat.
tak tahu nk study ape.
but lama2 aku cuba utk appreciate.
yes, cuba hargaai setiap masa free tu !
dgn buat ape ?
dgn tgok movies lahhh ! hehe..
oi . medical student kot.
igt sng ke nk ada free time mcm ni?.
so selagi ada free time,
selagi tu enjoy lah !
tgok lah movie byk2 !
tidur lah sepuas2nye.. hehe
so yeah, at first aku sakit hati.
but now, bile pikir balik,
actually aku bersyukur sgt
sbb ComMed adalah my first posting.
at least aku boleh rilek2
and chill dulu....

and then ape lagi eh nk luah psal perasaan ?
aku enjoy gile setiap trip.
just kecewa skit lah sbb aku demam 4-5 hari..
then psal theory plak,
takdelah susah sgt..
smua yg ckgu ajar adalah bde2 yg logic
dan masuk akal....
oh tak lupe jugak,
aku sgt suke posting ni sbb boleh
amik gmbr and rakam video byk2. hehe

and another thing aku nk luah...
about my groupmates...
tak tau knape but it feels
like a little family...
a little ComMEd family. hehe
of course, ada je org yg
tak brape join, anti social ke ape..
aku pun takdelah bergaul sgt.
but okay je sbnrnye...
kitaorg mmg mcm satu family.
satu bas... satu trip sama2.
amik gmbr sama2..
so menarik lah...
group E1 and E2 gabung.
lpas ni posting paeds pulak.
so kitaorg akan berpisah..
E1 dkat Udupi
and E2 plak dkat Karkala.... :(

okay the 3rd conlusion is about my exam.
hoho... lupe nk inform.
pagi tadi aku exam sbnrnnye...
End of Posting Exam...
so how was it ?
alhamdulillah... ok lah.. not bad.
tapi ade 2 questions aku careless..
jawab salah woi... >.<
and satu satu question aku xtau nk answer.
aduiii... itulah akibatnye study last minute.
like sumpah aku study 2 days before exam kot.
hahhaahahhaah. sempat je..
its just that ,ilmu tak brape msuk dlm otak.
nasib baik exam senang.
but still.... takut gak sbrnnye... huhu
harap LULUS ! inshaa Allah......


ok... done typing for today..
goodbye ComMed India !
i'm gonaa miss all the field trips
and all my free time !!
tutup buku Commed...

and esok, kita akan bukak buku
baru inshaa Allah : paediatrics...

thanks for reading...
wish me luck !
bye ! see you after 1 month inshaa Allah !