Wednesday, October 4, 2017

Dilema : Kebahagiaan atau Keinginan





Assalamualaikum..
hello and haii..

alhamdulillah hari ni aku diberi sedikit
kerajinan utk membuka laptopku
dan menaip post ini.. hehe

actually aku stress sgt dgn dilema aku ni.
thats why aku rase aku perlu luahkan.
hhhmmm...

before i proceed,
just a short life update :

today is Wednesday..
its the 2nd week of my holiday.
but somehow i felt like
its already the 'end' of the 2nd week.

sbb aku tahu start esok and weekend
ni aku busy gile.
sedar tak sedar, dh habis 2nd week.
hhhmmm..

how many days lagi cuti ?
approximately 15 hari lagi .
yes 2 weeks more... fuh

byk gile bde yg aku nk buat,
dan rancang nk buat,
still tak terlaksana lagi.
arghhh . stress nye...

okay. ini crite lain plak k.
next time kalo rajin
baru aku crite ape masalah
and stress aku time cuti ni.

skrg ade bde lain yg lagi penting
aku nk share....

smalam...
3 Oct 2017..
result final exam 2nd year
aku dh kluar.....

yes... akhirnye..
and...... ?

alhamdulillah aku LULUS smua subject !!
yes... aku lulus 2nd year !
ini bermakna aku dh boleh
proceed third year..
alhamdulillah :')

dan ini juga bermakna....
ada 6 bulan lagi aku dkat India,
inshaa Allah.... :')

 __________________________________


now lets continue with our topic today.
Dilema : Kebahagiaan atau Keinginan

*warning : ini adalah post
merapu meraban dan tak masuk akal.
luahan yg ntah pape dan membosankan.
sila skip kalau anda cepat menyampah.
kang, tak psal2 kau benci aku lak..



apakah kebahagiaan yg kau maksudkan di sini ?
apakah keinginan yg kau hendaki ?

kalau aku ckp.
mesti kau akan gelak kan aku.
tapi kau perlu tahu...
bde ni serious...

bde ni kalau kite terlalu obses,
boleh jadi gile kot..
boleh bawak penyakit.
so pls jangan gelakkan aku
dan dilema aku ni...

nk dijadikan cerita,
aku dh lama dh menghidapi
dilema ini..
sejak umurku 19 tahun tak silap.
ye, masa foundation kat Melaka.

tapi taklah teruk sgt.
dilema tu smakin teruk start aku cuti kali ni.
ye, sejak aku balik Malaysia ni lah..
serious, tak pernah aku stress gile camni.

aku dilema..
nk pilih antara makanan...
atau kuruskan badan...

yes. anda boleh teka.
kalau jawapan anda adalah
kebahagiaan = makanan
keinginan = kuruskan badan
tahniah anda meneka dgn tepat skali.

meh aku bg muqadimmah skit

ok kau perlu tahu.
aku ada problem skit.
obses nk kurus.

dulu aku gemok sgt2.
then sejak habis SPM
aku start diet....
tapi turun skit je..
tak byk sgt beza..

pastu sejak aku masuk foundation,
atau dlm kata lain ,
sejak aku tinggal dlm 'asrama',
aku start turun berat badan dgn jayanye.

ye aku sgt bahagia...
tapi...

berat badan aku turun naik....
bile dkat asrama,
time dkat kolej,
aku diet gile2...
berat badan turun...

then bile cuti, berat akan naik again...
dlm 5kg or 6kg paling byk.

pastu masuk asrama,
diet balik...
and akan turun balik dgn baik.

itu lah life aku..
graph berat badan mmg sentiasa turun naik.
tak pernah stable....

tapi time dtg india,
aku punye diet hancur skit.
tak tau knape,
diet lah gila mcm mane skali pun,
but berat badan susah sgt nk turun.
yes... sgt susah.
smpai aku terpkse struggle
utk kuruskan badan...

tak mcm foundation dulu.
during foundation
aku diet dgn bahagia tau..
tak seksa sgt...

satu lagi fakta yg perlu kau tahu,
biasenye bile cuti balik rumah
aku akan makan byk2 kan ?
and biasenye aku tak peduli..
aku akan mkn je byk2
and akan enjoy je...
sbb aku tahu masuk hostel nnti
aku akan kurus balik.

but kali ni.....
aku tak rase tenang mcm dulu..
aku tak bahagia makan.. sbb
dilema aku sgt teruk...
aku rase stress sgt.

2 minggu aku kat Malaysia,
berat badan aku dh naik mendadak.
aku dh target dh actually..
balik Malaysia,
dlm masa 1 bulan,
berat aku takleh lebih dari 6X kg..
itu target aku.....

masalahnye baru 1 minggu,
berat aku dh smpai target tersebut.
oh shit... :'(
sumpah aku rase sedih and frust gile..

takdelah the problem is,
selama ni aku chill je
balik umah makan byk2..
yelah balik hostel nnti diet ar balik kan

but aku tak tahu knape.
kali ni mmg lain.
rasa kecewa and stress sgt2

idk maybe becoz when
i look into the mirror,
i saw my face dh semakin membolat.
yes. muka aku adalah bde pertama
yg akan bg signal bahawa aku dh gemuk.
mmg pipi aku akan kembang wehh :'(

perkara kedua tak lain tak bukan
perut buncit.... hhhmm..
pkai baju ape2 pun sgt obvious.
so sbb tu aku rase depress gile skrg.

aku nk jupe kawan2 aku next week
and the last week of my holidays.
kecewa lah kalau gemuk.
sbb rase mcm takde konfiden weh. haha

and aku rase knape kali ni aku stress sgt
adalah kerana seperti apa yg aku mention tadi.
kali ni aku diet dkat India sgt parah.
sgt susah and struggle sgt.
so bile dh dpat berat bdan yg diidamkan,
then rase mcm sgt sayang
utk menaikkan balik.

sbb susah2 kot diet..
ingat senang ke.... :'(

so yeah. i think thats the reason.
aku terlalu bersusah payah usahakan,
sbb tu sedih and kecewa skrg...

kalau aku tanye pendapat kau,
mesti kau akan cakap,

ala Sab.. kau balik Malaysia,
balik rumah, bukan slalu...
lagipun dh 1 tahun kau tak balik
Malaysia kan... so enjoy jelah
makanan selagi mampu.

yes.. i know. its easy to say that.
tapi yg tanggung kegemukkan tu aku !
and hanya tuhan je tahu
ape perasaan aku bile tgok cermin skrg :'(

so how Sab ?
what r u going to do about it ?

hhmm.
aku ade try puasa actually.
yes. it sounds a bit crazy for me.
sbb aku ingat lagi,
sblum aku balik,
aku slalu ckp :
eleh.. puasa ? kat rumah ?
jangan harap... confirm
kau takkan boleh...

haha...
yes, kalau aku balik umah,
mmg takde perkataan puasa
dlm kamus hidup aku.
(kecuali Ramadhan lah. weh kau gile
ke ape tak puase bulan Ramadhan)

but surprisingly,
aku berjaya puase weh.
but satu hari je... hhhmm
pastu the next day tak tahan dah..

another problem about me is...
aku food monster,
skali makan,
aku akan makan banyak sgt2.

yes,
aku takkan makan
normally mcm manusia lain makan.
tak caye boleh tanye
close friends aku.
dyeorg je yg paham.

aku tak tahu adakah India yg mengajar aku
utk makan byk cam ni (sbb fyi,
India slalu serve portion byk gila)
atau adakah ianya mmg
naluri seorang Sabryne ?
utk makan byk2 tanpa igt dunia ?

hhmm..

makanan memberikan kebahagiaan.
kebahagiaan yg sgt bermakna..
tetapi....
ia juga boleh memusnahkan..
memusnahkan keyakinanku...
memusnahkan harapanku... :'(

kurus...
smua orang inginkan
bdan yg slim dan cantik..
yes.. satu keinginan yg
tak dpat ditepis
oleh manusia normal...

tetapi mampukah
kebahagiaan dan keinginan
ini bersatu ?

kalau difikirkan logic akal,
kite menginginkan makanan.
dan kita bahagia bila dpat makanan.

kite menginginkan bdan slim,
dan kite bahagia kalau mempunyai
body tersebut...

ye... tapi itu hanya logic orang normal.

tidak bagi ku..
hidup ku penuh dgn komplikasi
dan kekusutan pemikiran.

mungkin hal ini kelihatan seperti kecil.
tetapi,
kerunsingan,
ke-stress-an,
dan kesengsaraan
aku memikirkan ini
smua hanya Allah sahaja yg tahu...

apakah yg aku inginkan sbnanrnye ?

aku harus membuat pilihan.....
kebahagiaan ?
atau keinginan ?



god, please help me :(
hhhmmmmmm...............